Home » Software » Δωρεάν Εφαρμογές » Αντιγραφή Προγραμμάτων Στα Windows Για Format ή Μεταφορά
Featured Αντιγραφή Προγραμμάτων Στα Windows Για Format ή Μεταφορά

Αντιγραφή Προγραμμάτων Στα Windows Για Format ή Μεταφορά

Αυτός ο οδηγός γράφτηκε πριν από περισσότερα από 2 χρόνια. Η τεχνολογία αλλάζει και εξελίσσεται. Αν οτιδήποτε δεν σας λειτουργεί, γράψτε μας στα σχόλια και θα κοιτάξουμε να τον ανανεώσουμε.

Το να κάνουμε format και εγκατάσταση των Windows είναι εύκολο. Όμως, το να ρυθμίσουμε τις εφαρμογές μας όπως ακριβώς τις είχαμε, μπορεί να πάρει μέρες. Στον οδηγό θα δούμε το καλύτερο δωρεάν εργαλείο για να κάνουμε αντιγραφή προγραμμάτων με όλες τις ρυθμίσεις που είχαμε, έτσι ώστε να τα επαναφέρουμε μετά από το format, ή να τα μεταφέρουμε σε μία νέα έκδοση Windows.

Δείτε τις ενότητες του οδηγού

Προτάσεις συνεργασίας

Προωθήστε δυναμικά την επιχείρησή σας στο site του PCsteps και στο κανάλι μας στο YouTube.

Επικοινωνία

Γίνε VIP μέλος στο PCSteps

Τα μέλη υποστηρίζουν ενεργά το PCsteps για να συνεχίσει να λειτουργεί χωρίς διαφημίσεις για όλους.

Συμμετοχή

Λήψη CloneApp

Το CloneApp είναι ένα δωρεάν, portable, και απλό εργαλείο δημιουργίας αντιγράφων ασφαλείας προγραμμάτων. Μπορεί να μας εξοικονομήσει πολύ χρόνο κατά τη μετεγκατάσταση του λογισμικού μας ή την επανεγκατάσταση των Windows.

Παρότι είναι λογισμικό κλειστού κώδικα, διαθέτει κοινότητα στο GitHub που συνεισφέρει και συνεργάζεται στην ανάπτυξη του προγράμματος.

Έτσι, μπορούμε να κατεβάσουμε το zip της τελευταίας του έκδοσης, είτε μέσω του GitHub, είτε μέσω της επίσημης ιστοσελίδας του.

Αντιγραφή Προγραμμάτων Στα Windows

Αφού κατεβάσουμε τον συμπιεσμένο φάκελο .zip, τον ανοίγουμε και κάνουμε εξαγωγή τον φάκελο που περιέχει.

Καθώς πρόκειται για μια φορητή “portable” εφαρμογή, δεν χρειάζεται εγκατάσταση, και μπορούμε να εξάγουμε τον φάκελο στην επιφάνεια εργασίας, ή όπου αλλού θέλουμε.

Αντιγραφή Προγραμμάτων Στα Windows 2

Το CloneApp χρησιμοποιεί πρόσθετα για να υποστηρίξει την αντιγραφή προγραμμάτων, αλλά δεν υποστηρίζει το backup ρυθμίσεων για οποιαδήποτε εφαρμογή των Windows.

Η λίστα των προγραμμάτων αυξάνεται σταδιακά, και σύμφωνα με την επίσημη σελίδα του λογισμικού έχει φτάσει αισίως στα 250 προγράμματα των Windows.

Ως εκ τούτου, πιθανότατα μπορούμε να δημιουργήσουμε αντίγραφα ασφαλείας για πολλές εφαρμογές που χρησιμοποιούμε.

Μπορούμε να δούμε την αναλυτική λίστα εδώ.

Backup ρυθμίσεων προγραμμάτων με το CloneApp

Είναι ζωτικής σημασίας να ανοίγουμε πάντοτε το CloneApp με δεξί κλικ -> εκτέλεση ως διαχειριστής. Ειδάλλως, το πρόγραμμα δεν θα έχει τα απαραίτητα δικαιώματα στο σύστημα για να κάνει την αντιγραφή προγραμμάτων μέσα από τους φακέλους του συστήματος.

Φυσικά, μπορούμε να ορίσουμε να τρέχει πάντα με δικαιώματα διαχειριστή με δεξί κλικ στο CloneApp exe, και μετά στις “Ιδιότητες > Συμβατότητα”, όπως παρατηρούμε στην κάτωθι εικόνα.

Βήμα 1 – Απλές ρυθμίσεις πριν ξεκινήσει η αντιγραφή προγραμμάτων

Μόλις τρέξουμε για πρώτη φορά το πρόγραμμα, θα δούμε μια μεγάλη λίστα με τα πιο κοινά προγράμματα που οι περισσότεροι χρησιμοποιούμε στα Windows.

Πριν ξεκινήσουμε την αντιγραφή προγραμμάτων, πρέπει να βεβαιωθούμε ότι η τοποθεσία και η δομή του αντιγράφου ασφαλείας έχουν οριστεί σύμφωνα με τις προτιμήσεις μας. Έτσι, κάνουμε κλικ στο “Settings” στην αριστερή πλευρά.

Αντιγραφή Προγραμμάτων Στα Windows 2aμm

Η πρώτη διαδρομή (Clone Path) είναι εκεί όπου θα αποθηκευτούν τα αντίγραφα ασφαλείας του προγράμματος. Από προεπιλογή, το CloneApp δημιουργεί το backup ρυθμίσεων προγράμματος και μητρώου σε έναν δικό του φάκελο.

Καλό είναι να διατηρήσουμε την προεπιλεγμένη διαδρομή. Με αυτόν τον τρόπο, τα αντίγραφα ασφαλείας του προγράμματος και το CloneApp θα βρίσκονται στο ίδιο σημείο. Έτσι, είναι εύκολο να μεταφερθούν σε άλλο σε εξωτερικό σκληρό δίσκο ή μονάδα δικτύου.

Η δεύτερη διαδρομή (Log Path) είναι το σημείο όπου θα αποθηκευτεί το αρχείο καταγραφής με τις ενέργειες που έγιναν κατά τη δημιουργία αντιγράφων ασφαλείας.

Επίσης, μπορούμε να συμπιέσουμε το αντίγραφο ασφαλείας επιλέγοντας το πλαίσιο “Enable 7z Compression”. Το CloneApp χρησιμοποιεί το 7-Zip για τη συμπίεση κατά την αντιγραφή προγραμμάτων.

Βήμα 2 – Επιλογή προγραμμάτων

Στη συνέχεια, πρέπει να επιλέξουμε όποια προγράμματα έχουμε στον υπολογιστή μας εκείνη τη στιγμή και θέλουμε να κάνουμε backup στις ρυθμίσεις τους, ώστε να τις περάσουμε από τον έναν υπολογιστή στον άλλο.

Για να επιλέξουμε μονομιάς όλα τα προγράμματα που έχουμε εγκατεστημένα στο PC, απλά πατάμε στο “Select Installed”.

Αν δεν μας ενδιαφέρει η αντιγραφή προγραμμάτων για όλες τις εγκατεστημένες εφαρμογές που υποστηρίζει το CloneApp, μπορούμε να τσεκάρουμε χειροκίνητα αυτές που θέλουμε.

Αντιγραφή Προγραμμάτων Στα Windows 2aμ

Βήμα 3 – Αντιγραφή προγραμμάτων

Μόλις επιλέξουμε τις εφαρμογές που θέλουμε, κάνουμε κλικ στο κουμπί Backup αριστερά. Θα μας εμφανιστεί μια ειδοποίηση και απλά πατάμε στο “Ναι” για να ξεκινήσει η αντιγραφή προγραμμάτων που επιλέξαμε.

Όταν ολοκληρωθεί η διαδικασία με δημιουργίας αντιγράφων ασφαλείας, θα δούμε μια σχετική ειδοποίηση.

Από εκεί και μετά, τα αντίγραφα ασφαλείας των προγραμμάτων θα δούμε ότι βρίσκονται στην διαδρομή που αναφέραμε προηγουμένως.

Αντιγραφή Προγραμμάτων Στα Windows 2aμmνα

Για να μας εμφανιστεί αυτός ο φάκελος απλά πατάμε στο “Open Folder” κάτω από το Clone path στις ρυθμίσεις.

Βήμα 4 – Επαναφορά ρυθμίσεων προγραμμάτων σε μια νέα εγκατάσταση

Αφού λοιπόν ολοκληρώσαμε το backup ρυθμίσεων, μπορούμε πλέον να κάνουμε format και είτε να επανεγκαταστήσουμε τα υπάρχοντα Windows, είτε να εγκαταστήσουμε μια νεότερη έκδοση.

Η πρώτη μας ενέργεια είναι να αντιγράψουμε τον φάκελο του CloneApp συμπεριλαμβανομένων των plug-ins, των Data, και τον εφεδρικό φάκελο του Backup, στο σύστημα όπου θέλουμε να επαναφέρουμε την αντιγραφή προγραμμάτων.

Αντιγραφή Προγραμμάτων Στα Windows 2aμmνm

Σε αυτό το σημείο θέλει λίγη προσοχή, διότι πιθανώς να έχει αλλάξει το Clone Path από εκείνο που ορίσαμε όταν κάναμε την αντιγραφή προγραμμάτων.

Για παράδειγμα, όταν κρατήσαμε το backup ρυθμίσεων, ο φάκελος όπου αποθηκεύσαμε τις ρυθμίσεις ήταν στο C:\Users\akist\Desktop\CloneApp\Backup.

Επειδή όμως αντιγράψαμε όλο το φάκελο του CloneApp σε ένα φλασάκι, στο νέο σύστημα βρίσκεται στο F:\CloneApp.

Αυτό σημαίνει ότι αν επιχειρήσουμε την επαναφορά, το CloneApp θα μας εμφανίσει ένα μήνυμα σφάλματος. Θα ψάχνει στο παλιό Clone Path.

Παρότι μπορούμε να κάνουμε την επαναφορά με μη αυτόματο τρόπο, επιλέγοντας δηλαδή χειροκίνητα το αρχείο επαναφοράς στην Εξερεύνηση αρχείων, έχουμε τη δυνατότητα να αυτοματοποιήσουμε και αυτή τη διαδικασία.

Ρύθμιση για αυτόματη επαναφορά

Αρχικά, πρέπει να μπούμε στο φάκελο CloneApp -> Data που μεταφέραμε στο σύστημα προορισμού.

Αντιγραφή Προγραμμάτων-στα-Windows-για-Format-ή-Μεταφορά-13κ

Κατόπιν, με δεξί κλικ κάνουμε επεξεργασία στο αρχείο cloneapp.ini…

Αντιγραφή Προγραμμάτων-στα-Windows-για-Format-ή-Μεταφορά-14κ

…τροποποιώντας το Clone Path και το Log Path με την νέα διαδρομή που οδηγεί στον τωρινό φάκελο του προγράμματος.

Το ίδιο πρέπει να κάνουμε και στο cloneapp2.ini. Όπως παρατηρούμε, στο cloneapp2.ini τροποποιούμε μόνο τη διαδρομή του Backup στο Clone Path. Δεν υπάρχει το πεδίο του Log Path.

Κατόπιν, δεν έχουμε παρά να πατήσουμε στην αποθήκευση και στα δύο σημειωματάρια.

Από εκεί και μετά, εκτελούμε το CloneApp με δικαιώματα διαχειριστή στον νέο υπολογιστή και κάνουμε κλικ στην επιλογή “Restore” στα αριστερά του πίνακα.

Σε λίγα δευτερόλεπτα θα έχουμε επαναφέρει το backup ρυθμίσεων στα σχετικά προγράμματα.

Τι πλεονέκτημα έχει το CloneApp σε σχέση με ένα πλήρες backup image?

Έχουμε ήδη δει στο PCsteps πώς να κρατήσουμε ένα πλήρες backup Image με το AOMEI Backupper, με το EaseUS Todo Backup, και με το Macrium Reflect. Οι εφαρμογές αυτού του τύπου αποθηκεύουν όλη την εγκατάσταση των Windows, με τα προγράμματα και τις ρυθμίσεις. Μπορείτε να δείτε περισσότερες σχετικές πληροφορίες στο κανάλι μας στο YouTube:

Και στις δύο περιπτώσεις, όμως, θα έπρεπε να έχουμε προνοήσει να κρατήσουμε ένα καθαρό αντίγραφο ασφαλείας των Windows. Αν η εγκατάσταση των Windows έχει προβλήματα, με το CloneApp μπορούμε να κάνουμε backup ρυθμίσεων ώστε να επανεγκαταστήσουμε τα Windows, και μετά μπορούμε να κρατήσουμε backup image στην καθαρή εγκατάσταση.

Επιπλέον, το CloneApp μας επιτρέπει να περάσουμε τις ρυθμίσεις των προγραμμάτων σε μια νεότερη έκδοση των Windows. Αυτό είναι αδύνατον να γίνει με ένα πρόγραμμα Imaging.

Είναι χρήσιμο το backup ρυθμίσεων προγραμμάτων?

Αν οτιδήποτε στον οδηγό δεν λειτούργησε όπως περιγράψαμε, και δεν καταφέρατε να κάνετε backup ρυθμίσεων στις εφαρμογές σας με το CloneApp, γράψτε μας στα σχόλια.

Τα σχόλια του PCsteps έχουν μεταφερθεί στο Questions.pcsteps.gr. Αν έχετε απορίες για τη δημοσίευση ή οποιαδήποτε τεχνολογική ερώτηση, από προτάσεις αγορών μέχρι τεχνικά προβλήματα, γράψτε μας εκεί. Απαντάμε το αργότερο εντός 48 ωρών.

Οι Στήλες του PCsteps

FEATURED sale alert b10 x4 aa
Οδηγοί Αγοράς
QuickSteps#320 - Δωρεάν VPN Edge, Πλήρη Αποσύνδεση Facebook, Κρυφό Μήνυμα Σε Εικόνα, Καρτούν Εικόνα Προφίλ
QuickSteps
GamingSteps#20240322 - Battle Royale Στο WoW, Ρεκόρ Χρηστών Για Το Stardew Valley, GDC Και IGF Awards 2024
GamingSteps