Home » Hardware » Οδηγοί Αγοράς » Αγορά Μητρικής: Πώς να Επιλέξω την Κατάλληλη Motherboard
Αγορά Μητρικής - Πώς Να Αγοράσω Την Κατάλληλη Motherboard

Αγορά Μητρικής: Πώς να Επιλέξω την Κατάλληλη Motherboard

Αυτός ο οδηγός γράφτηκε πριν από περισσότερα από 2 χρόνια. Η τεχνολογία αλλάζει και εξελίσσεται. Αν οτιδήποτε δεν σας λειτουργεί, γράψτε μας στα σχόλια και θα κοιτάξουμε να τον ανανεώσουμε.

Η μητρική κάρτα είναι το πιο περίπλοκο εξάρτημα του υπολογιστή. Η αγορά μητρικής μπερδεύει αρκετούς χρήστες. Κάποιοι παίρνουν την πιο φτηνιάρικη. Άλλοι δίνουν στην αγορά μητρικής περισσότερα χρήματα απ' όσα έδωσαν για τον επεξεργαστή. Δείτε τι να προσέχετε για να αγοράσετε την καλύτερη μητρική για τις ανάγκες σας, χωρίς να σας λείψουν χαρακτηριστικά, αλλά ούτε και να δώσετε επιπλέον χρήματα χωρίς λόγο.

Δείτε τις ενότητες του οδηγού

Προτάσεις συνεργασίας

Προωθήστε δυναμικά την επιχείρησή σας στο site του PCsteps και στο κανάλι μας στο YouTube.

Επικοινωνία

Γίνε VIP μέλος στο PCSteps

Τα μέλη υποστηρίζουν ενεργά το PCsteps για να συνεχίσει να λειτουργεί χωρίς διαφημίσεις για όλους.

Συμμετοχή

Για πιο συγκεκριμένες προτάσεις στην αγορά μητρικής, δείτε το βίντεό μας:

Τι σημασία έχει η αγορά μητρικής

Η μητρική είναι η βάση του υπολογιστή. Είναι η κεντρική πλακέτα τυπωμένου κυκλώματος (Printed Circuit Board, PCB). Πάνω της εγκαθίστανται όλα τα υπόλοιπα υποσυστήματα: επεξεργαστής, μνήμη RAM, και κάρτες επέκτασης.

Επιπλέον, η μητρική κάρτα ενσωματώνει μία σειρά από συσκευές. Αυτές περιλαμβάνουν την κάρτα ήχου, κάρτα δικτύου, ελεγκτές SATA για τη σύνδεση των δίσκων, ελεγκτές USB για περιφερειακές συσκευές, και άλλα.

Σκοπός της μητρικής είναι να τροφοδοτεί ηλεκτρικά όλα τα υποσυστήματα μέσω του τροφοδοτικού, καθώς επίσης και να αναλάβει την απρόσκοπτη επικοινωνία μεταξύ τους.

Η μητρική επίσης υπαγορεύει ποια μοντέλα επεξεργαστών μπορούμε να βάλουμε, μέχρι πόση συνολική μνήμη RAM, τι είδους, και σε τι συχνότητα, αν μπορούμε να κάνουμε overclock, και άλλες σημαντικές λεπτομέρειες για το σύστημά μας.

Για να δούμε όλες τις διαθέσιμες μητρικές για την ελληνική αγορά, και να συγκρίνουμε τα χαρακτηριστικά τους, μπορούμε να επισκεφτούμε το BestPrice.

Εκεί θα βρούμε τα καταστήματα με τις χαμηλότερες τιμές και τις καλύτερες διαθεσιμότητες, ώστε να επιλέξουμε άμεσα την κατάλληλη μητρική για το build μας.

Παρακάτω θα δούμε αναλυτικά όλα τα κριτήρια που θα μας βοηθήσουν σε αυτήν την επιλογή, καθώς και τα καλύτερα μοντέλα μητρικών για το 2020.

Socket και chipset

Το socket και το chipset καθορίζουν ποιους ακριβώς επεξεργαστές μπορούμε να εγκαταστήσουμε στη μητρική.

Αν επιλέξουμε το λάθος socket ή chipset, ο υπολογιστής δεν πρόκειται να ξεκινήσει καν. Θα πρέπει είτε να αντικαταστήσουμε τη μητρική, είτε τον επεξεργαστή, με ένα συμβατό μοντέλο.

To socket της μητρικής είναι η “θήκη” πάνω στην οποία εγκαθίσταται ο επεξεργαστής. Κάθε σύγχρονος επεξεργαστής είναι συμβατός με ένα και μοναδικό είδος socket.

Αλλαγή Μητρικής Και Socket Στην Αναβάθμιση Επεξεργαστή

Πότε ήταν η τελευταία φορά που αναβαθμίσατε τον επεξεργαστή σας; Μόνο τον επεξεργαστή σας. Λογικά, χρειάστηκε να αναβαθμίσετε μαζί και τη μητρική σας, γιατί ο…

Δεν υπάρχει καμία απολύτως συμβατότητα ανάμεσα σε διαφορετικά socket. Είναι αδύνατον ένας επεξεργαστής της Intel για socket LGA 1200 να μπει σε μία μητρική με socket LGA 1151, ή το αντίστροφο.

Ο βασικός λόγος είναι πως τα διαφορετικά socket έχουν διαφορετικό αριθμό από pins για τη σύνδεση με τον επεξεργαστή.

Στο μακρινό παρελθόν, στις εποχές των Pentium II, III, και 4, υπήρχαν αντάπτορες για διαφορετικά socket. Αυτή η τακτική, όμως, έχει εγκαταλειφθεί πλήρως εδώ και πάνω από 15 χρόνια.

Η πιο πρόσφατη περίπτωση συνδυασμού διαφορετικών socket ήταν το 2004. O Intel Xeon για Socket LGA 771, ένας επεξεργαστής ειδικός για server, μπορούσε να εγκατασταθεί σε desktop μητρική με socket LGA 775.

Όμως, για να γίνει αυτό έπρεπε να κόψουμε κάποια πλαστικά μέρη της μητρικής και να καλύψουμε με ταινία ένα μέρος του επεξεργαστή.

Ήταν δηλαδή μία πατέντα. Λειτουργούσε μόνο επειδή οι μητρικές και οι επεξεργαστές χρησιμοποιούσαν το ίδιο chipset και στα δύο socket. Και πάλι, όμως, χρειαζόταν ειδική επέμβαση στο BIOS για να αξιοποιηθεί πλήρως ο Xeon.

Πλέον και στο μέλλον, δεν πρόκειται η Intel ή η AMD να κυκλοφορήσουν κάποιον αντάπτορα για διαφορετικά socket.

Εξυπακούεται φυσικά πως καμία μητρική για Intel δεν μπορεί να δεχτεί επεξεργαστές AMD ή αντιστρόφως, ασχέτως αν αυτό επίσης γινόταν στο μακρινό παρελθόν.

Αγορά μητρικής με AM4 Socket για επεξεργαστές Ryzen

Το socket που χρησιμοποιεί η AMD για όλους τους Ryzen επεξεργαστές είναι το AM4. Τα chipset που έχουν κυκλοφορήσει μέχρι στιγμής για το AM4 είναι:

  • Το A320, το B350, και το X370 για την πρώτη γενιά το 2017.
  • Το B450 και το X470 με τη δεύτερη γενιά το 2018.
  • Το X570 πέρυσι με την τρίτη γενιά, και το B550 μόλις πριν λίγες μέρες, πάλι για την τρίτη γενιά. Στο μέλλον ίσως κυκλοφορήσει και το A520, που θα αντικαταστήσει το A320.

Η βασική διαφορά της σειράς 400 με την 500, είναι ότι η δεύτερη υποστηρίζει PCI Express 4, και θα υποστηρίξει άμεσα τους Ryzen 4000 που αναμένεται να κυκλοφορήσουν στο τέλος του έτους.

Η AMD δήλωσε ότι και η σειρά 400 θα υποστηρίξει τη νέα γενιά Ryzen, απλά ενδεχομένως να γίνει πιο αργά, μέχρι να κυκλοφορήσουν τα απαραίτητα BIOS updates. Επίσης, η σειρά 500 θα είναι – μάλλον – και η τελευταία για το socket AM4.

Το A320 είναι το απολύτως φθηνότερο που υπάρχει, και δεν το συνιστούμε σε καμία περίπτωση, εκτός και αν θέλετε να το συνδυάσετε με έναν απλό Athlon 3000G για χρήση γραφείου.

Είναι το μόνο chipset για AM4 που δεν επιτρέπει overclock στον επεξεργαστή. Για να επιλέξει κανείς αυτό το chipset, σημαίνει ότι ψάχνει την πιο οικονομική λύση πάση θυσία. Κατά συνέπεια, η καλύτερη μητρική με A320 είναι όποια βρούμε πιο φθηνά.

Για κάποιον που θέλει όμως μια οικονομική μητρική, χωρίς να θυσιάζει ποιότητα και βασικά χαρακτηριστικά, η καλύτερη δυνατή επιλογή είναι το chipset B450.

Σε αυτήν την κατηγορία βρίσκεται η συντριπτική πλειοψηφία των χρηστών.

Εδώ θα βρείτε τις καλύτερες μητρικές με B450.

Τα B350 και X370 είναι πλέον παρωχημένα. Δεν υπάρχει κανένας λόγος για αγορά μητρικής με αυτά τα chipset.

Όσο για το X470, το μόνο που προσφέρει έναντι του B450 είναι η υποστήριξη SLI. Δεν μπορούμε να σκεφτούμε ούτε ένα σενάριο που θα χρειαστείτε SLI, και αν τύχει κάποια ειδική περίπτωση, το X570 είναι νεότερο και καλύτερο.

Οπότε, οι X470 δεν αξίζουν το επιπλέον κόστος.

Από εκεί και πέρα, αν έχουμε σκοπό να αγοράσουμε κάποιον από τους high-end επεξεργαστές, όπως ο Ryzen 9 3900X, αν μας ενδιαφέρει το PCIe 4.0 για οποιονδήποτε λόγο, ή αν θέλουμε άμεση αναβάθμιση σε Ryzen 4000, τότε μπορούμε να επιλέξουμε κάποια μητρική με B550 ή X570.

Οι B550 δεν είναι σε καμία περίπτωση ο αντικαταστάτης του B450. Δεν είναι δηλαδή οικονομικές μητρικές, που θα τις πάρουμε απλά και μόνο για να κάνουμε τη δουλειά μας όσο πιο φθηνά γίνεται. Σε αυτό το κομμάτι, οι B450 δεν έχουν ανταγωνισμό.

Οι κατασκευαστές φαίνεται να έχουν ενσωματώσει στις B550 τεράστια heatsinks, εξωπραγματικά VRM, WiFi, 2.5G Ethernet, και γενικά, πολλά χαρακτηριστικά που συναντάμε σε πιο premium μοντέλα των X570.

Κάτω από τα 200€ λοιπόν, αξίζει να προτιμήσουμε μία πολύ καλή B550, αντί για μία X570 της πλάκας.

Εδώ θα βρείτε τις καλύτερες μητρικές με B550.

Αντίστοιχα, οι φθηνές X570 που ξεκινάνε απ’ τα 150€, είναι επιεικώς για τα σκουπίδια. Όχι, δεν θα ανατιναχτούν αν βάλουμε πάνω οποιονδήποτε επεξεργαστή, απλά για τα λεφτά που ζητάνε, δεν προσφέρουν τίποτα, πέραν του ότι είναι X570.

Ο χρήστης που θα επιλέξει αυτό το chipset, θα πρέπει να ανέβει πάνω από τα 200€, για να θεωρηθεί ότι έπιασαν τόπο τα χρήματά του.

Εδώ θα βρείτε τις καλύτερες μητρικές με X570.

Socket LGA 1200 για Intel

Στην πλευρά της Intel θέλει λίγο περισσότερη προσοχή για τη συμβατότητα των επεξεργαστών με τα chipset. Το πιο πρόσφατο socket είναι το LGA 1200 για τους επεξεργαστές 10ης γενιάς με κωδική ονομασία Comet Lake, στο οποίο έχουμε τα chipset H410, B460, H470, και Z490.

Στα ίδια chipset θα μπει και άλλη μία γενιά επεξεργαστών, οι Rocket Lake. Αναμένεται να κυκλοφορήσουν το 2021. Οι παλιότερες γενιές επεξεργαστών δεν είναι συμβατές με το LGA 1200.

Να σημειώσουμε επίσης ότι τα παραπάνω chipset θα έχουν υποστήριξη PCIe 4.0, όμως μόνο στους μελλοντικούς Rocket Lake. Για την ώρα δηλαδή, μας είναι άχρηστο.

Το H410 είναι αντίστοιχο του A320 που είδαμε στο AM4. Πρόκειται για κακές μητρικές που δεν τις επιλέγουμε για κανέναν λόγο, ούτε καν για τα φθηνότερα συστήματα.

Με πολύ λίγα χρήματα παραπάνω μπορούμε να πάμε σε B460, με ασύγκριτα περισσότερες δυνατότητες.

Ανάμεσα σε B460 και H470 υπάρχουν πολύ μικρές διαφορές, όπως περισσότερα PCIe lanes στο δεύτερο, και περισσότερες θύρες USB.

Για τους κλειδωμένους επεξεργαστές, όπως τον i5-10400 ή τον i3-10100, δεν υπάρχει λόγος να πάμε σε Z490 μητρική, εκτός και αν θέλουμε να βάλουμε μνήμες χρονισμένες πάνω από τα 2933Mhz, που είναι το όριο για αυτές τις μητρικές.

Εδώ θα βρείτε τις καλύτερες B460 και H470 μητρικές.

Παρότι θεωρητικά μπορούμε να βάλουμε και έναν ξεκλείδωτο επεξεργαστή στις παραπάνω μητρικές, δεν υπάρχει κανένας λόγος να το κάνουμε, καθώς θα χάσουμε ένα μεγάλο μέρος των επιδόσεων του επεξεργαστή.

Θα πρέπει, λοιπόν, να πάμε στο Z490, που είναι το high-end chipset της σειράς.

Εδώ θα βρείτε τις καλύτερες Z490 μητρικές.

Παίζει ρόλο η μάρκα στην αγορά μητρικής;

Ψάχνοντας στο ίντερνετ για την αγορά μητρικής, ειδικά σε φόρουμ και άλλες online κοινότητες, πολύ συχνά θα συναντήσουμε προσωπικές απόψεις που εξυμνούν ή καταδικάζουν συγκεκριμένες μάρκες σε όλη τους τη γκάμα των προϊόντων.

Πρόκειται για σχόλια του τύπου “οΙ Asrock ΕίνΑι οΙ ΧεΙρόΤεΡες μΗΤρΙΚές”, “makria apo MSI giati bgazoun fotia”, και άλλα σχετικά.

Σε ορισμένες κατηγορίες συσκευών, όπως στα τροφοδοτικά, η μάρκα παίζει ζωτικό ρόλο. Ειδικά όταν κάποιες μάρκες έχουν το θράσος να πωλούν τροφοδοτικά δήθεν 500W με λιγότερα από 10 ευρώ.

Όχι, δεν αστειευόμαστε καθόλου. Λιγότερα από 10 ευρώ.

Ένα τέτοιο προϊόν είναι αντικειμενικά επικίνδυνο για τον υπολογιστή, και όχι μόνο.

Οι μητρικές, ωστόσο, δεν ανήκουν σε καμία περίπτωση σε αυτήν την κατηγορία συσκευών. Στο 99% των περιπτώσεων, οι απόψεις για την ποιότητα ή την έλλειψη ποιότητας μιας ολόκληρης μάρκας μητρικών είναι εντελώς αστήριχτες και παράλογες.

Συχνά, αυτοί που τις εκφράζουν έτυχαν σε ένα ή δύο ελαττωματικά προϊόντα μιας εταιρείας μέσα σε διάστημα χρόνων, και από αυτά έβγαλαν συμπέρασμα για μία ολόκληρη πολυεθνική.

Ακόμα χειρότερα, μπορεί να μην συνέβη καν στους ίδιους, αλλά να άκουσαν πως την έπαθε ένας φίλος τους, και από τότε να υιοθέτησαν αυτήν την άποψη σαν σημαία. Γιατί, φυσικά, δεν υπάρχει καλύτερη στατιστική από την προσωπική παρατήρηση.

Τα αντικειμενικά δεδομένα όμως απέχουν κατά πολύ. Στην ελληνική αγορά πολύ σπάνια θα συναντήσουμε άγνωστες μάρκες μητρικών. Η συντριπτική πλειοψηφία των μοντέλων είναι από τους τέσσερις γνωστούς κατασκευαστές: Asus, MSI, Gigabyte, και Asrock.

Ανάμεσα σε αυτούς, απ' όσο γνωρίζουμε, δεν υπάρχει καμία εμπεριστατωμένη στατιστική έρευνα που να αποδεικνύει την υπεροχή ή την κατωτερότητα οποιασδήποτε μάρκας έναντι των άλλων.

Και οι τέσσερις εταιρείες έχουν φθηνά μοντέλα, αλλά και πανάκριβα μοντέλα. Και οι τέσσερις έχουν εξαιρετικές μητρικές, αλλά σε όλες έχει τύχει κάποια στιγμή, κάποια σειρά ή κάποιο συγκεκριμένο μοντέλο να είναι προβληματικό.

Ένα καλό παράδειγμα είναι οι μητρικές της MSI στο AM3 socket, όπου ακόμα και τα ακριβά μοντέλα εμφάνιζαν αρκετά προβλήματα υπερθέρμανσης στα VRM.

Αντίθετα στο AM4 socket, η MSI έχει κάποιες από τις καλύτερες μητρικές που κυκλοφορούν, σε όλες τις χρηματικές κατηγορίες.

Με άλλα λόγια, το τι πιστεύει κάποιος φίλος σου για μία μάρκα μητρικών, ή ακόμα χειρότερα ο οποιοσδήποτε τυχαίος άσχετος σε ένα φόρουμ, δεν έχει την παραμικρή αξία και σημασία.

Μία μητρική οποιουδήποτε κατασκευαστή και οποιουδήποτε κόστους μπορεί να βγει ελαττωματική. Αν δεν υπήρχε αυτή η πιθανότητα, δεν θα χρειαζόταν η έννοια της περιορισμένης εργοστασιακής εγγύησης.

Κάποιο συγκεκριμένο μοντέλο μιας εταιρείας μπορεί επίσης να βγει ελαττωματικό. Γι’ αυτό υπάρχουν τα reviews, για να μας πουν ακριβώς από τι είναι φτιαγμένη μια μητρική, πόσο καλή θερμική συμπεριφορά έχει, πόσο καλά υπερχρονίζει τις μνήμες, και πάει λέγοντας.

Μέγεθος μητρικής

Οι περισσότερες μητρικές αυτή τη στιγμή στην αγορά ακολουθούν τις προδιαγραφές ATX (ή Standard ATX ή Full ATX), που σημαίνει πως έχουν μέγεθος ακριβώς 305×244 mm.

Αντίστοιχα, τα περισσότερα midi tower κουτιά μπορούν να δεχτούν μητρικές με προδιαγραφές ATX.

Όμως, αν το κουτί που σκοπεύουμε να πάρουμε αναφέρει πως υποστηρίζει μόνο Micro ATX και Mini ITX μητρικές…

…τότε μια μητρική ATX / Full ATX δεν θα χωρέσει, και δεν θα μπορέσουμε να την εγκαταστήσουμε.

Ο τρόπος που οι Micro ATX και Mini ITX είναι μικρότερες είναι πως έχουν αφαιρέσει αρκετές από τις θύρες επέκτασης PCI Express.

Επίσης, παίρνουν τους ίδιους επεξεργαστές και έχουν τις ίδιες δυνατότητες, μείον κάποιες θύρες USB και SATA λόγω έλλειψης χώρου.

Υπάρχουν βέβαια και μητρικές που είναι Extended ATX (E-ATX). Κανονικά, οι προδιαγραφές E-ATX είναι 305×330, αλλά συχνά οι κατασκευαστές αποκαλούν ως “E-ATX” οποιαδήποτε μητρική είναι μεγαλύτερη από ATX.

Θα πρέπει λοιπόν να βεβαιωθούμε πως το κουτί μας θα μπορεί να δεχτεί το μέγεθος που μας ενδιαφέρει, πριν προβούμε στην αγορά μητρικής.

Συμβατότητα με μνήμη RAM

Στην αγορά μητρικής αυτή τη στιγμή, οι μνήμες DDR4 είναι μονόδρομος.

Να σημειώσουμε πως δεν υπάρχει κανένας τρόπος η μνήμη DDR3 να μπει σε θύρα για DDR4 και αντιστρόφως. Οι μνήμες έχουν τις εγκοπές σε διαφορετικό σημείο.

Από εκεί και πέρα, όπως αναφέραμε και παραπάνω, αν θέλουμε να τρέξουμε μνήμες υψηλής συχνότητας, άνω των 2933MHz, χρειαζόμαστε υποχρεωτικά chipset Z490 για Intel.

Στην AMD, όλα τα chipset υποστηρίζουν υψηλές συχνότητες μνήμης.

Γιατί να αποφύγουμε μητρικές με μόνο δύο θύρες RAM

Στις προτάσεις μας στο PCsteps δεν περιλαμβάνουμε ποτέ μητρικές με μόνο δύο θύρες RAM, και αντίστοιχα αποτρέπουμε τους αναγνώστες από τέτοιες αγορές.

Ο λόγος είναι πως τα μοντέλα αυτά είναι τα απολύτως πιο φτηνιάρικα, εκτός από ελάχιστες εξαιρέσεις. Ο κατασκευαστής δεν είχε να κόψει από αλλού, και έκοψε δύο θύρες RAM. Για να γλιτώσουμε κάτω από 10€, καταλήγουμε με μια μητρική που θα μας περιορίσει σημαντικά στη RAM.

Θα πρέπει να βάλουμε, για παράδειγμα, 1x8GB και να χάσουμε το Dual Channel DDR, που θα μειώσει κατά πολύ τις επιδόσεις μας, ώστε να προσθέσουμε άλλο 1x8GB αργότερα. Ή να βάλουμε 2x4GB, και αν χρειαστούμε παραπάνω μνήμη, να την πουλήσουμε/χαρίσουμε/πετάξουμε για να βάλουμε 2x8GB.

Και τα δύο σενάρια είναι ειλικρινά ανόητα, όταν μπορούμε να πάρουμε εξαρχής μία μητρική με τέσσερις θύρες RAM και να ξεμπερδεύουμε.

Τα προαιρετικά κριτήρια για την αγορά μητρικής

Τα παρακάτω κριτήρια αφορούν περισσότερο το τι δυνατότητες θέλουμε από τη μητρική. Εφόσον έχουμε επιλέξει σωστό socket, chipset, τύπο μνήμης, και μέγεθος για το κουτί μας, δεν υπάρχει περίπτωση να μην λειτουργήσει ο υπολογιστής.

Όμως, η αγορά μητρικής μπορεί να μας προσφέρει και επιπλέον δυνατότητες, που ενδεχομένως να μας ενδιαφέρουν.

Συμβατότητα με κάρτες γραφικών

Αρκετοί χρήστες έχουν την εντύπωση πως πρέπει η κάρτα γραφικών να είναι συμβατή με τη μητρική τους.

Στην πραγματικότητα, η σύνδεση PCI Express έχει πλήρη συμβατότητα με όλες τις παλαιότερες εκδόσεις, τόσο όσον αφορά τη θύρα της μητρικής, όσο και την κάρτα γραφικών.

Αυτό σημαίνει πως όλες οι μητρικές της τελευταίας δεκαετίας μπορούν να δεχτούν οποιαδήποτε κάρτα γραφικών.

Βέβαια, για το θέμα της απόδοσης, θα πρέπει η κάρτα γραφικών να ταιριάζει με τον επεξεργαστή, όπως είδαμε στον οδηγό για την αναβάθμιση υπολογιστή.

Featured Αναβάθμιση Υπολογιστή - Τι Πρέπει Να Προσέξω
Αναβάθμιση Υπολογιστή – Τι Πρέπει Να Προσέξω

Ακόμη και ο καλύτερος υπολογιστής της αγοράς σήμερα, σε μερικά χρόνια θα είναι ξεπερασμένος. Σε αντίθεση όμως με άλλες οικιακές συσκευές, έναν παλιό υπολογιστή δεν…

Εν συντομία, αν βάλουμε πολύ μεγάλη κάρτα γραφικών με πολύ μικρό επεξεργαστή, θα έχουμε bottleneck. Δηλαδή ο επεξεργαστής θα “κρατάει πίσω” την κάρτα, και θα έχει χαμηλότερη απόδοση απ' ό,τι με έναν μεγαλύτερο επεξεργαστή.

Όμως, αυτό είναι καθαρά θέμα της απόδοσης του επεξεργαστή, όχι περιορισμός της μητρικής. Αυτή τη στιγμή, δεν υπάρχει καμία κάρτα γραφικών που θα έχει bottleneck ακόμα και στο PCI Express 3 x8, αντί για το PCI Express 3 x16.

SLI ή Crossfire

To SLI και το Crossfire είναι τα ονόματα που έχουν δώσει η Nvidia και η AMD αντίστοιχα στη μέθοδο του να έχουμε πολλαπλές κάρτες γραφικών στον υπολογιστή, και να λειτουργούν ταυτόχρονα για υψηλότερες επιδόσεις.

Αυτές οι μέθοδοι αξίζει να εφαρμοστούν σε πολύ εξειδικευμένα σενάρια, όπως το rendering με πολλαπλές κάρτες γραφικών για κάποιο πρόγραμμα που το εκμεταλλεύεται κατάλληλα. Για τη συντριπτική πλειοψηφία των χρηστών, συμπεριλαμβανομένων και των gamer, οι πολλαπλές κάρτες γραφικών είναι ανούσια επένδυση.

Σε καμία περίπτωση δεν αξίζει να κάνουμε SLI ή Crossfire με μέτριες κάρτες γραφικών. Μία κάρτα των 500€ είναι πάντοτε καλύτερη επιλογή από δύο κάρτες των 250€.

M.2 / NVMe M.2 SSD

Οι SSD που συνδέονται μέσω της θύρας M.2 περιλαμβάνουν τα ταχύτερα μοντέλα αυτή τη στιγμή στην αγορά. Ειδικά οι δίσκοι τύπου NVMe, όπως είδαμε και στον οδηγό αγοράς δίσκου.

Αγορά SSD - Ποιος Σκληρός Δίσκος Είναι ο Καλύτερος;
Αγορά SSD – Ποιος Σκληρός Δίσκος Είναι ο Καλύτερος;

Ένας σκληρός δίσκος HDD είναι ασύγκριτα πιο αργός από τους SSD, για τους οποίους τα τελευταία χρόνια παρατηρούμε κατακόρυφη πτώση στις τιμές. Ως αποτέλεσμα, η…

Βέβαια, ακόμα και στις πιο φθηνές μητρικές πλέον θα βρούμε μία θύρα M.2. Αν όμως θέλουμε περισσότερες, θα πρέπει να ανέβουμε σε χρήματα κατά την αγορά μητρικής.

Υποστήριξη για ασύρματο δίκτυο WiFi

Σε γενικές γραμμές, σε έναν σταθερό υπολογιστή θεωρούμε εντελώς άχρηστη την υποστήριξη ασύρματου δικτύου, από τη στιγμή που δεν τον μετακινούμε όπως ένα laptop.

Αν το router βρίσκεται σε άλλο χώρο, η λύση ενός Powerline, που μεταφέρει τα δεδομένα μέσα από το ηλεκτρικό δίκτυο του σπιτιού, είναι ασύγκριτα ταχύτερη και πιο σταθερή ως σύνδεση, χωρίς τα προβλήματα που μπορεί να έχει το WiFi.

Επιπλέον, ακόμα και για όσους θέλουν οπωσδήποτε υποστήριξη για ασύρματο δίκτυο στον σταθερό υπολογιστή, η αγορά ενός αντάπτορα USB WiFi είναι πολύ πιο ευέλικτη λύση.

Αν όμως θέλουμε οπωσδήποτε μητρική με ενσωματωμένο WiFi, θα βρούμε διάφορα μοντέλα, συνήθως στις πιο high-end κατηγορίες.

Να σημειώσουμε επίσης πως οι περισσότερες μητρικές που έχουν ενσωματωμένο WiFi υποστηρίζουν και Bluetooth, καθώς συχνά και οι δύο αυτές δυνατότητες δικτύωσης ενσωματώνονται στην ίδια κάρτα, όπως γίνεται και στα laptop.

Διαθέσιμες θύρες

Δεδομένου ότι πάνω στη μητρική θα συνδέσουμε όλα τα υπόλοιπα υποσυστήματα ενός υπολογιστή, θα πρέπει να φροντίσουμε να έχει όλες τις διαθέσιμες θύρες.

Εκτός απ' τους M.2 δίσκους που αναφέραμε παραπάνω, θα πρέπει να δούμε και πόσους δίσκους με SATA θέλουμε να προσθέσουμε στο σύστημά μας.

Βέβαια, ακόμα και τα φθηνότερα μοντέλα διαθέτουν τουλάχιστον τέσσερις θύρες SATA, που είναι αρκετές για τους περισσότερους χρήστες.

Το ίδιο ισχύει και για τις θύρες USB. Συνήθως, όσο ακριβότερη μία μητρική, τόσες περισσότερες διαθέσιμες θύρες έχει.

Για πιο εξειδικευμένες συνδέσεις, όπως πχ Thunderbolt 3, 10Gbit LAN, και άλλα, το κόστος ανεβαίνει κατακόρυφα. Αν δεν μας χρειάζονται αυτά τα χαρακτηριστικά, δεν αξίζει να δώσουμε τα επιπλέον χρήματα.

Χρειάζεστε βοήθεια για την αγορά μητρικής;

Αυτές ήταν οι καλύτερες μητρικές που μπορείτε να πάρετε, ανάλογα με τον επεξεργαστή που σκοπεύετε να αγοράσετε, και τις ανάγκες που προσπαθείτε να καλύψετε.

Αυτήν την περίοδο παρατηρούμε μία μεγάλη έλλειψη σε στοκ hardware, οπότε φροντίζουμε το κατάστημα που θα επιλέξουμε, εκτός από τη χαμηλότερη τιμή, να έχει το προϊόν άμεσα διαθέσιμο.

Επίσης, πολύ βασικό είναι να πάρουμε όλα τα κομμάτια του build μας από ένα κατάστημα, ώστε να γλιτώσουμε μεταφορικά και περαιτέρω αναμονές. Υπάρχει ένας εύκολος τρόπος, να τα πετύχουμε και τα δύο, μέσω του BestPrice.

Αν θέλετε μία δεύτερη γνώμη για την αγορά μητρικής, ή θέλετε να σας προτείνουμε κάποιο συγκεκριμένο μοντέλο για τις ανάγκες σας, γράψτε μας στα σχόλια πόσα χρήματα θέλετε να δώσετε και τι απαιτήσεις έχετε, και θα σας απαντήσουμε το συντομότερο.

Τα σχόλια του PCsteps έχουν μεταφερθεί στο Questions.pcsteps.gr. Αν έχετε απορίες για τη δημοσίευση ή οποιαδήποτε τεχνολογική ερώτηση, από προτάσεις αγορών μέχρι τεχνικά προβλήματα, γράψτε μας εκεί. Απαντάμε το αργότερο εντός 48 ωρών.

Οι Στήλες του PCsteps

Αγορά-TV-Box-Από-Ευρώπη-Κίνα-E2162-E26900-Οκτώβριος-2020
Οδηγοί Αγοράς
QuickSteps#323 - Windows Παιχνίδια Σε Android Κινητό, Dark Mode Στο VLC, Απενεργοποίηση PC Με Σημειωματάριο
QuickSteps
GamingSteps#20240420 - Φορητό PlayStation 1, Επιστήμονας Βρήκε Τον Καλύτερο Οδηγό Του Mario Kart 8, Cities: Skylines II
GamingSteps