Home » Software » Λειτουργικά Συστήματα » Windows » Αναβάθμιση Windows 10 Δωρεάν Από Windows 7, 8, ή 8.1
Αναβάθμιση Windows 10 Δωρεάν Από Windows 7, 8, ή 8.1

Αναβάθμιση Windows 10 Δωρεάν Από Windows 7, 8, ή 8.1

Αυτός ο οδηγός γράφτηκε πριν από περισσότερα από 2 χρόνια. Η τεχνολογία αλλάζει και εξελίσσεται. Αν οτιδήποτε δεν σας λειτουργεί, γράψτε μας στα σχόλια και θα κοιτάξουμε να τον ανανεώσουμε.

Όσοι χρήστες είχαν στην κατοχή τους νόμιμα Windows 7, 8, ή 8.1, μπορούσαν να πάρουν δωρεάν τα Windows 10 για τον συγκεκριμένο υπολογιστή μέσω της διαδικασίας αναβάθμισης. Η προθεσμία για τη δωρεάν αναβάθμιση Windows υποτίθεται ότι θα διαρκούσε έναν χρόνο. Έχουν περάσει όμως πέντε χρόνια από τότε, και απ’ ό,τι φαίνεται η Microsoft δεν έχει καμία πρόθεση να τη σταματήσει.

Δείτε τις ενότητες του οδηγού

Προτάσεις συνεργασίας

Προωθήστε δυναμικά την επιχείρησή σας στο site του PCsteps και στο κανάλι μας στο YouTube.

Επικοινωνία

Γίνε VIP μέλος στο PCSteps

Τα μέλη υποστηρίζουν ενεργά το PCsteps για να συνεχίσει να λειτουργεί χωρίς διαφημίσεις για όλους.

Συμμετοχή

Ακόμα και σήμερα, αν έχουμε εγκατεστημένα Windows 7, 8, ή 8.1, ή ακόμα και αν δεν τα έχουμε εγκατεστημένα και έχουμε κρατήσει κάποιο αυθεντικό κλειδί, μπορούμε να αναβαθμίσουμε νόμιμα και δωρεάν σε Windows 10.

Γιατί να θέλουμε να κάνουμε κάτι τέτοιο; Πρώτον, γιατί τα Windows 7 έληξαν. Δεύτερον, γιατί τα Windows 8 και 8.1 ήταν μία αποτυχία, ας μη γελιόμαστε και μεταξύ μας. Τα Windows 10 είναι καλύτερα από κάθε άποψη.

Και τρίτον, γιατί δεν θα μας κοστίσει απολύτως τίποτα.

Πριν την αναβάθμιση Windows

Πριν ξεκινήσουμε τη δωρεάν αναβάθμιση, θα πρέπει να κάνουμε κάποια προετοιμασία. Εμείς θα δούμε τη διαδικασία για αναβάθμιση από Windows 7, αλλά ακριβώς τα ίδια βήματα ακολουθούμε και από τα Windows 8 ή 8.1. Δεν αλλάζει απολύτως τίποτα.

Ενημερώσεις

Πρώτα απ' όλα, κάνουμε μία αναζήτηση για νέες ενημερώσεις. Γράφουμε Windows Update στην Έναρξη, το ανοίγουμε…

…και πατάμε “Εγκατάσταση ενημερώσεων”.

Περιμένουμε να τελειώσουν οι ενημερώσεις. Ίσως χρειαστεί να κάνουμε και επανεκκίνηση.

Αφού τελειώσουν, πάμε ξανά στο Windows Update και κάνουμε έλεγχο για ενημερώσεις, μέχρι να μας γράψει ότι το σύστημά μας είναι ενημερωμένο.

Backup

Έπειτα, θα πάρουμε ένα πλήρες backup του λειτουργικού μας. Σε μία αναβάθμιση πολλά μπορούν να πάνε στραβά.

Μία στο εκατομμύριο να μην λειτουργήσει σωστά αυτή η διαδικασία, ενδέχεται να χάσουμε αρχεία, προγράμματα, και πολύτιμο χρόνο. Και δύο από αυτά δεν πρόκειται να τα πάρουμε ποτέ πίσω.

Με το πλήρες backup του λειτουργικού έχουμε το κεφάλι μας ήσυχο.

Οι Καλύτερες Πρακτικές Για Ένα Πλήρες Backup Στον Υπολογιστή

Τα αντίγραφα ασφαλείας είναι μία από τις πιο βασικές αρχές στη χρήση ενός ηλεκτρονικού υπολογιστή. Αν δεν θέλουμε να χάσουμε σημαντικά αρχεία, προγράμματα, κωδικούς, ή…

Ο πιο γρήγορος τρόπος για να το κάνουμε αυτό είναι να πάρουμε ένα backup image του partition με την εγκατάσταση των Windows 7, έτσι όπως ακριβώς είναι τη δεδομένη στιγμή. Επαναφέροντας αυτό το backup, θα είναι σαν να μην έγινε καμία απολύτως αλλαγή.

Τα Windows έχουν δικό τους εργαλείο για λήψη ειδώλου συστήματος.

Ωστόσο, είναι τόσο άχρηστο και εκνευριστικό, που προτείνουμε να χρησιμοποιήσετε κάποιο πρόγραμμα τρίτων, όπως το AOMEI Backupper, το Macrium Reflect, το EaseUS Todo Backup, και άλλα.

Μόλις τελειώσουμε με τη λήψη του απαραίτητου backup, θα είμαστε έτοιμοι να ξεκινήσουμε την αναβάθμιση Windows.

Εκκίνηση της διαδικασίας αναβάθμισης

Για αρχή, πηγαίνουμε στη σελίδα της Microsoft και πατάμε στο κουμπί “Άμεση λήψη εργαλείου”.

Αναβάθμιση Windows

Θα δούμε να κατεβαίνει το Media Creation Tool.

Το ανοίγουμε και πατάμε “Ναι” στον έλεγχο λογαριασμού χρήστη.

Θα δούμε ότι “Γίνεται προετοιμασία κάποιων στοιχείων”. Για να προχωρήσουμε, πρέπει να αποδεχτούμε τους όρους χρήσης της Microsoft – αφού βέβαια τους διαβάσουμε προσεκτικά.

Αναβάθμιση Windows

Στη συνέχεια, επιλέγουμε “Άμεση αναβάθμιση αυτού του υπολογιστή” και πατάμε “Επόμενο”.

Θα χρειαστεί να περιμένουμε κάποια λεπτά για τη λήψη των Windows 10. Είναι περίπου 4GB, οπότε με μία μέση σύνδεση των 24Mbps, θα μας πάρει περίπου μισή με μία ώρα.

Μετά τη λήψη, θα κάνει και κάποιες άλλες εργασίες, αλλά καθ’ όλη τη διάρκεια μπορούμε να χρησιμοποιήσουμε κανονικά τον υπολογιστή. Το σημαντικό είναι ότι μόλις τελειώσει εντελώς, θα ξεκινήσει αυτόματα την αναβάθμιση Windows.

Θα χρειαστεί να αποδεχτούμε ξανά τους όρους χρήσης, λες και μία φορά δεν ήταν αρκετή.

Η εγκατάσταση θα κάνει πρώτα έλεγχο για τυχόν ενημερώσεις. Εφόσον τις κάναμε πριν, δεν θα χρειαστεί να περιμένουμε πολύ.

Αναβάθμιση Windows

Οπότε, είμαστε έτοιμοι για εγκατάσταση. Πατάμε στο κουμπί “Αλλαγή των στοιχείων που θα διατηρηθούν”.

Εδώ έχουμε τρεις επιλογές.

  • Μπορούμε να διατηρήσουμε όλα τα αρχεία μας, τις εφαρμογές, και τις ρυθμίσεις.
  • Μπορούμε να διατηρήσουμε μόνο τα αρχεία μας και να γίνει επαναφορά σε ρυθμίσεις και εφαρμογές.
  • Ή τίποτα από τα δύο. Με την τελευταία επιλογή, θα σβηστούν τα πάντα και μετά την αναβάθμιση Windows, θα έχουμε ένα καθαρό λειτουργικό.

Διαλέγουμε ό,τι από τα τρία μας βολεύει, και πατάμε “Επόμενο”.

Θα γίνει ξανά έλεγχος για ενημερώσεις και θα βγούμε και πάλι στο προηγούμενο μενού. Αυτή τη φορά πατάμε “Εγκατάσταση”.

Αναβάθμιση Windows

Ο υπολογιστής θα ξεκινήσει την αναβάθμιση Windows. Σε αυτό το σημείο δεν πρέπει να διακόψουμε τη λειτουργία του. Θα κάνει από μόνος του κάποιες επανεκκινήσεις και η όλη διαδικασία θα διαρκέσει αρκετή ώρα.

Αν όλα πάνε καλά και γίνει η αναβάθμιση, κάποια στιγμή τα Windows θα μας ζητήσουν να κάνουμε κάποιες ρυθμίσεις.

Αν δεν μας ενδιαφέρει κάποια από τις υπηρεσίες που προσφέρει η Microsoft, μπορούμε να πατήσουμε σε όλες τις επιλογές το “Όχι”, και στη συνέχεια “Αποδοχή”.

Αναβάθμιση Windows

Αναβάθμιση Windows

Στην “Αποστολή διαγνωστικών στη Microsoft” επιλέγουμε το “Βασικό”, έτσι ώστε να στέλνουμε στη Microsoft όσο το δυνατόν λιγότερες πληροφορίες. Πατάμε ξανά “Αποδοχή”.

Αφού επιλέξουμε “Όχι” σε μερικές ακόμα ρυθμίσεις…

Αναβάθμιση Windows

Αναβάθμιση Windows

Αναβάθμιση Windows

…θα φτάσουμε στη νέα επιφάνεια εργασίας μας.

Μετά την αναβάθμιση Windows

Πλέον, αν πάμε “Έναρξη > Ρυθμίσεις > Σύστημα > Πληροφορίες”, θα δούμε ότι τρέχουμε την τελευταία έκδοση, Home ή Professional – ανάλογα τι Windows 7 είχαμε.

Αν πάμε “Ενημέρωση και ασφάλεια > Ενεργοποίηση”, βλέπουμε στο πάνω μέρος ότι “Τα Windows έχουν ενεργοποιηθεί με ψηφιακή άδεια”.

Αναβάθμιση Windows

Αυτό πρακτικά σημαίνει ότι σε αυτόν τον υπολογιστή έχουμε νόμιμα Windows 10 επ' αόριστον. Αν κάνουμε format και καθαρή εγκατάσταση στο μέλλον, δεν χρειάζεται να χρησιμοποιήσουμε κάποιο κλειδί προϊόντος. Με το που θα συνδεθούμε στο ίντερνετ, τα Windows 10 θα ενεργοποιηθούν αυτόματα.

Κάτι δεν λειτουργεί σωστά. Τι να κάνω;

Καλή η δωρεάν αναβάθμιση Windows, αλλά αν έχουμε παλιό υπολογιστή, ενδέχεται κάτι να μην λειτουργεί σωστά.

Πριν βιαστείτε να γυρίσετε πίσω στα Windows 7, κάντε πρώτα μία αναζήτηση για ενημερώσεις. Πολλές φορές μπορεί να λείπει κάποιος driver και με μία ενημέρωση να διορθωθεί το πρόβλημα που αντιμετωπίζαμε.

Γενικά, τα Windows 10 τα πάνε εξαιρετικά από άποψη συμβατότητας. Αν έχουμε κάποιο πρόγραμμα που δεν λειτουργεί, δοκιμάζουμε να το τρέξουμε σε λειτουργία συμβατότητας. Κάνουμε δεξί κλικ πάνω στη συντόμευση και επιλέγουμε “Ιδιότητες”.

Αναβάθμιση Windows

Πηγαίνουμε στην καρτέλα “Συμβατότητα”, τσεκάρουμε την ένδειξη για λειτουργία συμβατότητας, και επιλέγουμε Windows 7 ή 8.

Δοκιμάζουμε να τρέξουμε ξανά το πρόγραμμα.

Αν και πάλι δεν λειτουργεί, κάνουμε δεξί κλικ και πατάμε αντιμετώπιση προβλημάτων συμβατότητας.

Αναβάθμιση Windows

Ακολουθούμε τα βήματα του βοηθού αντιμετώπισης προβλημάτων, ανάλογα με το πρόβλημά μας. Στην πλειοψηφία των περιπτώσεων, το πρόγραμμα θα λειτουργήσει.

Για παλιότερες συσκευές και περιφερειακά όπως εκτυπωτές, δεν πρέπει να μας πτοήσει το γεγονός ότι δεν υπάρχουν drivers για Windows 10. Δοκιμάζουμε να τα συνδέσουμε και αφήνουμε το λειτουργικό να τα αναγνωρίσει μόνο του.

Εναλλακτικά, τα προσθέτουμε χειροκίνητα μέσα από τις “Ρυθμίσεις > Συσκευές”.

Συνήθως, οι παλιοί εκτυπωτές εμφανίζουν το πρόβλημα, οπότε πάμε στην αντίστοιχη καρτέλα “Εκτυπωτές και σαρωτές”. Πατάμε “Προσθήκη εκτυπωτή ή σαρωτή”.

Μετά από λίγα δευτερόλεπτα πατάμε το link που θα εμφανιστεί από κάτω.

Αναβάθμιση Windows

Επιλέγουμε “Ο εκτυπωτής μου είναι λίγο παλιότερος”, πατάμε επόμενο, και ακολουθούμε και πάλι τα βήματα.

Εκτός από ασυμβατότητες, αν δούμε να υπάρχουν άλλου είδους προβλήματα, όπως τυχαία κολλήματα, δοκιμάζουμε να κάνουμε καθαρή εγκατάσταση των Windows 10.

Roll back – Επαναφορά σε προηγούμενη έκδοση Windows

Αν δεν είστε ευχαριστημένοι από την αναβάθμιση Windows και θέλετε πάση θυσία να γυρίσετε στα Windows 7 γιατί σας φαίνονται πιο γρήγορα, πιο όμορφα, ή έχετε την ψευδαίσθηση ότι εκεί δεν θα σας παρακολουθεί η Microsoft, είστε άξιοι της μοίρας σας.

Αν ο λόγος που θέλουμε να γυρίσουμε στα Windows 7 είναι πιο σοβαρός, όπως το να μην λύνονται οι ασυμβατότητες, ή το hardware μας να μην υποστηρίζεται σωστά, τότε ακολουθούμε τα παρακάτω βήματα.

Πηγαίνουμε στις “Ρυθμίσεις > Ενημέρωση και ασφάλεια > Αποκατάσταση”. Στο σημείο που λέει “Επιστροφή στα Windows 7”, πατάτε το κουμπί “Γρήγορα αποτελέσματα”.

Αναβάθμιση Windows

Δηλώνουμε γιατί δεν μας άρεσαν τα Windows 10. Μπορούμε να επιλέξουμε ό,τι θέλουμε, δεν υπάρχει κανένας περιορισμός, ούτε πρόκειται να παίξει κάποιον ρόλο στη συνέχεια. Προχωράμε κάνοντας κλικ στο “Επόμενο”.

Πατάμε διαδοχικά “Όχι ευχαριστώ” και “Επόμενο”.

Στη συνέχεια, θα ξεκινήσει η διαδικασία επαναφοράς στα προηγούμενα Windows.

Φυσικά, αν πήραμε backup του ειδώλου συστήματος με κάποιο πρόγραμμα τρίτων, αρκεί να το επαναφέρουμε.

Σκοπεύετε να κάνετε αναβάθμιση σε Windows 10;

Αν στήσουμε καινούργιο υπολογιστή, βάλουμε σπασμένα Windows 7, και κάνουμε τη διαδικασία αναβάθμισης, θα έχουμε αυθεντικά Windows 10;

Η απάντηση είναι ναι. Μετά την αναβάθμιση από σπασμένα, αποκτάμε κανονική ψηφιακή άδεια για τα Windows 10. Είναι ξεκάθαρο ότι τη Microsoft δεν την ενδιαφέρει το πώς θα βάλουμε Windows 10, αρκεί να τα βάλουμε.

Εσείς σκοπεύετε να αναβαθμίσετε σε Windows 10, ή προτιμάτε να μείνετε σε κάποια παλιότερη έκδοση Windows;

Αν οτιδήποτε δεν λειτούργησε για εσάς όπως περιγράψαμε και δεν καταφέρατε να κάνετε αναβάθμιση Windows στο σύστημά σας, γράψτε μας στα σχόλια.

Τα σχόλια του PCsteps έχουν μεταφερθεί στο Questions.pcsteps.gr. Αν έχετε απορίες για τη δημοσίευση ή οποιαδήποτε τεχνολογική ερώτηση, από προτάσεις αγορών μέχρι τεχνικά προβλήματα, γράψτε μας εκεί. Απαντάμε το αργότερο εντός 48 ωρών.

Οι Στήλες του PCsteps

FEATURED sale alert b10 x4 aa
Οδηγοί Αγοράς
QuickSteps#320 - Δωρεάν VPN Edge, Πλήρη Αποσύνδεση Facebook, Κρυφό Μήνυμα Σε Εικόνα, Καρτούν Εικόνα Προφίλ
QuickSteps
GamingSteps#20240322 - Battle Royale Στο WoW, Ρεκόρ Χρηστών Για Το Stardew Valley, GDC Και IGF Awards 2024
GamingSteps