Home » Software » Browsers » Ψάχνεις Εναλλακτικό Browser? Οι Καλύτεροι Κλώνοι Chrome/Firefox
Διαλέγοντας Εναλλακτικό Browser: Οι Καλύτεροι Κλώνοι Chrome/Firefox

Ψάχνεις Εναλλακτικό Browser? Οι Καλύτεροι Κλώνοι Chrome/Firefox

Αυτός ο οδηγός γράφτηκε πριν από περισσότερα από 2 χρόνια. Η τεχνολογία αλλάζει και εξελίσσεται. Αν οτιδήποτε δεν σας λειτουργεί, γράψτε μας στα σχόλια και θα κοιτάξουμε να τον ανανεώσουμε.

Οι περισσότεροι χρήστες χρησιμοποιούμε Chrome ή Firefox για την πλοήγηση στο Internet. Όμως υπάρχουν αρκετοί κλώνοι των δημοφιλών αυτών browsers που ενσωματώνουν διάφορες δυνατότητες και λειτουργίες. Στον οδηγό θα δούμε τις καλύτερες επιλογές για έναν εναλλακτικό browser βασισμένο στον Chrome ή τον Firefox, έτσι ώστε  να βελτιώσουμε και άλλο την εμπειρία μας με ένα δεύτερο πρόγραμμα περιήγησης.

Δείτε τις ενότητες του οδηγού

Προτάσεις συνεργασίας

Προωθήστε δυναμικά την επιχείρησή σας στο site του PCsteps και στο κανάλι μας στο YouTube.

Επικοινωνία

Γίνε VIP μέλος στο PCSteps

Τα μέλη υποστηρίζουν ενεργά το PCsteps για να συνεχίσει να λειτουργεί χωρίς διαφημίσεις για όλους.

Συμμετοχή

Να σημειώσουμε πως ο οδηγός αυτός αφορά αποκλειστικά browsers που βασίζονται στον πηγαίο κώδικα του Chrome ή του Firefox. Δεν θα βρείτε λοιπόν τον Maxthon ή άλλους browsers που αναπτύσσονται εντελώς ανεξάρτητα.

Nα επιλέξω ή όχι έναν εναλλακτικό browser?

Είναι αλήθεια ότι στο πρόσφατο παρελθόν, με τον εναλλακτικό browser είχαμε καινοτόμες λειτουργίες που παρείχαν περισσότερη ασφάλεια, ταχύτητα, και ομορφότερη εμφάνιση.

Ήμασταν σε θέση να διαχειριζόμαστε εργαλεία που πιθανόν τα αγνοούσαμε, τα οποία μας έδιναν θεαματικά αποτελέσματα στην περιήγηση, αλλά και στη διασκέδασή μας.

Ωστόσο, στις μέρες μας, το μειονέκτημα είναι ότι ο Chrome κατά κύριο λόγο, αλλά και ο Firefox δευτερευόντως, έχουν ενσωματώσει τις περισσότερες καινοτομίες των κλώνων κυρίως διαμέσου των επεκτάσεων.

Το αποτέλεσμα είναι να έχουν λιγοστέψει οι πολλές αξιόπιστες επιλογές για εναλλακτικό browser σε σχέση με το πρόσφατο παρελθόν.

εναλλακτικό browser

Επιπλέον, οι δύο δημοφιλείς browser προσφέρουν συνεχώς ενημερώσεις ασφαλείας, ενώ κάποιοι κλώνοι, κυρίως αυτοί που βασίζονται στον ανοιχτό κώδικα του Chromium, δεν το κάνουν πάντα με την ίδια συχνότητα.

Για παράδειγμα, τέτοια αρνητικά δείγματα γραφής στον τομέα της ασφάλειας έχουν δώσει οι Comodo Dragon, SRWare Iron, και Torch.

Ο Comodo Dragon είχε σοβαρά προβλήματα με την κρυπτογράφηση HTTPS, απενεργοποιώντας όλη την ασφάλεια του ιστού, ενώ ο SRWare Iron έχασε περισσότερες από 36 ενημερώσεις ασφαλείας του Chrome για ικανό χρονικό διάστημα.

Κάτι παρόμοιο συνέβη και με τον Torch, που επιπλέον έχει κατηγορηθεί και για malware. Στις ημέρες μας, πολλά antivirus αποκλείουν το αρχείο εγκατάστασης του συγκεκριμένου browser ως ύποπτο και κακόβουλο λογισμικό.

Έτσι, ακόμη και αν δεν εμπιστευόμαστε την Google, η εταιρεία σίγουρα δεν θα επιτρέψει τέτοια θέματα ασφαλείας στον Chrome. Φυσικά, ούτε πρόκειται να κλέψει τον αριθμό της πιστωτικής μας κάρτας.

Άλλωστε, αν η Google κάνει κάποιο μεγάλο λάθος στον Chrome, εκτός του ότι θα σπεύσει να το διορθώσει αμέσως, θα το μάθουμε όλοι. Όμως, δεν ισχύει το ίδιο για όλους τους εναλλακτικούς browser που βασίζονται στον ανοιχτό κώδικα του Chromium.

Κάτι τέτοιο σημαίνει ότι η εμπιστοσύνη μας σε έναν εναλλακτικό browser μπορεί να μας προκαλέσει προβλήματα, κυρίως στον τομέα της ασφάλειας και, επιπλέον, ενδέχεται να επιβραδύνει περαιτέρω τον υπολογιστή μας.

εναλλακτικό browser 1

Παρ' όλα αυτά, υπάρχουν εξαιρέσεις. Έτσι, τα προγράμματα περιήγησης που θα δούμε στη συνέχεια αποτελούν ισχυρές εναλλακτικές λύσεις σε ό,τι αφορά την ταχύτητα, την μικρότερη επίδραση στους πόρους του συστήματος, την ασφάλεια, και την διάρκεια της μπαταρίας.

Αν το θελήσουμε, μπορούμε να δούμε την ψηφοφορία για τους καλύτερους browser που διεξήγαγε το PCsteps σε παλαιότερο σχετικό άρθρο.

Εδώ πρέπει να αναφέρουμε ότι για ευνόητους λόγους, δεν συμπεριλάβαμε κάποιους αξιόπιστους κλώνους του Chrome, όπως ο Yandex, καθώς δεν διαθέτει ελληνικό μενού. Αν αποφασίσουν να σκεφτούν και τους Έλληνες χρήστες του Chrome, θα ανανεώσουμε τον οδηγό.

Ωστόσο, μπορούμε να δούμε αναλυτικά τις κατά τα άλλα εξαιρετικές δυνατότητες του σε παλαιότερο οδηγό:

4+1 Ειδικοί Browser για τη Μέγιστη Προστασία στο Ίντερνετ

Κάποτε, για την ασφάλεια στο ίντερνετ ήταν αρκετό το να προσέχουμε τις σελίδες που μπαίνουμε και τα αρχεία που τρέχουμε. Πλέον, όμως, κυκλοφορούν απειλές που…

Ο πυρήνας στον εναλλακτικό browser

Η κινητήρια δύναμη σε κάθε εναλλακτικό browser βρίσκεται στο Open Source, το ελεύθερο λογισμικό του οποίου ο πηγαίος κώδικας είναι ανοιχτός σε οποιονδήποτε για να τον εξετάσει.

Το λογισμικό ανοικτού κώδικα δεν σημαίνει απαραιτήτως δωρεάν λογισμικό, αλλά συνήθως τα περισσότερα προγράμματα ανοιχτού κώδικα παρέχονται δωρεάν και μπορούν να χαρακτηριστούν ελεύθερα και νόμιμα.

Όπως αναφέραμε στην αρχή, ο Chrome βασίζεται στον Chromium, ένα πρόγραμμα περιήγησης ανοιχτού κώδικα. Οποιοσδήποτε μπορεί να πάρει τον πηγαίο κώδικα του και να τον χρησιμοποιήσει για να δημιουργήσει το δικό του κλώνο, μετονομάζοντας και τροποποιώντας τον browser κατά το δοκούν.

Ο ανοιχτός κώδικας σε ένα web browser συνοδεύεται και από τη λεγόμενη “layout/rendering engine”, η οποία ωστόσο διαφέρει ανάλογα με τον browser.

O Chrome έχει ως layout engine την Blink, (πρώην WebKit) την οποία χρησιμοποιούν οι περισσότεροι κλώνοι του, αλλά και ο Microsoft Edge και ο Opera. Ο Firefox αντίστοιχα έχει την Gecko.

Τι πρέπει να θυμόμαστε

Αρκετοί κλώνοι του Chrome και Firefox χρησιμοποιούν τα ίδια δεδομένα του προφίλ που έχουμε στους δύο δημοφιλείς browser.

Έτσι, αν αποφασίσουμε να απεγκαταστήσουμε τον εναλλακτικό browser, να μην επιλέξουμε και την κατάργηση του προφίλ όταν θα μας το ζητήσει, γιατί ενδέχεται να διαγραφούν όλα τα δεδομένα μας σε Chrome και Firefox. Φυσικά, αργότερα θα συγχρονιστούν ξανά.

Slimjet

Ο Slimjet χρησιμοποιεί τον ανοικτό κώδικα του Chromium με την μηχανή Blink και πρόκειται για έναν ταχύ εναλλακτικό browser πανομοιότυπο του Chrome. Είναι ένα πολύ ελαφρύ και γρήγορο πρόγραμμα περιήγησης.

Ο browser έχει πολύ χρήσιμες λειτουργίες. Μία από τις πιο σημαντικές είναι ότι επιτρέπει τον πλήρη και αυτόματο συγχρονισμό με τον Chrome και το cloud της Google. Θα δούμε όλες τις επεκτάσεις και τα αγαπημένα μας να εμφανίζονται μετά από κάποιο χρονικό διάστημα.

Ένα άλλο πλεονέκτημα του εξαιρετικού Slimjet είναι ότι επιτρέπει την πλήρη επεξεργασία κειμένου με φωνητικές εντολές στο Google Docs. Μάλιστα, με πολύ αποδοτικό τρόπο.

Επιπλέον, έχει ενσωματωμένο το χρήσιμο εργαλείο για να αποθηκεύουμε και τα υπόλοιπα βίντεο των ιστοσελίδων, αλλά και του YouTube σε ό,τι format θέλουμε.

Επίσης, επιτρέπει εξαγωγή μόνο της μουσικής που συνοδεύει το βίντεο, την οποία την αποθηκεύει σε mp3.

Υπέρ

  • Ταχύτατος και φιλικός browser.
  • Ο απόλυτος σωσίας του Chrome.
  • Διαθέτει εκδόσεις 32-bit, 64-bit, και portable.
  • Ενσωματώνει Video downloader στο YouTube.
  • Υποστηρίζει στην νέα καρτέλα τη φωνητική αναζήτηση της Google.
  • Αποθηκεύει τις σελίδες και σε PDF.
  • Καταναλώνει λιγότερη μνήμη από τον Chrome.
  • Συνεργάζεται και συγχρονίζει όλα τα αγαπημένα μας στον Chrome.
  • Συμβατός με όλα τα extensions.
  • Ενσωματωμένο ανέβασμα σελίδων στο Facebook με ένα κλικ.
  • Απενεργοποιεί αυτόματα ενοχλητικές διαφημίσεις.
  • Επιτρέπει πλήρη επεξεργασία κειμένου με φωνητικές εντολές στο Google Docs.
  • Είναι συμβατός με Windows XP ή νεότερη έκδοση.

Κατά

  • Βασισμένος στην έκδοση του Chromium, ενδέχεται να μην ενημερώνεται τόσο συχνά όπως ο Chrome.

Brave

Ο Brave είναι ανοιχτού κώδικα και εμφανίστηκε στις αρχές του 2016 από τον συνιδρυτή του Mozilla Firefox και δημιουργό της JavaScript. Βασίζεται στον Chromium, χρησιμοποιώντας τις μηχανές Blink του Chrome.

Αναμφίβολα είναι ένας από τους πιο ωραίους και γρήγορους κλώνους του Chrome, ο οποίος δέχεται τις επεκτάσεις και τα θέματα του Chrome web store.

εναλλακτικό browser 15aa

Οφείλουμε να ομολογήσουμε ότι από τότε που παρουσιάσαμε τον Brave στους κλώνους του Chrome πριν από δύο χρόνια, ο browser έχει αλλάξει σημαντικά προς το καλύτερο, καθώς διαθέτει πλέον πλήρως εξελληνισμένο περιβάλλον.

Στον τομέα της ασφάλειας και της προστασίας, ενσωματώνει το extension “HTTPS Everywhere”, που διασφαλίζει την περιήγησή μας, μαζί με εργαλεία για την άμεση αντιμετώπιση των malware κίνδυνων και της ανίχνευσης της δραστηριότητάς μας.

Το πιο ιδιαίτερο και πολύ χρήσιμο χαρακτηριστικό του Brave είναι ότι διαθέτει λειτουργία με ανεξάρτητο ιδιωτικό παράθυρο, έτσι ώστε να κάνουμε ανώνυμη πλοήγηση και αναζήτηση μέσω Tor και DuckDuckGo.

Ο browser διαθέτει επίσης Download Accelerator, με τον οποίον μπορούμε να κάνουμε απευθείας μέσα από τον browser και ταχύτατες λήψεις torrent.

Υπέρ

  • Από τους ταχύτερους και ωραιότερους κλώνους του Chrome.
  • Δεν συλλέγει και δεν στέλνει δεδομένα σε τρίτους.
  • Ανώνυμη πλοήγηση μέσω Tor.
  • Απλό και εύκολο περιβάλλον.
  • Ανακατευθύνει τα sites σε HTTPS με το ενσωματωμένο σχετικό εργαλείο.
  • Προστατεύει από malware.
  • Επιτρέπει όλες τις επεκτάσεις και τα θέματα του Chrome web store.
  • Λειτουργεί σε όλα τα λειτουργικά συστήματα ανεξαιρέτως.
  • Διαθέτει Download και Password manager.
  • Κατεβάζει απευθείας τα torrent.

Κατά

  • Αδυνατεί να συνεργαστεί στην πλήρη επεξεργασία κειμένου με φωνητικές εντολές στο Google Docs.
  • Δεν υποστηρίζει στη νέα καρτέλα τη φωνητική αναζήτηση της Google στα Ελληνικά.

Opera

Το 2013 ο Opera browser αποφάσισε να καταργήσει τη δική του μηχανή Presto, και έχει πλέον ως layout engine την Blink και τον ανοιχτό κώδικα του Chromium. Αυτό τον καθιστά πλήρως συμβατό με την πλειοψηφία των plugin του browser της Google.

εναλλακτικό browser 4αα

Αναμφίβολα ο Opera έχει πολλές δυνατότητες και αξιόλογα χαρακτηριστικά, όπως το αποσπώμενο παράθυρο σε όλα τα βίντεο, η ταχεία κλήση, και η προσθήκη δικών μας θεμάτων.

Επιπλέον, μεταφέρει με σχεδόν αυτόματο τρόπο όλα τα αγαπημένα μας από τον Chrome.

Όμως, ο Opera δεν είναι απλώς ένας κλώνος Chrome. Είναι ένα μοναδικό πρόγραμμα περιήγησης με τις δικές του λειτουργίες, όπως το ενσωματωμένο VPN που μπορεί να εξασφαλίσει την περιήγηση στο internet.

Μέσα από την ωραία minimal σχεδίαση, μπορούμε εύκολα να εντοπίσουμε τη λειτουργία του VPN, πατώντας αρχικά πάνω αριστερά στο εικονίδιό του.

Αμέσως μετά κάνουμε κλικ στις “Ρυθμίσεις ➜ Σύνθετες Ρυθμίσεις ➜ Προσωπικό απόρρητο και ασφάλεια ➜ Ενεργοποίηση VPN”.

εναλλακτικό browser 4α

Υπέρ

  • Εύκολος στη χρήση με πλήρως εξελληνισμένο μενού.
  • Δέχεται τις περισσότερες επεκτάσεις.
  • Λειτουργία αποσπώμενου παραθύρου στα βίντεο.
  • Ενσωματωμένο δωρεάν VPN.
  • Λειτουργία σκοτεινού θέματος.
  • Συνεργάζεται και συγχρονίζει όλα τα αγαπημένα μας στον Chrome.
  • Παρέχει συγχρονισμό σε Android και iOS.
  • Πλήκτρο για γρήγορα screenshots.
  • Χειρονομίες ποντικιού που μας επιτρέπουν να κάνουμε περιήγηση με γρήγορες, μικρές κινήσεις του ποντικιού.
  • Λειτουργία εξοικονόμησης μπαταρίας.
  • Ενσωματώνει Facebook και WhatsApp messenger.

Κατά

  • Αδυνατεί να συνεργαστεί στην πλήρη επεξεργασία κειμένου με τις φωνητικές εντολές των Google Docs.
  • Δεν υποστηρίζει στη νέα καρτέλα τη φωνητική αναζήτηση της Google στα ελληνικά.
  • Το VPN ενδέχεται να συλλέγει και στέλνει δεδομένα σε τρίτους.
  • Το αποσπώμενο παράθυρο των βίντεο, σε αντίθεση με το αντίστοιχο του Yandex και την επέκταση PIP της Google, δεν λειτουργεί σε όλα τα sites.

Opera Neon

Οι σχεδιαστές του Opera παρουσίασαν σχετικά πρόσφατα τον Opera Neon που βασίζεται στην μηχανή Blink. Παρότι δεν υποστηρίζει επί του παρόντος ελληνικό μενού, αξίζει μιας μικρής αναφοράς, γιατί πρόκειται για έναν ταχύτατο εναλλακτικό browser που διαφέρει από όλους.

Ο Opera Neon έχει γραφτεί από την αρχή, και μερικά από τα εντυπωσιακά του χαρακτηριστικά είναι η ωραία minimal αισθητική και ότι χρησιμοποιεί το wallpaper της επιφάνειας εργασίας των Windows.

Οι καρτέλες έχουν αντικατασταθεί από μικρούς κύκλους που ανοίγουν στα δεξιά. Όταν  χρησιμοποιούμε τον browser, θα δούμε στα πλαϊνά τη σειρά με τους κύκλους που αντιστοιχούν στους σελιδοδείκτες μας ή τις σελίδες που επισκεπτόμαστε συχνά.

Ο Opera Neon έχει μερικά ακόμη ενδιαφέροντα χαρακτηριστικά, όπως για παράδειγμα το ενσωματωμένο εργαλείο σύλληψης οθόνης. Ωστόσο, το πρόγραμμα περιήγησης χρήζει βελτίωσης καθώς εμφανίζει διάφορα μικροπροβλήματα.

Ο browser είναι διαθέσιμος για λήψη σε Mac και Windows μέσω της επίσημης ιστοσελίδας της εταιρείας.

Epic Privacy Browser

Βασίζεται στον ανοιχτό κώδικα του Chromium, αλλά είναι διαφορετικός γιατί χρησιμοποιεί την WebKit ως layout engine. Ο Epic αποτελεί σίγουρα τον ασφαλέστερο εναλλακτικό browser του Chrome.

Επιπλέον, δεν ξεφεύγουμε από το οικείο και εξελληνισμένο περιβάλλον του Chrome, καθώς είναι σχεδόν ίδιος.

Βρίσκεται σε μόνιμη ιδιωτική λειτουργία (On Private Browsing) και δεν επιτρέπει σε τρίτους να ανιχνεύουν την περιήγησή μας. Ο Epic μπλοκάρει κάθε είδους απειλή, όπως Cryptomining, Tracking Scripts, κ.α.

Στην ουσία πρόκειται για έναν κυριολεκτικά “αόρατο” browser. Αυξάνει ακόμη περισσότερο το επίπεδο ασφάλειας με το ενσωματωμένο proxy extension, το οποίο κρύβει την IP address. Έτσι, μπορούμε να επισκεπτόμαστε sites που δεν λειτουργούν στην Ελλάδα.

Ταυτόχρονα, κρυπτογραφεί τα δεδομένα μας, χωρίς να επιβαρύνει την ταχύτητα. Είναι ιδανικός browser για ευαίσθητες τραπεζικές συναλλαγές.

Λόγω ακριβώς αυτής της θωράκισης που προσφέρει, δεν θα έχουμε δυνατότητα σύνδεσης προφίλ με τον λογαριασμό μας στην Google, όπως με όλους τους υπολοίπους κλώνους.

Αυτό όμως, έχει και τα θετικά του, καθώς δεν θα στέλνονται τα δεδομένα μας στην Google. Φυσικά, δεν θα υπάρξει συγχρονισμός των θεμάτων μας, των extensions κλπ. Μόνο τα αγαπημένα μας θα συγχρονιστούν.

Λόγω της προστασίας που προσφέρει, δεν επιτρέπει τα περισσότερα extensions του Chrome Store, αλλά έχει το ποθητό εργαλείο του κατεβάσματος των βίντεο για όλες τις ιστοσελίδες…

…και μερικά από τα πολύ χρήσιμα add-ons που χρησιμοποιούμε συχνά.

Υπέρ

  • Ο ασφαλέστερος όλων των κλώνων του Chrome.
  • Δεν στέλνει δεδομένα στην Google και σε τρίτους.
  • Καταναλώνει πολύ λιγότερη μνήμη από τον Chrome.
  • Το Proxy extension για αόρατη και κρυπτογραφημένη περιήγηση.
  • Απλός και εύκολος στην χρήση, θυμίζει το περιβάλλον του Chrome.
  • Συνεργάζεται και συγχρονίζει όλα τα αγαπημένα μας στον Chrome.
  • Έχει ενσωματωμένο Video Downloader με δυνατότητες και στο YouTube.
  • Δεν έχει ανεπιθύμητα plugins.
  • Τρέχει και σε macOS X.

Κατά

  • Δεν συνεργάζεται με τα περισσότερα extensions.
  • Δεν συγχρονίζει το προφίλ και θέματα που έχουμε στον Chrome.
  • Δεν υποστηρίζει τη φωνητική αναζήτηση της Google στα Ελληνικά.

εναλλακτικό browser 10aa

Vivaldi

Ο Vivaldi βασίζεται στον ανοιχτό κώδικα του Chromium, αλλά θυμίζει τον Opera browser καθότι οι σχεδιαστές του προέρχονται από εκεί. Διαθέτει οδηγίες βήμα προς βήμα, όλες στα Ελληνικά.

εναλλακτικό browser 12a

Έτσι, ο Vivaldi εκτός από ωραίος browser, είναι και ιδιαίτερα φιλικός, καθώς το περιβάλλον του είναι πλήρως εξελληνισμένο.

εναλλακτικό browser 12αα

Η εγκατάσταση των αγαπημένων μας στον Vivaldi, γίνεται αυτόματα με ένα κλικ…

…σε αντίθεση με τα extensions που δεν συγχρονίζονται αυτόματα και πρέπει να τα επιλέξουμε διαδοχικά εμείς μέσα από το Chrome web store.

Δέχεται πολλές αλλαγές στην εμφάνισή του, και στο φόντο του μπορούμε να προσθέσουμε οποιαδήποτε αγαπημένη εικόνα από τις συλλογές μας. Σύροντας το ποντίκι, οι ανοιχτές μας καρτέλες εμφανίζονται σε μεγάλες μικρογραφίες.

Μια ενδιαφέρουσα λειτουργία στον εναλλακτικό browser είναι οι σημειώσεις που μπορούμε να κρατάμε για μια σελίδα που επισκεφθήκαμε. Επιπλέον, μπορούμε να αποθηκεύουμε στιγμιότυπα της σελίδας για να τα εντοπίσουμε αργότερα.

Υπέρ

  • Συνεργάζεται με όλα τα extensions του Chrome.
  • Ενημερώνεται με νέες εκδόσεις ανά τακτά διαστήματα.
  • Πλήρως εξελληνισμένο και καλαίσθητο περιβάλλον.
  • Δέχεται παραμετροποίηση και αλλαγές εμφάνισης.
  • Όμορφη πρόσβαση και ομαδοποίηση στις καρτέλες.
  • Συνεργάζεται και συγχρονίζει όλα τα αγαπημένα μας στον Chrome.
  • Αποθηκεύει σημειώσεις και στιγμιότυπα σε ό,τι μας ενδιαφέρει.
  • Υποστηρίζει χειρονομίες (gestures) με το δεξί πλήκτρο ποντικιού.
  • Περιήγηση με το πληκτρολόγιο.
  • Λειτουργεί σε Windows, Mac, και Linux.

Κατά

  • Δεν συγχρονίζει και δεν εγκαθιστά τα θέματα που έχουμε στον Chrome.
  • Δεν επιτρέπει την πλήρη επεξεργασία κειμένου με φωνητικές εντολές στο Google Docs.
  • Δεν υποστηρίζει τη φωνητική αναζήτηση της Google στα Ελληνικά.

Cent Browser

Ο Cent θα μας δώσει ένα ελαφρύ και πολύ γρήγορο εναλλακτικό browser που είναι ακριβώς ίδιος με τον Chrome. Ενσωματώνει λειτουργίες που βοηθούν και επιταχύνουν εξαιρετικά την πλοήγηση.

Ο browser έχει πολύ χρήσιμες λειτουργίες. Μία από τις πιο σημαντικές είναι ότι επιτρέπει την πλήρη επεξεργασία κειμένου με φωνητικές εντολές στο Google Docs.

Επιπλέον, τον πλήρη και αυτόματο συγχρονισμό με τον Chrome και το cloud της Google. Και εδώ θα δούμε όλες τις επεκτάσεις και τα αγαπημένα μας να εμφανίζονται μετά από λίγο.

Η πιο ενδιαφέρουσα είναι αυτή των χειρονομιών (gestures), όπου στην κυριολεξία το δεξί πλήκτρο του ποντικιού μας κάνει θαύματα.

Διαλέγοντας-Εναλλακτικό-Browser-Οι-Κλώνοι-Chrome-Firefox-68β

Μας δίνει τη δυνατότητα να ορίσουμε χρώμα της χειρονομίας που επιθυμούμε και να διαλέξουμε μέσα από πάρα πολλές επιλογές. Κάνοντας την χειρονομία για πλήρη οθόνη, αστραπιαία μπήκαμε σε Full screen. Χωρίς κανένα περιττό κλικ.

Διαλέγοντας-Εναλλακτικό-Browser-Οι-Κλώνοι-Chrome-Firefox-68γ

Παρέχει και την δυνατότητα προτάσεων από τους χρήστες, για βελτίωση και πρόσθεση κάποιων χαρακτηριστικών ή εργαλείων που θα επιθυμούσαμε να υπάρχουν στον εναλλακτικό browser.

Υπέρ

  • Υποστηρίζει πληθώρα χειρονομιών (gestures) με το δεξί πλήκτρο ποντικιού.
  • Επιτρέπει την πλήρη επεξεργασία κειμένου με φωνητικές εντολές στο Google Docs.
  • Αποθηκεύει τις σελίδες και σε PDF.
  • Συνεργάζεται και συγχρονίζει όλα τα αγαπημένα μας στον Chrome.
  • Καταναλώνει λιγότερη μνήμη από τον Chrome.
  • Συμβατός με όλα τα extensions.
  • Αποθηκεύει με ένα κλικ στιγμιότυπα οθόνης.
  • Τρέχει όλα τα Flash βίντεο.
  • Ακούει και δέχεται προτάσεις από τους χρήστες.
  • Παρόμοιος με τον Chrome.

Κατά

  • Δεν διαθέτει Video downloader με δυνατότητες στο YouTube, αλλά με εργαλείο σε σελίδα τρίτης εταιρείας.
  • Δεν υποστηρίζει τη φωνητική αναζήτηση της Google στα Ελληνικά.

εναλλακτικό browser 15

Avant Browser Ultimate

Αποτελεί και αυτός μια ιδιαίτερη περίπτωση του οδηγού μας για τον εναλλακτικό browser. Ο Avant Browser έχει την δυνατότητα να μεταμορφωθεί σε Chrome, Firefox ,ή Internet Explorer.

Αυτό το επιτυγχάνει γιατί χρησιμοποιεί 3 διαφορετικές layout engines. Την Webkit που έχει o Safari και μερικοί browsers που βασίζονται στον Chromium, την Gecko του Firefox, καθώς επίσης και την Trident του Internet Explorer.

εναλλακτικό browser 20

Εμφανίζεται σε πλήρως εξελληνισμένο περιβάλλον, με προσεγμένα εικονίδια και περιγραφές.

Διαλέγοντας-Εναλλακτικό-Browser-Οι-Κλώνοι-Chrome-Firefox-115

Το ιδιαίτερο σε αυτόν τον εναλλακτικό browser ξεκινά όταν επιλέξουμε στις ρυθμίσεις τον “Μηχανισμό φωτοσκίασης” και κάνουμε κλικ στο εικονίδιο του Chrome.

Διαλέγοντας-Εναλλακτικό-Browser-Οι-Κλώνοι-Chrome-Firefox-116

Αμέσως μετά από αυτήν την επιλογή διαπιστώνουμε ότι έχει γίνει κλωνοποίηση, και εμφανίζονται γνώριμες καρτέλες του Chrome…

Διαλέγοντας-Εναλλακτικό-Browser-Οι-Κλώνοι-Chrome-Firefox-117

…έχοντας την δυνατότητα, αφού κάνουμε την απαραίτητη σύνδεση στην Google, να αρχίζουμε να εγκαθιστούμε όλα τα αγαπημένα μας extensions και εφαρμογές.

Διαλέγοντας-Εναλλακτικό-Browser-Οι-Κλώνοι-Chrome-Firefox-119

Κάνοντας πάλι κλικ στον “Μηχανισμό φωτοσκίασης” και επιλέγοντας τον Mozilla Firefox, αλλάζοντας ταυτόχρονα το εικονίδιο από Chrome σε Firefox στην άκρη της μπάρας των διευθύνσεων, θα διαπιστώσουμε ότι έγινε και άλλη κλωνοποίηση, αυτή του Firefox.

Διαλέγοντας-Εναλλακτικό-Browser-Οι-Κλώνοι-Chrome-Firefox-122

To αποτέλεσμα είναι στον ίδιο εναλλακτικό browser να λειτουργούν ταυτόχρονα οι 2 αγαπημένοι μας browsers, εγκαθιστώντας add-ons που δεν υπάρχουν στον Chrome και αντίστροφα ή οτιδήποτε άλλο μας αρέσει από τις συλλογές και των δύο.

Διαλέγοντας-Εναλλακτικό-Browser-Οι-Κλώνοι-Chrome-Firefox-125

Οι επιλογές με τις χρήσιμες λειτουργίες στις ρυθμίσεις είναι πολλές, αλλά με το ελληνικό περιβάλλον εύκολα μπορούμε να τις εντοπίσουμε και να τις χρησιμοποιήσουμε όπως επιθυμούμε.

Διαλέγοντας-Εναλλακτικό-Browser-Οι-Κλώνοι-Chrome-Firefox-125a

Στις επιλογές διαθέτει και τα απαραίτητα gestures με το ποντίκι.

Διαλέγοντας-Εναλλακτικό-Browser-Οι-Κλώνοι-Chrome-Firefox-126

Υπέρ

  • Πλήρως εξελληνισμένο περιβάλλον.
  • Πρωτότυπες δυνατότητες ταυτόχρονης κλωνοποίησης του Chrome και Firefox.
  • Συνεργάζεται με τα περισσότερα extensions των Chrome/Firefox.
  • Υποστηρίζει Αναγνώστη RSS.
  • Υποστηρίζει χειρονομίες με το ποντίκι.
  • Έχει Download manager.
  • Καλές επιδόσεις και συμβατότητα με HTML5.
  • Ενσωματωμένο Video Downloader με δυνατότητες και για το YouTube.
  • Συμβατός με Windows 2000 και άνω.
  • Οι rendering engines είναι ενημερωμένες.

Κατά

  • Περιβάλλον με πολλές επιλογές και λειτουργίες που μπερδεύουν και θέλουν χρόνο εξοικείωσης.
  • Έχει κάποια προβλήματα συμβατότητας με τις σύγχρονες εφαρμογές.
  • Μερικά κολλήματα ενίοτε, αν γίνονται συνεχόμενες αλλαγές στις Layout engines.
  • Δεν λειτουργεί σε Mac, Linux, iOS, και Android.

Επιλέγοντας εναλλακτικό browser βασισμένο στον Firefox

Ο Mozilla Firefox ξεκίνησε ως Phoenix, μετονομάστηκε σε Firebird, και το 2004 πήρε την ονομασία που έχει σήμερα. Είναι browser ανοικτού κώδικα που αναπτύσσει η Mozilla Corporation, ενώ συνεισφέρουν και μεμονωμένοι χρήστες σε μικρότερο βαθμό.

Αυτόν ακριβώς τον ανοικτό κώδικα εκμεταλλεύονται οι κλώνοι του για να προσφέρουν ένα βελτιωμένο εναλλακτικό browser με εμφάνιση πανομοιότυπη του διάσημου αδερφού.

Διαλέγοντας Εναλλακτικό Browser Οι Κλώνοι Chrome Firefox 58

Tor Project

Αναμφίβολα ο Tor είναι o πιο εξελιγμένος browser σε ό,τι αφορά την προστασία στο ίντερνετ.

Είναι χτισμένος επάνω σε έναν τροποποιημένο Firefox, και μπορούμε να τον εγκαταστήσουμε σε Windows, Mac, ή Linux. Επίσης, μπορεί να τρέξει ως portable από ένα USB stick.

Αμέσως μετά και μόλις ξεκινήσει το πρόγραμμα περιήγησης, θα δούμε ότι θυμίζει τον Firefox.

Ο Tor έχει απενεργοποιημένα όλα τα plug-ins. Ωστόσο, περιλαμβάνει το απαραίτητο extension, το HTTPS Everywhere. Έτσι, αν η σελίδα προορισμού μας υποστηρίζει το HTTPS, το επιλέγει αυτόματα.

Ωστόσο, η μέγιστη προστασία στο ίντερνετ έχει και το αρνητικό της, που δεν είναι άλλο από τις ταχύτητες. Ο Tor, λόγω της υψηλότατης ασφαλείας και ανωνυμίας που προσφέρει με τη χρήση του δικτύου Tor, δεν είναι από τους ταχύτερους browser.

Επιπλέον, θεωρείται ως το πρόγραμμα περιήγησης που χρησιμοποιείται από τους χρήστες που θέλουν να κρύψουν κάτι.

Το 2014 μπήκε στο στόχαστρο του Operation Onymous, μιας επιχείρησης που συντόνιζε το FBI εναντίον των αγορών του σκοτεινού δικτύου (Darknet) και άλλων υπηρεσιών που λειτουργούν στο δίκτυο Tor.

Παρ' όλα αυτά, αν η απόλυτη ιδιωτικότητα είναι το μεγαλύτερο μέλημά μας, ο Tor browser παραμένει ο κορυφαίος όλων των προγραμμάτων περιήγησης για τη μέγιστη προστασία στο ίντερνετ.

Υπέρ

  • Ο πιο ασφαλής browser του οδηγού.
  • Καθιστά αδύνατη την επιτήρηση και οι διευθύνσεις IP είναι επίσης αδύνατον να εντοπιστούν.
  • Διαθέτει μηχανή αναζήτησης με γνώμονα την προστασία της ιδιωτικής ζωής.
  • Υποστηρίζει αρκετά extensions.
  • Καταναλώνει λιγότερη μνήμη από τον Firefox.
  • Διατίθεται σε Windows, Mac, και Linux.

Κατά

  • Λόγω της θωράκισης, δεν είναι πολύ γρήγορος.

Palemoon

O Palemoon αποτελεί έναν εναλλακτικό browser που χρησιμοποιεί μια βελτιστοποιημένη μηχανή διάταξης, την Goanna. Το αποτέλεσμα είναι να διαφοροποιούνται η εμφάνιση και οι λειτουργίες του σε σχέση με τον Firefox.

Πολλοί θεωρούν ότι είναι ταχύτερος browser από τον Firefox, ο οποίος χρησιμοποιεί ξεχωριστό προφίλ. Πριν τον κατεβάσουμε, μας δίνονται αρκετές επιλογές. Όλες αφορούν τις δύο εκδόσεις των 32-bit και των 64-bit, αναλόγως την περιοχή που επιθυμούμε.

Μετά την εγκατάσταση, βλέπουμε ότι η διαφοροποίηση στην μηχανή διάταξης εμφανίζει τον εναλλακτικό browser λίγο διαφορετικό από τον Firefox.

Αντί για την Google, προτιμά την ανώνυμη αναζήτηση με την DuckDuckGo ως προεπιλογή. Έχει το δικό του μαγαζί με τα πρόσθετα εργαλεία, αλλά υποστηρίζει και τα περισσότερα add-ons του Firefox.

Υπέρ

  • Τρέχει σε αργά συστήματα και παλαιότερα Windows με την κατάλληλη έκδοση.
  • Καταναλώνει λιγότερη μνήμη από τον Firefox.
  • Δέχεται παραμετροποίηση εις βάθος και αλλαγές εμφάνισης.
  • Υποστηρίζει τα περισσότερα extensions για κατέβασμα των βίντεο και στο YouTube.
  • Έρχεται και σε portable έκδοση.
  • Τρέχει σε Linux.
  • Διατίθεται σε Android.

Κατά

  • Δεν συνεργάζεται με όλα τα extensions του Firefox.
  • Πολύ σύνθετες ρυθμίσεις για εμφάνιση στα Ελληνικά.

WaterFox

Ο WaterFox είναι ιδανικός για συστήματα 64-bit, όπου εκεί αποδίδει τα μέγιστα. Στην ουσία είναι ένας Firefox που τρέχει με την αρχιτεκτονική των 64-bit, που ήταν βέβαια ένα σημαντικό χαρακτηριστικό πριν η Mozilla βγάλει επίσημα τoν 64-bit Firefox.

Αμέσως μετά την εγκατάσταση, ο WaterFox θα μας ζητήσει να εισάγουμε τα αγαπημένα μας από τον Firefox ή όποιον άλλο browser θέλουμε.

Ο browser δεν διαφέρει σε τίποτε από τον Firefox πλην του ονόματος, που και αυτό δεν έχει μεγάλη απόκλιση, η δε καρτέλα των ρυθμίσεων είναι ακριβώς ίδια. Ωστόσο, δείχνει να διαφέρει στην ταχύτητα.

Λειτουργεί απρόσκοπτα με όλα τα 64-bit plugins και με όλα τα χρήσιμα extensions. Επιπλέον, συγχρονίζει όλα όσα είχαμε στον Firefox.

Υπέρ

  • Παρόμοιος με τον Firefox.
  • Υποστηρίζει όλα τα extensions για κατέβασμα των βίντεο στις σελίδες και στο YouTube.
  • Δεν συλλέγει δεδομένα.
  • Δέχεται παραμετροποίηση εις βάθος και αλλαγές εμφάνισης.
  • Λειτουργεί στα 64-bit και υποστηρίζει και τα Windows XP 64-bit.
  • Λειτουργεί και σε Mac, iOS, και Android.

Κατά

  • Πολύ σύνθετες ρυθμίσεις για εμφάνιση στα Ελληνικά.
  • Αποδίδει καλύτερα μόνο σε 64-bit συστήματα.

SeaMonkey

Ο SeaMonkey θεωρείται απόγονος της οικογένειας του πάλαι ποτέ κραταιού Netscape, και αποτελεί εναλλακτικό browser που βασίζεται στον ανοιχτό κώδικα του Firefox, έχοντας ως μηχανή την Gecko.

Δεν θυμίζει ιδιαίτερα τον Firefox στην εμφάνιση, αλλά υποστηρίζει τα extensions και όλα τα σχετικά θέματα από την σελίδα των add-ons.

Μπορούμε να δημιουργήσουμε λογαριασμό και να συγχρονίσουμε τα δεδομένα μας στο Mac ή σε σύστημα μας με Linux.

Διαλέγοντας-Εναλλακτικό-Browser-Οι-Κλώνοι-Chrome-Firefox-89

Ο SeaMonkey διαθέτει και τα απαραίτητα εργαλεία για πιο γρήγορη και ασφαλή εμφάνιση σελίδων.

Υπέρ

  • Διαθέτει Password και Download manager.
  • Συνεργάζεται με τα περισσότερα extensions του Firefox.
  • Έχει δικό του κειμενογράφο.
  • Υποστηρίζει POP3 λογαριασμό email.
  • Λειτουργεί σε Mac και Linux.

Κατά

  • Δεν υποστηρίζει Ελληνικά.
  • Δεν θυμίζει τον Firefox και θέλει χρόνο εξοικείωσης.

Cyberfox 64-bit

Ο Cyberfox προσφέρει ένα γρήγορο εναλλακτικό browser που βασίζεται στον κώδικα του Firefox. Μας δίνει την δυνατότητα πριν τον κατεβάσουμε, να επιλέξουμε την κατάλληλη έκδοση για το σύστημά μας για ακόμη ταχύτερες αποδόσεις.

Στο πρόσφατο παρελθόν θεωρούνταν o καλύτερος browser στον κώδικα του Firefox για συστήματα 64-bit, όπου εκεί αποδίδει τα μέγιστα. Ωστόσο, αυτό ήταν πριν η Mozilla οριστικοποιήσει επίσημα τoν 64-bit Firefox.

Ο Cyberfox είναι ολόιδιος με τον μεγάλο του αδερφό, και λειτουργεί απρόσκοπτα με όλα τα 64-bit plugins και με όλες τις χρήσιμες επεκτάσεις του Firefox. Επιπλέον, μας επιτρέπει να επιλέξουμε δύο διαφορετικά θέματα εμφάνισης.

Είναι απλός browser με έξυπνη σχεδίαση και με δικό του προφίλ. Έχει όλα τα απαραίτητα εργαλεία έτοιμα για χρήση και ξεκινά με ασφαλή προεπιλεγμένη σελίδα έναρξης για ιδιωτική περιήγηση.

Μόλις ολοκληρώσουμε τον απαραίτητο συγχρονισμό, το αποτέλεσμα θα είναι ένας πιο όμορφος Firefox με λίγο διαφορετικό όνομα. Η καρτέλα των ρυθμίσεων είναι ακριβώς ίδια και γνώριμη στους χρήστες του browser της Mozilla.

Υπέρ

  • Έρχεται και σε portable έκδοση 64-bit.
  • Υποστηρίζει όλα τα extensions για κατέβασμα των βίντεο στις σελίδες και στο YouTube.
  • Reader view. Λειτουργία για απενεργοποίηση της αυτόματης φόρτωσης των φωτογραφιών στις σελίδες.
  • Λειτουργεί στα 64-bit.
  • Το ίδιο οικείο περιβάλλον του Firefox.

Κατά

  • Δεν τρέχει σε παλαιότερες εκδόσεις των Windows.
  • Δεν διαθέτει πλέον επίσημη ιστοσελίδα και η λήψη του προγράμματος γίνεται από το  Sourceforge.
  • Πολύ σύνθετες ρυθμίσεις για εμφάνιση στα Ελληνικά.

Icecat

Ο Icecat βασίζεται στον ανοιχτό κώδικα του Firefox και αποτελεί ένα ταχύτατο εναλλακτικό browser μόνο για Linux συστήματα.

Παρότι είναι πανομοιότυπος με το Firefox, οι σχεδιαστές του δεν συνιστούν την εγκατάσταση πολλών plugins, πέρα ​​από μια ενσωματωμένη επέκταση που κάνει βελτιώσεις στην προστασία της ιδιωτικής ζωής.

Ωστόσο, διατηρούν σχετικό κατάστημα με τα plugins IceCat, που μπορούν να εγκατασταθούν ως πακέτα από δωρεάν διανομές GNU / Linux.

εναλλακτικό browser 30

TenFourFox

Ο TenFourFox χρησιμοποιεί την Gecko rendering engine και βασίζεται στον ανοιχτό κώδικα του Firefox. Σχεδιάστηκε αποκλειστικά για Macintosh συστήματα που τρέχουν macOS X λειτουργικό.

Ένα σημαντικό προσόν σε αυτόν τον εναλλακτικό browser είναι ότι διατηρεί τη συμβατότητα με την παλαιότερη αρχιτεκτονική και τις παλαιότερες εκδόσεις του macOS.

Διαλέγοντας-Εναλλακτικό-Browser-Οι-Κλώνοι-Chrome-Firefox-91

Τα στατιστικά στον εναλλακτικό browser

Καθώς κάθε εναλλακτικός browser από αυτούς που αναφέραμε βασίζεται στον Chrome ή τον Firefox, δεν αναγνωρίζεται ξεχωριστά από τις υπηρεσίες καταμέτρησης στατιστικών, όπως το Google Analytics.

Με άλλα λόγια, οι χρήστες του Brave αναγνωρίζονται σαν χρήστες Chrome, οι χρήστες Palemoon αναγνωρίζονται σαν χρήστες Firefox, κ.ο.κ. Ακόμα και ο Vivaldi, που έχει σχεδιαστεί ώστε να μην θυμίζει σχεδόν σε τίποτα τον Chromium από τον οποίο προέρχεται, δεν αναγνωρίζεται ξεχωριστά.

Ως εκ τούτου, είναι αδύνατον να έχουμε ανεξάρτητα στατιστικά για κάθε εναλλακτικό browser.

Εσείς θα επιλέγατε κάποιον εναλλακτικό browser?

Ποια είναι η γνώμη σας για τον εναλλακτικό browser? Θα αλλάζατε τον αγαπημένο σας browser με κάποιο κλώνο του οδηγού? Αν αντιμετωπίσατε πρόβλημα με την εγκατάσταση ή τις λειτουργίες στον εναλλακτικό browser, γράψτε μας στα σχόλια.

Τα σχόλια του PCsteps έχουν μεταφερθεί στο Questions.pcsteps.gr. Αν έχετε απορίες για τη δημοσίευση ή οποιαδήποτε τεχνολογική ερώτηση, από προτάσεις αγορών μέχρι τεχνικά προβλήματα, γράψτε μας εκεί. Απαντάμε το αργότερο εντός 48 ωρών.

Οι Στήλες του PCsteps

FEATURED sale alert b10 x4 aa
Οδηγοί Αγοράς
QuickSteps#320 - Δωρεάν VPN Edge, Πλήρη Αποσύνδεση Facebook, Κρυφό Μήνυμα Σε Εικόνα, Καρτούν Εικόνα Προφίλ
QuickSteps
GamingSteps#20240322 - Battle Royale Στο WoW, Ρεκόρ Χρηστών Για Το Stardew Valley, GDC Και IGF Awards 2024
GamingSteps