Home » Software » Λειτουργικά Συστήματα » Linux » Εγκατάσταση Android Σε PC Με Το Android-x86 Lineage OS 2021
Εγκατάσταση-Android-Σε-PC-Με-Το-Android-x86-Lineage-OS-2021-A8

Εγκατάσταση Android Σε PC Με Το Android-x86 Lineage OS 2021

Αυτός ο οδηγός γράφτηκε πριν από περισσότερα από 2 χρόνια. Η τεχνολογία αλλάζει και εξελίσσεται. Αν οτιδήποτε δεν σας λειτουργεί, γράψτε μας στα σχόλια και θα κοιτάξουμε να τον ανανεώσουμε.

Όπως πιθανώς γνωρίζουμε, το Android είναι βασισμένο στον πυρήνα Linux. Όμως, δεν υπάρχει κάποια επίσημη μέθοδος από τη Google για να κάνουμε εγκατάσταση Android σε PC. Παρ' όλα αυτά, ανεξάρτητοι προγραμματιστές έχουν αναπτύξει ένα δωρεάν Open Source λογισμικό που μας επιτρέπει να τρέχουμε το οικοσύστημα του Android στον υπολογιστή με αναδυόμενο μενού έναρξης, και να εκτελούμε ταυτόχρονα σε πολλαπλά παράθυρα όσες εφαρμογές θέλουμε, όπως ακριβώς κάνουμε και στα Windows.

Δείτε τις ενότητες του οδηγού

Προτάσεις συνεργασίας

Προωθήστε δυναμικά την επιχείρησή σας στο site του PCsteps και στο κανάλι μας στο YouTube.

Επικοινωνία

Γίνε VIP μέλος στο PCSteps

Τα μέλη υποστηρίζουν ενεργά το PCsteps για να συνεχίσει να λειτουργεί χωρίς διαφημίσεις για όλους.

Συμμετοχή

Τι είναι το Android-x86 / LineageOS

Το Android-x86 / LineageOS είναι ένα ανοικτού κώδικα λειτουργικό σύστημα που μπορεί να συνυπάρξει με τα Windows ή άλλο λειτουργικό, και το οποίο αναπτύσσεται συνεχώς.

Μας επιτρέπει να κάνουμε εγκατάσταση Android σε laptop ή desktop PC με επεξεργαστή Intel ή AMD, αρχιτεκτονικής x86, αντί για τους συνήθεις ARM επεξεργαστές αρχιτεκτονικής RISC, στους οποίους εγκαθίσταται το επίσημο Android.

Σε αντίθεση με το Android λειτουργικό που τρέχει στις κινητές συσκευές μας, η συγκεκριμένη διανομή Android ανοιχτού κώδικα μας δίνει τη δυνατότητα να τρέχουμε στην οθόνη του PC όσες εφαρμογές θέλουμε παράλληλα, όπως έχουμε συνηθίσει στα Windows.

Εγκατάσταση Android Σε PC Με Το Android-x86 Lineage OS 2021 10

Επιπλέον, υποστηρίζει το Play Store και τρέχει σχεδόν απροβλημάτιστα όλες τις εφαρμογές που υπάρχουν στο κατάστημα της Google.

Οι εφαρμογές εμφανίζονται σε παράθυρα που μπορούμε να τους αλλάζουμε μέγεθος, να τα εμφανίζουμε σε παράθεση, να τα μετακινούμε.

Μπορούμε επίσης να χωρίσουμε την επιφάνεια εργασίας σε δύο τμήματα, να αλλάζουμε χρώματα, και γενικά να κάνουμε πολλαπλές εργασίες πολύ εύκολα.

Εγκατάσταση Android Σε PC μ2

Έτσι, θα λέγαμε ότι σε σχέση με οποιονδήποτε Android Emulator στο PC, το ανοικτό λογισμικό υπερτερεί θεαματικά στο θέμα του multitasking. Παρ΄ όλα αυτά, υστερεί λίγο στο gaming, καθώς αρκετά παιχνίδια ενδέχεται να μην τρέχουν.

Ως εκ τούτου, αν απλά μας ενδιαφέρει να παίξουμε μόνο παιχνίδια Android στον υπολογιστή, είναι ίσως καλύτερα να επιλέξουμε κάποιον από τους κορυφαίους emulators που παρουσιάσαμε σε προηγούμενο οδηγό.

Πώς Να Τρέξω Εφαρμογές Και Παιχνίδια Android Στο PC
Πώς να Τρέξω Εφαρμογές και Παιχνίδια Android στο PC

Πολλοί από μας πιστεύουμε ότι οι εφαρμογές και τα παιχνίδια του Android μπορούν να τρέξουν μόνο σε smartphone και tablet. Όμως, υπάρχουν εύκολοι και θεαματικοί…

Τι χρειάζομαι για την εγκατάσταση Android σε PC

Για να υλοποιηθεί με επιτυχία η εγκατάσταση Android σε laptop ή desktop PC, πρέπει αρχικά να κατεβάσουμε το portable πρόγραμμα Rufus για Windows, πατώντας εδώ. Θα μας βοηθήσει στη διαμόρφωση και δημιουργία USB με δυνατότητα εκκίνησης.

Εγκατάσταση Android σε PC κ

Στη συνέχεια, πατάμε εδώ για να κατεβάσουμε την τελευταία έκδοση ISO του Android x86 (cm-x86-14.1-r5-k419.iso κατά τη συγγραφή αυτού του οδηγού). Ανάλογα με την έκδοση, το μέγεθος του αρχείου είναι μεταξύ 500 και 700MB.

Προετοιμασία του USB drive

Ξεκινώντας, χρειαζόμαστε μια μονάδα flash με αποθηκευτικό χώρο τουλάχιστον 4GB. Αν έχουμε αρχεία μέσα, πρέπει να τους κάνουμε backup γιατί όλα θα σβηστούν. Έτσι, όταν είμαστε έτοιμοι, ακολουθούμε τα παρακάτω βήματα.

Ανοίγουμε το Rufus και κάνουμε κλικ στο κουμπί “Επιλέξτε”.

Εντοπίζουμε το ISO που κατεβάσαμε προηγουμένως και πατάμε στο Άνοιγμα.

Εγκατάσταση Android σε PC κκ

Στη συνέχεια, αφού δούμε το ISO στο πεδίο της συσκευής, απλά κάνουμε κλικ στο κουμπί “ΕΚΚΙΝΗΣΗ”…

Εγκατάσταση-Android-σε-PC-με-το-Android-x86-02mm

…και πατάμε διαδοχικά στα OK που θα μας εμφανιστούν, όπως παρατηρούμε στις δύο κάτωθι εικόνες.

Από εδώ και μετά, περιμένουμε να ολοκληρωθεί αυτόματα η διαδικασία της διαμόρφωσης με το Rufus. Μόλις δούμε την πράσινη ένδειξη “Έτοιμο για χρήση”, κλείνουμε το Rufus.

Δοκιμή αν το LineageOS λειτουργεί στον υπολογιστή μας

Το Android x86 / LineageOS είναι μια ανεπίσημη εγκατάσταση Android σε PC. Αυτό σημαίνει ότι είναι πιθανό να μην υποστηρίζονται ορισμένες σημαντικές συσκευές του υπολογιστή μας, όπως η κάρτα δικτύου ή η κάρτα ήχου.

Καλό είναι λοιπόν να δοκιμάσουμε το live περιβάλλον για να βεβαιωθούμε πως όλα λειτουργούν, πριν προχωρήσουμε στην εγκατάσταση Android σε PC.

Αρχικά, ρυθμίζουμε το BIOS ώστε να κάνει boot από τη συσκευή στην οποία γράψαμε το Android-x86.

Συνήθως θα πρέπει να πατήσουμε ένα πλήκτρο όπως το F10, το DEL, ή το F12, για να μπούμε στο μενού εκκίνησης (αυτό μπορεί να διαφέρει από υπολογιστή σε υπολογιστή). Από εκεί, επιλέγουμε τη μονάδα USB.

Εγκατάσταση Android Σε PC Με Το Android-x86 Lineage OS 2021

Κάνοντας boot από τη σχετική συσκευή, επιλέγουμε την πρώτη επιλογή Live CD.

Ανάλογα το σύστημα μας, θα χρειαστεί να περιμένουμε λίγο μέχρι να μας εμφανιστεί η οθόνη του LineageOS. Στη συνέχεια, πατάμε στο “Start” για να ξεκινήσει η διαδικασία εκκίνησης του λειτουργικού στο PC.

Κατόπιν, θα μας ζητήσει να ορίσουμε την αγγλική ή ισπανική γλώσσα (μπορούμε να την αλλάξουμε σε ελληνικά αργότερα), και να ορίσουμε ότι πρόκειται για νέα συσκευή.

Στην καρτέλα για δημιουργία λογαριασμού Google, παρακάμπτουμε προς το παρόν αυτό το βήμα.

Ο λόγος είναι πως βρισκόμαστε στο Live περιβάλλον, και ακόμη και αν συνδεθούμε, θα χαθεί η σύνδεση στην επανεκκίνηση, καθώς και ό,τι αλλαγές έχουμε κάνει ή προγράμματα που έχουμε εγκαταστήσει.

Σε αυτή την αρχική διαδικασία, το βασικότερο είναι το αν αναγνωρίζει το Wi-Fi ή την κάαρτα δικτύου για το Ethernet – γιατί εγκατάσταση Android σε PC χωρίς πρόσβαση στο Internet δεν αξίζει και πολλά πράγματα.

Αν πάνε όλα καλά, θα μας επιτρέψει να το ενεργοποιήσουμε το ασύρματο δίκτυο μας. Αρκεί να πατήσουμε στο “See all Wi-Fi networks”.

Τέλος, συμφωνούμε στις υπηρεσίες Google πατώντας στο “Next”, και έτσι ολοκληρώνουμε επιτυχώς το πρώτο τεστ.

Εγκατάσταση Android Σε PC Με Το Android-x86 Lineage OS 2021 10μ

Πλέον, βρισκόμαστε κανονικά στο περιβάλλον Android, έχοντας εξαιρετικές δυνατότητες multitasking.

Το βασικότερο τεστ

Αυτό που είναι πρέπει τώρα είναι να δοκιμάσουμε είναι αν λειτουργούν οι οπτικοακουστικές δυνατότητες του υπολογιστή μας, καθώς και η σύνδεση στο δίκτυο.

Ο πιο απλός τρόπος είναι κάνοντας κλικ στο κουμπί των εφαρμογών ή στο προεγκατεστημένο εικονίδιο με της εφαρμογές της Google στα αριστερά…

…και επιλέγοντας την εφαρμογή του YouTube. Προσπερνάμε τις νέες υπενθυμίσεις για να φτιάξουμε λογαριασμό…

…και βάζουμε ένα βίντεο της επιλογής μας για να βεβαιωθούμε πως και το δίκτυο και η εικόνα και ο ήχος λειτουργούν κανονικά.

Εφόσον είμαστε ικανοποιημένοι, κλείνουμε όλα τα παράθυρα με Esc και είμαστε πλέον έτοιμοι να προχωρήσουμε στην εγκατάσταση Android σε PC.

Εγκατάσταση Android στον υπολογιστή μαζί με τα Windows

Πρέπει να τονίσουμε πως για να υλοποιήσουμε την εγκατάσταση Android σε PC, θα χρειαστεί να δημιουργήσουμε χώρο στο δίσκο, καθώς και να φτιάξουμε ένα σχετικό partition.

Ως εκ τούτου, επιβάλλεται να κάνουμε ένα πλήρες Windows Backup Image στον υπολογιστή που θα εγκαταστήσουμε το Android-x86 / LineageOS6, σε περίπτωση που κάτι πάει στραβά.

Σε κάθε περίπτωση, ίσως είναι καλύτερα να κάνουμε την εγκατάσταση σε κάποιον παλιό υπολογιστή που δεν χρησιμοποιούμε, και όχι σε κάποιο σύστημα που χρειαζόμαστε καθημερινά για τη δουλειά ή για προσωπική χρήση. Μπορούμε να την κάνουμε και σε μια εικονική μηχανή.

Ξεκινώντας, όπως κάναμε προηγουμένως με το Live CD, έτσι και τώρα επανεκκινούμε τον υπολογιστή και κάνουμε ξανά boot με το μέσο εγκατάστασης στο οποίο έχουμε το Android-x86/ LineageOS. Έτσι, αυτή τη φορά επιλέγουμε το Installation.

Αμέσως θα δούμε την καρτέλα επιλογής διαμερισμάτων. Από εδώ, μπορούμε να επιλέξουμε ένα υπάρχον διαμέρισμα για εγκατάσταση του Android-x86. Η μετακίνηση και η εκτέλεση των ενεργειών σε αυτές τις καρτέλες γίνεται με τα βελάκια του πληκτρολογίου μας και το Enter αντίστοιχα.

Αν δεν βλέπουμε κανένα partition, μπορούμε να δημιουργήσουμε ή να τροποποιήσουμε ένα διαμέρισμα επιλέγοντας “Create/Modify partitions”.

Σε αυτό το σημείο, πρέπει να αναφέρουμε ότι μπορούμε να εγκαταστήσουμε το Android-x86/ LineageOS σε έναν εξωτερικό δίσκο ή μια ικανή μονάδα USB με τουλάχιστον 4GB ελευθέρου χώρου.

Εάν έχουμε τέτοια εξωτερική μονάδα προορισμού που δεν εμφανίζεται, πατάμε στο “Detect devices” για να εμφανιστεί.

Καθώς το Android-x86 μπορεί να συνυπάρχει με άλλο λειτουργικό σύστημα, εμείς θα δείξουμε πώς να δημιουργήσουμε ένα νέο διαμέρισμα δεσμεύοντας μόνο ένα ελεύθερο τμήμα του σκληρού δίσκου του συστήματός μας.

Δημιουργία διαμερίσματος

Επιλέγουμε το “Create/Modify partitions” και πατάμε στο OK.

Στην επόμενη καρτέλα θα εμφανιστεί μια ερώτηση αν θέλουμε το νέο πρωτόκολλο Partitioning GPT, όπου επιλέγουμε το “yes”. Αν η εγκατάσταση γίνεται σε εικονική μηχανή,  καλό είναι να επιλέξουμε το “No”.

Εγκατάσταση Android σε PC-με-το-Android-x86-02mmλλκa

Κατόπιν, επιλέγουμε “New” και πατάμε το Enter…

…επιλέγουμε “Primary” και πατάμε το Enter…

…και καθορίζουμε το μέγεθος του διαμερίσματος που θέλουμε να εκχωρήσουμε στο Android-x86 Lineage OS.

Υπενθυμίζουμε ότι πρέπει να είναι τουλάχιστον 4GB (4096MB), αλλά τα 10GB είναι ιδανικά αν σκοπεύουμε να εγκαταστήσουμε πολλές εφαρμογές από το Google Play. Εμείς χρησιμοποιήσαμε ολόκληρο τον σκληρό δίσκο, καθώς η εγκατάσταση έγινε σε εικονική μηχανή,

Στη συνέχεια, επιλέγουμε το Bootable” και πατάμε Enter.

Μετά, επιλέγουμε το “Write” και πάλι Enter.

Σε αυτό το σημείο θα μας εμφανιστεί μια καρτέλα όπου πρέπει να πληκτρολογήσουμε yes (το “s” μπορεί να μην φαίνεται καθώς είναι εκτός οθόνης), και να πατήσουμε Enter για να επιβεβαιώσουμε τις αλλαγές στον δίσκο.

Μόλις ολοκληρωθεί αυτή η ενέργεια, επιλέγουμε Quit και πατάμε Enter.

Στη συνέχεια, επιλέγουμε το διαμέρισμα που μόλις δημιουργήσαμε για να εγκαταστήσουμε το Android σε PC, και πατάμε Enter.

Επιλέγουμε “ext4” για να διαμορφώσουμε το διαμέρισμα με το προεπιλεγμένο σύστημα αρχείων για πολλές διανομές Linux και πατάμε πάλι Enter.

Σε αυτό το σημείο πρέπει να αναφέρουμε ότι εάν είχαμε ήδη ένα διαμέρισμα κατάλληλα μορφοποιημένο, π.χ. σε Fat32, μπορούμε να επιλέξουμε το “Do not re-format” για να διατηρήσουμε τα υπάρχοντα δεδομένα.

Έτσι, στην επόμενη οθόνη επιλέγουμε το “Yes” για επαλήθευση της διαμόρφωσης και πατάμε πάλι Enter.

Στην ερώτηση για το αν θα εγκαταστήσουμε το GRUB επιλέγουμε Yes. Το GRUB είναι το σύστημα που θα μας επιτρέψει να επιλέξουμε λειτουργικό κατά την εκκίνηση του υπολογιστή.

Στην ερώτηση για το αν θέλουμε τον φάκελο /system να είναι read-write επιλέγουμε “Yes” για να ξεκινήσει η εγγραφή των MB στον δίσκο για την εγκατάσταση.

Εγκατάσταση Android σε PC 02mmλλκaααα

Η εγκατάσταση Android σε PC ολοκληρώθηκε. Μπορούμε να ξεκινήσουμε άμεσα το LineageOS, αλλά προτιμότερο είναι να κάνουμε reboot.

Εγκατάσταση-Android-σε-PC-με-το-Android-x86-02mmλλ

Οι βασικές ρυθμίσεις του Android στο PC

Η διαδικασία της αρχικής ρύθμισης είναι η ίδια όπως στο Live περιβάλλον, που είδαμε νωρίτερα.

Αυτή την φορά, καλό είναι να συνδεθούμε ευθύς εξαρχής με τον Google λογαριασμό μας. Θα μας χρειαστεί για να εγκαταστήσουμε εφαρμογές από το Google Play.

Είναι πιθανό, ανάλογα με το λογαριασμό μας της Google, να ερωτηθούμε αν θέλουμε να εισάγουμε κάποια κάρτα για αγορές από το Google Play. Μπορούμε να κάνουμε παράλειψη.

Το αν θα βάλουμε τα αληθινά μας στοιχεία ή όχι είναι στη δική μας διακριτική ευχέρεια.

Multitasking και ελληνικά στο Android

Από προεπιλογή, το LineageOS έρχεται με εμφάνιση και λειτουργίες tablet. Για να αξιοποιήσουμε πλήρως την εξαιρετική δυνατότητα των πολλαπλών παραθύρων και του multitasking γενικότερα, πρέπει να ενεργοποιήσουμε το Taskbar.

Έτσι, αν θέλουμε και τα δύο ταυτόχρονα, δηλαδή και λειτουργία tablet και αναδυόμενο μενού έναρξης με λειτουργία παραθύρων και multitasking, ακολουθούμε τα παρακάτω βήματα.

Εγκατάσταση-Android-σε-PC-με-το-Android-x86-02mmλλλ

εγκατάσταση android σε pc 30μμμαα

εγκατάσταση android σε pc 30μμμα

εγκατάσταση android σε pc 30μμμββ

εγκατάσταση android σε pc 30μμμβ

Αν θέλουμε αποκλειστικά μόνο τη λειτουργία tablet, απλά πατάμε στο βελάκι δεξιά για να κρυφτεί το Taskbar.

εγκατάσταση android σε pc 30μμμκκ

εγκατάσταση android σε pc 30μμμκ

Από εκεί και μετά, το παρατεταμένο πάτημα με το ποντίκι λειτουργεί ακριβώς το ίδιο όπως σε μια συσκευή αφής.

Επίσης, αν πατήσουμε το πλήκτρο Windows, λειτουργεί ως κουμπί αρχικής οθόνης. Πατώντας το θα μας στείλει πίσω, ελαχιστοποιώντας στη γραμμή εργασιών όλα τα ανοικτά παράθυρα.

Εάν ο φορητός υπολογιστής μας διαθέτει κάμερα web, αυτή θα πρέπει επίσης να λειτουργεί με την εφαρμογή κάμερας του LineageOS.

Τέλος, το μόνο που έχει απομείνει για να χρησιμοποιήσουμε πλήρως την εγκατάσταση Android σε PC είναι να προσθέσουμε ελληνικά στο μενού και το πληκτρολόγιο.

Έτσι, από τις ρυθμίσεις εντοπίζουμε το Languages & Input…

εγκατάσταση android σε pc 30μμμνν

…πατάμε στο “Add a language”…

εγκατάσταση android σε pc 30μμμν

…και προσθέτουμε τα ελληνικά. Κατόπιν, πατώντας παρατεταμένα το ποντίκι, τα μετακινούμε στην κορυφή για να γίνει η βασική γλώσσα του οικοσυστήματος.

εγκατάσταση android σε pc 30μμμμμ

εγκατάσταση android σε pc 30μμμμ

Ελληνικά στο πληκτρολόγιο

Σε ό,τι αφορά τις γλώσσες στο πληκτρολόγιο, δυστυχώς το πρόγραμμα εμφανίζει κάποια μικρά θέματα στα ελληνικά. Επίσης, δεν έχει τη δυνατότητα να εναλλάσσουμε με το κλασσικό Alt+Shift, ούτε με Ctrl+Space.

Ωστόσο, αυτό λύνεται άμεσα αν πατήσουμε στη Γλώσσα και εισαγωγή και ενεργοποιήσουμε το εικονικό πληκτρολόγιο.

εγκατάσταση android σε pc 30μμμ

Η αλλαγή γλώσσας θα γίνεται αστραπιαία όπως έχουμε συνηθίσει στο κινητό. Απλά πατάμε στο σχετικό εικονίδιο μέσα στο εικονικό πληκτρολόγιο, και μετά συνεχίζουμε το γράψιμο με το φυσικό πληκτρολόγιο του υπολογιστή μας.

Με αυτόν τον τρόπο, μπορούμε πλέον να γράφουμε ελληνικά αλλά και να εναλλάσσουμε γλώσσες οπουδήποτε μέσα στο LineageOS.

εγκατάσταση android σε pc 30μμ

Το εικονικό πληκτρολόγιο θα μας εμφανίζεται αυτόματα όταν θέλουμε να γράψουμε κάτι στα ελληνικά ή αγγλικά, ενώ πατώντας στο Esc, θα κρύβεται. Το εικονίδιο του το εντοπίζουμε κάτω δεξιά.

εγκατάσταση android σε pc 30μ

Εγκατάσταση Android Σε PC μέσω εικονικής μηχανής

Το να βάλουμε ένα δεύτερο λειτουργικό σύστημα στο PC μας πάντοτε ενέχει ένα ποσοστό ρίσκου, ειδικά κατά την αλλαγή μεγέθους των partitions. Επιπλέον, για να αλλάξουμε λειτουργικό, θα πρέπει να επανεκκινήσουμε το σύστημα.

Αν λοιπόν δεν μας ενδιαφέρει να μπούμε σε αυτή τη διαδικασία, υπάρχει ένας πολύ πιο εύκολος και ανώδυνος για την εγκατάσταση Android σε PC, απλά με το να περάσουμε το Android-x86 Lineage OS στο PC, είναι μια εικονική μηχανή (VM) όπως το VirtualBox.

Το πλεονέκτημα του VirtualBox

Το μεγάλο πλεονέκτημα της εικονικής μηχανής είναι ότι μας προσφέρει την πλήρη εμπειρία Android σε λίγα λεπτά απευθείας από το Live CD.

Αυτό σημαίνει ότι δεν είναι απαραίτητο να μπλέξουμε με το boot menu, τη διαδικασία της δημιουργίας διαμερίσματος, και τη χρονοβόρα και ενδεχομένως πολύπλοκη εγκατάσταση Android σε PC που είδαμε προηγουμένως.

Αυτό οφείλεται στη λειτουργία “Αποθήκευση της κατάστασης της μηχανής” που διαθέτει το VirtualBox. Όταν κλείσουμε την εικονική μηχανή, διατηρεί όλες τις ρυθμίσεις που είχαμε κάνει. Επίσης, επιστρέφει με όλες τις εργασίες μας και τα τυχόν παράθυρα όπως ακριβώς τα είχαμε αφήσει. Ακόμη και όταν επανεκκινήσουμε το PC.

Επιπλέον, η VM δημιουργεί ένα εικονικό Wi-Fi για να έχουμε αμέσως σύνδεση στο ίντερνετ μέσα στο Android-x86 Lineage OS, ακόμη και αν δεν έχουμε ασύρματη κάρτα δικτύου και ο υπολογιστής μας είναι συνδεδεμένος μόνο με ethernet.

Με άλλα λόγια, δεν απαιτείται Wi-Fi, καθώς η εικονική μηχανή θα χρησιμοποιήσει την ενσύρματη σύνδεση του υπολογιστή μας.

Φυσικά, αν θέλουμε μια πιο μόνιμη εγκατάσταση του Android στην VM, δεν έχουμε παρά να ακολουθήσουμε τα βήματα που ξεκινούν από την ενότητα “Εγκατάσταση Android στον υπολογιστή μαζί με τα Windows” που αναλύσαμε προηγουμένως στο οδηγό.

Είναι ακριβώς τα ίδια καθώς όλα έγιναν μέσα από την εικονική μηχανή.

Απαιτήσεις συστήματος

Έτσι, για να έχουμε τη μέγιστη δυνατή απόδοση με την VM, χρειαζόμαστε τουλάχιστον 4GB RAM και πυρήνες στον CPU για να υποστηρίξουμε τόσο το κύριο λειτουργικό όσο και το λειτουργικό σύστημα της εικονικής μηχανής. Είναι όμως επίσης σημαντικό να υποστηρίζει η CPU μας το IOMMU.

Όλοι οι Intel Core i3/i5/i7 υποστηρίζουν virtualization (VT-x). Κάποιοι Celeron ή Core 2 επεξεργαστές υποστηρίζουν επίσης. Θα το βρούμε ακόμα και σε κάποια φτηνιάρικα μοντέλα Intel Atom.

Αν έχουμε έναν AMD επεξεργαστή, είναι ακόμα πιο απλό. Όλοι οι AMD επεξεργαστές που κυκλοφορούν αυτή τη στιγμή, εκτός από τους Sempron, περιλαμβάνουν AMD-V.

Ένας ακόμα εύκολος τρόπος για να βρούμε αν η CPU μας υποστηρίζει virtualization είναι τρέχοντας το SecurAble. Μόλις τρέξουμε το freeware και φορητό εργαλείο θα μας δείξει άμεσα εάν ο επεξεργαστής μας υποστηρίζει virtualization.

Σε αρκετές μητρικές AMD, το AMD-V virtualization είναι ενεργοποιημένο σαν προεπιλογή. Ωστόσο, σε κάποιους Intel επεξεργαστές και motherboards, το VT-x ενδέχεται να είναι απενεργοποιημένο.

Σε αυτή την περίπτωση, πριν ξεκινήσουμε με το VirtualBox, καλό είναι να συμβουλευτούμε τα βήματα της σχετικής ενότητας προηγούμενου οδηγού.

Βήμα 1 – Εγκατάσταση VirtualBox στα Windows

Μόλις είμαστε έτοιμοι, για να εγκαταστήσουμε το VirtualBox στα Windows, πρέπει απλά να το κατεβάσουμε από εδώ, και να τρέξουμε τον Installer. Η διαδικασία εγκατάστασης είναι ιδιαίτερα απλή και για τον πιο αρχάριο χρήστη.

Εγκατάσταση-Android-Σε-PC-Με-Το-Android-x86-Lineage-OS-2021-10μλ

Βήμα 2 – Δημιουργία νέας εικονικής μηχανής

Ανοίγουμε το VirtualBox και στη συνέχεια, κάνουμε κλικ στο κουμπί “Νέο” για να δημιουργήσουμε μια νέα εικονική μηχανή.

Εγκατάσταση-Android-Σε-PC-Με-Το-Android-x86-Lineage-OS-2021-10κκ

Ονομάζουμε την εικονική μηχανή Lineage OS ή AndroidOS, ή όπως αλλιώς θέλουμε. Στη συνέχεια, επιλέγουμε διαδοχικά τον τύπο “Other” και έκδοση “Other / Unkown 64-bit”. Κάνουμε κλικ στο Επόμενο.

Ορίζουμε τη μνήμη RAM, τα 2GB είναι αρκετά, αλλά ανάλογα το σύστημα μας συνιστούμε έως και 4GB (4096ΜΒ) για καλύτερη απόδοση. Μόλις ορίσουμε το μέγεθος μνήμης πατάμε στο επόμενο.

Κάνουμε κλικ στο “Δημιουργία” για να ξεκινήσουμε την κατασκευή της εικονικής μας μηχανής.

Στον τύπο αρχείου σκληρού δίσκου αφήνουμε την προεπιλογή VDI ως έχει, και πατάμε στο επόμενο.

Εγκατάσταση-Android-Σε-PC-Με-Το-Android-x86-Lineage-OS-2021-10μμλα

Αφήνουμε και τη Δυναμική εκχώρηση ως έχει, καθώς θα επιτρέψει στον εικονικό σκληρό δίσκο να αναπτυχθεί ανάλογα με τις τρέχουσες ανάγκες. Πατάμε στο επόμενο.

Σε αυτό το σημείο καλό είναι να εκχωρήσουμε χώρο περίπου 10GB ή περισσότερο, εάν θέλουμε να εγκαταστήσουμε πολλές εφαρμογές ή παιχνίδια από το Play store.

Ειδάλλως, ορίζουμε το μέγεθος που επιθυμούμε. Εμείς βάλαμε 2GB γιατί έχουμε ήδη εγκαταστήσει το Lineage OS στην VM.

Tέλος, κάνoυμε κλικ στο κουμπί “Δημιουργήστε” και η νέα εικονική μηχανή μας είναι έτοιμη για χρήση.

Βήμα 3 – Ανέβασμα του Android x86 ISO

Στο επόμενο βήμα, επιλέγουμε στο αριστερό τμήμα την εικονική μηχανή που δημιουργήσαμε και πατάμε στο πράσινο βελάκι της εκκίνησης.

Όταν ξεκινήσει η VM, θα μας ζητήσει να της τοποθετήσουμε το Android ISO που κατεβάσαμε στα Windows. Παραθέτουμε αυτά τα βήματα σε εικόνες

Εντοπίζουμε το ISO που κατεβάσαμε προηγουμένως και κάνουμε διπλό κλικ ή πατάμε στο Άνοιγμα κάτω δεξιά.

Στη συνέχεια, αφού δούμε το ISO στην ενότητα “Not Attached”, απλά κάνουμε κλικ στο κουμπί “Επιλογή”…

Αμέσως θα δούμε το ISO στο σχετικό πεδίο της συσκευής, και ολοκληρώνουμε πατώντας στο κουμπί “Εκκίνηση”.

Από εδώ και μετά, δεν έχουμε παρά να επιλέξουμε την πρώτη επιλογή Live CD για να βεβαιωθούμε πως όλα λειτουργούν.

Όπως αναφέραμε προηγουμένως, αν το θελήσουμε δεν χρειάζεται να προχωρήσουμε στην πλήρη εγκατάσταση Android σε PC. Αρκεί να πατήσουμε στην “Αποθήκευση της κατάστασης της μηχανής” που θα δείξουμε στο τέλος.

Καλό είναι να θυμόμαστε ότι κάνοντας κλικ στο παράθυρο του VirtualBox, θα δεσμεύσει αυτόματα το ποντίκι και το πληκτρολόγιο. Για να απελευθερώσουμε το ποντίκι και το πληκτρολόγιο, απλά πατάμε το δεξί Ctrl στο πληκτρολόγιο.

Επίσης, όταν πληκτρολογούμε αριθμούς θα πρέπει να πατάμε το πλήκτρο num lock για να απελευθερώνονται, είτε στην εικονική μηχανή, είτε στα Windows.

Έτσι, πατώντας στο LIve CD, Θα χρειαστεί να περιμένουμε λίγο μέχρι να μας εμφανιστεί η οθόνη του LineageOS. Στη συνέχεια, πατάμε στο “Start” για να ξεκινήσει η διαδικασία εκκίνησης του λειτουργικού στο PC.

Εγκατάσταση-Android-Σε-PC-Με-Το-Android-x86-Lineage-OS-2021-10μμκα

Εγκατάσταση-Android-Σε-PC-Με-Το-Android-x86-Lineage-OS-2021-10μμλαβ

Από εδώ και μετά, δεν έχουμε παρά να διαβάσουμε τα βήματα που παραθέτουμε λίγο πιο πάνω στην ενότητα “Οι βασικές ρυθμίσεις του Android στο PC”.

Επίσης μπορούμε να συνδεθούμε ευθύς εξαρχής με τον Google λογαριασμό μας ενώ είμαστε στο Live CD. Θα μας χρειαστεί για να εγκαταστήσουμε εφαρμογές από το Google Play.

Αποθήκευση της κατάστασης της μηχανής

Για την “Αποθήκευση της κατάστασης της μηχανής”, το μόνο που έχουμε να κάνουμε είναι να πατήσουμε στο “Αρχείο” και μετά στο κλείσιμο.

Στη συνέχεια, πατάμε στην “Αποθήκευση της κατάστασης της μηχανής”, μετά στο Ναι, και τελειώσαμε.

Εγκατάσταση Android Σε PC ββ

Για να αξιοποιήσουμε στο μέγιστο δυνατό αυτή τη λειτουργία είναι αναγκαίο να πάμε στις ρυθμίσεις του LineageOS και να ορίσουμε την προβολή τον μέγιστο χρόνο διάρκειας, όπως παρατηρούμε στις δύο κάτωθι εικόνες.

Εγκατάσταση Android Σε PC λλ

Παύση εικονικής μηχανής

Αν θελήσουμε κάποια στιγμή να φύγουμε από το PC ή δεν χρησιμοποιούμε το LineageOS και έχουμε αφήσει ανοικτή την εικονική μηχανή, καλό είναι να θυμόμαστε να πατάμε στην παύση της. Για να ενεργοποιηθεί το Android-x86, απλά κάνουμε κλικ πάλι στην παύση.

Εγκατάσταση Android Σε PC νν

Ειδάλλως, αν ξεχαστούμε και παρέλθει αυτό το χρονικό διάστημα που ορίσαμε μέσα στις ρυθμίσεις του Android χωρίς να κάνουμε παύση, θα μαυρίσει η οθόνη της εικονικής μηχανής, και πρέπει να ξεκινήσουμε το σετάρισμα του LineageOS από την αρχή.

Αυτό είναι το μόνο μειονέκτημα αν τρέχουμε το Android-x86 διαμέσου LIve CD σε σχέση με την πλήρη εγκατάσταση Android σε PC. Φυσικά, όσο ασχολούμαστε με το LineageOS δεν θα έχουμε αυτό το θέμα.

Ως εκ τούτου, είναι στην διακριτική μας ευχέρεια να αποφασίσουμε αν θέλουμε μόνο το Live CD του LineageOS, ή την πλήρη εγκατάσταση Android σε PC διαμέσου της εικονικής μηχανής.

Σε κάθε περίπτωση, όταν κλείνουμε το LineageOS και την VM, δεν έχουμε παρά να πατάμε στο βελάκι της εκκίνησης για να τρέξουμε το Android στον υπολογιστή μας.

Εγκατάσταση Android Σε PC μν

Αν αποφασίσουμε την πλήρη εγκατάσταση του Android στην εικονική μηχανή, δεν πρέπει να ξεχάσουμε από τις ρυθμίσεις της VM και την αποθήκευση, να αποσυνδέσουμε με δεξί κλικ το αρχείο ISO. Διαφορετικά, θα ξεκινήσει πάλι με το παράθυρο εγκατάστασης.

Πώς σας φαίνεται η εγκατάσταση Android σε PC?

Εξαιρώντας τις ασυμβατότητες με τα παιχνίδια, η εγκατάσταση Android σε PC με το Android-x86 μας δίνει τη δυνατότητα να δουλέψουμε το δημοφιλές λειτουργικό σύστημα με εξαιρετικές δυνατότητες multitasking που δεν τις έχουμε στις Android συσκευές.

Αν σας γεννήθηκαν απορίες ή θέλετε να μοιραστείτε την άποψη σας για την εγκατάσταση Android σε PC με το LineageOS, μπορείτε να μας γράψετε στα σχόλια.

Τα σχόλια του PCsteps έχουν μεταφερθεί στο Questions.pcsteps.gr. Αν έχετε απορίες για τη δημοσίευση ή οποιαδήποτε τεχνολογική ερώτηση, από προτάσεις αγορών μέχρι τεχνικά προβλήματα, γράψτε μας εκεί. Απαντάμε το αργότερο εντός 48 ωρών.

Οι Στήλες του PCsteps

Αγορά-TV-Box-Από-Ευρώπη-Κίνα-E2162-E26900-Οκτώβριος-2020
Οδηγοί Αγοράς
QuickSteps#318 - Κουμπί Πανικού Στο Android, Κρυφό Παιχνίδι Στο Instagram, Μετάφραση PDF Αρχείων
QuickSteps
GamingSteps#20240309 - Τα Πάντα Από Το Xbox Partner Preview, Νέοι Λύκοι Στο Minecraft, Υποψηφιότητες BAFTA 2024
GamingSteps