Home » Hardware » Οδηγοί Αγοράς » Αγορά Μνήμης RAM: Βρείτε τις Ιδανικές Μνήμες για το PC

Αγορά Μνήμης RAM: Βρείτε τις Ιδανικές Μνήμες για το PC

Αυτός ο οδηγός γράφτηκε πριν από περισσότερα από 2 χρόνια. Η τεχνολογία αλλάζει και εξελίσσεται. Αν οτιδήποτε δεν σας λειτουργεί, γράψτε μας στα σχόλια και θα κοιτάξουμε να τον ανανεώσουμε.

Η αγορά μνήμης RAM μπορεί να βελτιώσει σημαντικά την απόδοση του υπολογιστή. Υπάρχουν όμως αρκετά διαφορετικά είδη RAM, τα οποία δεν είναι συμβατά μεταξύ τους. Στον οδηγό θα δούμε πώς να βρούμε ακριβώς τα χαρακτηριστικά της μνήμης στο σύστημά μας, ώστε να αγοράσουμε τις καλύτερες μνήμες RAM για τον υπολογιστή. Στη συνέχεια, θα βρούμε τις καλύτερες επιλογές για αγορά μνήμης RAM στην Ελλάδα, μέσα από το BestPrice.gr, ώστε να πετύχουμε την καλύτερη δυνατή τιμή.

Δείτε τις ενότητες του οδηγού

Προτάσεις συνεργασίας

Προωθήστε δυναμικά την επιχείρησή σας στο site του PCsteps και στο κανάλι μας στο YouTube.

Επικοινωνία

Γίνε VIP μέλος στο PCSteps

Τα μέλη υποστηρίζουν ενεργά το PCsteps για να συνεχίσει να λειτουργεί χωρίς διαφημίσεις για όλους.

Συμμετοχή

Τι είδους μνήμες RAM παίρνει ο υπολογιστής μου

Είτε αγοράζουμε μνήμη RAM για έναν νέο υπολογιστή, είτε θέλουμε να προσθέσουμε επιπλέον μνήμη στον παλιό σταθερό ή laptop, θα πρέπει πρώτα να εξετάσουμε τη συμβατότητα.

Άλλες μνήμες παίρνουν οι σταθεροί υπολογιστές, και άλλες τα laptop. Η βασική διαφορά είναι στο μέγεθος.

Αγορά Μνήμης RAM

Οι μνήμες για τα laptop έχουν μικρότερο φυσικό μέγεθος και ονομάζονται SODIMM (Small Outline DIMMs).

Αγορά Μνήμης RAM

Φυσικά, δεν χρειάζεται να γνωρίζουμε την ακριβή ονομασία. Αρκεί να επιλέξουμε από τα φίλτρα του BestPrice την κατηγορία μνήμης που μας ενδιαφέρει.

Αγορά Μνήμης RAM

Όπως θα παρατηρήσουμε, υπάρχει και μια τρίτη κατηγορία, η οποία απευθύνεται σε servers.

Συμβατότητα με τη μητρική

Το θέμα της συμβατότητας όμως δεν τελειώνει στο μέγεθος. Το είδος της RAM που παίρνει ο υπολογιστής μας εξαρτάται άμεσα από τη μητρική μας κάρτα.

Πιο συγκεκριμένα, η μητρική θα καθορίσει τέσσερις βασικές παραμέτρους.

Πρώτον, ο μέγιστος αριθμός των αρθρωμάτων μνήμης RAM που μπορούμε να βάλουμε σε έναν υπολογιστή, εξαρτάται άμεσα από τη μητρική.

Αγορά Μνήμης RAM

Συνήθως υπάρχουν μία ή δύο θύρες για τα laptop, και δύο ή τέσσερις για τους σταθερούς. Πρέπει λοιπόν να γνωρίζουμε οπωσδήποτε πόσες θύρες έχει η μητρική, και πόσες θύρες είναι ήδη πιασμένες, αν μιλάμε για παλιό υπολογιστή.

Αν για παράδειγμα είναι όλες πιασμένες και θέλουμε να βάλουμε περισσότερη μνήμη RAM, θα πρέπει να βγάλουμε τις παλιές, και να βάλουμε καινούργιες, με μεγαλύτερη χωρητικότητα. Και τις παλιές, ή να τις πουλήσουμε, ή να μείνουν ξεχασμένες σε κάποιο συρτάρι.

Δεύτερο πράγμα που καθορίζει η μητρική είναι ο τύπος της RAM. Υποστηρίζει DDR4 ή DDR3; Έχουμε υπολογιστή από την εποχή του Νώε και υποστηρίζει DDR2; Πρέπει να το γνωρίζουμε για να κάνουμε την κατάλληλη επιλογή.

Αγορά Μνήμης RAM

Τρίτον, η μητρική θα καθορίσει το μέγιστο συνολικό μέγεθος της RAM μας. Δεν μπορούμε να πάμε και να βάλουμε όση RAM θέλουμε. Υπάρχει ένα άνω όριο.

Και τέλος, η μέγιστη συχνότητα που θα μπορεί να τρέξει η RAM εξαρτάται επίσης από τη μητρική.

Ωστόσο, το καλό εδώ είναι ότι, και να πάρουμε μεγαλύτερη συχνότητα από ό,τι υποστηρίζει η μητρική μας, δεν θα υπάρχει κανένα πρόβλημα. Ο υπολογιστής θα λειτουργήσει κανονικά. Σε αντίθεση με όλες τις προηγούμενες περιπτώσεις, όπου οι μνήμες δεν θα κουμπώνουν και δεν θα λειτουργούν καν.

Απλώς, στην προκειμένη περίπτωση, η μητρική μας δεν θα μπορεί να τρέξει τις μνήμες σε μεγαλύτερη συχνότητα από ό,τι υποστηρίζει. Θα τις τρέχει χαμηλότερα.

Δεν τίθεται, λοιπόν, θέμα ασυμβατότητας, απλά θα έχουμε ξοδέψει περισσότερα χρήματα για το τίποτα. Γιατί συνήθως όσο μεγαλύτερη η συχνότητα, τόσο μεγαλύτερο και το κόστος.

Θα δούμε και πιο αναλυτικά στη συνέχεια τη βέλτιστη συχνότητα στις μνήμες.

Πώς θα βρούμε τι μνήμες RAM υποστηρίζει μια μητρική

Το ερώτημα τώρα είναι πώς θα βρούμε όλες αυτές τις πληροφορίες, ώστε να κάνουμε την κατάλληλη επιλογή.

Στους σταθερούς υπολογιστές, μπορούμε εύκολα να δούμε ποια μητρική έχουμε. Έπειτα, βάζουμε το μοντέλο της μητρικής στην αναζήτηση της Google.

Μπαίνουμε στη σελίδα του κατασκευαστή, που θα είναι ανάμεσα στα πρώτα αποτελέσματα, και ψάχνουμε την καρτέλα Specification.

Εκεί, αναζητάμε την κατηγορία Memory, και θα δούμε να αναγράφονται όλες οι πληροφορίες που μας ενδιαφέρουν.

Στο παράδειγμά μας βλέπουμε ότι η μητρική έχει τέσσερις θύρες τύπου DDR4, και υποστηρίζει μέχρι 128GB συνολική μνήμη. Πιο κάτω, μας αναφέρει ότι η μέγιστη συχνότητα για αγορά μνήμης RAM είναι τα 3600MHz, με overclock.

Οπότε, σημειώνουμε τα παραπάνω τέσσερα βασικά χαρακτηριστικά, για να τα έχουμε ως μπούσουλα στην αγορά μνήμης RAM.

Όμως, στη σελίδα της μητρικής θα βρούμε και μια άλλη καρτέλα, που λέγεται Support, Support List, Memory Support, ή κάτι παρεμφερές.

Ανάλογα με τη γενιά επεξεργαστή που διαθέτουμε, κατεβάζουμε το λεγόμενο “QVL” της μητρικής (Qualified Vendors List). Πρόκειται για μια λίστα με συγκεκριμένα μοντέλα μνημών, τις οποίες ο κατασκευαστής έχει δοκιμάσει στη συγκεκριμένη μητρική, και μας βεβαιώνει ότι λειτουργούν απροβλημάτιστα.

Φυσικά, είναι αδύνατον ο κατασκευαστής να δοκιμάσει όλες τις μνήμες RAM της αγοράς σε όλες τις μητρικές του. Οπότε το QVL θα έχει περιορισμένο αριθμό μοντέλων.

Στην πράξη, σε μια μητρική που παίρνει – ας πούμε – DDR4, όλες οι DDR4 μνήμες θα λειτουργήσουν χωρίς πρόβλημα. Υπάρχουν πάντα κάποιες ελάχιστες εξαιρέσεις, αλλά θα πρέπει να είμαστε πολύ άτυχοι για να πάρουμε έναν καινούργιο υπολογιστή εν έτει 2021, και να μας κάτσει ασυμβατότητα με συγκεκριμένες μνήμες.

Τι κάνουμε αν δεν γνωρίζουμε ποια μητρική έχουμε

Αν αγοράσαμε έναν έτοιμο σταθερό υπολογιστή, το πιθανότερο είναι πως δεν γνωρίζουμε τη μάρκα και το μοντέλο της μητρικής – που είναι ένα από τα πολλά μειονεκτήματα στην αγορά έτοιμου υπολογιστή. Το ίδιο ισχύει και στην αγορά laptop, όπου κανένας κατασκευαστής δεν δίνει ποτέ αναλυτικές πληροφορίες για τη μητρική.

Σε αυτήν την περίπτωση, θα πρέπει να χρησιμοποιήσουμε ένα δωρεάν πρόγραμμα, όπως το Speccy ή το Thaiphoon, για να βρούμε τις απαραίτητες πληροφορίες για την αγορά μνήμης RAM.

Το Speccy είναι μια εφαρμογή, η οποία μπορεί να αποκαλύψει τα περισσότερα χαρακτηριστικά του υπολογιστή μας.

Τρέχοντας το Speccy, αν έχουμε σταθερό υπολογιστή, αρκεί να πάμε στην ενότητα Motherboard, για να δούμε ποια είναι η μάρκα και το μοντέλο της μητρικής μας.

Στη συνέχεια, μπορούμε να ψάξουμε στο Google τη συγκεκριμένη μάρκα και μοντέλο, και να ακολουθήσουμε τα βήματα που αναφέραμε παραπάνω.

Αν έχουμε laptop ή υπολογιστή All-In-One, η μάρκα και το μοντέλο της μητρικής δεν θα βοηθήσουν ιδιαίτερα, καθώς σπάνια θα βρούμε αναλυτικές πληροφορίες για αυτές τις μητρικές στο ίντερνετ.

Σε αυτήν την περίπτωση, αρκεί να πάμε στην ενότητα RAM, όπου θα βρούμε όσα χρειαζόμαστε. Αν το Speccy δεν αναφέρει αναλυτικές πληροφορίες για τον τύπο της μνήμης μας, μπορούμε να δοκιμάσουμε το Thaiphoon Burner.

Αφού το κατεβάσουμε και το τρέξουμε, πατάμε στο κουμπί Read.

Ο αριθμός των καταχωρήσεων που θα δούμε στη λίστα, υποδεικνύει τον αριθμό των θυρών RAM που διαθέτει ο υπολογιστής μας.

Κάνοντας κλικ σε καθεμία από αυτές, βλέπουμε αναλυτικές πληροφορίες για το άρθρωμα μνήμης RAM που είναι κουμπωμένο στην εκάστοτε θύρα.

Σε αυτό το σημείο, ίσως αναρωτιέστε για ποιον λόγο για τους σταθερούς υπολογιστές να ψάχνουμε μέσω του κατασκευαστή της μητρικής, και να μην δούμε απευθείας τις πληροφορίες από την ενότητα RAM;

Ο λόγος είναι πως αυτά τα προγράμματα θα μας δώσουν χαρακτηριστικά μόνο για τη RAM που έχουμε ήδη πάνω στον υπολογιστή. Για παράδειγμα, μπορεί η μητρική μας να παίρνει μνήμες έως 3600MHz, αλλά να έχει πάνω μνήμες στα 2666MHz.

Μέσω του κατασκευαστή, μπορούμε να ξέρουμε ακριβώς τις δυνατότητες της μητρικής μας, αν θέλουμε να αντικαταστήσουμε τη RAM με μία ταχύτερη.

Επίσης, σε κάποιες περιπτώσεις, κυρίως σε laptop, το Speccy μπορεί να μην αναφέρει τον ακριβή αριθμό των θυρών μνήμης. Για παράδειγμα, μπορεί να αναφέρει τέσσερις θύρες ενώ υπάρχουν μόνο δύο, ή δύο ενώ υπάρχει μία.

Αυτό οφείλεται σε λάθος αναφορά από το BIOS, και παρόμοιο σφάλμα θα δείξουν όλες οι αντίστοιχες εφαρμογές.

Πόση RAM χρειάζομαι

Αφού καθορίσαμε τη συμβατότητα, θα πρέπει να αποφασίσουμε το μέγεθος πριν την αγορά μνήμης RAM.

Για πολύ απλές εργασίες, όπως browsing, ταινίες, office, τα 8GB RAM είναι υπεραρκετά, ακόμα κι αν θέλουμε να κάνουμε όλα τα παραπάνω ταυτόχρονα. Ωστόσο, η παραπάνω μνήμη RAM δεν έβλαψε ποτέ κανέναν. Αν μας φτάνουν τα χρήματα να βάλουμε 2x8GB, προχωράμε χωρίς δεύτερη σκέψη.

Για παιχνίδια, πλέον τα 16GB είναι το ελάχιστο που απαιτείται. Σπάνια θα χρειαστούμε βέβαια παραπάνω από αυτό, οπότε είναι ταυτόχρονα και το ιδανικό.

Για γραφιστικές εργασίες, επεξεργασία εικόνας και βίντεο, οποιουδήποτε είδους rendering, όσο περισσότερη RAM, τόσο το καλύτερο.

  • Τα 16GB θα μας καλύψουν αν ασχολούμαστε ερασιτεχνικά και δεν έχουμε τρομερές απαιτήσεις.
  • Τα 32GB είναι το ελάχιστο αν είμαστε επαγγελματίες, και θέλουμε να κάνουμε αξιοπρεπώς τη δουλειά μας.
  • Αν το πορτοφόλι μας το αντέχει, μπορούμε να πάμε απευθείας στα 64GB, ώστε να έχουμε “άπλα”. Σπάνια θα χρειαστούμε περισσότερο από αυτό, και μόνο για πολύ εξειδικευμένες εργασίες.

Συχνότητα και timings

Έχοντας κατά νου τη συμβατότητα και το μέγεθος, μπορούμε να προχωρήσουμε στην αγορά μνήμης RAM, και μέσα σε πέντε λεπτά να έχουμε ξεμπερδέψει.

Και η αλήθεια είναι ότι, για έναν μέσο χρήστη, αυτό είναι και το μόνο που θα χρειαστεί να κάνει.

Ωστόσο, αν θέλουμε να πετύχουμε τις καλύτερες δυνατές επιδόσεις στο σύστημά μας, θα πρέπει να “σκάψουμε” λίγο πιο βαθειά, και να δούμε ποιοι παράγοντες επηρεάζουν την ταχύτητα της RAM.

Αρκετοί χρήστες συγχέουν τη συχνότητα της RAM με την ταχύτητα, κάτι που είναι εντελώς λάθος. Μεγαλύτερη συχνότητα, ΔΕΝ μεταφράζεται πάντα σε καλύτερες επιδόσεις.

Για να καταλάβουμε όμως το γιατί, θα πρέπει να δούμε κάποιες βασικές ορολογίες.

Clock Cycle – Κύκλος ρολογιού

Ας πούμε ότι έχουμε ένα άρθρωμα μνήμης DDR4 στον υπολογιστή. Φανταστείτε τώρα ένα ρολόι πάνω στη μνήμη, που γυρνάει σε σταθερό ρυθμό.

Μπορούμε να το παρομοιάσουμε και σαν ένα τύμπανο που χτυπάει σταθερά. Κάθε χτύπος ονομάζεται κύκλος ρολογιού.

DDR – Double Data Rate

Οι σύγχρονες μνήμες μπορούν να μεταφέρουν 64bit δεδομένων τη φορά.

Ωστόσο, όλες οι μνήμες που κυκλοφορούν στην αγορά είναι DDR, που σημαίνει “Double Data Rate”. Αυτό στην πράξη θα πει ότι, σε κάθε κύκλο ρολογιού, μπορούν να κάνουν δύο μεταφορές δεδομένων, και όχι μία.

Οπότε, μία DDR μνήμη, λόγω του Double Data Rate, θα μεταφέρει δύο φορές τα 64bit ανά κύκλο ρολογιού.

Τι είναι η συχνότητα μνήμης RAM

Η συχνότητα που όλοι ξέρουμε και μετράται σε Megaherz (MHz) είναι στην πραγματικότητα η ταχύτητα αυτού του ρολογιού. Μας δείχνει δηλαδή πόσους κύκλους ρολογιού έχουμε ανά δευτερόλεπτο.

1Hz είναι ένας κύκλος ρολογιού το δευτερόλεπτο. 1MHz είναι ένα εκατομμύριο κύκλοι ρολογιού ανά δευτερόλεπτο.

Οπότε, όταν λέμε ότι μια μνήμη έχει συχνότητα ρολογιού 1600MHz, αυτό σημαίνει ότι εκτελεί 1.6 δισεκατομμύρια κύκλους ρολογιού ανά δευτερόλεπτο.

Προσοχή εδώ. Η πραγματική συχνότητα του ρολογιού μιας μνήμης είναι η μισή από αυτήν που θα δούμε να αναγράφεται στην αγορά. Μια μνήμη που πωλείται ως 3200MHz, έχει στην πραγματικότητα συχνότητα ρολογιού 1600MHz.

Γι’ αυτό αν δείτε στα διάφορα προγράμματα τύπου CPUz, ή το Speccy που αναφέραμε προηγουμένως, αναγράφουν τη μισή συχνότητα από αυτή που αναφέρει η μνήμη όταν την αγοράζουμε.

Στο παράδειγμα της εικόνας, οι μνήμες πωλούνται ως 3600MHz, αλλά το Speccy αναφέρει 1796MHz, που είναι το μισό.

Όχι, δεν μας κοροϊδεύουν οι εταιρείες για να μας κλέψουν τα λεφτά. Ο λόγος που το κάνουν αυτό είναι το DDR που είπαμε προηγουμένως.

Επειδή η μνήμη μεταφέρει δύο φορές δεδομένα ανά κύκλο, το υπολογίζουν ως διπλάσια ονομαστική συχνότητα.

Γιατί η μεγαλύτερη συχνότητα δεν συνεπάγεται και μεγαλύτερη ταχύτητα

Για να γίνει κατανοητός ο ρόλος της συχνότητας στην αγορά μνήμης RAM, θα δούμε ένα παράδειγμα.

Έστω ότι θέλουμε να πάρουμε μνήμες DDR4 στα 3200MHz.

Είπαμε ότι η πραγματική συχνότητα είναι η μισή από την διαφημιζόμενη, άρα 1600MHz, που είναι 1.6 δισεκατομμύρια κύκλοι ρολογιού ανά δευτερόλεπτο.

Επί 64bit ανά μεταφορά – επί 2 μεταφορές ανά κύκλο λόγω του DDR, ισούται με 204.8 δισεκαρομμύρια bit ανά δευτερόλεπτο.

Αγορά Μνήμης RAM

Και επειδή 8 bit είναι ίσον με 1 byte, αν διαιρέσουμε αυτό το νούμερο με το 8, και κάνουμε τις πράξεις, όλο αυτό το τεράστιο μακρυνάρι ισοδυναμεί με 23.8GB/δευτερόλεπτο.

Αγορά Μνήμης RAM

Είναι αυτή η πραγματική ταχύτητα της μνήμης;

Όχι. Αυτήν είναι η θεωρητική μέγιστη ταχύτητα μεταφοράς δεδομένων της μνήμης. Δηλαδή το λεγόμενο bandwidth.

Μπορείτε να φανταστείτε το bandwidth σαν έναν δρόμο με λωρίδες κυκλοφορίας. Όσες περισσότερες λωρίδες κυκλοφορίας υπάρχουν, τόσο λιγότερο το μποτιλιάρισμα αν πάνε να περάσουν ταυτόχρονα πολλά αυτοκίνητα.

Αυτό όμως δεν σημαίνει ότι σε έναν δρόμο με τέσσερις λωρίδες, μπορείς να τρέχεις με διπλάσια ταχύτητα από ό,τι σε έναν δρόμο με δύο λωρίδες.

Επίσης, όπως και στους δρόμους, έτσι και στις μνήμες, υπάρχουν κι άλλοι παράγοντες που επηρεάζουν την ταχύτητα.

Αν ξεκινήσουμε για έναν προορισμό, και συναντήσουμε στον δρόμο μας 10 κόκκινα φανάρια, δεν έχει σημασία αν υπάρχουν 2, 10, ή 100 λωρίδες κυκλοφορίας. Δεν μπορούμε να προχωρήσουμε πιο γρήγορα. Πρέπει υποχρεωτικά να σταματήσουμε.

Έτσι και στις μνήμες λοιπόν, υπάρχουν κάποιοι χρονισμοί, τα timings, που καθορίζουν κάθε πότε θα γίνονται συγκεκριμένες διεργασίες.

CAS Latency

Το CAS Latency είναι ένα από αυτά τα timings. Με πολύ απλά λόγια, το CAS Latency μας δείχνει πόσους κύκλους ρολογιού χρειάζεται η RAM, ώστε να ανταποκριθεί σε ένα αίτημα του επεξεργαστή, και να ξεκινήσει να στέλνει τα δεδομένα που της ζητήθηκαν.

Στο παράδειγμα με τον δρόμο, θα λέγαμε ότι είναι ο χρόνος που θα πάρει το φανάρι να ανάψει από κόκκινο σε πράσινο, για να ξεκινήσουν να φεύγουν τα αυτοκίνητα.

Άρα, όσο μικρότερος αυτός ο χρόνος, τόσο πιο γρήγορη η RAM. Συνήθως θα το δούμε να αναγράφεται ως CL ή CAS και δίπλα ένα νούμερο.

Αγορά Μνήμης RAM

Για μνήμες 3200MHz, το πιο συνηθισμένο είναι CL16. Αν βρούμε μνήμες με μικρότερο CAS Latency στα 3200MHz, πχ, CL14, θα είναι πιο γρήγορες, αλλά και πιο ακριβές.

Επίσης, όσο ανεβαίνει η συχνότητα, ανεβαίνει και το CAS Latency.

Και μαζί με το CAS Latency θα βρούμε συνήθως και τρεις ή τέσσερις ακόμη χρονισμούς, που καθορίζουν παρόμοιες διαδικασίες. Όσο μικρότεροι και αυτοί, τόσο το καλύτερο.

Για περισσότερες λεπτομέρειες σχετικά με την πραγματική ταχύτητα της RAM, δείτε τον οδηγό μας.

Ποια Είναι η Πραγματική Ταχύτητα Μνήμης RAM και Ποια Αγορά Αξίζει

8GB μνήμης RAM DDR4 στα 2133MHz κοστίζουν περίπου 73-75 ευρώ. 8GB RAM DDR4 στα 3600MHz κοστίζουν 100-105 ευρώ. Η διαφορά είναι σχετικά μικρή, και ίσως μπούμε σε πειρασμό…

Μεγαλύτερη συχνότητα RAM από αυτήν που υποστηρίζει ο CPU

Αν επισκεφτούμε τη σελίδα του κατασκευαστή για τον επεξεργαστή μας, θα δούμε να αναγράφεται στα χαρακτηριστικά η συχνότητα της μνήμης RAM που προτείνεται.

Αγορά Μνήμης RAM

Αυτό είναι το εύρος ζώνης που υποστηρίζει ο ελεγκτής μνήμης που είναι ενσωματωμένος στον επεξεργαστή.

Οποιαδήποτε συχνότητα υψηλότερη από αυτή, γίνεται με overclock της RAM, αν και εφόσον το υποστηρίζει η μητρική μας. Ουσιαστικά, η μητρική ορίζει τη μέγιστη συχνότητα της RAM που μπορεί να εγκατασταθεί στο σύστημα, όπως είδαμε και προηγουμένως.

Ενώ το overclock του επεξεργαστή είναι ριψοκίνδυνο και μπορεί να οδηγήσει σε υπερθέρμανση και αστάθεια, το overclock στις μνήμες είναι 100% ασφαλές, αν το κάνουμε σωστά μέσω του XMP.

Οι μνήμες που πωλούνται ως 3000MHz ή και παραπάνω, έχουν δοκιμαστεί από τον κατασκευαστή πως λειτουργούν άψογα σε αυτή τη συχνότητα, χωρίς το παραμικρό θέμα αστάθειας ή υπερθέρμανσης. Με άλλα λόγια, είναι εγγυημένο πως θα λειτουργήσουν στη συχνότητα που αναγράφουν.

Από εκεί και πέρα, το μόνο που χρειάζεται είναι μέσα από το BIOS/UEFI να ενεργοποιήσουμε το XMP (Extreme Memory Profile). Αυτό είναι ένα προφίλ ενσωματωμένο στη RAM, που βάζει όλες τις σωστές ρυθμίσεις στη συχνότητα, τους χρονισμούς, και το voltage, ώστε οι μνήμες να λειτουργήσουν σε ασφαλές overclock, εγκεκριμένο από τον κατασκευαστή.

Το πού θα βρούμε αυτή τη ρύθμιση εξαρτάται από το συγκεκριμένο BIOS ή UEFI της μητρικής μας.

Αν δεν βρίσκετε το XMP στο δικό σας BIOS ή UEFI, συμβουλευτείτε το βιβλίο οδηγιών της μητρικής σας, ή γράψτε μας στα σχόλια.

Σε κάθε περίπτωση, δεν υπάρχει κανένας λόγος να περιοριστούμε σε μνήμες χαμηλής συχνότητας, όταν μπορούμε να έχουμε σημαντικά υψηλότερη συχνότητα, χωρίς καμία απολύτως αρνητική επίπτωση.

Dual ή Quad-channel

Πιθανόν να έχουμε παρατηρήσει ότι οι μνήμες πωλούνται είτε μία-μία, είτε σε σετ των δύο, των τεσσάρων, και των οκτώ.

Τα σετ των 8 απευθύνονται σε servers, οπότε δεν θα μας απασχολήσουν, μπορούμε να τα αφήσουμε στην άκρη.

Αυτό που κάνει στην ουσία το dual channel είναι να διπλασιάζει το διαθέσιμο bandwidth που είδαμε προηγουμένως. Το quad channel τετραπλασιάζει το διαθέσιμο bandwidth.

Το σύστημά μας δηλαδή αποκτά μεγαλύτερη “άπλα” για τη μέγιστη δυνατή ταχύτητα μεταφοράς δεδομένων, από και προς τη RAM.

Για να εκμεταλλευτούμε το dual ή quad channel, θα πρέπει η μητρική και ο επεξεργαστής μας να το υποστηρίζουν.

Στις consumer πλατφόρμες, θα βρούμε διαθέσιμο μόνο το dual channel. Το ότι κάποιες consumer μητρικές έχουν τέσσερις θύρες για RAM, δεν σημαίνει ότι υποστηρίζουν quad channel.

Για quad channel θα πρέπει να πάμε σε HEDT πλατφόρμα, δηλαδή επεξεργαστές Threadripper, Xeon, και λοιπά.

Στην πλειοψηφία των περιπτώσεων, λοιπόν, μας ενδιαφέρει το dual channel. Και για να δουλέψει απροβλημάτιστα, θα πρέπει οι μνήμες που θα εγκαταστήσουμε στα δύο κανάλια να είναι ολόιδες σε μέγεθος, συχνότητα, και χρονισμούς.

Αυτός είναι και ο λόγος που πωλούνται σε ζευγάρια. Μας βεβαιώνει ο ίδιος ο κατασκευαστής ότι αυτό το ζευγάρι λειτουργεί σε dual channel. Το ιδανικό λοιπόν είναι να επιλέγουμε μνήμες σε σετ των δύο.

Να προσθέσω RAM στην υπάρχουσα, ή να αντικαταστήσω εντελώς την παλιά;

Το θέμα του dual channel κάνει δύσκολο το να προσθέσουμε μνήμες σε ήδη υπάρχουσα RAM, ειδικά σε μητρικές που έχουν μόνο δύο θύρες μνήμης. Ουσιαστικά, προσθέτοντας RAM παίρνουμε το ρίσκο να μην μπορέσει να συνεργαστεί σε dual channel DDR με την υπάρχουσα ή τις υπάρχουσες μνήμες, και να έχουμε προβλήματα.

Ορισμένες μητρικές είναι σχετικά καλόβολες με αυτό το θέμα, και μπορεί να λειτουργήσουν με μνήμες διαφορετικού κατασκευαστή ή ακόμα και μεγέθους στο ίδιο κανάλι dual channel. Όμως δεν υπάρχει κανένας τρόπος να γνωρίζουμε εκ των προτέρων πόσο δεκτική θα είναι μια μητρική σε διαφορετικές μνήμες.

Η πιο ασφαλής επιλογή είναι να αφαιρέσουμε εντελώς την παλιά RAM, και να βάλουμε ένα dual channel kit. Από εκεί και πέρα, την παλιά μνήμη μπορούμε να τη δώσουμε σε έναν φίλο μας ή να βάλουμε μία αγγελία για να την πουλήσουμε.

Τι ρόλο παίζει η μάρκα στην αγορά μνήμης RAM

Αρκετοί χρήστες θεωρούν αυθαίρετα πως οι μνήμες κάποιας συγκεκριμένης μάρκας, πχ οι Kingston, είναι καλύτερες από κάποια άλλη μάρκα, πχ της G.Skill ή της Mushkin.

Στην πράξη, όμως, τέτοιοι ισχυρισμοί είναι γενικά αναπόδεικτοι. Οι καλύτερες μνήμες είναι εκείνες με τα καλύτερα χαρακτηριστικά (συχνότητα και timings), ανεξαρτήτως αν γράφουν επάνω Kingston, Corsair, G.Skill.

Σε ορισμένα υποσυστήματα του υπολογιστή, κυρίως στα τροφοδοτικά, η μάρκα παίζει σημαντικό ρόλο, με συγκεκριμένες μάρκες να είναι κυριολεκτικά για πέταμα (Deer, Force, κλπ).

Σωστό Τροφοδοτικό ή Φωτιά στο PC; Τι Πρέπει να Προσέξουμε

Υπάρχει ένα υποσύστημα του υπολογιστή στο οποίο δεν χωράει κανενός είδους τσιγκουνιά. Κι αυτό είναι το τροφοδοτικό. Ένα κακό τροφοδοτικό μπορεί να καταστρέψει όλο το…

Ωστόσο, οι μνήμες είναι μια πολύ διαφορετική κατηγορία hardware, οι οποίες κατασκευάζονται υπό πολύ αυστηρότερες προδιαγραφές, ώστε να είναι λειτουργικές. Μην αγοράσετε λοιπόν μια μνήμη με βάση το τι γράφει η μάρκα, αλλά με βάση τα χαρακτηριστικά της.

Εξάλλου, όλες οι σύγχρονες RAM, ανεξαρτήτως μάρκας, έχουν εγγύηση εφ' όρου ζωής.

Οι καλύτερες επιλογές στην αγορά μνήμης RAM

Είπαμε ότι για παλιό σύστημα, στο οποίο θέλουμε να προσθέσουμε επιπλέον μνήμη, ψάχνουμε βάσει του τι έχουμε ήδη, και το τι υποστηρίζει η μητρική μας.

Για εσάς που στήνετε νέο σύστημα, οι παρακάτω κατευθυντήριες γραμμές θα σας βοηθήσουν να κάνετε τη βέλτιστη επιλογή.

Για ένα οικονομικό σύστημα που προορίζεται για απλή χρήση γραφείου, ταινίες, και τα σχετικά, όπως προείπαμε τα 8GB είναι αρκετά.

Αν η μητρική μας έχει μόνο δύο θύρες για μνήμη, μπορούμε να πάρουμε ένα module των 8GB, ώστε να έχουμε τη δυνατότητα αργότερα να προσθέσουμε και δεύτερο για αναβάθμιση στα 16GB.

Σε ένα τέτοιο σύστημα η συχνότητα δεν έχει μεγάλη σημασία. Δεν πρόκειται να μας στερήσει επιδόσεις, οπότε θεωρητικά μπορούμε να πάρουμε τη μικρότερη που υποστηρίζει η μητρική μας, γλιτώνοντας κάποια χρήματα.

Η φθηνότερη DDR4 RAM των 8GB, με χαμηλό CAS Latency, είναι η G.Skill Aegis στα 3000MHz, και ακολουθεί με διαφορά σχεδόν 2€ το μοντέλο των 3200MHz.

Αγορά Μνήμης RAM

Και όπως προείπαμε, ακόμα κι αν η μητρική δεν υποστηρίζει τόσο μεγάλη συχνότητα, δεν θα υπάρξει πρόβλημα. Συνεπώς, είναι η καταλληλότερη επιλογή.

Αν το οικονομικό μας build προορίζεται για gaming με κάποιον APU της AMD, πρέπει οπωσδήποτε να κοιτάξουμε για υψηλές συχνότητες, αλλά και dual channel, ώστε να πάρουμε τις μέγιστες δυνατές επιδόσεις.

Για παράδειγμα, οι Patriot Viper 4 στα 3200MHz με CL16 είναι πολύ καλή επιλογή. Αν δεν τις βρούμε διαθέσιμες, με λίγα χρήματα παραπάνω υπάρχουν παρόμοια μοντέλα της ίδιας εταιρείας.

Αγορά Μνήμης RAM

Βέβαια, εφόσον μιλάμε για gaming, μπορούμε να πάμε απευθείας σε αγορά μνήμης RAM 16GB, με δύο modules των 8GB. Οι G.Skill Aegis ή οι Crucial Ballistix των 3200MHz κοντά στα 80€ είναι εξαιρετικές επιλογές.

Αγορά Μνήμης RAM

Ανεβαίνοντας στα 32GB, η κατάσταση δεν αλλάζει ιδιαίτερα. Εκεί θα βρούμε τις G.Skill Aegis ή τις Ripjaws V στα 3200MHz σχετικά οικονομικά.

Αγορά Μνήμης RAM

Η αλήθεια είναι ότι, όσο κι αν ανέβουμε κατηγορία στο budget του συστήματος, οι συγκεκριμένες μνήμες είναι το ιδανικό, αν ψάχνουμε τη βέλτιση απόδοση στην καλύτερη τιμή, για κάθε χρήση.

Για high-end συστήματα, μπορούμε να ανέβουμε στα 3600MHz, και συγκεκριμένα στις Crucial Ballistix Black ή Red, οι οποίες είναι με διαφορά οι φθηνότερες με CAS Latency 16. Η χρηματική διαφορά με τις 3200MHz είναι σχετικά μικρή, οπότε αξίζει η αγορά τους.

Αγορά Μνήμης RAM

Για αντίστοιχο kit στα 32GB, βρίσκουμε τις ίδιες κοντά στα 170€.

Αγορά Μνήμης RAM

Σε αυτήν την λίστα θα βρείτε όλες τις RAM που αναφέραμε, καθώς και εναλλακτικές, ώστε να κάνετε την κατάλληλη επιλογή στην αγορά μνήμης RAM.

Χρειάζεστε βοήθεια για την αγορά μνήμης RAM;

Για να βρείτε το κατάστημα με τη χαμηλότερη τιμή, και άμεση διαθεσιμότητα στην αγορά μνήμης RAM, μπορείτε να επισκεφτείτε το BestPrice.gr.

Αν οποιοδήποτε μέρος του οδηγού δεν σας είναι κατανοητό, ή αν θέλετε βοήθεια για την αγορά μνήμης RAM στον δικό σας υπολογιστή, γράψτε μας στα σχόλια.

Για την ταχύτερη και καλύτερη εξυπηρέτησή σας, γράψτε μας τη μάρκα και το μοντέλο της μητρικής σας, αν έχετε σταθερό υπολογιστή, ή τα χαρακτηριστικά της μνήμης RAM όπως τα εμφανίζει το Speccy αν έχετε laptop. Θα χρειαστούμε τον τύπο (DDR2, DDR3, DDR4), τη συχνότητα, το CAS Latency, και τα volt.

Τα σχόλια του PCsteps έχουν μεταφερθεί στο Questions.pcsteps.gr. Αν έχετε απορίες για τη δημοσίευση ή οποιαδήποτε τεχνολογική ερώτηση, από προτάσεις αγορών μέχρι τεχνικά προβλήματα, γράψτε μας εκεί. Απαντάμε το αργότερο εντός 48 ωρών.

Οι Στήλες του PCsteps

FEATURED sale alert b10 x4 aa
Οδηγοί Αγοράς
QuickSteps#320 - Δωρεάν VPN Edge, Πλήρη Αποσύνδεση Facebook, Κρυφό Μήνυμα Σε Εικόνα, Καρτούν Εικόνα Προφίλ
QuickSteps
GamingSteps#20240322 - Battle Royale Στο WoW, Ρεκόρ Χρηστών Για Το Stardew Valley, GDC Και IGF Awards 2024
GamingSteps