Home » Software » Λειτουργικά Συστήματα » Windows » Πλήρες Windows Backup Image με το AOMEI Backupper Pro
Πλήρες Windows Backup Image με το AOMEI Backupper Professional

Πλήρες Windows Backup Image με το AOMEI Backupper Pro

Αυτός ο οδηγός γράφτηκε πριν από περισσότερα από 2 χρόνια. Η τεχνολογία αλλάζει και εξελίσσεται. Αν οτιδήποτε δεν σας λειτουργεί, γράψτε μας στα σχόλια και θα κοιτάξουμε να τον ανανεώσουμε.

Έχουμε εγκαταστήσει τα Windows, όλα μας τα προγράμματα, και έχουμε ρυθμίσει τα πάντα στην εντέλεια. Ένα πλήρες Windows backup image μας επιτρέπει να αποθηκεύσουμε σε ένα αρχείο όλη την εγκατάσταση των Windows. Έτσι, αν κάτι πάει στραβά στο PC, με το AOMEI Backupper Professional μπορούμε να επαναφέρουμε τα Windows και όλα τα προγράμματα όπως ήταν, με εύκολο τρόπο μέσα σε λίγα λεπτά.

Δείτε τις ενότητες του οδηγού

Προτάσεις συνεργασίας

Προωθήστε δυναμικά την επιχείρησή σας στο site του PCsteps και στο κανάλι μας στο YouTube.

Επικοινωνία

Γίνε VIP μέλος στο PCSteps

Τα μέλη υποστηρίζουν ενεργά το PCsteps για να συνεχίσει να λειτουργεί χωρίς διαφημίσεις για όλους.

Συμμετοχή

Είναι γεγονός ότι υπάρχουν αρκετές εφαρμογές που μπορούν να δημιουργήσουν ένα Windows backup image. Έχουμε παρουσιάσει στο παρελθόν τα EaseUS Todo Backup, και Macrium Reflect αλλά και τις ενσωματωμένες δυνατότητες των Windows.

Για τον οδηγό παρουσιάζουμε την ανανεωμένη έκδοση του AOMEI Backupper Pro, επειδή είναι ιδιαίτερα απλό στη χρήση, και εκτός από backup image και επαναφορά, μπορεί να κάνει αυτόματο συγχρονισμό αρχείων, κλωνοποίηση δίσκων, και πολλά άλλα.

Επιπλέον, έχει περισσότερες δυνατότητες από την ενσωματωμένη δυνατότητα των Windows.

AOMEI Backupper Professional (AB)

Το AOMEI Backupper Pro μας δίνει τη δυνατότητα για πλήρη δοκιμή 30 ημερών συμπεριλαμβανομένης δωρεάν τεχνικής υποστήριξης. Εξαιρούνται μόνο οι λειτουργίες κλωνοποίησης.

Μπορούμε να κατεβάσουμε και να εγκαταστήσουμε την τελευταία έκδοση του AOMEI Backupper Professional από εδώ.

Πλήρες Windows Backup Image με το AOMEI Backupper Pro 1

Η εγκατάσταση του λογισμικού είναι ιδιαίτερα απλή και δεν συνοδεύεται από κάποιο ανεπιθύμητο τρίτο πρόγραμμα.

Πλήρες Windows Backup Image με το AOMEI Backupper Pro 1 (1)

Πλήρες Windows Backup Image με το AOMEI Backupper Pro 1 (2)

Πλήρες Windows Backup Image με το AOMEI Backupper professional 1 (3)

Μόλις ολοκληρωθεί η εγκατάσταση, καλό είναι να κάνουμε μια επανεκκίνηση του PC.

Πώς να κάνω πλήρες Windows backup

Το AOMEI Backupper Professional, παρότι δεν υποστηρίζει ελληνικό μενού, είναι σχεδιασμένο με γνώμονα την απλότητα. Δεν θα δυσκολευτεί και ο πιο απλός χρήστης.

Έτσι, για να δημιουργήσουμε ένα πλήρες Windows backup image, αρκεί από την κεντρική καρτέλα του προγράμματος να πατήσουμε στο εικονίδιο του “Backup” και μετά να επιλέξουμε το “System Backup”.

Πλήρες Windows Backup Image με το AOMEI Backupper professional 4

Στη συνέχεια, δίνουμε ένα όνομα στο Windows backup και επιλέγουμε πού θα αποθηκευτεί το image.

Το AOMEI Backupper Professional θα μας ειδοποιήσει με ένα θαυμαστικό ότι δεν πρέπει να αποθηκεύσουμε το αρχείο του image στον δίσκο που τρέχουν τα Windows.

Αν ο δίσκος μας είναι χωρισμένος σε δύο ή περισσότερα partitions, δεν έχει νόημα να αποθηκεύσουμε το Windows backup σε ένα δεύτερο partition. Όταν ο δίσκος αποτύχει – γιατί είναι θέμα χρόνου – θα πάρει μαζί του όλα τα partition, μαζί και το Windows backup image.

Ως εκ τούτου, πρέπει απαραίτητα να επιλέξουμε ένα ξεχωριστό δίσκο, εσωτερικό ή εξωτερικό, πατώντας αρχικά στο εικονίδιο του φακέλου που παρατηρούμε παρακάτω.

Πλήρες Windows Backup Image με το AOMEI Backupper professional 6

Από εκεί και μετά δεν έχουμε παρά να πατήσουμε στο σχετικό πορτοκαλί εικονίδιο για να ξεκινήσει η διαδικασία του Windows backup image.

Οι προαιρετικές ρυθμίσεις για το backup

Όλες οι ρυθμίσεις που ακολουθούν είναι προαιρετικές. Το AOMEI Backupper Professional έχει ορίσει από μόνο τους τις βέλτιστες ρυθμίσεις που απαιτούνται για το πλήρες Windows backup image.

Εμείς τις παραθέτουμε αναλυτικά, καθώς υπάρχουν κάποιες ρυθμίσεις που ενδεχομένως να μας φανούν χρήσιμες πριν πατήσουμε το “Start Backup”.

General

Πατώντας στο γνώριμο εικονίδιο των ρυθμίσεων, στην καρτέλα των Comments που θα εμφανιστεί, μπορούμε να γράψουμε πληροφορίες για το συγκεκριμένο backup. Μπορούμε να είμαστε όσο σύντομοι ή αναλυτικοί θέλουμε.

Πλήρες Windows Backup Image με το AOMEI Backupper professional 8

Στην ίδια καρτέλα μπορούμε να προστατέψουμε το Windows backup image με κωδικό, ώστε κανείς να μην μπορεί να την επαναφέρει χωρίς την άδειά μας. Επιπλέον, μπορούμε να ενεργοποιήσουμε την ειδοποίηση μέσω email.

Πλήρες Windows Backup Image με το AOMEI Backupper professional 9

Οι ειδοποιήσεις αφορούν κυρίως εταιρικά περιβάλλοντα, στα οποία προγραμματίζονται αυτόματα backup, ώστε να αποστέλλεται μήνυμα email σε περίπτωση σφάλματος ή όταν ολοκληρωθούν συγκεκριμένες εργασίες.

Μπορούμε να δούμε τις πλήρεις ρυθμίσεις του συστήματος των ειδοποιήσεων, πηγαίνοντας στα Settings του προγράμματος και πατώντας πάνω δεξιά.

Πλήρες Windows Backup Image με το AOMEI Backupper professional 11αα

Backup Mode

Η καρτέλα “Backup Mode” μας δίνει ως προεπιλογή το Intelligent Sector. Το αφήνουμε ως έχει γιατί μας επιτρέπει να αποθηκεύσουμε στο backup μόνο τους τομείς του δίσκου που περιέχουν δεδομένα, για ταχύτερο Windows backup και μικρότερο αρχείο image.

Παρομοίως, κρατάμε ως έχει και το Use Microsoft VSS. Πρόκειται για μια τεχνολογία της εταιρείας που μας επιτρέπει να κρατήσουμε πλήρες Windows backup την ώρα που τρέχουν τα Windows.

Σε περίπτωση που αυτή η προεπιλεγμένη ρύθμιση προκαλέσει κάποιο πρόβλημα στη διαδικασία του Windows backup, μπορούμε να δοκιμάσουμε την υπηρεσία του AOMEI Backupper Professional.

Πλήρες Windows Backup Image με το AOMEI Backupper professional 60aa

Advanced

Η τελευταία καρτέλα “Advanced” αφορά τη συμπίεση. Η επιλογή “High” σημαίνει ότι η συμπίεση χρειάζεται περισσότερη επεξεργαστική ισχύ και θα καθυστερήσει την όλη διαδικασία. Οι επιλογές “Normal” ή “None” είναι πιο γρήγορες, αλλά θα μας δώσουν μεγαλύτερο αρχείο image.

Το AOMEI Backupper Professional συνιστά την “Normal”, και την έχει ως προεπιλογή.

Ακριβώς από κάτω θα παρατηρήσουμε το “Splitting”. Μας επιτρέπει να χωρίσουμε αυτόματα το image σε μικρότερα κομμάτια, σε περίπτωση που δεν είναι πρακτικό να το έχουμε σαν ένα μεγάλο αρχείο.

Το AOMEI Backupper Professional προτείνει την αυτόματη διαδικασία, και την έχει ως προεπιλογή.

Πόση ώρα θα πάρει ένα πλήρες Windows backup?

Ο συνολικός χρόνος για το πλήρες Windows backup εξαρτάται από το πόσο χώρο πιάνουν τα Windows και τα άλλα προγράμματα. Επιπλέον, το πόσο γρήγορος είναι ο δίσκος των Windows, αλλά και ο δίσκος στον οποίο καταγράφεται το image.

Στις δοκιμές μας το πλήρες backup του AB Pro αλλά και η επαναφορά ήταν ταχύτατα και έγιναν μέσα σε πολύ λίγα λεπτά.

Έτσι, με τα Windows σε SSD και το image να καταγράφεται σε μια μονάδα USB 3.0, θα έχουμε πολύ υψηλότερες ταχύτητες απ΄ ό,τι θα έχουμε με μια USB 2.0, ακόμα κι αν τα Windows είναι σε SSD.

Σε κάθε περίπτωση, το καλύτερο είναι να τσεκάρουμε το “Check backup integrity on completion”. Μπορούμε να το επιλέξουμε την ώρα που γίνεται το Windows backup, πατώντας στο σχετικό γρανάζι.

Πλήρες Windows Backup Image με το AOMEI Backupper professional 50a

Αυτή η λειτουργία θα ελέγξει μετά την ολοκλήρωση του backup ότι έχει δημιουργηθεί σωστά και χωρίς σφάλματα. Τίποτα δεν θα ήταν χειρότερο από ένα κατεστραμμένο Windows backup image τη στιγμή που το χρειαζόμαστε.

Όταν η διαδικασία φτάσει στο 100% και λάβουμε μήνυμα επιτυχίας, το πλήρες Windows backup έχει ολοκληρωθεί.

Πατώντας διαδοχικά στις δύο σχετικές ενδείξεις που παρατηρούμε παρακάτω…

…το AOMEI Backupper Professional θα επιβεβαιώσει αρχικά την επιτυχία του Windows backup που κάναμε. Ταυτόχρονα, θα μας οδηγήσει στο image αρχείο .adi, το οποίο θα βρίσκεται στον φάκελο του εξωτερικού δίσκου που επιλέξαμε.

Πλήρες Windows Backup Image με το AOMEI Backupper professional 55

Κλωνοποίηση συστήματος

Αν ήρθε η ώρα να αντικαταστήσουμε τον παλιό σκληρό δίσκο με έναν καινούργιο ή θέλουμε να μεταφέρουμε το λειτουργικό σύστημα σε άλλη μονάδα δίσκου, η κλωνοποίηση του AOMEI Backupper professional θα μας φανεί πολύ χρήσιμη.

Το πρόγραμμα θα δημιουργήσει έναν κλώνο ολόκληρου του συστήματος, καθώς και όλων των σχετικών διαμερισμάτων.

Πώς δημιουργώ κλώνο του συστήματος

Αρχικά, πρέπει να συνδέσουμε τον νέο δίσκο SSD ή HDD στον υπολογιστή μας. Στη συνέχεια, δεν έχουμε παρά να πατήσουμε στο “Clone➜ System Clone”

Πλήρες Windows Backup Image με το AOMEI Backupper professional 20

Θα δούμε ότι τα διαμερίσματα που σχετίζονται με το σύστημα είναι προεπιλεγμένα και δεν χρειάζεται να το κάνουμε χειροκίνητα.

Το μόνο που πρέπει να κάνουμε εμείς είναι να θέσουμε τον συνδεδεμένο SSD ή HDD ως τη μονάδα προορισμού ώστε να ξεκινήσει η κλωνοποίηση του συστήματος. Κατόπιν, πατάμε στο “Next”.

Πλήρες Windows Backup Image με το AOMEI Backupper professional 20

Εάν η επιλεγμένη τοποθεσία είναι ένα χρησιμοποιημένο διαμέρισμα, το πρόγραμμα θα μας εμφανίσει ένα παράθυρο στο οποίο θα ζητάει τη διαγραφή ή την αντικατάστασή του. Κάνουμε κλικ στο “OK” για να συνεχίσουμε.

Πλήρες Windows Backup Image με το AOMEI Backupper professional 20ααα

Στην επόμενη καρτέλα “Operation Summary” του AOMEI Backupper Professional, υπάρχουν δύο λειτουργίες στο κάτω τμήμα της.

Πλήρες Windows Backup Image με το AOMEI Backupper professional 20ααα

Η επιλογή “Sector by sector clone” μας επιτρέπει να αντιγράψουμε όλους τους τομείς του διαμερίσματος του συστήματος. Με αυτή τη διαδικασία θα απαιτηθεί περισσότερος χρόνος.

Αν η μονάδα προορισμού είναι ένας SSD δίσκος, πρέπει να επιλέξουμε το “SSD Alignment”. Είναι η ενδεδειγμένη λειτουργία καθώς θα βελτιστοποιήσει την απόδοση.

Από εκεί και μετά δεν έχουμε παρά να πατήσουμε στο σχετικό πορτοκαλί εικονίδιο για να ξεκινήσει η διαδικασία της κλωνοποίησης.

Αυτόματος συγχρονισμός αρχείων

Το File Sync μας επιτρέπει να συγχρονίζουμε σε πραγματικό χρόνο αρχεία και φακέλους σε άλλες τοποθεσίες, όπως εξωτερικό σκληρό δίσκο, NAS, αφαιρούμενη μονάδα flash USB, κ.λ.π.

Το AOMEI Backupper Professional υποστηρίζει επίσης προγραμματισμένο συγχρονισμό. Παραθέτουμε σε εικόνες τα απλά βήματα της όλης διαδικασίας.

Προαιρετικά, δίνουμε ένα όνομα στον συγκεκριμένο συγχρονισμό των αρχείων για να μας βοηθήσει να τον διακρίνουμε από άλλες σχετικές εργασίες. Κατόπιν, κάνουμε κλικ στην επιλογή “Add Folder” για να επιλέξουμε τον φάκελο που θέλουμε να συγχρονίσουμε.

Πλήρες Windows Backup Image με το AOMEI Backupper professional 25

Επιλέγουμε τον προορισμό που θέλουμε να συγχρονιστεί ο φάκελος και έπειτα κάνουμε κλικ στο “Start Sync” για να ξεκινήσει ο συγχρονισμός.

Αν θέλουμε ο συγχρονισμός να γίνεται σε πραγματικό χρόνο, δηλαδή οτιδήποτε διαμορφώνουμε μέσα στους πρωταρχικούς φακέλους να συγχρονίζεται την ίδια ώρα και στους φακέλους του προορισμού, δεν έχουμε παρά να επιλέξουμε το “Real-time Sync”.

Πλήρες Windows Backup Image με το AOMEI Backupper professional 25ααα

Αν δεν θέλουμε να γίνεται την ίδια ώρα ο συγχρονισμός, μπορούμε να πατήσουμε στο πορτοκαλί “Schedule” και να ορίσουμε ποια περίοδο θέλουμε να γίνεται ο αυτόματος συγχρονισμός.

Πλήρες Windows Backup Image με το AOMEI Backupper professional 26α

Δημιουργία μέσων εκκίνησης

Σε πολλές περιπτώσεις, θα χρειαστεί να γίνει επαναφορά του Windows backup όταν δεν θα λειτουργεί πλέον καθόλου η εγκατάσταση των Windows.

Είναι λοιπόν σημαντικό να έχουμε ήδη δημιουργήσει ένα μέσο εκκίνησης για τη συγκεκριμένη περίπτωση. Καλό είναι μόλις κάνουμε το πρώτο μας Windows backup image, αμέσως μετά να ασχοληθούμε με τη δημιουργία ενός bootable USB.

Το AOMEI Backupper Professional μας παρέχει αυτή την πολύ χρήσιμη λειτουργία. Παραθέτουμε σε εικόνες τα βήματα της διαδικασίας.

Το AOMEI Backupper Professional μας δίνει την επιλογή ανάμεσα σε ένα δίσκο εκκίνησης βασισμένο στο Linux ή έναν βασισμένο στο περιβάλλον Windows PE (Windows Preinstallation Environment).

Παραδόξως, οι δύο αυτοί δίσκοι εκκίνησης δεν είναι ισότιμοι. Ο δίσκος Windows PE έχει σαφώς περισσότερες δυνατότητες, και είναι η καλύτερη επιλογή. Έτσι, πατάμε στο “Next”…

…επιλέγουμε τις δύο ενδείξεις που παρατηρούμε παρακάτω και πατάμε πάλι στο “Next”.

Εδώ πρέπει να σημειώσουμε ότι όλοι οι σύγχρονοι υπολογιστές διαθέτουν UEFI. Ωστόσο, αν το PC είναι παλιό, ενδέχεται να υποστηρίζει μόνο το Legacy BIOS. Σε αυτή την περίπτωση πρέπει να επιλέξουμε το “Create legacy bootable disc”.

Τι είναι το BIOS, τι είναι το UEFI, και Ποιες οι Διαφορές τους

Σε αρκετούς οδηγούς του PCsteps, από την επιλογή μέσου εκκίνησης στον υπολογιστή, μέχρι τις εικονικές μηχανές, αναφερόμαστε στο BIOS / UEFI. Όμως, τι είναι το BIOS, πώς διαφέρει από το UEFI, ποιος είναι ο ρόλος του στον υπολογιστή, και σε τι μπορεί να μας φανεί χρήσιμο?

Από εκεί και μετά, το AOMEI Backupper Professional μας επιτρέπει να γράψουμε απευθείας ένα CD ή DVD, να δημιουργήσουμε ένα USB εκκίνησης, ή να εξάγουμε ένα αρχείο ISO για να το χρησιμοποιήσουμε αργότερα.

Αν επιλέξουμε το USB, είναι σημαντικό να μην επιλέξουμε αυτό στο οποίο ενδεχομένως αποθηκεύσαμε το Windows backup image.

Η εφαρμογή θα κάνει format το USB που θα επιλέξουμε και θα σβήσει κάθε αρχείο στο εσωτερικό του. Έτσι, θα πρέπει να βεβαιωθούμε πως δεν περιέχει αρχεία που χρειαζόμαστε πριν επιλέξουμε το “Yes”.

Μόλις ξεκινήσει η δημιουργία του μέσου εκκίνησης, ενδιάμεσα θα μας εμφανιστεί η καρτέλα που βλέπουμε παρακάτω. Πατάμε στο “ΟΚ” για να συνεχιστεί η διαδικασία.

Στη συνέχεια, η δημιουργία του USB εκκίνησης θα διαρκέσει μερικά λεπτά. Μόλις ολοκληρωθεί, πατάμε στο “Finish”.

Πλήρες Windows Backup Image με το AOMEI Backupper professional 40

Επαναφορά Windows backup από το μέσο ανάκτησης

Σε περίπτωση που έρθουμε αντιμέτωποι με την δυσάρεστη στιγμή που τα Windows μας άφησαν χρόνους, θα χρειαστεί να κάνουμε την σωτήρια επαναφορά του Windows backup.

Έτσι, πρώτα επιλέγουμε την εκκίνηση του υπολογιστή από το μέσο εκκίνησης, είτε μέσα από το BIOS/UEFI, είτε μέσα από κάποιο boot menu.

Αν δεν γνωρίζετε πώς να το κάνετε αυτό στη δική σας μητρική, δείτε τον οδηγό μας:

Εκκίνηση Υπολογιστή από USB, DVD, ή CD, σε BIOS / UEFI

Αν θέλουμε να επανεγκαταστήσουμε τα Windows ή να δοκιμάσουμε μια διανομή Linux, θα πρέπει να ρυθμίσουμε την εκκίνηση υπολογιστή από ένα USB, DVD, ή CD. Ανάλογα με το BIOS ή το UEFI της μητρικής μας, αυτή η διαδικασία μπορεί να είναι απλή, αλλά μπορεί και να μας παιδέψει. Δείτε όλες τις μεθόδους για να προσαρμόσουμε την εκκίνηση υπολογιστή.

Αφότου κάνουμε εκκίνηση από το μέσο ανάκτησης, πρώτα θα δούμε το λογότυπο φόρτωσης των Windows. Στη συνέχεια, θα φορτώσει το περιβάλλον του AOMEI Backupper Professional, που είναι πανομοιότυπο με το εγκατεστημένο πρόγραμμα.

Παραθέτουμε τα βήματα της επαναφοράς σε εικόνες:

Εάν η εικόνα του συστήματός μας προέρχεται από άλλον υπολογιστή, πριν πατήσουμε στην επαναφορά, πρέπει να επιλέξουμε το “Universal Restore”.

Με αυτόν τον τρόπο, το AOMEI Backupper Professional θα διασφαλίσει ότι το σύστημα θα εκκινήσει μετά την αποκατάσταση.

AB Standard vs AB Pro

To AOMEI Backupper διαθέτει και την Standard έκδοση. Ωστόσο, δεν έχει τις δυνατότητες του πλήρες backup της Pro, η οποία έχει και πολύ ταχύτερη δημιουργία αντιγράφων ασφαλείας και επαναφορά.

Επιπλέον, οι πολύ κρίσιμες λειτουργίες της κλωνοποίησης του συστήματος και της επαναφοράς της εικόνας του συστήματος σε διαφορετικούς υπολογιστές διατίθενται μόνο στην πληρωμένη έκδοση.

Όπως αναφέραμε στην αρχή του οδηγού, το AOMEI Backupper Pro μας δίνει τη δυνατότητα για πλήρη δοκιμή 30 ημερών. Συμπεριλαμβάνεται και η δωρεάν τεχνική υποστήριξη 24/7.

Στον παρακάτω πίνακα μπορούμε να δούμε τις διαφορές των δύο εκδόσεων. Επίσης, βλέπουμε και το κόστος της άδειας του AOMEI Backupper Professional για δύο PC, το οποίο ανέρχεται στα $49.95 με αναβαθμίσεις εφ' όρου ζωής.

Είναι χρήσιμο το AOMEI Backupper Professional?

To format και η επανεγκατάσταση των Windows είναι μια χρονοβόρα διαδικασία. Με ένα πλήρες Windows backup, μπορούμε να έχουμε ένα πλήρως λειτουργικό, σαν καινούριο σύστημα, μέσα σε λίγα λεπτά.

Αν σας γεννήθηκαν απορίες για το AOMEI Backupper Professional, μπορείτε να μας γράψετε στα σχόλια.

Τα σχόλια του PCsteps έχουν μεταφερθεί στο Questions.pcsteps.gr. Αν έχετε απορίες για τη δημοσίευση ή οποιαδήποτε τεχνολογική ερώτηση, από προτάσεις αγορών μέχρι τεχνικά προβλήματα, γράψτε μας εκεί. Απαντάμε το αργότερο εντός 48 ωρών.

Οι Στήλες του PCsteps

FEATURED sale alert b10 x4 aa
Οδηγοί Αγοράς
QuickSteps#320 - Δωρεάν VPN Edge, Πλήρη Αποσύνδεση Facebook, Κρυφό Μήνυμα Σε Εικόνα, Καρτούν Εικόνα Προφίλ
QuickSteps
GamingSteps#20240322 - Battle Royale Στο WoW, Ρεκόρ Χρηστών Για Το Stardew Valley, GDC Και IGF Awards 2024
GamingSteps