Οργανώστε τις αγορές σας

Αγορά μνήμης RAM - Ποια Είναι Συμβατή με τον Υπολογιστή?

Υπάρχουν πολλά διαφορετικά είδη μνήμης RAM, τα οποία είναι ασύμβατα μεταξύ τους. Για την αγορά μνήμης ram, είναι ζωτικής σημασίας να γνωρίζουμε πόσες ελεύθερες θύρες μνήμης έχουμε, και ποιο είδος μνήμης είναι συμβατό με το σύστημά μας. Στον οδηγό αυτό θα το ανακαλύψουμε με ένα δωρεάν πρόγραμμα!

CPU-Z: Ένας πολύτιμος, δωρεάν σύμμαχος στην αγορά μνήμης RAM

Το CPU-Z είναι ένα εξαιρετικά χρήσιμο πρόγραμμα αν θέλουμε πληροφορίες σχετικά με το τι κρύβεται μέσα στο κουτί του υπολογιστή μας, από τον επεξεργαστή και τη Motherboard μέχρι τη μνήμη RAM και την κάρτα γραφικών.

αγορά μνήμης ram ραμ 01

Μπαίνουμε σε αυτή τη σελίδα για να κατεβάζουμε το CPU-Z. Θα βρούμε την τελευταία έκδοση πάνω δεξιά.

αγορά μνήμης ram ραμ 02

Μπορούμε να κατεβάσουμε την έκδοση με το εικονίδιο CPU-Z που εγκαθιστά το πρόγραμμα, ή να κατεβάσουμε το Zip που τρέχει το πρόγραμμα χωρίς εγκατάσταση.

Στο παράδειγμα θα χρησιμοποιήσουμε το zip. Κάνουμε εξαγωγή των αρχείων...

αγορά μνήμης ram ραμ 03

και στη συνέχεια, στο φάκελο με τα αρχεία αποσυμπιέσαμε, αν έχουμε 32bit Windows, τρέχουμε το cpuz_x32, ενώ αν έχουμε 64bit Windows, τρέχουμε το cpuz_x64.

αγορά μνήμης ram ραμ 04

Αν δεν γνωρίζουμε τι είδους Windows έχουμε, 32 ή 64 bit, δεν υπάρχει λόγος ανησυχίας. Αν τρέξουμε το λάθος αρχείο, απλά θα μας βγάλει ένα μήνυμα λάθους.

αγορά μνήμης ram ραμ 05

Πατάμε κλείσιμο και τρέχουμε το άλλο αρχείο.

Βρίσκοντας τα είδη μνήμης στο CPU-Z

Με το CPU-Z να τρέχει στο σύστημά μας, αρκεί να κάνουμε κλικ στην καρτέλα SPD.

Αν μας εμφανιστεί κενή, όπως παρακάτω, αυτό σημαίνει πως το Slot#1 της μνήμης είναι κενό.

αγορά μνήμης ram ραμ 06

Κάνοντας κλικ στο βελάκι δίπλα στο Slot#1, βλέπουμε πόσες θέσεις μνήμης έχει συνολικά ο υπολογιστής. Ο συγκεκριμένος έχει 2, οπότε επιλέγουμε τη δεύτερη.

αγορά μνήμης ram ραμ 07

Αμέσως έχουμε αναλυτικές πληροφορίες σχετικά με το μέγεθος της μνήμης, την ταχύτητά της, τον κατασκευαστή της, μέχρι και το Part Number και Serial Number.

αγορά μνήμης ram ραμ 08

Άρα, λοιπόν, όσον αφορά την αγορά μνήμης RAM, στο συγκεκριμένο σύστημα μπορούμε να προσθέσουμε άλλη μία μνήμη τύπου PC2-6400 (module name), στο ελεύθερο slot.

Από το "PC2" συμπεραίνουμε πως μας ενδιαφέρει η αγορά μνήμης RAM DDR 2. Oι μνήμες DDR 3 αναγράφονται ως PC3, οι μνήμες DDR 4 (όταν κυκλοφορήσουν) ως PC4 κλπ.

Αν ο υπολογιστής μας είναι laptop, η μνήμη που χρειαζόμαστε είναι τύπου SO-DIMM.

αγορά μνήμης ram ραμ 09

Αν ο υπολογιστής μας είναι Desktop, χρειαζόμαστε SDRAM (συνήθως δεν αναγράφεται στο όνομα προϊόντος της μνήμης, εννοείται)

αγορά μνήμης ram ραμ 10

Προσοχή στο Dual/Triple/Quad Channel!

Όλες οι σύγχρονες motherboard για σταθερούς και laptop έχουν την λειτουργία Dual Channel.

Αυτό σημαίνει πως τοποθετώντας δύο αρθρώματα μνήμης στις θέσεις με το ίδιο χρώμα στη motherboard (πχ στις κόκκινες ή τις μαύρες στη φωτογραφία), έχουν τη δυνατότητα για θεωρητικά διπλάσιο ρυθμό μεταφοράς δεδομένων.

αγορά μνήμης ram ραμ 13

Εκεί που χρειάζεται προσοχή είναι αν είχαμε ήδη μια μνήμη, αγοράσουμε μια καινούρια, και επιχειρήσουμε να τις βάλουμε μαζί σε Dual Channel.

Υπάρχει περίπτωση μνήμες διαφορετικού κατασκευαστή ή και μνήμες του ίδιου κατασκευαστή αλλά με διαφορετική κατασκευή (πχ διαφορετική ταχύτητα ή ακόμα και με διαφορετικό αριθμό chip ανά πλευρά) να έχουν ασυμβατότητα μεταξύ τους σε Dual DDR.

αγορά μνήμης ram ραμ 14

Οι ασυμβατότητες αυτές είναι ικανές από το να προκαλούν τυχαία κολλήματα και μπλε οθόνες μέχρι, σε ακραίες περιπτώσεις, να μην αφήνουν το σύστημα καν να ξεκινήσει.

Αυτός είναι ο λόγος που όλοι οι κατασκευαστές πλέον διαθέτουν τις μνήμες σε "Dual Channel" kit, ή αντίστοιχα Triple Channel και Quad Channel. Έτσι ώστε τα chip να είναι πανομοιότυπα και να έχουν εγγυημένη συμβατότητα.

αγορά μνήμης ram ραμ 15

Άρα λοιπόν, αν αγοράσουμε νέα μνήμη, καλό είναι να φροντίσουμε να τη βάλουμε σε διαφορετικού χρώματος θύρα από την παλιά ή τις παλιές.

Καλές αγορές!

Πλέον, με αυτές τις πληροφορίες, μπορούμε να προχωρήσουμε στην αγορά μνήμης RAM.

Αν επιλέξουμε το eshop.gr για την αγορά μνήμης RAM, μπορούμε να ξεχωρίσουμε τις μνήμες που είναι συμβατές με το σύστημά μας, κάνοντας κλικ στον αντίστοιχο τύπο.

αγορά μνήμης ram ραμ 11

Επίσης, για επώνυμους υπολογιστές, μπορούμε να χρησιμοποιήσουμε τον Memory Wizard (που για κάποιο λόγο τον αναφέρουν ως Wizard Memory)

αγορά μνήμης ram ραμ 12

Αγορά μνήμης RAM - Ποια Είναι Συμβατή με τον Υπολογιστή? 4.75/5 (95.00%) 20 votes

Ετικέτες: , ,

 • Christosvil

  na sou pw file exw anwtato orio xwrou ram sta 2048 mb kai o yulogistis mou exei 2 slots mporw na valw 2 mnhmes ram me 2048 tin kathemia ???

 • http://www.pcsteps.gr Gastou

  Το πιθανότερο είναι πως οι μνήμες σου είναι τύπου DDR, γι'αυτό και δεν μπορείς να έχεις περισσότερα από 2 GB σε 2 slots αφού οι μνήμες DDR βγαίνουν μόνο σε dimms του 1GB.

  Αλλά και DDRII να είναι θα έχεις και πάλι πρόβλημα αφού η μητρική σου δεν θα μπορεί να τις σηκώσει, οπότε μάλλον θα πρέπει να αρκεστείς στα 2GB

 • Yiannis82

  Πως μπορω να δω τι μνημη εχω σε Windows Xp?? ευχαριστω!

 • http://www.pcsteps.gr Gastou

  Με το system information for windows..

 • SpyrosKoutsogiannis

  Να θέσω κι εγώ ένα πρόβλημα μήπως γνωρίζετε τί πρέπει να κάνω;
  Είχα μέχρι πρότινος υπολογιστή με μητρική Gigabyte X58 και 3 X 1GB DDR3 RAM στα 1333 Mhz σε διάταξη triple channel. Μιας κι εγκατέστησα 64 bit Windows 7 είπα να προσθέσω λίγη μνήμη κι αγόρασα άλλο ένα dimm kingston 2GB DDR3 1333. Την εγκατέστησα, πλην όμως ενώ τα windows μου αναφέρουν ότι έχω εγκατεστημένα 5GB RAM (ορθό) δηλώνουν διαθέσιμη μνήμη μόνο 1GB. Τα υπόλοιπα δεν είναι αξιοποιήσιμα. Δοκίμασα ένα BIOS Load Default Settings (μήπως υπήρχε κάποια ασυμβατότητα με timings κλπ) αλλά δεν είδα φως. Γνωρίζετε πως μπορεί να διορθωθεί το πρόβλημα;

 • http://www.pcsteps.gr Gastou

  Δοκίμασε να αφαιρέσεις τη μια μνήμη 1GB ώστε να μείνουν σε διάταξη dual channel και δοκίμασε να δεις πόση μνήμη διαβάζουν τα windows (μαζί με τη νέα μνήμη).

  To πρόβλημα πιθανότατα προέρχεται από τα Windows και όχι από το bios.

 • Nikos_7

  na sou pw file exw mia mitriki asus p5q-vm kai anwtato wrio mnimis 4gb .episis exw 2 slots adeia.i mnimes einai ddr2. mporw na valw alla 2gb?

 • Gingbmx

  egw exw ena notebook to opoio exei mono ena slot kai exei 1024 ram.Mporw na tou balw 2G ram?

 • http://www.pcsteps.gr/ Angelos Kyritsis

  Λογικά μπορείς, όμως η μνήμη που έχεις θα πάει χαμένη, θα πρέπει να αγοράσεις μία μνήμη των 2GB και να την αντικαταστήσεις.

 • Pantelis

  Καλημερα.Πολλα μπραβο για τη δουλεια σας.
  Ειμαι λιγο ασχετος απο υπολογιστες,και για καποιο λογο δεν βρισκω καρτα μνημης μ'αυτα τα χαρακτηριστικα,δηλαδη DDR2 στα 266mhz,μου προτεινετε κατι;
  Μπορω για παραδειγμα να παρω καρτα μεγαλυτερης χωρητικοτητας;
  Ευχαριστω...

 • http://www.pcsteps.gr/ Angelos Kyritsis

  Μπορείς να πάρεις μνήμη με περισσότερα mhz. Αλλά πρέπει οπωσδήποτε να είναι DDR2, ειδάλλως δεν θα ταιριάζει στη Motherboard σου

 • Pantelis

   Μεχρι ποσα gb ή mhz θα μου προτεινες;

 • Pantelis

   Βασικα σκεφτομαι να εγκαταστησω τα windows 7 και δεν ξερω αν πρεπει να κανω γενικοτερα κι αλλες αλλαγες...

 • http://www.pcsteps.gr/ Angelos Kyritsis

  Για τα Windows 7 2 GB μνήμης είναι μια χαρά.

  Όσον αφορά τα mhz, όσο περισσότερα, τόσο καλύτερα.

 • Sianosth1997

  παράγγειλα μία μνήμη ram ddr2 pc 6400 αλλά η δικιά μου είναι 6300... και δεν έβρισκα καμία με 6300... θα παίξει μεγάλο ρο΄λο σε αυτό ;;

 • sg-nick

  Καλήσπερα! Θεωρώ ότι κανετε εξαιρετική δουλεία και δεν είναι λιγές οι φορές που κυριολεκτίκα οι συμβουλές σας μου έλυσαν τα χέρια! Θα ήθελα να ρωτήσω όμως... Μπορώ να εγκαταστησω 2 μνημες RAM με ιση χωρητικοτητα αλλα με διαφορετικα MHz; Για να γινω πιο σαφης: Το λογισμικο μου ειναι Windows XP Prof. και η μητρικη μου πλακετα εχει δυο υποδοχες για μνημη RAM και υποστηριζει μονο DDR. Και μια δευτερη ερωτηση: εαν εγκαταστησω καινουργια μνημα RAM ειναι υποχρεωτικο να εγκαταστισω ξανα το λογισμικο μου; Ευχαριστω...

 • http://www.pcsteps.gr/ Angelos Kyritsis

  Προσωπικά θα απέφευγα να εγκαταστήσω διαφορετικής ταχύτητας μνήμες στο σύστημά μου - στο παρελθόν μου έχει τύχει να έχω πρόβλημα με μπλε οθόνες.

  Στη θέση σου θα προτιμούσα να πουλήσω την υπάρχουσα μνήμη μου (π.χ. σε κάποιο φίλο ή σε ένα site δημοπρασιών) και να αγοράσω δύο ίδιες μνήμες.Όσο για την επανεγκατάσταση, δεν χρειάζεται, το σύστημα θα αναγνωρίσει άμεσα τις νέες μνήμες.

 • sg-nick

  Ευχαριστω πολυ!!!

 • Baourix13

  Καλησπέρα, θέλω να κάνω μια ερώτηση άσχετη κάπως με το θέμα του άρθρου. Κοίταξα το SIW και στο σκληρό που έχω στο λάπτοπ μου (500G HDD) μου έχει μια πληροφορία Removable : No. (hardware->storage devices->disk2) Τι σημαίνει αυτό? Ότι δεν μπορώ να τον αλλάξω? Θέλω να βάλω έναν SSD και νομίζω ότι γίνεται σε όλα τα λάπτοπ αλλά επειδή το δικό μου είναι και πολύ λεπτό και όλο το hardware είναι στριμωγμένο πολύ μου δημιούργησε αμφιβολίες αυτή η ένδειξη. Μήπως είναι κολλημένος? (Απίθανο αλλά δεν είμαι και τεχνικός να ξέρω) Επίσης μου το γράφει και για μία mSATA κάρτα που έχει μέσα. Αυτή αλλάζει? Συγνώμμη που είμαι offtopic αλλά εδώ είδα για το SIW και δεν ξέρω σε ποιο άλλο thread να ρωτήσω...

 • http://www.pcsteps.gr/ Angelos Kyritsis

  Το ότι δεν είναι removable σημαίνει πως δεν είναι σαν τους φορητούς σκληρούς δίσκους, να μπορείς να τον βγάζεις και να τον ξαναβάζεις όποτε θέλεις.

  Σίγουρα μπορείς να τον αντικαταστήσεις. Το πόσο εύκολο ή δύσκολο είναι αυτό, εξαρτάται από το μοντέλο του laptop - σε κάποια λάπτοπ είναι απλό, σε άλλα μπορεί να χρειαστεί να λυθεί σχεδόν ολόκληρο...

  Το να βάλεις μόνο SSD στο laptop είναι κακή ιδέα, έχουν πολύ χαμηλή χωρητικότητα και δεν μπορείς να έχεις δύο δίσκους. Θα σου πρότεινα να κοιτάξεις κάποιον υβριδικό δίσκο, που να συνδυάζει SSD και συμβατικό δίσκο (ένα μέρος είναι SSD, για το λειτουργικό σύστημα και τα σημαντικά προγράμματα, το υπόλοιπο είναι δίσκος για τα αρχεία).

  Η κάρτα mSata αμφιβάλλω αν θα μπορεί να αλλάζει, υποθέτω πως θα είναι ένα chip στη motherboard.

 • Baourix13

  Κοίτα να δεις, το σύστημα που είναι προεγκατεστημένο στο λάπτοπ νομίζω είναι υβριδικό, δηλαδή η κάρτα κάνει caching στον HDD με τεχνολογία Intel Rapid Start η κάτι τέτοιο. Είναι καινούριο το λάπτοπ, 15 ημερών, αλλά επειδή οι ταχύτητες που προσφέρει αυτό το στήσιμο δεν συγκρίνονται με το να χεις μόνο SDD, κοίταξα να πάρω ένα φτηνό γενικά μοντέλο (σε σύγκριση με τα υπόλοιπα ultrabooks) ώστε να μου μήνουν λεφτά για επένδυση σε SDD. Λέω να πάρω εναν Samsung 830 256G + την κάρτα που έχει ήδη μέσα φτάνω κοντά 300G. Θέλω να κανω double ή triple boot με windows 7, ubuntu(για αρχή, αργότερα θα αντικατασταθούν με debian) και ίσως windows XP (για να παίζω το παλιό football manager :) , εκτός και αν χρησιμοποιήσω ένα virtual app που έχει η microsoft αν έχεις 7 professional) και νομίζω μου φτάνουν, αν σκεφτείς κιόλας ότι έχει kit μέσα ώστε τον HDD να τον κάνεις εξωτερικό. OS και όλα τα προγραμματα/παιχνίδια στον SSD και αν μου χρειαστεί κάποια στιγμή για data χρησιμοποιώ τον εξωτερικό. Επίσης αν κοιτάξεις την αγορά των ultrabooks γενικά, επειδή δεν προορίζονται για αντικατασταση desktop, πολλά βγαίνουν μόνο με 128αρη SSD. Όσο για την κάρτα, νομίζω ότι βγαίνει, τουλάχιστον αυτό έχω καταλάβει από ξένα forums που έχω κοιτάξει. Σκέψου ότι πουλάνε mSATA κάρτες σκέτες ακόμα και στην Ελλάδα, γιατί να το καναν αυτό αν έμπαιναν μόνο σε desktop, αφού η διαφορά τους από τους SDD είναι μόνο στο μέγεθος, και το μέγεθος παίζει ρόλο σχεδόν αποκλειστικά στην φορητότητα... Πάντως έχω μπλέξει με δύσκολα, αφού το λάπτοπ (dell inspiron 14z ultrabook 5423) για να το ανοίξεις για οτιδήποτε άλλο εκτός από ram θέλει λύσιμο. Ξέρεις που μπορώ να βρω βοήθεια με αυτό? Στο πλαίσιο που ρώτησα μου παν πως δεν βοηθάνε σε αυτό, παρότι τους σκας όμορφα όμορφα 190 ευρώ. Από online κατάστημα φαντάζομαι ακόμα πιο απίθανο. Σόρυ αν κούρασα με το μεγάλο post.
  PS:Πολύ καλή δουλειά btw! Και στην ερώτηση του πρώτου post με κάλυψες πλήρως! ty!

 • http://www.pcsteps.gr/ Angelos Kyritsis

  Απ' όσο γνωρίζω, η τεχνολογία Intel Rapid Start έχει να κάνει με το πόσο γρήγορα θα ξεκινήσουν τα Windows από τη στιγμή που θα ανάψεις τον υπολογιστή, όχι με την εκτέλεση των προγραμμάτων.

  Αν θεωρείς πως η χωρητικότητα ενός καθαρόαιμου SSD σε καλύπτει, τότε προφανώς αυτή είναι η καλύτερη επιλογή για εσένα.

  Όσο για την εγκατάσταση, επειδή είναι τόσο καινούριος ο υπολογιστής σου, φρόντισε να βρεις κάποιον εξουσιοδοτημένο τεχνικό, ώστε να μην χάσεις την εγγύηση. Κάνε μια αναζήτηση για επισκευές laptop και σίγουρα θα βρεις κάποιον που να μπορέσει να σε εξυπηρετήσει οικονομικά.

 • Baourix13

  Ευχαριστώ και πάλι για τον χρόνο που διέθεσες. Έχεις δίκιο για το Rapid Start, αλλά γενικά χρησιμοποιείται ως cache η κάρτα, οπότε όλα είναι αρκετά πιο γρήγορα από σκέτο HDD αλλά πιο αργά από καθαρόαιμο SSD.
  Τελευταία σύντομη ερώτηση: αν έχω κάποια στιγμή πρόβλημα στο hardware(αυτό καλύπτουν οι εγγυήσεις αν δεν απαττώμαι, και καθόλου το software), πως καταλαβαίνει ο τεχνικός ότι το λάπτοπ έχει πειραχθεί, αν υποθέσουμε ότι όλα είναι στη θέση τους κανονικά όπως ήταν και πριν? Άν βάλεις κάτι μπορείς ανά πάσα στιγμή προφανώς να το βγάλεις, και πιο εύκολα εικάζω αυτή τη φορά. Ακόμα και ram αν βάλω χάνω εγγύηση? (θεωρητικά μιλώντας, για να ξέρω αν θα κρατήσω τo παλιό stick)

 • http://www.pcsteps.gr/ Angelos Kyritsis

  Ακόμα κι αν δεν υπάρχουν δικλείδες ασφαλείας από την ίδια την εταιρεία (που είναι βέβαιο πως θα υπάρχουν), ένας τεχνικός στην αντιπροσωπεία που βλέπει εκατοντάδες μηχανήματα κάθε μήνα μπορεί με την πρώτη ματιά να καταλάβει αν ένας υπολογιστής έχει ανοιχτεί.

  Γενικά, όπως καταλαβαίνεις, η αντιπροσωπεία θα ψάξει την παραμικρή (δικαιολογημένη) αφορμή για να ακυρώσει την εγγύηση, οπότε θα πρέπει να μιλήσεις μαζί τους ακόμα και για το θέμα της RAM.

 • Baourix13

  Οκ, ευχαριστώ πολύ.

 • Peter D

  Καλησπέρα! Συγχαρητήρια καταρχήν για τη δουλεία σου, πολύ χρήσιμα άρθρα!!
  Καθώς όμως έψαχνα σε ενα site τι μνήμη να πάρω, έβλεπαγιστή μου. Μάλλον φταίει που είναι αρκετά παλιός. Έχει DDR 2 PC2-4300 μνήμη. Βρίσκω DDR 2 μνήμες αλλά καμία δεν είναι PC2-4300. πρέπει να ταιριάζουν και σ'αυτό? Επίσης δε βρισκω καν την ταχύτητα της μνήμης μου καν στις επιλογές. Έχω 266! Έχουν καταργηθεί και αν ναι δεν μπορώ να πάρω κάποια μεγαλύτερης ταχύτητας? Τέλος, θα μπορούσα να πάρω αυτή τη μνήμη που βρήκα (KINGSTON KVR667D2N5/1G 1GB PC5300 667MHZ VALUE RAM)?? Ευχαριστώ πολυ!

 • http://www.pcsteps.gr/ Angelos Kyritsis

  Απ' όσο γνωρίζω, εφ' όσον δύο μνήμες είναι του ίδιου τύπου (DDR 2 στην περίπτωσή σου), το να βάλεις γρηγορότερη μνήμη δεν είναι πρόβλημα - απλά θα λειτουργεί στην ίδια ταχύτητα με την πιο αρχή μνήμη, και όχι στο πλήρες της δυναμικό.

  Από την άλλη μεριά, όμως, οι μνήμες είναι και σχετικά ευαίσθητες όσον αφορά τη συνεργασία μεταξύ τους. Ακόμα και μνήμες με τα ίδια χαρακτηριστικά από διαφορετικούς κατασκευαστές υπάρχει περίπτωση να έχουν ασυμβατότητα, με αποτέλεσμα να προκαλούν αστάθεια στο σύστημα (μπλε οθόνες κλπ).

  Αυτό που σου θα σου πρότεινα είναι, αν σου είναι εύκολο, να δεις σε φυσικό επίπεδο πάνω στα τσιπάκια των μνημών ποιός είναι ο κατασκευαστής και η ταχύτητά τους (συνήθως το αναγράφει σε κάποιο αυτοκόλλητο), και να επιδιώξεις να πάρεις μνήμες του ίδιου κατασκευαστή, έστω και διαφορετικής ταχύτητας.

  Ίσως θα μπορούσες να βρεις κάποιο μικρό μαγαζάκι με υπολογιστές που να μπορούσε να σε βοηθήσει με αυτό. Να τους εξηγήσεις ακριβώς τι χρειάζεσαι, και ίσως να έχουν σε στοκ κάποιες παλιότερες μνήμες, και να έχεις την ευχέρεια να δοκιμάσεις 2-3 διαφορετικές αν έχεις πρόβλημα.

 • Peter D

  KINGSTON einai file mou kai h mnhmh tou pc mou! Opote apo thema kataskeuasti den exoume prob me ti ram pou thelw na parw.. Ta MHz apla einai megalutera kai auto to PC2- pou den kserw akrivws ti einai kai an einai shmantikh h diafora tous!

 • http://www.pcsteps.gr/ Angelos Kyritsis

  Έχει να κάνει με τη συχνότητα λειτουργίας (δηλαδή την ταχύτητα), δεν πιστεύω πως είναι κάτι που θα πρέπει να σε απασχολεί. Το σημαντικό είναι ο τύπος (το DDR2).

  Επίσης, αν η motherboard σου υποστηρίζει dual-ddr (φαίνεται από τα χρώματα στις θύρες των μνημών) φρόντισε να μην βάλεις διαφορετικού τύπου μνήμες στο ίδιο dual ddr κανάλι (συμβουλεύψου το manual της μητρικής)

 • Peter D

  Vasika tis plhrofories tis vrhka apo to programma to SIW pou proteines esu kai leei oti exw 1 channel, ara de nomizw na exei diaforetika xrwmata!

  Ara, esu nomizeis oti auti h ram pou vrhka tha tairiaze sto pc mou? Sou fainetai ok esena?

 • http://www.pcsteps.gr/ Angelos Kyritsis

  Το να έχεις 1 channel δεν σημαίνει απαραίτητα πως η motherboard δεν υποστηρίζει dual channel, το πιθανότερο είναι πως έχεις μόνο ένα dimm μνήμης στον υπολογιστή σου. Καλύτερα να συμβουλευτείς το manual.

  Δεν μπορώ να ξέρω με σιγουριά, αλλά πιστεύω πως θα είσαι εντάξει με τη μνήμη που μου γράφεις.

  Στη θέση σου πάντως, θα κοίταζα σε κάποιο site δημοπρασιών για μεταχειρισμένη μνήμη, όχι για άλλο λόγο, για να συνεννοηθείς με τον πωλητή να δοκιμάσεις τη μνήμη πριν την αγοράσεις, για κάθε ενδεχόμενο.

  Στο κάτω κάτω, οι μνήμες δεν φθείρονται με τη χρήση, γι' αυτό και όλες σχεδόν έχουν lifetime guarantee.

 • Peter D

  de se euxaristisa file mou gia tin voitheia s! phra ekeinh ti ram kai ola mia xara! an kai to programma to SIW egrafe oti exw 4 ram slots enw vlepw 2 kai sto 2o den mpainei oute h palia oute h kainouria ram. exei kamia diafora 'h einai kati xalasmeno??

 • http://www.pcsteps.gr/ Angelos Kyritsis

  Θα πρέπει να μου στείλεις κάποια φωτογραφία, για να δω τι εννοείς. Δεν υπάρχει περίπτωση να μην μπαίνει ούτε η παλιά μνήμη, καμία motherboard δεν έχει διαφορετικά μεταξύ τους ram slots.

 • Στέλιος

  Χαίρεται!!!Θα ήθελα να κάνω και εγώ μία ερώτηση.Η μνήμη RAM που έχω στον υπολογιστή είναι single channel.Aν θέλω να βάλω μία που είναι dual-channel αλλά στα ίδια κατά τα άλλα χαρακτηριστικά, γίνεται;;;Ακόμη Αν δεν υπάρχει συμβατότητα λόγω διαφορετικών εταιριών στις μνήμες RAM τότε μπορώ να αφαιρέσω την παλιότερη και να αφήσω μόνο την καινούργια ή θα υπάρχει θέμα;;;Ευχαριστώ

 • http://www.pcsteps.gr/ Angelos Kyritsis

  To Dual Channel δεν έχει να κάνει με τη μνήμη, είναι χαρακτηριστικό της Motherboard.

  Θα πρέπει να δεις στο manual της Motherboard πώς πρέπει να τοποθετήσεις τις δύο μνήμες για να λειτουργήσουν σε dual channel.

  Δεν υπάρχει θέμα να αφήσεις μόνο την καινούρια μνήμη, αν υπάρχει ασυμβατότητα

 • Στέλιος

  Μάλιστα...Και αν δεν με ενδιαφέρει αν θα λειτουργεί σε dual channel ή όχι, μπορώ να χρησιμοποιήσω πάλι μία μνήμη που να υποστηρίζει παρόλα αυτά dual channel;

 • http://www.pcsteps.gr/ Angelos Kyritsis

  Επαναλαμβάνω, το Dual δεν έχει να κάνει με τη μνήμη.

  Δεν υπάρχουν μνήμες που να υποστηρίζουν ή να μην υποστηρίζουν dual channel

  Μόνο από τη motherboard εξαρτάται το dual channel.

  Είναι σαν να μου λες πως θέλεις ένα αυτοκίνητο με δύο λωρίδες κυκλοφορίας. Ο δρόμος μπορεί να έχει δύο λωρίδες, όχι το αυτοκίνητο.

 • Στέλιος

  Ναι ρε συ το καταλαβαίνω αυτό.Αυτό που θέλω να μάθω είναι αν μία motherboard που είναι single channel μπορεί να δεχτεί ή όχι μνήμη που μπορεί να κουμπώσει και σε motherboard που είναι dual channel.
  Αν και στα χαρακτηριστικά αυτής της μνήμης αναφέρει για dual channel.
  http://www.e-shop.gr/show_per.phtml?id=PER.553336

 • http://www.pcsteps.gr/ Angelos Kyritsis

  Αν η Motherboard δέχεται μνήμες DDR 3, είτε υποστηρίζει single channel είτε dual channel, μπορούν να συνδεθούν σε αυτή οποιασδήποτε μορφής μνήμες DDR 3.

 • Στέλιος

  Α μάλιστα!!!Ωραία αυτό ήθελα να μάθω!!!Σε ευχαριστώ πολύ!!!

 • George Lyk

  Συμφωνω με το παιδια αλλα σου προτινω αν θελεις να αλαξεις την ραμ και ειναι επειγων πρεπει να αλλαξει μητρικη πλακετα αλλα αυτο παλι ειναι αλλη ιστορια !!!

 • Elhnaras m.

  Ξερω οτι εχει περασει καιρος απο τοτε που ανοιξε το θεμα ομως εχω προβλημα!Εχω pc με intel i5 στα 2.67 Ghz
  με Αti Radeon HD series 5850 1GB GDDR5 τωρα πια οπως θα ξερετε το προγραμματακι αυτο πρεπει να το αγορασεις και δεν ειναι τζαμπα ενω ειναι διαθεσιμη μια free βερσιον και ειδα οτι εχω 4Gb ram και αυτα που θα δειτε παρακατω!αξιζει μια προσθηκη για καλυτερη επιδοση??

 • http://www.pcsteps.gr/ Angelos Kyritsis

  Ναι, το να προσθέσεις άλλα 4 GB στις δύο διαθέσιμες θύρες που έχει η Motherboard σου θα βοηθήσει τη γενικότερη λειτουργία του υπολογιστή σου - εφ' όσον έχεις φυσικά μία 64bit έκδοση των Windows

 • Elhnaras m.

  Ευχαριστω!Μηπως ξερεις γτ μου γραφει wrong/incomplete values reported by Bios?και κατι τελευταιο η συγκεκριμενες σου φαινονται καλες θα συνεργαζοντια με τις αλλες δυο?? http://www.plaisio.gr/ypologistes-anavathmisi/anavathmisi-ypologisti/mnimes-ram/Crucial-DDR3-4GB-Dimm-1600MHz-Ballistix-Elite-BLE4G3D1608DE1TX0CEU.htm και http://www.plaisio.gr/ypologistes-anavathmisi/anavathmisi-ypologisti/mnimes-ram/Corsair-Vengeance-4GB-DDR3-1600-Dimm.htm ευχαριστω πολυ για το χρονο σου!

 • http://www.pcsteps.gr/ Angelos Kyritsis

  Συνήθως το μήνυμα αυτό έχει να κάνει με τα memory timings. Μπορείς να δοκιμάσεις στο bios να επαναφέρεις τις default ρυθμίσεις, και λογικά θα εξαφανιστεί.

  Δεν πιστεύω πως θα έχεις κάποιο πρόβλημα με τις μνήμες που αναφέρεις.

 • Ioulia_k

  Καλησπέρα κ από μένα αν κ πολύ πολύ καιρό μετά την ανάρτηση του Post. Επειδή ήρθε η στιγμή που πρέπει να προσθέσω ram, ήθελα να ρωτήσω το εξής:
  Έχω μνήμη Infineon DDR2 1024mb sta 266mhz και 3 διαθέσιμα ακόμα slots (capacity 4gb) . Ήθελα να προσθέσω άλλο 1 ή άλλα 3gb μνήμη, αλλά Infineon DDR2 βρίσκω μόνο στα 256mb . μπορώ να βάλω άλλου κατασκευαστή μνήμη? κ αν όχι τι μπορώ να κάνω???

 • http://www.pcsteps.gr/ Angelos Kyritsis

  Μπορείς να βάλεις μνήμη άλλου κατασκευαστή, αρκεί να προσέξεις να μην την βάλεις σε slot που προορίζεται για dual ddr (θα το δεις αυτό στο manual της motherboard σου). Συνήθως τα slots του Dual DDR έχουν το ίδιο χρώμα ανά δύο.

  Αν βάλεις τη νέα μνήμη σε οποιοδήποτε από τα άλλα δύο slots, θεωρητικά θα είσαι εντάξει.

 • Ioulia_k

  Ευχαριστώ πολύ θα το δοκιμάσω!

 • Alex Sk

  Χαίρεται και από εμένα αν και ανακάλυψα κάπως αργά το site.Θα ήθελα να κάνω 2 ερωτήσεις.

  1) έχω και εγώ ένα pc με με windows 7 (32bit λογικά καθώς στο τσεκάρισμα του os από το πρόγραμμα που προτείνατε δεν βλέπω να λέει κάτι για 64bit έκτος αν το βλέπω από κάπου αλλού.) Επίσης έχω και εγώ μια ram DDR2 667 στα 2gb σε μια slot, με max capacity 8 gb ram και ελεύθερη άλλη μια slot για ram. Αυτό που θα θέλα λοιπόν αρχικά να ρωτήσω είναι ότι αν θεωρητικά είχα windows 7 64bit θα μπορούσα να βάλω ακόμα μια ram DDR2 667 στα 4 ή 6gb όμως για να εκμεταλλευτώ το max capacity ή εκτός από τον ίδιο τύπο και τον ίδιο χρονισμό θα πρέπει οι 2 ram να έχουν το ίδιο μέγεθος gb; Και:

  2) αν και κάπως άσχετη με το θέμα ερώτηση σχετική όμως με τον λόγο που με κάνει να σκέφτομαι την αύξηση της ram στο pc μου. Εδώ και αρκετό καιρό το pc μου όταν το ανοίγω ενω φορτώνει το windows κάνει για κάμποσες φορές επανεκκίνηση που μοιάζει πιο πολύ σαν το φαινόμενο που έχουμε όταν ανοίγει και κλείνει το Pc μας από την αυξομείωση της τάσης στο ηλεκτρικό ρεύμα και αφού το κάνει αυτό για κάμποσες φόρες σταθεροποιείται έπειτα και δουλεύει κανονικά. Αν και μερικές φορές αυτές τις μέρες μπορεί να κάνει αυτού του τύπου την επανεκκίνηση ενώ έχει σταθεροποιηθεί και κάνει πάλι από την αρχή το φαινόμενο που σας περιέγραψα. Ξέρετε μηπως απο την εμπειρία σας που μπορεί να οφείλεται αυτό ή μήπως μπορείτε να μου προτείνετε αν υπάρχει κάποιο πρόγραμμα που το τρέχεις και σου βρίσκει αν κάτι στο hardware σου δεν δουλεύει σωστά? Γιατί εγώ υποψιάζομαι ότι μπορεί να είναι μη σωστή λειτουργία τροφοδοτικού.

  Συγγνώμη που σας κούρασα και ευχαριστώ εκ των προτέρων!!!!

 • http://www.pcsteps.gr/ Angelos Kyritsis

  Η αλήθεια είναι πως κάποιες motherboard και κάποιες μνήμες τείνουν να έχουν παραξενιές, να μην συνεργάζονται καλά αν συνδυάσεις δύο διαφορετικές μνήμες μεταξύ τους.

  Αυτό όμως συμβαίνει κυρίως στις motherboard που υποστηρίζουν Dual DDR, κάτι που υποθέτω πως δεν συμβαίνει στη δική σου (συνήθως οι Dual Channel motherboard έχουν 4 θέσεις μνήμης).

  Για το πρόβλημα που αναφέρεις, δυστυχώς δεν υπάρχει κάποιο πρόγραμμα που να μπορεί να ανιχνεύσει συνολικά προβλήματα στο hardware.

  Το πρόβλημά σου είναι πιθανότερο να έχει να κάνει με τη μνήμη ή τη motherboard. Προσωπικά δεν έχω δει τροφοδοτικά να δυσλειτουργούν (ή λειτουργούν κανονικά ή δεν λειτουργούν καθόλου), αλλά αυτό δεν αποκλείει όντως να φταίει αυτό στην περίπτωσή σου.

  Έχεις δοκιμάσει να κάνεις boot με κάποιο άλλο λειτουργικό (πχ με κάποιο boot cd ubuntu) για να δεις αν το πρόβλημα είναι με τα Windows ή το δίσκο?

 • Alex Sk

  Ναί αποκλείεται να είναι dual channel γιατί στις ενδείξεις της memory μου βγάζει στο channel: 1. Όσο για το πρόβλημα δεν έχω δοκιμάσει να τρέξω κάποιο άλλο λειτουργικό γιατί δεν έχω ασχοληθεί με άλλο OS εκτός από τα windows? Λογικά για να το κάνω θα πρέπει να το κατεβάσω και να το κάψω σε dvd και μετά να το τρέξω. Υπάρχει αυτή η δυνατότητα. όσο για το πρόγραμμα θα με διευκόλυνε γιατί δεν έχω την ευχέρια να αλλάζω τροφοδοτικο επεξεργαστή ή δίσκο έτσι να ελέγξω αν δεν λειτουργεί σωστά κάτι από ολα αυτά...Επίσης παράλληλα με αυτό το φαινόμενο των "επανεκκινήσεων έχω παρατηρήσει οτι το Pc έχει γίνει πιο αργό στο να φορτώνει τα windows όχι όμως και οταν σταθεροποιείται και έχω ανοιχτό καποιον browser ή παίζω κάποιο παιχνίδι. εκεί η ταχύτητα του είναι μια χαρα. Λέτε αμα ανεβάσω τη ram στα 4gb να μου λυθεί αυτό το πρόβλημα?

 • Alex Sk

  Ευχαριστώ πολύ για τις πληροφορίες! Θα ήθελα να κάνω και μια τελευταία ερώτηση σχετικά με τις ram! Σε μια έρευνα αγοράς που έκανα στις μνήμες τύπου DDR2 βρήκα ότι υπάρχουν τύποι DDR2 SDRAM και SO DIMM DDR2. Υπάρχει κάποια ουσιώδης διαφορά και παίζει κάποιο ρόλο στο ποια είναι η σωστή να αγοράσω για το συστημα μου? Και αν ναι πως καταλαβαίνω ποια να πάρω (πέρα του ότι πρέπει να είναι στα 667 mHZ καθώς έχω άλλη μια στα 667 mHz). Από τις φωτογραφίες που είδα η διαφορα οπτικά ειναι οτι οι SO DIMM DDR2 φαίνονται να έχουν το διπλασιο πλατος απο τις DDR2 SDRAM... Ευχαριστώ και πάλι!

 • http://www.pcsteps.gr/ Angelos Kyritsis

  Οι SO DIMM είναι για laptop

 • Giorgos Katsolis

  Καλησπερα φιλε μ...ξερω πως το θεμα ειναι παλιο αλλα εχω μεγαλο προβλημα,αγορασα 1 μνημη Ram 2 Gb οταν την βαζω και ανοιγω το pc μ βγαζει μπλε οθονη οτι καποιο αρχειο λυπει....κανει επανεκκινηση μονο τ ανοιγω κανονικα το pc και μετα απο 5 λεπτα κλεινει μονο του και βγαζει παλι αυτην την μπλε οθονη.....σε παρακαλω θελω να με βοηθησειςς!!!!!

 • http://www.pcsteps.gr Gastou

  Εάν δεν έχεις πάνω την καινούρια μνήμη σου βγάζει ακόμα μπλε οθόνες?

 • http://www.pcsteps.gr/ Angelos Kyritsis

  Καλησπέρα Γιώργο.

  Δοκίμασε να βγάλεις την παλιά σου μνήμη, και να αφήσεις την καινούρια, να δεις αν εξακολουθείς να έχεις το ίδιο πρόβλημα.

  Πιθανώς να υπάρχει κάποια ασυμβατότητα ανάμεσα σε παλιές και νέες μνήμες που να σου προξενεί πρόβλημα.

  Πες μου αν όντως ισχύει αυτό, και θα δούμε μετά τι μπορείς να κάνεις.

 • takis

  άρα εγώ που έχω PC3 μπορώ να βάλω όποια ddr3 μνήμη θέλω??

 • Άγγελος Κυρίτσης

  Ναι, όλες οι DDR3 μνήμες ταιριάζουν σε όλες τις motherboard που υποστηρίζουν DDR3.

  Εκεί που θέλει προσοχή είναι αν τις τοποθετήσεις σε dual channel με άλλες μνήμες.

  Έχει τύχει ακόμα και μνήμες του ίδιου κατασκευαστή, που δεν είναι από την ίδια παρτίδα, να έχουν ασυμβατότητα στο Dual Channel.

  Γι' αυτό οι κατασκευαστές έχουν βγάλει σετ μνημών dual channel, triple channel και quad channel, με εγγυημένη συμβατότητα μεταξύ τους.

 • Γιώργος Καραγιάννης

  Η μητρική μου έχει dual channel, γιατί στο cpu-z έχει μέχρι 4 slots, βέβαια δείχνει μόνο τα δύο μιας και είναι dual channel, αλλά γιατί δείχνει 4 slots;

 • Άγγελος Κυρίτσης

  Γιατί η μητρική σου έχει 4 slots. Τα δύο έχουν τη μνήμη σε dual channel, τα άλλα δύο είναι κενά.

 • Γιώργος Καραγιάννης

  Μόνο για τη RAM μιλάμε, έτσι;
  Όχι, όχι έχω ανοίξει τον πύργο, δύο είναι όλα κι'όλα.

 • ΠΑΥΛΟΣ

  ΕΥΧΑΡΙΣΤΟΥΜΕ ΔΑΣΚΑΛΕ..

 • Άγγελος Κυρίτσης

  Και το CPU-Z σου δείχνει 4 slot, ενώ έχεις μόνο 2 θύρες?

 • Γιώργος Καραγιάννης

  Ωναι.

  Αυτή είναι η μητρική μου, που όπως θα δεις έχεις dual channnel, δηλ. δύο slots.http://www.gigabyte.com.gr/products/page/mb/ga-h61m-s2v-b3rev_11

  Και αυτό είναι το cpu-z που λέει 4 slots, αλλά μόνο τα δύο δείχνουν και λογικό αφού έχω dual channel, τα άλλα δύο τα δείχνει ανενεργά, αλλά η απορία μου είναι γιατί να δείχνει 4 slots; .

 • Άγγελος Κυρίτσης

  Μην μπερδεύεις το Dual Channel με το ότι έχεις δύο slots, είναι δύο διαφορετικά πράγματα.

  Για δοκίμασε τη δωρεάν έκδοση αυτού του προγράμματος, να δούμε αν λέει σωστά τα slot.

  http://www.sisoftware.net/?d=&f=downandbuy&l=en&a=

 • Ermis

  Eπειδη σκεφτομαι και εγω να αλλαξω μνημες, επειδη 2 gb τι να σου κανουνε, εχω την μητρικη asus p8h61 m-le,- http://www.asus.com/Motherboards/P8H61M_LE/ -οι μνημες αυτες- http://www.e-shop.gr/product?id=PER.550404&sid=1- μπορουνε να συνεργαστουνε με την συγκεκριμενη μητρικη, επειδη υπαρχουνε καποιες διαφορες, κυριως στα volt, θα υπαρξει προβλημα?
  Ανεβαζω screenshots απο τις μνημες που εχω τωρα.

  Eυχαριστω.

 • Ermis

  Eχω την μητρικη asus p8h61 m-le, οι μνημες αυτες μπορουνε να συνεργαστουνε με την συγκεκριμενη μητρικη, επειδη υπαρχουνε καποιες διαφορες, κυριως στα volt, θα υπαρξει προβλημα?

  Eυχαριστω.

 • Άγγελος Κυρίτσης

  Από τη στιγμή που η motherboard δέχεται DDR3 μνήμες, δεν θα έχεις πρόβλημα

  Τα volt δεν παίζουν ρόλο, η Motherboard θα δώσει αυτόματα την τάση που χρειάζονται οι νέες μνήμες.

 • Ermis

  Καταλαβα και στα χαρακτηριστικα εκει που αναφερει παραμετροι χρονισμων μηπως σημαινει οτι μπορει να δουλεψει και στα 1333mhz και με 1,5volt? γιατι κατι τετοιο καταλαβα.
  Παράμετροι Χρονισμών: JEDEC: DDR3-1333 CL9-9-9 @1.5V,

 • Γιώργος Καραγιάννης

  Θα το δοκιμάσω, αλλά μπορεί να έχει 2 slots , αλλά να μην είναι dual channel;

 • Άγγελος Κυρίτσης

  Dual channel είναι σίγουρα. Δεν νομίζω υπάρχει motherboard που να μην υποστηρίζει dual channel.

  Απλά το dual channel δεν σημαίνει πως έχει μόνο δύο slots. Και οι περισσότερες motherboard με 4 slots, dual channel υποστηρίζουν.

 • George

  Γειά σας!!

  Έχω την toshiba satellite p200d-11l, εδω και 6 χρόνια.
  Επειδή, μου παρουσιάζει η RAM μπλε οθόνες (καιρός είναι πια), αποφάσισα, να τις αλλάξω.
  Σας παρουσιάζω όλες τις λεπτομέρειες των παρόντων ram με την βοηθεια του προγραμματος που αναφερατε παραπανω:

  PC2-5300 (333 MHz) DDR2,
  Module Size = 1024 MHz,
  Samsung,
  Part Number = M4 70T2953EZ3-CE6,
  Serial Number = 5002ECF4,
  Size = 2 Gb.

  Επειδή δεν είμαι 100% σίγουρος για ποια μνημη να παρω, πειτε μου εσεις την γνωμη σας. Επείσης ενα τελευταιο, αφου εχω 2gb ram γινεται να εγκαταστησω πχ. 3gb ή παραπάνω ??

  Ευχαριστώ, εδω ειναι το link με τις μνημες που βρηκα: http://www.e-shop.gr/sort_search.phtml?stuff=PC2-5300&x=0&y=0

 • Άγγελος Κυρίτσης

  Καλησπέρα Γιώργο.

  Λογικά το laptop σου έχει δύο θέσεις μνήμης, οπότε μάλλον θα πρέπει να αντικαταστήσεις εντελώς μία από τις δύο μνήμες σου με μία μεγαλύτερη, ή αλλιώς να τις αλλάξεις και τις δύο.

  Πες μου τι από τα δύο προτιμάς, για να δω τι μνήμη να σου προτείνω.

 • https://plus.google.com/101711249583559396566 Bill Keeping

  εκτος απο την motherboard, Dual channel πρεπει να υποστηριζει και η μνημη ραμ απαραιτητα για να εκπεμπει σε δυο καναλια;;; γιατι απο τι βλεπω οι περισοτερες ραμ εχουν single channel.

 • George

  Θα αλλάξω και τις δύο γιατι, αν μου χαλασει και η αλλη, παλι θα πρεπει να τις αλλαζω :D

 • Άγγελος Κυρίτσης

  To Dual Channel εξαρτάται αποκλειστικά από τη motherboard.

  Οι μνήμες αν είναι σε dual channel kit απλά εγγυώνται πως θα λειτουργούν σε συνεργασία. Μπορεί όμως και να μην είναι σε dual channel kit, και πάλι να λειτουργούν

 • Άγγελος Κυρίτσης

  Για 4 GB αυτές είναι καλές http://goo.gl/ivPPZG

  Για 8 GB πάνε λίγο ακριβά: http://goo.gl/M4F2Bz

 • Σταθης

  Καλησπερα και απο μενα. Εγω εχω 3GB μνημη και θελω να την αναβαθμησω στα 4GB ή 8GB καθως εχω W7 64B. Δουλευω προγραμματα επεξ. ηχου, εικονας, φωτο κλπ. Εκει που παρουσιαζεται το προβλημα ειναι κυριως σε βαριες ιστοσελιδες οπου με τρωει αρκετη μνημη και σερνεται και σε ανοιγμα πολλων tabs. Εχω τρεις μνημες, η καθεμια τους ενος GB Kingston 1024MBytes PC3-10700H(667 MHZ). Τι θα με προτεινατε; Να προσθεσω αλλη μια του ενος και να το παω στα 4GB και τι κασκευαστει να επιλεξω; Να το παω στα 8GB; Και αν ναι θα πρεπει να τις αντικαταστησω ολες και να παρω μια των 8GBQ

 • Άγγελος Κυρίτσης

  Μπορείς να βγάλεις τη μία μνήμη και να πάρεις ένα σετ dual channel των 8GB (4+4) ώστε να έχεις συνολικά 10GB και να εκμεταλλευτείς το Dual Channel και στις νέες μνήμες.

  Το Dual Channel Kit της Kingston είναι πολύ καλή επιλογή: http://goo.gl/6UnBSI

 • George

  Θα πάρω τα 4GB.
  Ευχαριστω για την βοηθεια και καλη συνέχεια :D

 • George

  Να ρωτήσω κατι ακομα, για να το παραγγείλω πρεπει να εχω αναγκαστικά paypal? ρωταω γιατι δεν εχω βγαλει ακομα

 • Άγγελος Κυρίτσης

  Δεν χρειάζεται, μπορείς να παραγγείλεις με αντικαταβολή ή με παραλαβή από κάποιο κοντινό σου κατάστημα.

 • Manthos

  Πέρα από την μητρική (συχνότητες, τύπος και τα τοιαύτα) υπάρχει κάτι που πρέπει να προσέξουμε σε σχέση με τον επεξεργαστή μας;; Αυτό το memory controler τι ρόλο βαρά;;

 • Άγγελος Κυρίτσης

  Όχι, δεν παίζει κανένα ρόλο ο επεξεργαστής.

  Ο Memory Controller αναλαμβάνει τη μεταφορά των δεδομένων από τη μνήμη στον επεξεργαστή και το αντίστροφο, αλλά δεν έχει ιδιαιτερότητες ως προς τη μνήμη, ό,τι ταιριάζει στη motherboard είναι συμβατό.

 • George

  Ωραία!!
  Ευχαριστώ, και πάλι, για την βοήθεια :).

 • Manthos

  Σ ευχαριστώ! Προσπαθώ να αναβαθμίσω τον υπολογιστή του γραφείου και δεν θέλω να τα κάνω μαντάρα αλλά δεν ξέρω πλέον αν συμφέρει να αγοράσω extra μνήμη η να αγοράσω athlon am1. Οσα περισσότερα μαθαίνω τόσο περισσότερο μπερδεύομαι. Οπως και να χει είσαι ο διαδικτυακός ήρως των αρχάριων! Να σαι καλά

 • Άγγελος Κυρίτσης

  Γράψε στο http://www.pcsteps.gr/questions/ πόσα λεφτά θέλεις να δώσεις για αναβάθμιση και τι motherboard έχεις, και θα δω πώς μπορώ να σε βοηθήσω.

 • θανάσης

  Γεια σας κ απο εμενα λεγομαι θανασης.. και θα ηθελα να ρωτησω κατι.. εχω 2x2Gb dual channel ddr3 me sixnotita 1600MHZ.. αν βαλω αλλες 2x2Gb dual channel ιδιας η και αλλης αταιριας στα αλλα 2 slot με συχνοτητα 1866MHz θα εχω καποιο θεμα? η θα δουλευουν ρολοι?

 • Άγγελος Κυρίτσης

  Γεια σου Θανάση

  Δεν θα έχεις πρόβλημα με τις διαφορετικές συχνότητες, απλά όλες οι μνήμες θα λειτουργούν με τη συχνότητα της πιο αργής. Αλλά δεν κάνει και μεγάλη διαφορά στις επιδόσεις, οπότε θα είσαι ΟΚ.

  Βέβαια, υπάρχουν και κάποιες motherboard που είναι λίγο παράξενες όσον αφορά τις μνήμες, οπότε θα σου πρότεινα να προτιμήσεις μνήμες ίδιας μάρκας, για σιγουριά.

 • Σταθης

  Ευχαριστω πολυ για τις συμβουλες. Θα θελα να ρωτησω. Η προσθηκη μνημης ειναι ενα απλο "βαλε βγαλε" ή χρειαζεται καποιες ρυθμησεις; Θα την αναγνωρισουν αμεσως τα W7; Δεν εχω κανει ποτε καμια προσθηκη στον υπολογιστη για αυτο ρωταω. Μηπως ειναι καλυτερα να το παω σε τεχνικο;

 • Άγγελος Κυρίτσης

  Δεν χρειάζεται τεχνικός, ούτε καμία ρύθμιση. Αρκεί τα Windows να είναι 64bit, αλλιώς το σύστημά σου θα αξιοποιεί μόνο τα 4GB.

  Δες τον οδηγό εγκατάστασης RAM
  http://www.pcsteps.gr/1273-%CE%BC%CE%BD%CE%AE%CE%BC%CE%B7-ram-%CE%B5%CE%B3%CE%BA%CE%B1%CF%84%CE%AC%CF%83%CF%84%CE%B1%CF%83%CE%B7-%CE%B2%CE%AE%CE%BC%CE%B1-%CE%B2%CE%AE%CE%BC%CE%B1/

 • γιωργος gk

  Καλησπερα

  Εχω σημερα
  Μητρηκη ASUS P5SD2-VM LGA775 socket for Intel® Core™ Pentium dual με μνημη 1gb Στα 333mhz ! όπως μου γραφει to spu-z

  To pc exei 2 slots μνημες

  Επισης
  στο spd γραφει ddr2- pc2 6400 400mhz

  Θελω
  να βαλω αλλα 2gb μνημη pc2-6400 sta 800mhz διοτι είναι πολύ ακριβές
  στα 400 mhz.

  Θα εχω
  προβλημα η θα ηταν καλυτερα να την βγαλω αυτή που εχω και να παρω 2Χ2 pc2-6400 sta 800 mhz ?? (κανουν τα 800 για το pc μου

  Ευχαριστω
  .

 • γιωργος gk

  επισης πωσ μπορω να δω αν ειναι 240 πιν η 200 η λιγοτερο ??

 • Άγγελος Κυρίτσης

  Καλύτερα είναι να πάρεις δύο μνήμες, για να λειτουργούν σε Dual DDR.

  Οι μνήμες των 800Mhz θα λειτουργήσουν στον υπολογιστή σου, δεν θα έχεις πρόβλημα.

  Δεν σε απασχολούν τα Πιν. Όλες οι DDR2 μνήμες για σταθερούς υπολογιστές είναι συμβατές με όλες τις motherboard που υποστηρίζουν DDR2.

  Αυτές με τα λιγότερα pin είναι οι SO-DIMM για τα laptop.

 • Τάσος Δημητριάδης

  Καλημέρα έχω ένα netbook που ψιλοσέρνετε, και θέλω να βάλω 1gb στην θύρα που διαθέτη, ακολούθησα τα βήματα του οδηγού, και στην καρτέλα SPD δεν έχει καταχώριση γιατί έχει ενσωματωμένη στη μητρική την μνήμη, οπότε πως θα βρω τι μνήμη να του βάλω.

 • Άγγελος Κυρίτσης

  Καλημέρα Τάσο.

  Τι μάρκα και μοντέλο είναι το netbook σου?

 • Τάσος Δημητριάδης

  ANDVENT 4211

 • Άγγελος Κυρίτσης

  Σύμφωνα με αυτή τη σελίδα http://www.crucial.fr/uk/upgrade/Advent-memory/Advent+Notebooks/4211-upgrades.html παίρνει μνήμες DDR2

  Αυτή είναι μια καλή επιλογή: http://goo.gl/T0Q2Hl

 • Τάσος Δημητριάδης

  Άγγελε σύμφωνα με το πρώτο ling (crusial) συνιστά ram με 200 pin η μνήμη από το ling του eshop που μου πρότεινες έχει 204 pin κάτι δεν μου κολλάει υπάρχει πρόγραμμα που να μου δείχνει για τι δικη μου περίπτωση τι μνήμη είναι συμβατή και στα ποσα mhz το crucial το είχα εντοπίσει και εγώ αλλα δεν είμαι σίγουρος είναι μεγάλη ιστορία για να σου πω τον λόγο

 • Άγγελος Κυρίτσης

  Όλες οι DDR2 μνήμες So-DIMM είναι συμβατές με όλες τις Motherboard για laptop ή netbook που υποστηρίζουν DDR2.

  Τα MHz δεν παίζουν κανένα ρόλο όσον αφορά τη συμβατότητα.

 • Τάσος Δημητριάδης

  ok thanks

 • Πάνος

  Καλησπέρα Άγγελε και καλό μήνα. Έχω ένα παλιό lap-top, του αδερφού μου Acer Aspire 3000. Έλεγα να του κάνω αναβάθμιση αντικαθιστώντας την Ram και ότι άλλο χρειάζεται ώστε να μην σέρνεται ο Ιντερνετ. Αξίζει λες ή καλύτερα να πάρει ένα και καινούργιο;; Σύμφωνα με το πρόγραμμα που λες, (cpu-z) η Ram είναι: 256ΜΒ, pc2700(166Mhz), Nanaya Technology Σρτο slot 2 ενώ το slot1 είναι κενό

 • Άγγελος Κυρίτσης

  Καλό μήνα, Πάνο.

  To laptop αυτό παραείναι αρχαίο, από το 2006, δεν σώζεται με τίποτα.

  Το πιθανότερο είναι πως δεν θα βρεις μνήμη DDR σκέτο (όχι DDR2 ή DDR3) και σίγουρα δεν θα βρεις επεξεργαστή για να του αλλάξεις.

  Καλύτερα να πάρει ένα καινούριο.

 • Πάνος

  Ευχαριστώ πολύ... τότε, λέω να του "ρίξω" linux που είναι "βαμβάκι" (ελαφρύ λειτουργικό) και να το κρατήσω εγώ για 2ο απλά για σερφάρισμα...

 • Άγγελος Κυρίτσης

  Βάλε http://lubuntu.net/, με 256ΜΒ μνήμη δεν νομίζω καν να σηκώνει το κανονικό Ubuntu.

 • Πάνος

  Έγινε, σε ευχαριστώ πολύ... Μάλλον για την "ανακύκλωση συσκευών" το βλέπω!!! χαχαχα

 • George

  Γειά σας! Πρόσφατα, παρήγγειλα μια μνήμη RAM Mushkin DDR2 4GB 667MHZ DUAL CHANNEL. Το link: http://www.pc1.gr/showitem.php?ID=200020406. Οταν αλλαξα τις μνημες, δεν ανοιγε καν επειδη εκανα το λαθος να μην προσέξω οτι τα volt που ηθελα, ειναι 1.2 και όχι 1.8. Το λαπτοπ ειναι toshiba satellite p200d-11l. Τι μπορώ να κάνω ετσι ωστε να μπορεσει να δουλεψει;; Ευχαριστώ!

 • Άγγελος Κυρίτσης

  Γειά σου Γιώργο,

  Από τη στιγμή που ο υπολογιστής σου δέχεται μνήμες DDR2, δεν παίζουν σημασία τα Volt, ρυθμίζονται αυτόματα από τη motherboard.

  Για δοκίμασε να βάλεις μόνο τη μία μνήμη επάνω, ύστερα μόνο την άλλη, να δεις αν θα λειτουργήσει έτσι, και κάνε ξεχωριστές δοκιμές για τις διαφορετικές θύρες στη motherboard.

 • George

  Δοκίμασα όλους τους τρόπους. Οταν βαζω πανω την παλια και κατω την καινουρια, κολλαει στην "Εκκίνηση των Windows" Δηλαδή δεν εμφανίζεται το λογότυπο. Και καποιες φορες μου εβγαλε μπλε οθονη. Το ιδιο με τις αλλες. Εχω 32 bit μηπως αυτο φταιει;;

 • Άγγελος Κυρίτσης

  Δοκίμασες σκέτη την καινούρια μνήμη, χωρίς την παλιά?

 • George

  με τις σκετες καινουριες δεν αναβε καθολου. Με τη μια παλια και την αλλη καινουρια εγινε αυτο.

 • Άγγελος Κυρίτσης

  Η παλιά μαζί με την καινούρια είναι λογικό να έχουν ασυμβατότητα αν είναι να λειτουργήσουν σε dual channel.

  Δεν έχω καταλάβει από τις απαντήσεις σου, δοκίμασες μία μόνο από της καινούριες, όχι και τις δύο μαζί? Την έβαλες μόνη της στη μία θύρα, και μετά στην άλλη? Έκανες το ίδιο και με την άλλη μνήμη?

 • George

  Ναι, έκανα όλους τους πιθανούς συνδυασμούς. Στην αρχή, δοκίμασα με τις 2 καινούριες, και δεν έγινε τίποτα. (Μαύρη Οθόνη). Mετα εβαλα μόνη της στη μία θύρα, και μετά στην άλλη και δεν εγινε τιποτα. Έκανα το ίδιο και με την άλλη μνήμη και τοτε αναψε, και μου εβγαλε μπλε οθονη για bios να κανω αναβαθμιση. Τελος παντων εκανα "απειρους" συνδυασμους και δεν δουλεψε. Εβαλα ξανα τα παλια και το αφησα στην ησυχια του :D.
  Αν ειναι να αναβαθμισω το bios πως το κανω;;; ειναι δυσκολο;;

  Ευχαριστω και παλι!!!!

 • Άγγελος Κυρίτσης

  Η αναβάθμιση του BIOS δεν είναι ιδιαίτερα δύσκολη.

  Γενικά είναι μια διαδικασία που δεν προτείνω, γιατί αν κάτι πάει στραβά δεν θα μπορέσει μετά να ανοίξει ο υπολογιστής

  Όμως στην περίπτωσή σου είναι πολύ πιθανό να λύσει το πρόβλημά σου, για να μην πάνε χαμένες οι μνήμες σου.

  Δεν ξέρω αν το μοντέλο σου είναι το ST2061, για το οποίο θα βρεις οδηγίες εδώ:
  http://support.toshiba.com/support/modelHome?freeText=1777156

  Ή το ST2071, για το οποίο θα πας εδώ
  http://support.toshiba.com/support/modelHome?freeText=1702312

 • George

  Το μοντέλο ειναι P200D-11L http://i2.rozetka.ua/goods/88/88558.jpg

 • Άγγελος Κυρίτσης

  Ναι, αλλά συχνά έχουν και έξτρα κωδικούς τα μοντέλα. Δες στην ετικέτα με το serial number αν γράφει κάτι επιπλέον, γιατί το support της Toshiba δεν βγάζει τίποτα για το P200D-11L

 • George

  Λοιπόν το Model Number είναι: PSPBQE-00P00YGE
  και το Serial Number: 97416212K.

 • Άγγελος Κυρίτσης

  Α, μπράβο. Αυτή είναι η σελίδα τότε
  https://www.toshiba.eu/innovation/jsp/supportMyProduct.do?service=EU

 • Άγγελος Κυρίτσης

  Αυτό είναι το τελευταίο BIOS http://support1.toshiba-tro.de/tedd-files2/0/bios-20100215105940.zip

  Εδώ θα βρεις οδηγίες
  http://aps2.toshiba-tro.de/kb0/HTD9502M10000R01.htm

 • George

  Αυτόν εδω τον driver βρηκα:
  Ποια ειναι η γνώμη σας.

 • Άγγελος Κυρίτσης

  Λογικά αυτό είναι.

  Εδώ θα βρεις τις οδηγίες για update:

  http://aps2.toshiba-tro.de/kb0/HTD9502M10000R01.htm

 • George

  Ευχαριστώ πολύ Άγγελε! θα προσπαθήσω! αν δεν πετυχει η αναβάθμιση, τι γινεται;;; θα παει για ανακύκλωση;

 • Άγγελος Κυρίτσης

  Κάποιες motherboard έχουν κάποιο backup plan για να επαναφέρεις ένα λειτουργικό BIOS, αλλά για τη συγκεκριμένη δεν γνωρίζω.

 • ΘΑΝΑΣΗΣ

  γειά σας κύριε Κυρίτση, αντιμετωπίζω ένα πρόβλημα ιδιάζουσας φύσης με τις RAM : έχω ένα dual chanel kit των (1+1) σύνολο:2GB ,και απόφάσισα πρόσφατα να κάνω αναβάθμιση σε ένα άλλο σετ : dual chanel kit των (4+4)σύνολο :8GB για περισσότερη ευχέρεια σε βαριές εφαρμογές.ΑΠΟΤΕΛΕΣΜΑ αποκαρδιωτικό: το pc δίνει ρεύμα κάνοντας συνεχείς επανεκκινήσεις αυτόματα χωρίς να ανοίγει καν η οθόνη!!κάνοντας κιόλας τον χαρακτηριστικό ήχο ΜΠΙΠ! . Το θέμα είναι ότι βάζοντας πάλι τις παλιές ram πίσω όλα λειτουργούν καλά σαν μην τρέχει τίποτα με κανονική εκκίνηση.θέμα συμβατότητας με:CPU,MOTHEBOARD,FSB, mhz, ή ότι άλλο δεν υπάρχει , είναι τα προβλεπόμενα. Ξέρετε που μπορει να οφείλεται; Ευχαριστώ.

 • manolis

  Γειά σας.Έχω σταθερό Υ/Η η μητρική μου δέχεται ddr2 και ddr3.Θέλω να πάρω ddr3 στα 1333 MHZ θα έχει κάποιο πρόβλημα ο Υ/ΗΣ γιατί κάποιος μου είπε ότι η μητρική μου δέχεται μέχρι 1066MHZ άλλοι μου λένε επειδή έχω τα windows 64bit δεν θα έχω θέμα.

 • Άγγελος Κυρίτσης

  Γεια σου Μανόλη,

  Δεν θα έχεις πρόβλημα, απλά οι μνήμες σου θα λειτουργούν στα 1066MHz.

  Είναι και οι μνήμες που έχεις ήδη DDR3? Γιατί πολλές μητρικές που παίρνουν και τα δύο είδη, μπορούν να δεχτούν μόνο το ένα ή μόνο το άλλο, όχι συνδυασμό. Συμβουλέψου το βιβλίο οδηγιών της Motherboard σχετικά.

  Τα 64Bit έχουν να κάνουν μόνο με τη συνολική ποσότητα μνήμης, το να αναγνωρίζει το σύστημα πάνω από 4GB. Αλλιώς δεν επηρεάζουν σε τίποτα όσον αφορά τη συχνότητα.

 • manolis

  Όχι είναι 2 ddr2 από 1 GB η κάθε μία αλλά είναι παλιές και θέλω να πάρω 2 ddr3 από 4GB η κάθε μία.Ευχαριστώ πολύ.

 • manolis

  Το θέμα είναι ότι είχα παραγγείλει 1 ddr3 όταν την έβαζα στην μία θύρα ddr3 έκανε συνεχιζόμενα μπιπ και στην άλλη έκανε επανεκκίνηση.Την έδωσα πίσω αλλά δεν μου είπαν αν έχει πρόβλημα η όχι.Μου είπαν ότι μπορώ να πάρω άλλες.Την μητρική την άλλαξα πριν 5 μήνες.

 • Άγγελος Κυρίτσης

  Είναι πιθανό να έπεσες σε ελαττωματική. Καμιά φορά επίσης η αναβάθμιση BIOS τη μητρική βοηθάει σε ασυμβατότητες.

 • manolis

  Η μητρική μου δέχεται

  2 x υποδοχές 1.5V DDR3 DIMM για υποστήριξη μέχρι 8GB μνήμης συστήματος.Μπορείς να μου πείς από το e shop μία καλή επιλογή?

 • Άγγελος Κυρίτσης

  Αυτές είναι μια χαρά: http://goo.gl/6KWihU

 • Petros

  Καλησπέρα. Έχω ένα ASUS F552C, χρειάζομαι να βάλω λίγη επιπλέον RAM από τα 4giga που διαθέτει. Έτρεξα το cpuz και μου δείχνει όλα τα slots κενά.. Τι τρέχει?? Ευχαριστώ εκ των προτέρων και συγχαρητήρια για την καλή δουλειά...

 • http://www.pcsteps.gr/ Angelos Kyritsis

  Καλησπέρα Πέτρο. Τυχαίνουν καμιά φορά motherboard που δεν συνεργάζονται καλά με το CPU-Z.

  Δοκίμασε αυτό το εργαλείο της Crucial, για να σου πει ποιες μνήμες είναι συμβατές, και ύστερα αγοράζεις μνήμες του ίδιου τύπου από οποιονδήποτε κατασκευαστή.

  http://www.crucial.com/upgrade/ASUS-memory/oem.html

  Τώρα για το πόσες θέσεις ελεύθερες έχει, μάλλον θα πρέπει να ανοίξεις τη θέση των μνημών για να δεις - κάτι που θα έκανες έτσι κι αλλιώς για να προσθέσεις μνήμη.

 • Petros

  ΟΚ λοιπόν... το ετρεξα και ειδα αυτο...
  Ανοιξα ήδη το laptop και ειδα ενα κενο σλοτ..εχω φωτογραφια...Ειδα και κατι που μοιαζει με ram αλλα ειναι ενσωματωμενο πανω στη μητρικη...παιζει τετοιο πράμα???

 • Άγγελος Κυρίτσης

  Ωραία, οπότε είναι συμβατό με μνήμες DDR3.

  Σου είναι εύκολο να βγάλεις μια φωτογραφία του laptop, να δω τι ακριβώς εννοείς?

 • Guest

  Εχω εδω τη φωτογραφια..

 • Petros

  Ορίστε η φωτογραφια..

 • Άγγελος Κυρίτσης

  Απ' ότι φαίνεται όντως είναι ενσωματωμένη η δική του RAM. Είναι κάτι αρκετά σπάνιο, ακόμα και σε Netbook

  Οπότε έχεις ένα slot για να προσθέσεις μνήμη τύπου DIMM DDR3

 • Petros

  Μια τελευταια ερωτηση αν μπορω. Ο περιορισμος των 10gb που ειδα στο τεστ ισχυει???

 • Άγγελος Κυρίτσης

  Είναι περίεργος ο περιορισμός των 10GB, από τη στιγμή που έχει 4GB ενσωματωμένα και δεν υπάρχουν DIMM των 6GB.

  Από την άλλη μεριά, πολλά πράγματα είναι παράξενα με αυτή τη motherboard, οπότε δεν θα το απέκλεια.

  Θα σου πρότεινα να βάλεις ένα 4άρι DIMM για να είσαι σίγουρος. 8 GB είναι αρκετά για τις περισσότερες εφαρμογές σε ένα laptop, που έτσι κι αλλιώς δεν έχει μεγάλη επεξεργαστική ισχύ για να τρέξει προγράμματα που να θέλουν πολλή μνήμη.

 • Petros

  Ευχαριστω παρα πολύ για τον χρόνο και τις πληροφορίες σου. Το site κάνει πάρα πολύ καλή δουλεία για τον μέσο χρήστη. Καλή συνέχεια..

 • Βαγγέλης

  Έχω έναν υπολογιστή του 2005 ο οποίος περιλαμβάνει ram 512 mb
  Υπάρχει περίπτωση να μην σηκώσει μια ram 2 gbεπειδή είχε xp και τώρα που του έβαλα τα 7 σέρνεται

 • http://www.pcsteps.gr/ Angelos Kyritsis

  Πιστεύω θα σηκώνει. Ακολούθησε τον οδηγό για να δεις τι τύπου μνήμη χρειάζεσαι, και θα σου προτείνω μια καλή.

 • Βαγγέλης

  DDR3

 • http://www.pcsteps.gr/ Angelos Kyritsis

  Η μητρική σου έχει 2 ή 4 θύρες? Και πόσες από αυτές είναι πιασμένες από την υπάρχουσα μνήμη?

 • Βαγγέλης

  έχει 4 θύρες και είναι μόνο η μια πιασμένη

 • http://www.pcsteps.gr/ Angelos Kyritsis

  Βάλε αυτή: http://goo.gl/pca6wX

 • Βαγγέλης

  και κατι τελευταιο εχω και να laptop σχετικα καινουργιο με 4gb ram και windows 7 x64 και θεελω να προσθεσω μια ακομη ram 4gb στο προγραμμα λεει πως εχει 4 slot ενω οταν το ανοιξα ειδα μονο 2
  εαν ειναι δυο θα εχω προβλημα επειδδη θα ειναι διαφορετικες οι ram και οχι dual channel

 • Βαγγέλης

  ωστε να μην αγορασω αδικα μια ram που δε θα λειτουργεί

 • http://www.pcsteps.gr/ Angelos Kyritsis

  Δυστυχώς με τα laptop είναι πιο μπλεγμένα τα πράγματα. Μου έχουν τύχει προσωπικά laptop που έχουν αναγνωρίσει δυο διαφορετικές μνήμες χωρίς πρόβλημα στα δύο slots, και άλλα που είναι δύσκολα.

  Ίσως είναι καλύτερα να πάρεις μνήμη από κάποιο φυσικό κατάστημα και να βεβαιωθείς πως μπορείς να την επιστρέψεις, σε περίπτωση που δεν σου κάνει.

  Επίσης μπορείς να δεις αν η αντιπροσωπεία έχει κάποιο κιτ αναβάθμισης, αλλά συνήθως τα χρεώνουν αρκετά ακριβά, δεν συμφέρουν.

 • Βαγγέλης

  Ευχαριστώ πολύ θα αγοράσω την μνήμη που μου είπες για τον παλιό και θα πάω μέσα στη εβδομάδα σε κάποιο κατάστημα για να δω για τον καινούργιο.

 • stratos

  Σε ASUS SABERTOOTH 990FX R2.0με FX-8350 εχω κολλήσει στην επιλογή μνήμης (2Χ4) 8GB.
  Έχετε κάτι δοκιμασμένο να προτείνεται;. Ευχαριστώ.

 • Βαγγέλης

  Το laptop μου είναι Toshiba satellite C670-19F
  Και η ram του Samsung 4GB 2Rx8 PC3-10600S-10-F2
  Ξέρεις εάν θα μπορέσει να λειτουργήσει σε dual channel με άλλη μια ίδια και αν έχεις κάποιο καλό κατάστημα να μου Προτείνεις

 • http://www.pcsteps.gr/ Angelos Kyritsis

  Μέχρι και το Σάββατο μπορείς να πάρεις αυτές http://goo.gl/gi7IJi με έκπτωση 20%. Δύσκολα θα βρεις μνήμες στα 2400MHz σε αυτή την τιμή, και η Kingston είναι από τις πλέον αξιόπιστες εταιρείες.

 • http://www.pcsteps.gr/ Angelos Kyritsis

  Για δες κάποιο από αυτά τα καταστήματα http://www.bestprice.gr/item/2151843728/hp-4gb-2rx8-pc3-10600r-9-593923-b21.html?fromq=4GB+2Rx8+10600s

 • Ερεσός

  Πριν βάλω παραγγελία στο eshop για
  ASUS X550LB-XX022D 15.6'' INTEL CORE I7-4500U 4GB 750GB NVIDIA GF GT740M 2GB FREE DOS
  τον οποίον βρίσκω καταπληκτική ευκαιρία για μένα, θέλω να τους πω να προσθέσουν ένα ακόμα chip 4GB μνήμης.
  Ο οδηγός που προτείνεις δεν έχει τι συγκεκριμένο μοντέλο. Τι να παραγγείλω για να είναι συμβατό; Τι μνήμη φοράει για να παραγγείλω την ίδια; Ευχαριστώ εκ των προτέρων. Η γνώμη σου, μου είναι απαραίτητη για να προβώ σε άμεση παραγγελία γιατί είναι αυτή τη στιγμή σε έκπτωση 20%.

 • http://www.pcsteps.gr/ Angelos Kyritsis

  Η Asus δεν δίνει πληροφορίες, πέραν του ότι είναι DDR3 στα 1600MHz

  http://www.asus.com/Notebooks_Ultrabooks/X550LB/specifications/

  Έτσι κι αλλιώς, εκτός από τον τύπο DDR, δεν υπάρχουν άλλα χαρακτηριστικά που να επηρεάζουν τη συμβατότητα.

 • tsigpan

  Καλησπέρα σε όλους. Θα ήθελα να ρωτήσω σε ένα παμπάλαιο pc με αυτή την μητρική: http://www.asrock.com/mb/SiS/K7S41/ θέλω να αυξήσω την ram μήπως και βελτιώσω κάτι. Έχω βρει αυτή εδώ http://www.ebay.com/itm/NEW-HIGH-Density-1GB-PC3200-400Mhz-184PIN-DDR1-Desktop-memory-RAM-Non-ECC-/161263258011?pt=US_Memory_RAM_&hash=item258c0a099b Αυτή τη στιγμή έχει πάνω 756 mb ram (μια 500αρα και μια 256).Σκέφτομαι να βάλω 2 ώστε να φτάσω τα 2 gb.Θα ήθελα να ρωτήσω αν είναι συμβατή με την μητρική.Ευχαριστώ.

 • http://www.pcsteps.gr/ Angelos Kyritsis

  Ότι θα είναι συμβατή, θα είναι, εφόσον είναι DDR που υποστηρίζει η Motherboard.

  Δεν ξέρω όμως αν θα έχεις πρόβλημα να σου τις στείλουν από το Hong Kong, καμιά φορά ηλεκτρονικά είδη κολλάνε στο τελωνείο. Βέβαια, επειδή είναι χαμηλού κόστους, μάλλον θα είσαι εντάξει.

 • tsigpan

  Ευχαριστώ Άγγελε για την απάντηση.

 • Τολης96

  Θα ηθελα να ρωτησω.. Θελω να βαλω 12 gb ram ddr3 hyper x fury.. Πειραζει αν βαλω 8gb + 4gb ?? και οι δυο θα δουλευουν στα 1600mhz αλλα θα υπαρχει προβλημα επειδη θα ειναι η μια 8 και η αλλη 4?? ευχαριστω

 • http://www.pcsteps.gr/ Angelos Kyritsis

  Αν έχεις μόνο δύο θύρες στη Motherboard και βάλεις δύο τέτοιες μνήμες να τρέξουν σε dual channel DDR, θα έχεις πρόβλημα 100%.

  Αν έχεις τέσσερις θύρες και οι μνήμες δεν είναι σε Dual Channel, τότε δεν θα είχες πρόβλημα, ακόμη κι αν ήταν σε διαφορετική συχνότητα.

 • Πανος123

  Καλησπέρα το λαπτοπ που εχω εχει πανω μια μνημη ramaxel pc3-10700 667 mhz 1gb και μια sumsung pc3-10700 667 mhz 2gb.θα ηθελα να αλλαξω την ramaxel 1gb και να παρω μια 2gb αν όμως η συχνοτητα αυτης είναι 1066mhz και όχι 667mhz θα υπαρχει πρόβλημα? (λαπτοπ: hp pavilion g6 1000ev). Eυχαριστω

 • http://www.pcsteps.gr/ Angelos Kyritsis

  Όχι, δεν θα υπάρχει πρόβλημα, από τη στιγμή που εμφανώς οι μνήμες δεν είναι σε Dual Channel DDR. Απλά η νέα μνήμη θα τρέχει στα 667MHz.

 • Πανος123

  Σ'ευχαριστω για την απαντηση και αν θα μπορουσες να μου προτείνεις καποια μνημη 2gb για το λαπτοπ από το eshop.Ευχαριστω

 • Τολης96
 • http://www.pcsteps.gr/ Angelos Kyritsis

  Δες στο manual ποιες θύρες είναι για το Dual Channel, αν είναι του ίδιου χρώματος ή αυτές που είναι δίπλα δίπλα, και βάλε τις μνήμες ανάλογα.

 • http://www.pcsteps.gr/ Angelos Kyritsis

  Αυτή είναι μια χαρά: http://goo.gl/JKdce7

 • Πανος123

  Δεν εχει σχεση που αυτή που εχω είναι pc3-10700 και αυτή που μου δειχνεις είναι PC3-8500?

 • Τολης96

  Σε ευχαριστω πολυ

 • http://www.pcsteps.gr/ Angelos Kyritsis

  Σωστά, κοιτούσα τη συχνότητα. Οι μνήμες σου με το DDR τρέχουν στα 1333MHz (667x2). Οπότε μπορείς να βάλεις αυτή τη μνήμη http://goo.gl/7REa0J

  To 10700 ουσιαστικά είναι στρογγυλοποίηση του 10666. Για να δεις πως λειτουργούν αυτοί οι αριθμοί, δες το σημερινό μας άρθρο: http://www.pcsteps.gr/24777-%cf%84%ce%b1%cf%87%cf%8d%cf%84%ce%b7%cf%84%ce%b1-%ce%bc%ce%bd%ce%ae%ce%bc%ce%b7%cf%82-ram/

 • Πανος123

  Και κατι τελευταιο γιατι σε εχω πριξει δηλαδή αν κρατησω την sumsung pc3-10700 667 mhz 2gb και βαλω και αυτή που μου πρότεινες θα εχω μνημη 4gb και όλα θα είναι συμβατα και όλα κομπλε?

 • http://www.pcsteps.gr/ Angelos Kyritsis

  Πάντα υπάρχει ένα ρίσκο ασυμβατότητας με τις μνήμες, αλλά από τη στιγμή που λειτουργούσαν κανονικά μνήμες διαφορετικής χωρητικότητας, πιστεύω πως θα είσαι εντάξει.

 • Ελλην Ποντιος

  Καλησπερα! εχω αυτη τη ram , http://prntscr.com/3xass8 και θελω να παρω αυτες εδω http://www.e-shop.gr/kingston-khx13c9b1bk2-8-8gb-2x4gb-ddr3-1333mhz-hyperx-black-series-dual-channel-kit-p-PER.550423 , αυτη που εχω τωρα, η Ramaxel θα βγει καθως εχω μονο δυο θυρες.. υπαρχει κανενα θεμα που αυτη που ειχω τωρα ειναι PC3 10700 και οι kingston ειναι 10666? ρωταω γιατι η μητρικη που εχω ξερω μονο οτι δεχεται DDR3 στα 1333MzH , δε ξερω αν εχει καμια σχεση αυτο διπλα απο το DDR3

 • Πάνος

  Άγγελε καλησπέρα, με το προγραμματάκι που μας έχεις πεί βρήκα τις μνήμες που έχει το λαπ τοπ (ελληνικά έτσι;) που έχω.
  Είναι: DDR2, 2048 Mbytes PC2_5300 and Slot#2 DDR2 1024 MB PC-2 5300 (333MHz).
  Επίσης κάνοντας αναζήτηση στο e shop για να αγοράσω μέσω γνωστών κατασκευαστών (Toshiba) μου βγάζει μόνο 1024 και 2048 (http://www.e-shop.gr/wizardmemory.phtml).
  Δηλαδή δεν μπορώ να βάλω μεγαλυτερη ή απλά δεν θα υπάρχει στο e shop αντίστοιχη;

 • http://www.pcsteps.gr/ Angelos Kyritsis

  Υπάρχουν στο e-shop so dimm DDR2 των 4GB, όπως αυτό http://goo.gl/0jmHfc. Δεν πιστεύω πως θα έχει πρόβλημα να τρέξει στον υπολογιστή σου.

 • Νάσια

  Καλησπέρα,

  Το έτρεξα και εγώ το προγραμματάκι και μου έβγαλε πως έχω τέσσερις θύρες από τις οποίες μόνο μια έιναι πιασμένη από μια DDR2 1024MB PC2-5300 (333MHz). Στο tap Memοry, λέει channel single.

  Μπορώ να βάλω αυτήν http://www.e-shop.gr/kingston-ktd-insp6000b-2g-so-dimm-ddr2-2gb-pc5300-667mhz-p-PER.553831 που είναι 2GB ή σε κάθε θύρα θα πρέπει να βάλω μέχρι 1GB επειδή έχει 1GB ήδη επάνω???

  Επίσης ήθελα να ρωτήσω αν υπάρχει πρόβλημα με το λειτουργικό σύστημα σε σχέση με την RAM. Αν π.χ. πάω την RAM στα 4GB, θα πρέπει να αλλάξω τα xp 2002 home edition που έχω τώρα πάνω.

  Τέλος ο σκληρός μου είναι 40GB, θα μπορούσες να μου προτείνεις κάποιον μεγαλύτερο και συμβατό?? Ο επεξεργαστής είναι Intel Pentium DUAL CPU E2180 2GHz.

  Ευχαριστώ εκ των προτέρων.

 • Νάσια

  Καλησπέρα,

  Το έτρεξα και εγώ το προγραμματάκι και μου έβγαλε
  πως έχω τέσσερις θύρες από τις οποίες μόνο μια έιναι πιασμένη από μια
  DDR2 1024MB PC2-5300 (333MHz). Στο tap Memοry, λέει channel single.

  Μπορώ να βάλω αυτήν http://www.e-shop.gr/kingston-... που είναι 2GB ή σε κάθε θύρα θα πρέπει να βάλω μέχρι 1GB επειδή έχει 1GB ήδη επάνω???

  Επίσης
  ήθελα να ρωτήσω αν υπάρχει πρόβλημα με το λειτουργικό σύστημα σε σχέση
  με την RAM. Αν π.χ. πάω την RAM στα 4GB, θα πρέπει να αλλάξω τα xp 2002
  home edition που έχω τώρα πάνω.

  Τέλος ο σκληρός μου είναι 40GB, θα
  μπορούσες να μου προτείνεις κάποιον μεγαλύτερο και συμβατό?? Ο
  επεξεργαστής είναι Intel Pentium DUAL CPU E2180 2GHz.

  Ευχαριστώ εκ των προτέρων.

 • http://www.pcsteps.gr/ Angelos Kyritsis

  Δεν έχει σημασία η χωρητικότητα. Αν η μητρική είναι "δύσκολη" όσον αφορά τις μνήμες λόγω Dual Channel DDR, θα είχε πρόβλημα ακόμη και με 1GB αν δεν ήταν ακριβώς ίδιο με το ήδη υπάρχον 1GB.

  Αρκετά laptop πάντως δεν είναι ιδιαίτερα δύσκολα, και έχω δει να συνεργάζονται με μνήμες διαφορετικών μεγεθών. Πιστεύω θα είσαι εντάξει.

  Εφόσον έχεις μέχρι 4GB μνήμης, τα XP θα τα αναγνωρίσουν, στα περισσότερα από τα 4 θα είχες πρόβλημα. Πάντως καλό θα ήταν ούτως ή άλλως να αντικαταστήσεις τα XP, τώρα που έχει λήξει η υποστήριξή τους, για την ασφάλεια του συστήματος.

  Οποιοσδήποτε δίσκος 2.5" είναι κατάλληλος για ένα laptop. Αυτός είναι μια καλή επιλογή: http://goo.gl/U4TX9K. Είναι σε προσφορά μέχρι το Σάββατο.

 • Νάσια

  Επανέρχομαι,

  Ξέχασα να αναφέρω ότι δεν έιναι laptop αλλά είναι desktop. Η RAM για την οποία σε ρώτησα είναι για laptop??? Αν ναι, μπορείς να μου προτείνεις μια για το desktop μου. Στόχος είναι να φτάσω κοντά στα 4GB RAM.

 • http://www.pcsteps.gr/ Angelos Kyritsis

  Ναι, οι μνήμες SO DIMM είναι για laptop.

  Σου προτείνω αυτή τη μνήμη: http://goo.gl/7ZF4Mk

  και αυτό το σκληρό: http://goo.gl/R6Y1eY

  Δεν μπορώ να σου προτείνω μια μνήμη του 1GB και μία των 2GB για να έχεις ακριβώς 4GB, γιατί θα έχεις σίγουρα πρόβλημα με το Dual Channel DDR. Και είναι καλύτερα να πας στα 5GB παρά να μείνεις στα 3.

 • ageloswhite

  Αγγελε καλησπερα οι μνημες ''Fit AMD Motherboard ''ταιριάζουν σε pc που εχει αλλη μητρικη, η intel επεξεργαστη, μας το εξηγεις σε παρακαλω.

  Τουλαχιστον στο ebay στη Εχουν πολυ διαφορα στην τιμη με Ελλαδα.

  Επισης ειναι πιο μικρες σε μεγεθος ποια η διαφορα;

  Εχεις ωραιες μεταφορικες απεικονίσεις και το δειχνεις!

  Ευχαριστω πολυ!

 • http://www.pcsteps.gr/ Angelos Kyritsis

  Σε ολόκληρο το Internet, μόνο αυτός ο τύπος στο ebay χρησιμοποιεί τον όρο "Fit AMD Motherboard".

  Είναι μια μεγάλη ανοησία. Όλες οι DDR2 μνήμες είναι ίδιες και συμβατές μεταξύ τους, το ίδιο και όλες οι DDR3 μεταξύ τους.

  Συν ότι δεν αξίζει να αγοράσεις DDR2 μνήμες, είναι πιο ακριβές από τις αντίστοιχες DDR3. Καλύτερα να αλλάξεις μητρική και επεξεργαστή, για βάλεις μνήμες της προκοπής, παρά να δώσεις περισσότερα χρήματα για απαρχαιωμένες μνήμες που θα σου ξεμείνουν αργότερα.

 • ageloswhite

  Κατανοητο και ευχαριστω για την απαντηση!

 • Μαίρη

  Επειδή μπερδεύτηκα λίγο... Σύμφωνα με το πρόγραμμα είναι πιασμένη μία από τις δύο θύρες με PC3-10700 (667 MHz). Δηλαδή μπορώ να βάλω ως δεύτερη μνήμη οποιαδήποτε DDR3?

 • http://www.pcsteps.gr/ Angelos Kyritsis

  Θεωρητικά ναι, αν και υπάρχει περίπτωση να έχεις πρόβλημα με το Dual Channel DDR. Δυστυχώς, αν δεν έχεις αγοράσει κιτ dual channel για να αντικαταστήσεις με δύο ίδιες μνήμες αυτή που έχεις, δεν υπάρχει καμία εγγύηση πως θα λειτουργήσει απρόσκοπτα μια νέα μνήμη.

 • Ntinos

  Καλησπερα

  Εγω εχω δυο μνημες DDR2 στα 333MHz αν παρω δυο μνημες οι οποιες (1gb x2) ειναι στα παραπανω MHz θα εχω προβλημα ?

 • http://www.pcsteps.gr/ Angelos Kyritsis

  Καλησπέρα Ντίνο.

  Εφόσον οι νέες μνήμες είναι κι εκείνες DDR2, δεν θα έχεις κανένα πρόβλημα.

 • katy

  καλησπέρα η μνήμη μου ειναι ddr2 pc2-5300,έχω windows 7 και το channel λεει dual..εχω 4 slot οπου τα δυο ειναι πιασμενα με μνημη 512..θέλω να προσθέσω μνήμη γτ κολλάει αρκετα ο υπολογιστης μ (σταθερος.) τι μνήμη μου προτείνετε να βάλω? μια τα 2 GB θα ειναι καλή??

 • http://www.pcsteps.gr/ Angelos Kyritsis

  Όντως, 1GB RAM είναι λίγο για τα Windows 7, από 2 και πάνω είναι πολύ καλύτερα τα πράγματα.

  Δες αυτές τις μνήμες, είναι πολύ καλή λύση: http://goo.gl/XYfVk1

 • ris

  Γειααα,εχω DDR2 2x2gb 333 mhz,μπορω να τις αφαιρέσω και να βαλω DDR3 2x4gb στα 2600mhz?

 • http://www.pcsteps.gr/ Angelos Kyritsis

  Καλησπέρα φίλε μου,

  Υπάρχουν κάποιες ελάχιστες μητρικές που έχουν θύρες και για DDR2 και για DDR3.

  Αν δεν έχεις μια τέτοια μητρική, τότε όχι, είναι αδύνατον. Οι υποδοχές για τις DDR2 είναι διαφορετικές από τις υποδοχές για τις DDR3.

 • ris

  Ειναι gigabyte ga-ep31-ds3l και γραφει fsb 1600 oc/1333 ddr2 1066,οποτε δν περνει ddr3?να παρω αλλη μητρικη να υποστηρίζει τον επεξεργαστή π ηδη εχω και ddr3 ram?ευχαριστώ :)

 • http://www.pcsteps.gr/ Angelos Kyritsis

  Είναι πολύ παλιός ο επεξεργαστής σου, δεν υπάρχουν ποια μητρικές που να τον υποστηρίζουν. Θα πρέπει να αγοράσεις μαζί νέο επεξεργαστή, μητρική και μνήμη.

 • katy

  ok θα τις παραγγείλω σ'ευχαριστώ πολύ.:) Όταν κάνω την τοποθέτηση θα χρειαστεί να βγάλω τις 512 ram που ήδη έχω? η δεν υπαρχει προβλημα και τοποθετώ + τα 2 GB?

 • http://www.pcsteps.gr/ Angelos Kyritsis

  Μπορείς να τις αφήσεις. Απλά δες το βιβλίο οδηγιών της μητρικής, να βεβαιωθείς πως κάθε ζεύγος μνημών βρίσκεται στο δικό του κανάλι, πως δεν μπλέκονται μεταξύ τους.

 • Παντελης Θεσσαλονικη

  Καλησπερα Αγγελε πολυ χρησιμο το προγραμα και σε ευχαριστουμε για ολη σου τη δουλεια.Τα δικα μου στοιχεια ειναι CPU Intel(R)core (TM)2 DUO CPU E 4400@ 2.00GHz

  SPD DDR2 1024 MBytes MAX Bandwibth PC2-1024MBytes

  Memory DDR2 1024 MBytes

  Mainboard ASUS Tek Computer INC Model P5k

  Graphics NVIDIA Geforce 210

  οποτε πια η γνωμη σου,τι θα μπορουσα να προσθεσω απο καρτα μνημης;

  Να σου πω επισης οτι λειτουργικο εχω τα WINDOWS 8.

 • http://www.pcsteps.gr/ Angelos Kyritsis

  Καλησπέρα Παντελή,

  Πόσα slot έχεις ελεύθερα στη μητρική σου?

  Αν έχεις δύο ελεύθερα, και εφόσον τα Windows που έχεις είναι λογικά η 32 bit έκδοση, το σύστημα μπορεί να αναγνωρίσει μέχρι 4 Gigabyte, οπότε μπορείς να βάλεις αυτές τις μνήμες στις άλλες δύο θύρες: http://goo.gl/r9g2A7

 • Παντελης Θεσσαλονικη

  Σωστα Αγγελε ειναι η 32 bit εκδοση και εχω 3 κενα slot.Οποτε βαζω αυτες που μου προτινεις και μενει ενα slot κενο χωρις αυτο να πειραζει σε κατι φανταζομαι ετσι;

 • Παντελης Θεσσαλονικη

  Η παλια μενει επανω σωστα;

 • http://www.pcsteps.gr/ Angelos Kyritsis

  Ναι, άφησε την παλιά επάνω. Απλά διάβασε στο βιβλίο οδηγιών της μητρικής ποιες θέσεις ανήκουν στο κάθε κανάλι, ώστε οι καινούριες να είναι στο ίδιο κανάλι μεταξύ τους.

 • ΜΠΑΣΙΟΥΡΑΣ ΔΗΜΗΤΡΙΟΣ

  Καλησπερα. εχω pc intel) pentium 4 cpu 3.00Ghz Δυο slots (slot1 1024 mbytes DDR(PC-3200)
  speed 200mhz και slot2 512mbytes ddr(PC 3200) speed 200mhz (και στα 2.5volt και οι δυο) .
  Eχω τα ΧΡ και θελω να βαλω τα 7.Θα παραγγειλω μια DDR 1G να αντικαταστησω τα 512 mb στο δευτερο slot.(maximun capacity 4Gbytes)
  Θα προσεξω να ειναι ο τυπος DDR(PC 3200), την ταχυτητα 266 η 333 η 400ΜΗΖ, και τα volt 2.5,η 2.6 η ολα μαζι να συμφωνουν με την παλια 1 GHZ που θα αφησω στο PC ?

  Ευχαριστω πολυ εκ των προτερων

 • http://www.pcsteps.gr/ Angelos Kyritsis

  Καλησπέρα Δημήτρη,

  Από τη στιγμή που είναι του ίδιου τύπου, DDR1, και προφανώς η μητρική δεν υποστηρίζει dual channel DDR, η συχνότητα και τα volt δεν έχουν μεγάλη σημασία.

  Καλύτερα πάντως να βάλεις τη MUSHKIN 991130 1GB DDR1 PC-3200 400MHZ. Αν βάλεις μνήμη χαμηλότερης συχνότητας, θα λειτουργήσει, αλλά και οι δύο μνήμες θα λειτουργούν στη χαμηλότερη συχνότητα.

 • run my little foot

  αγγελε καλησπερα κ ευχαριστω εκ των προτερων..
  θα περασω σε αναβαθμιση μητρικης,ειχα μια μητρικη με 4 σλοτς,2 DDR2 και 2 ddr3,τις δουλευα στις 2 ddr3 2gb+2gb sta 1333mhz.
  Στην αναβαθμιση μου θελω να περασω στα 8gb να παρω δηλαδη αλλες 2 μνημες ddr3 χωρητικοτητας συνολο 4gb + τις παλιες που εχω..
  η ερωτηση μου ειναι ακομα και αν οι καινουργιες ειναι σε μεγαλυτερες συχνοτητες π.χ στα 1600mhz θα δουλευουν μαζι οκ και αν δουλευουν ισχυει αυτο που μου ειπαν οτι θα δουλευουν μαζι αναγκαστικα κ οι 4 στη χαμηλοτερη συχνοτητα στα 1333 οχι ανεξαρτητα?

 • http://www.pcsteps.gr/ Angelos Kyritsis

  Θα δουλεύουν και οι 4 στη χαμηλότερη συχνότητα, όχι ανεξάρτητα.

  Αυτό όμως δεν σημαίνει απαραίτητα κάτι, γιατί η συχνότητα δεν ταυτίζεται απαραίτητα με την ταχύτητα.

  Δες εδώ: http://www.pcsteps.gr/24777-%CF%84%CE%B1%CF%87%CF%8D%CF%84%CE%B7%CF%84%CE%B1-%CE%BC%CE%BD%CE%AE%CE%BC%CE%B7%CF%82-ram/

 • Giannis

  Καλημέρα κ. Κυρίτση, φανταστική η δουλειά που κάνετε μέσω του pcsteps, θέλω να κάνω αναβάθμιση στον υπολογιστή μου μεγαλώνοντας την ram του σε πρώτη φάση, μέσω λοιπόν του software που προτείνετε έχω πάρει τις ενδείξεις που απεικονίζονται στην εικόνα, αν έχω καταλάβει καλά η μνήμη μου είναι DDR3 στα 667 MHz kai Triple Channel, ερώτηση... στo slot έχω 6 και πληροφορίες βλέπω στo 1,3,5, δηλαδή έχω άλλες 3 θέσεις για μνήμη (2,4,6); και αν ναι πως να τις τοποθετήσω στον υπολογιστή αφού έχω μόνο 3 θέσεις για μνήμη (ή δεν έχω καταλάβει κάτι καλά) και τέλος καθώς ψάχνω για μνήμες σε e-shop, plaisio, public δεν έχω βρει αντίστοιχες μνήμες με τις παραπάνω προδιαγραφές. Ευχαριστώ πολύ!!

 • http://www.pcsteps.gr/ Angelos Kyritsis

  Καλησπέρα Γιάννη. Το πιθανότερο είναι πως η μητρική σου έχει έξι θέσεις μνήμης, οι οποίες ανά τρεις λειτουργούν σε triple channel.

  Για δείξε μου στην καρτέλα mainboard του CPU-Z ποιο μοντέλο μητρικής έχεις, για να επιβεβαιώσω, και να σου προτείνω την κατάλληλη RAM.

 • Giannis

  Καλημέρα, ευχαριστώ για την άμεση απόκριση και σας επισυνάπτω 2 Printscreen του cpu

 • http://www.pcsteps.gr/ Angelos Kyritsis

  Τελικά η μητρική σου έχει μόνο τρεις θέσεις μνήμης http://www.foxconnchannel.com/upload/Mainboard/201112284f56a3dc-f27d-48ba-a6f9-cd333bb9c1adBig.jpg, που είναι και εξαιρετικά σπάνιο. Έπεσες στην περίπτωση.

  Θα πρέπει λοιπόν να αντικαταστήσεις εντελώς τη μνήμη που έχεις, δεν μπορείς να προσθέσεις άλλη. Μια επιλογή είναι αυτή: http://goo.gl/EeHQXw

 • Giannis

  Ευχαριστώ πολύ

 • Agelos Navagos

  αλλο ενα καταπληκτικο αρθρο! εχω ενα dell laptop kai στο max bandwidth μου εχει PC3-10700(667 MHZ). πατησα να δω ποια ειναι συμβατη στο λινκ που εχεις του e-shop και μου βγαζει μια με 2 gb ram! αλλα εγω θελω να παρω αλλη μια τεσσαρα! γινεται αν ναι ποια θα μου ελεγες να παρω? πως μπορω να επιλεξω?και κατι ακομα πως θα ξερω αν βαζω dual channel ή κατι αλλο?

 • http://www.pcsteps.gr/ Angelos Kyritsis

  Καλό θα ήταν να μπεις στη Dell και να δεις πόση είναι η μέγιστη RAM που υποστηρίζει το μοντέλο σου.

  Για το Dual Channel θα πρέπει να έχεις δύο πανομοιότυπες μνήμες, όσον αφορά τη συχνότητα, τους χρονισμούς, το μοντέλο, ακόμα και το πόσα κυκλώματα έχει πάνω η καθεμία.

 • Evripidis Xris

  Kalispera exw ths asus p5vd2mx mitriki kia paw sto site tis asus ka imou leei oti max sikwnei 4gb ram h erotisi mou einai ti pezei me ta mhz ton ram sto site leei 533mhz ama valw parapanw ti tha ginei genika sto thema mhz stis ram den katalavenw pezei rolo p.x. ama valw 1333mhz ram safti ti mitriki tha trexei mexri 533mhz?

 • Δημήτρης

  Καλησπέρα συγχαρητήρια για το χρήσιμο άρθρο,
  εγκατέστησα το πρόγραμμα και μου δείχνει οτι έχω 3 ram DDR3 στα 2048, PC3-10700 (667MHZ). Η μητρική μου έχει 6 slots. Αν κάνω αναβάθμιση μπορώ να βάλω νεες ram αλλά σε μεγαλύτερα gb?Δηλαδή αν βάλω 3 4αρες πχ θα τις αναγνωρίσει?Ρωτάω ώστε σε νέα ενδεχόμενη αναβάθμιση να μπορώ να αφαιρέσω τις 2αρες και να βάλω μεγαλύτερες χωρίς να αντικαταστήσω μητρική. Ευχαριστώ προκαταβολικά!!

 • http://www.pcsteps.gr/ Angelos Kyritsis

  Καλησπέρα Δημήτρη.

  Θα πρέπει να βάλεις μνήμες που να είναι σε Triple Channel Kit, όπως αυτές http://goo.gl/Ed73OE ή αυτές http://goo.gl/EcWdKi.

  Αφού έχεις 6 slots, γιατί να αφαιρέσεις τις δυάρες? Βάζεις άλλες τρεις δυάρες στα άλλα τρία slots, και έχεις σύνολο 12GB. Ή βάζεις τρεις τεσσάρες και έχεις σύνολο 18GB.

 • http://www.pcsteps.gr/ Angelos Kyritsis

  Καλησπέρα Ευριπίδη,

  Ναι, μπορείς να βάλεις όσα mhz θέλεις, αλλά θα τρέχουν στα 533mhz. Το πιθανότερο όμως είναι στις προδιαγραφές της μητρικής να μην λαμβάνουν υπ' όψιν τον διπλασιασμό του DDR στις μνήμες, και η πραγματική συχνότητα λόγω του DDR να είναι 1066MHz.

  Δες αυτόν τον οδηγό για να έχεις μια πιο σφαιρική γνώση σχετικά με τα mhz των RAM: http://www.pcsteps.gr/24777-%CF%84%CE%B1%CF%87%CF%8D%CF%84%CE%B7%CF%84%CE%B1-%CE%BC%CE%BD%CE%AE%CE%BC%CE%B7%CF%82-ram/

 • ΔΗΜΗΤΡΗΣ

  Kαλησπερα Αγγελε
  Μια βοηθεια οταν μπορεις..
  εχω pc με ΑΜD Athlon)tm -processor LE-1640 2.59 GHZ, μνημη RAM Kingston KVR667D2N5/2G
  (DDR2 PC2-5300), καρτα γραφικων NVIDIA Ge Force 7050 PV/630a Exει δυο υποδοχες για μνημη(στη μια φοραει αυτη που ανεφερα) (αν και στο CPU-Z δειχνει 4 slots και το ενα κλεισμενο με 2G )...kai memory maximum 8G !?(γιατι?) MΠΟΡΩ να χρησιμοποιησω μια Κingston KHX6400D2/1G που εχω(χωρις προβλημα) ..η καλλιτερα μια ιδια στα 5300 οπως αυτη που εχει?
  Ευχαριστω εκ των προτερων

 • http://www.pcsteps.gr/ Angelos Kyritsis

  Καλησπέρα Δημήτρη,

  Σίγουρα δεν θα λειτουργήσει η μνήμη σε Dual Channel DDR, καθώς είναι διαφορετικής χωρητικότητας και συχνότητας, αλλά πιθανώς να λειτουργήσει σε single channel για να έχεις 3GB.

  Βάλ' την, κι αν δεις πως έχεις αστάθεια, μπλε οθόνες κλπ, βγάλ' την και κοίτα να πάρεις μία πανομοιότυπη μνήμη με την πρώτη.

 • stefanos

  Κύριε Κυρίτση γεια σας.

  Σας ευχαριστώ πάρα πολύ για όλες τις χρήσιμες πληροφορίες που μας δίνεται.

  Για μένα είναι πολύτιμες γιατί μου λύνουν όλες μου τις απορίες.

  Πουθενά αλλού μέσα στο ΙΝΤΕΡΝΕΤ , όπου και αν έχω ψάξει,

  δεν έχω βρει πιο σωστή και αξιόλογη πληροφόρηση σχετικά με τους υπολογιστές.

  Με λόγο πλήρη, μεστό και αξιόπιστο, που δεν αφήνει καθόλου κενά. Σας ευχαριστώ που τις πολύτιμες γνώσεις σας τις κάνετε και δικό μας κτήμα. Χαίρομαι που
  ανακάλυψα τον ιστότοπό σας.

  ΣΑΣ ΕΥΧΑΡΙΣΤΩ ΠΑΡΑ ΠΟΛΥ!!!

 • http://www.pcsteps.gr/ Angelos Kyritsis

  Νά 'σαι καλά, Στέφανε. Ό,τι χρειαστείς και ό,τι απορίες έχεις, εδώ είμαστε.

 • ΔΗΜΗΤΡΗΣ

  Γεια σας το μονο που μου δειχνει το CPU_Z ειναι το μεγεθος της μνημης (1016 mbytes στην καρτελα spd δεν δειχνει ουτε στο slot 1 ουτε στο slot 2.
  τι νομιζεις να κανω να κανω τον υπολογιστη λιγο πιο γρηγορο ? εχω επεξεργαστη INTEL PENTIUM D 3.00 MHz και μητρικη AS ROCK G-31MS ΕΥΧΑΡΙΣΤΩ ΠΟΛΥ!!

 • http://www.pcsteps.gr/ Angelos Kyritsis

  Καλησπέρα Δημήτρη,

  Λογικά έχεις μία μνήμη πάνω του 1GB, καλό θα ήταν πάντως να ανοίξεις το κουτί του υπολογιστή για να το επιβεβαιώσεις, εφόσον η μητρική έχει μόνο δύο θύρες.

  Θα μπορούσες να βάλεις άλλη μία μνήμη του 1GB, όπως αυτή http://goo.gl/mzrUHe. Τα Windows θα λειτουργούν καλύτερα με 2GB RAM, αν και πάλι θα έχεις καθυστερήσεις αν ανοίγεις πολλά tabs στον browser.

 • NIKOS

  Καλημερα.Πολλα μπραβο για τη δουλεια σας,θα ηθελα να σας ρωτησω για το laptop μου ,θελω να κανω αναβαθμιση στη ram του τα χαρακτηριστηκα του ειναι τα εξης:

  Windows® XP Home Edition
  Intel® Celeron® M Processor 410
  15.4 ", Toshiba TruBrite® WXGA TFT display
  Hard disk 60 GB
  512 MB, DDR2 RAM (533 MHz)
  maximum life : up to 1:41 (Mobile Mark™) hours
  weight : 2,71 kg
  W x L x H : 360 x 263 x 38,5 mm
  System memory:standard : 512 MB
  maximum expandability : 2,048 MB
  technology : DDR2 RAM (533 MHz)
  απλα επειδη ειμαι σχετικα ασχετος θα πρεπει να αφαιρεσω τα 512mb(αν αυτο γινετε?)και να προσθεσω μια ddr2 ram2,048mb ?η προσθετω τη νεα μαζι με τη παλια???το λεω γιατι λεει maximum exp. 2,048 αυτο αφορα τη συνολικη ram του laptop?η τη μεγιστη αυξηση???και αν θα πρεπει να ειναι στα ιδια mhz δηλαδη 533,παραπανω αν ειναι θα εχς προβλημα???????ευχαριστω πολυ

 • http://www.pcsteps.gr/ Angelos Kyritsis

  Καλημέρα Νίκο,

  Το πιθανότερο είναι πως ο υπολογιστής σου έχει δύο θύρες μνήμης, οπότε πρέπει να βγάλεις την 512MB και να βάλεις 2 του 1GB. Έλεγξέ το πάντως, δες εδώ σχετικά: http://www.pcsteps.gr/1273-%CE%BC%CE%BD%CE%AE%CE%BC%CE%B7-ram-%CE%B5%CE%B3%CE%BA%CE%B1%CF%84%CE%AC%CF%83%CF%84%CE%B1%CF%83%CE%B7-%CE%B2%CE%AE%CE%BC%CE%B1-%CE%B2%CE%AE%CE%BC%CE%B1/

  Το μέγιστο σύνολο που μπορεί να έχει ο υπολογιστής είναι 2GB.

 • νικος

  ναι εχετε απολυτο δικιο 2 θυρες εχει ,σχετικα με τα mhz??εαν ειναι παραπανω?θα εχω προβλημα?δεν μπορω να βρω 533mhz αλλα μεγαλυτερες και τελος αφαιροντας τη 512 ram θα χασω αρχεια κλπ?ξ επιρεαστει το laptop ?πολλα πολλα εθχαριστω

 • http://www.pcsteps.gr/ Angelos Kyritsis

  Δεν θα έχεις πρόβλημα όσα MHz και αν είναι, εφόσον είναι DDR2.

  Όταν είναι σβηστός ο υπολογιστή η RAM δεν έχει καθόλου δεδομένα πάνω, δεν θα χαθεί τίποτα αφαιρώντας την παλιά.

 • Evripidis Xris

  na rwtisw kati asxeto telios otan leei mia mitriki <> TI ENOEI? Subject: Re: New comment posted on Αγορά μνήμης RAM - Ποια Είναι Συμβατή με τον Υπολογιστή?

 • http://www.pcsteps.gr/ Angelos Kyritsis

  Εννοεί πιθανώς πως η εταιρεία έχει βγάλει και drivers για τα Windows 8.1. Τίποτα περισσότερο.

 • Evripidis Xris

  xilia efxaristw

  Subject: Re: New comment posted on Αγορά μνήμης RAM - Ποια Είναι Συμβατή με τον Υπολογιστή?

 • ageloswhite

  Αγγελε καλησπερα πες μου μια γνωμη,
  Αγορασα μια δημοπρασια πολυ φτηνα τις πιο κατω μνημες αλλα δεν μου τις βλεπει καθολου, ουτε και στο Bios.
  Τις δοκιμασα και σε αλλο pc αλλα τιποτα.
  Ο πωλητης ισχυριζεται οτι ειναι μονο για επεξεργαστη AMD;(το συζητησαμε καποτε και μου ειπες οτι δεν ισχυει κατι τετοιο,οπως και αλλοι.)
  Τις δοκιμασα και σε PC με επεξεργαστη AMD αλλα παλι δεν τις βλεπει.
  Τι λες να ειναι καμμενες μηπως;
  Η ΝΑ ΘΕΛΕΙ ΑΛΛΑΓΗ ΣΤΟ ΧΡΟΝΙΣΜΟ ΣΤΟ BIOS;
  Ευχαριστω εκ των προτερων!

 • http://www.pcsteps.gr/ Angelos Kyritsis

  Καλησπέρα φίλε μου. Τις έχεις βάλει μόνες τους, ή μαζί με άλλες?

  Το BIOS παίρνει αυτόματα το χρονισμό, και μετά αν θέλεις τον αλλάζεις χειροκίνητα.

  Σίγουρα δεν υπάρχουν μνήμες μόνο για AMD, μάλλον πρόκειται για ελαττωματικές.

 • ageloswhite

  Αγγελε έκανα κάθε πιθανό συνδυασμό αλλά σαν να μην υπάρχουν.
  Λες και δεν έχω ram καθόλου.
  Λες ελαττωματικες;

 • http://www.pcsteps.gr/ Angelos Kyritsis

  100%, αφού τις δοκίμασες και σε διαφορετική μητρική.

 • ageloswhite

  Ο.κ και σε ευχαριστώ Ακόμη για μια φορά!

 • martha82

  καλησπερα Αγγελε! κατ'αρχην θα υθελα να σε συγχαρω και να σε ευχαριστησω για τα διαφωτιστικα αρθρα που ανεβαζεις.
  και συνεχιζω με την απορια μου, εχω αγορασει μνημη για το desktop μου. συμφωνα με την ηδη υπαρχουσα μνημη, ddr2 667 mhz dimm cl5. ομως οταν πηγα να την εγκαταστησω ειδα οτι αν και κουμπωνει στην μητρικη, οι 2 καρτες εχουν διαφορα μεγεθους. δεν εχω βαλει σε λειτουργια τον υπολογιστη να δω αν την δεχεται, γιατι φοβαμαι μην κανω ζημια.

 • http://www.pcsteps.gr/ Angelos Kyritsis

  Καλησπέρα Μάρθα. Το ύψος των μνημών δεν έχει την παραμικρή σημασία. Από τη στιγμή που είναι ddr2 και κουμπώνει κανονικά στην εγκοπή, όλα είναι εντάξει. Μην ανησυχείς λοιπόν.

 • Ποσειδώνας

  Είμαι λίγο μπερδεμένος .. Αύτη η μνήμη : http://www.e-shop.gr/kingston-kvr16n11s8-4-4gb-ddr3-1600mhz-pc3-12800-p-PER.550508
  Θα ταίριαζε με αυτήν τη μητρική? :http://www.gigabyte.us/products/product-page.aspx?pid=4664#ov
  Έχω θεωρητικά θα ελεγα οτι ταιριάζει .. Κοιτώντας ομως τις υποστηριζόμενες ραμ στο site του κατασκευαστή δεν είναι μεσά.
  Πρεπει λοιπον η Ραμ που θα διαλεξω να είναι αναγκαστικα στη λίστα?

  http://www.gigabyte.us/products/product-page.aspx?pid=4664#memory%20support%20list
  Ευχαριστω

 • poseidon

  Test

 • poseidon

  Α να το -_- απλα Σβήσε το ενα απο τα δυο γιατι τωρα μου το εμφανησε . συγνωμη

 • http://www.pcsteps.gr/ Angelos Kyritsis

  Καλησπέρα φίλε μου,

  Μην ανησυχείς για τη λίστα του κατασκευαστή, είναι αδύνατον να δοκιμάσει όλες τις μνήμες της αγοράς.

  Από τη στιγμή που η μνήμη έχει το κατάλληλο DDR, και δεν είναι κάποιου περίεργου τύπου (πχ ECC), τότε είναι συμβατή, δεν θα έχεις πρόβλημα.

 • Γεωργίτσης Γεώργιος

  Καλησπέρα και πολλά μπράβο και από μένα για το υπέροχο άρθρο.
  Έχω ένα laptop asus A52j 64bit 4gb ram και θέλω να το αναβαθμίσω σε 8gb.
  Προτείνεις να αγοράσω 2 4άρες μνήμες και να πετάξω τις 2 2άρες που έχω ή να αγοράσω άλλες 2 2άρες και να έχω 4 * 2gb = 8gb ? Στο cpuz μου εμφανίζει 4 slots, από τα οποία το #1 και #3 δείχνουν χαρακτηριστικά.
  Αν βάλω άλλες 2 2άρες, θα πρέπει να προσέξω κάτι συγκεκριμένο? Να έχουν τα ίδια χαρακτηριστικά οι 4 μνήμες ή μπορεί να μην υπάρχει και ομοιογένεια? Αν προτείνεις 2 4άρες, πρέπει να προσέξω κάτι?
  Παραθέτω screenshot από cpu-z.

  Ευχαριστώ πάρα πολύ εκ των προτέρων.

 • http://www.pcsteps.gr/ Angelos Kyritsis

  Γιώργο, σύμφωνα με τον κατασκευαστή το laptop έχει δύο μόνο θύρες και μπορεί συνολικά να πάρει μέχρι 8 GB: http://www.asus.com/Notebooks_Ultrabooks/A52JC/specifications/. Σε μερικά laptop δυστυχώς πέφτει έξω το CPU-Z όσον αφορά τη RAM.

  Οπότε θα πρέπει να αντικαταστήσεις την παλιά μνήμη και να πάρεις ένα σετ dual channel 2x4GB.

 • Γεωργίτσης Γεώργιος

  Άγγελε σε ευχαριστώ για την άμεση απάντησή σου.
  Προτείνεις τίποτα συγκεκριμένες μνήμες? Να προσέξω κάτι συγκεκριμένο σε αυτές που θα αγοράσω?

  Ευχαριστώ και πάλι

 • Babis

  κάποιοι λένε ότι οι μνήμες που αγοράζουμε πρέπει να έχουν το ίδιο cas latency και τα ίδια volt εσύ τι λες για αυτό;
  αν έχουν διαφορετικά θα έχουμε BSOD;

 • ΓΙΑΝΝΗΣ

  Καλησπέρα,
  μπορώ να προσθέσω ακόμη μία κάρτα μνήμης:
  εικόνα από cpu-z

 • http://www.pcsteps.gr/ Angelos Kyritsis

  Αυτές είναι καλή επιλογή: http://goo.gl/f1NKhI

 • http://www.pcsteps.gr/ Angelos Kyritsis

  Αν είναι για Dual Channel όχι μόνο πρέπει να έχουν τα ίδια χαρακτηριστικά, πρέπει να είναι του ίδιου κατασκευαστή, ιδανικά και από την ίδια παρτίδα.

  Αν είναι σε διαφορετικά κανάλια, δεν παίζει ρόλο. Απλά θα λειτουργούν όλες οι μνήμες στην κοινή χαμηλότερη συχνότητα και το μέγιστο cas latency.

 • http://www.pcsteps.gr/ Angelos Kyritsis

  Καλησπέρα Γιάννη. Ο υπολογιστής σου είναι σταθερός ή laptop?

 • Babis

  εγώ λέω όταν έχεις ήδη 2 μνήμες και θες να προσθέσεις μιά τρίτη τότε τι πρέπει να προσέξεις;
  Δεν πρέπει να έχει το ίδιο cas latency - volt με τις άλλες 2;

 • ΓΙΑΝΝΗΣ

  λάπτοπ

 • http://www.pcsteps.gr/ Angelos Kyritsis

  Αυτή είναι καλή επιλογή: http://goo.gl/tRGSzk

 • http://www.pcsteps.gr/ Angelos Kyritsis

  Δεν μπορέσεις να προσθέσεις τρίτη, πετάς όλο το dual channel από το παράθυρο.

  Αν προσθέσεις άλλες δύο στο δεύτερο κανάλι για dual channel, δεν παίζουν κανένα ρόλο η συχνότητα, τα volt ή το cas latency, από τη στιγμή που είναι σε ξεχωριστό κανάλι από τις πρώτες και είναι μεταξύ τους ίδιες.

 • Babis

  και πάλι δεν κατάλαβες.
  Έχώ 2 modules kingston του 1 GB το καθέ ένα είναι ίδια μάρκα,volt,κτλ σε dual channel και θέλω να προσθέσω και 3ο module μνήμης 4 GB όχι όμως dual channel.
  δηλαδή να έχω σύνολο 6GB, εκεί τι πρέπει να προσέξω στην αγορά του 3ου module;

 • ΓΙΑΝΝΗΣ

  Ευχαριστω!

 • http://www.pcsteps.gr/ Angelos Kyritsis

  Καλησπέρα Γιώργη,

  Τα laptop γενικά είναι πιο καλόβολα από τους σταθερούς όσον αφορά τις διαφορετικές μνήμες.

  Πιστεύω αυτή θα κάνει: http://goo.gl/OSK4FE

  Για να έβαζες dual channel kit, θα έπρεπε να βγάλεις εντελώς τη RAM που έχεις τώρα, και να έπαιρνες ένα kit, δεν υπάρχει συμβατή μνήμη για kit εκ των υστέρων.

 • http://www.pcsteps.gr/ Angelos Kyritsis

  Σου ξαναλέω, δεν μπορείς να προσθέσεις τρίτη μνήμη, θα πάψουν και οι πρώτες δύο να λειτουργούν σε Dual Channel. Τουλάχιστον έτσι ισχύει στις περισσότερες μητρικές, έλεγξε το manual της δικής σου για να το επιβεβαιώσεις.

  Ή δύο μνήμες βάζεις ή τέσσερις, οι τρεις είναι κακή επιλογή. Βάλε καλύτερα δύο των δύο GB για να έχεις 6GB.

 • Γιώργης

  Καλησπέρα Αγγελε..
  Εχω λαπτοπ λενοβο w8.1 64bit 4g ram επεκτάσιμη έως 8g..
  Θα ήθελα να προσθέσω ακόμη 4g μαζί με την υπάρχουσα,όμως δεν είμαι βέβαιος ποια είναι απόλυτα συμβατή,μιας και νομίζω πιθανόν οτι δεν επιστρέφεται στο eshop από το οποίο θέλω να αγοράσω..

  Μήπως σου είναι εύκολο σε παρακαλώ να μου προτείνεις μια συμβατή σαν οδηγό να ξέρω τη να αναζητώ..
  Ευχαριστώ..

 • http://www.pcsteps.gr/ Angelos Kyritsis

  Καλησπέρα Γιώργο.

  Δεν έκανες την ίδια ερώτηση πριν από 4 ώρες, και σου την απάντησα πριν λίγο?

  Αυτή η μνήμη είναι στην ίδια συχνότητα και τα ίδια Volt http://goo.gl/OSK4FE, οπότε πιστεύω θα είναι συμβατή.

 • Γιώργης

  Συγνώμη και ευχαριστώ απλά δεν είδα κάτι...

 • http://www.pcsteps.gr/ Angelos Kyritsis

  Δεν υπάρχει πρόβλημα :)

 • Babis

  ναι έχεις δίκιο το τσέκαρα.
  οπότε θα πρέπει να είναι της ίδιας μάρκας, συχνότητας και ταχύτητας αυτές των 2 GB έτσι τουλάχιστον λέει μέσα στο manual.

 • http://www.pcsteps.gr/ Angelos Kyritsis

  Πρέπει να είναι ίδιες μεταξύ τους, εφόσον είναι στο ίδιο κανάλι. Αλλά μπορούν να είναι διαφορετικές από τις άλλες, στο πρώτο κανάλι. Αλλιώς, αν έπρεπε να είναι πανομοιότυπες, όλοι θα έπρεπε να αγοράζουμε Quad Channel kit.

 • MikeLennon

  Καλησπερα και συγχαρητηρια για την εξαιρετη δουλεια σας. Εχω τον εξης προβληματισμο: Εχω RAM 1GB PC2-4300 στα 266MHz. Δεν μου βγαζει κατασκευαστη με το προγραμμα. Θελω να παρω 4GB (ειτε 2χ2, ειτε single 4) αλλα δεν βρισκω περα απο Amazon κλπ, 4GB σε μνημη PC2-4300. Μονο απο 5300 και πανω. Τι μπορω να κανω? Μηπως δεν εψαξα καλα? Μηπως ειναι αρκετα παλιο το συστημα μου και πρεπει να αναβαθμισω κατι αλλο? Φανταζομαι οτι το 4300 πρεπει να παραμεινει. Οποτε αν παρω 5300 ή 6400 οπως ειναι δεν θα τη διαβαζει, σωστα?

 • http://www.pcsteps.gr/ Angelos Kyritsis

  Δεν χρειάζεται να είναι 4300. Οποιαδήποτε μνήμη DDR2 θα λειτουργήσει.

  Το ερώτημα είναι, σκοπεύεις να αφαιρέσεις την παλιά και να βάλεις την καινούρια, ή να προσθέσεις την καινούρια για να έχεις 5GB?

 • Γιάννης

  ΚΑΛΗΣΠΕΡΑ ΑΓΓΕΛΕ, ΕΧΩ ΤΗΝ ΕΞΗΣ ΑΠΟΡΙΑ! Η motherboard ΕΧΩ ΕΙΝΑΙ
  ΤΗΣ GIGABYTE ΜΕ ΤΕΣΣΕΡΙΣ ΘΥΡΕΣ ΓΙΑ ΜΝΗΜΗ ΟΙ ΟΠΟΙΕΣ ΟΙ ΤΡΕΙΣ ΕΙΝΑΙ ΙΔΙΟΥ
  ΧΡΩΜΑΤΟΣ ΔΗΛΑΔΗ TRIPLE CHANNEL.
  ΣΤΟ TRIPLE CHANNEL ΕΠΑΝΩ ΕΧΩ ΤΡΕΙΣ ΜΝΗΜΕΣ ΤΗΣ ADATA(Gaming series) 1GB DDR3
  1600MHZ Η ΚΑΘΕ ΜΙΑ ΔΗΛΑΔΗ ΣΥΝΟΛΙΚΑ 3GB RAM. ΘΑ ΗΘΕΛΑ ΝΑ ΚΑΝΩ
  ΑΝΑΒΑΘΜΙΣΗ ΣΤΑ 8GB RAM ΚΑΙ ΒΡΗΚΑ ΤΙΣ ΕΞΗΣ:

  ADATA
  AX3U1866W4G10-DBV-RG 8GB (2X4GB) DDR3 1866MHZ XPG V3 DUAL CHANNEL KIT

  Η ΕΡΩΤΗΣΗ ΜΟΥ ΕΙΝΑΙ, ΑΝ ΚΑΤΑΡΓΗΣΩ ΤΙΣ ΥΠΑΡΧΟΥΣΕΣ ΜΝΗΜΕΣ ΚΑΙ
  ΤΟΠΟΘΕΤΗΣΩ ΤΙΣ 8GB RAM DUAL CHANNEL KIT ΣΤΟΥ ΙΔΙΟΥ ΧΡΩΜΑΤΟΣ ΘΥΡΕΣ, ΘΑ ΔΟΥΛΕΨΕΙ ΚΑΝΟΝΙΚΑ ΣΑΝ DUAL CHANNEL? Η ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΕΧΕΙ
  ΟΠΩΣΔΗΠΟΤΕ ΚΑΙ ΤΡΙΤΗ ΜΝΗΜΗ ΓΙΑ ΝΑ ΔΟΥΛΕΨΕΙ ΣΑΝ TRIPLE CHANNEL?

  ΕΥΧΑΡΙΣΤΩ!

 • http://www.pcsteps.gr/ Angelos Kyritsis

  Καλησπέρα Γιάννη. Ποιο μοντέλο είναι η μητρική σου, για να δω τι ακριβώς προβλέπει για τις μνήμες?

 • Rafail

  Καλησπέρα! Μία ερώτηση θα ήθελα να κάνω! Έχω μία 2gb ram η οποία έχει MHZ 333 ενώ αυτή που θέλω να πάρω έχει 667MHz! Θα έχω πρόβλημα? Και κάτι ακόμα, θα τις βάλω, θα ανοίξω το pc, χρόνισμα δεν χρείζονται ή γινεται αυτόματα? Ευχαριστώ!

 • http://www.pcsteps.gr/ Angelos Kyritsis

  Καλησπέρα φίλε μου,

  Δεν θα έχεις πρόβλημα, απλά και η καινούρια μνήμη θα λειτουργεί στα 333MHz.

  Η συχνότητα ρυθμίζεται αυτόματα.

 • Γιάννης

  ΔΥΣΤΥΧΩΣ ΤΟΝ ΕΧΩ ΣΤΟ ΕΞΟΧΙΚΟ ΚΑΙ ΔΕΝ ΘΥΜΑΜΑΙ ΤΟ ΜΟΝΤΕΛΟ, ΗΤΑΝ ΤΗΣ MULTIRAMA- HQ FANTASY 9397- INTEL CORE i7 950 3.06GHZ. ΣΤΟ ΦΥΛΑΔΙΟ ΕΛΕΓΕ ΕΓΚΑΤΕΣΤΗΜΕΝΗ 3 GB/ 6 GB ΜΕΓΙΣΤH. ΔΥΣΤΥΧΩΣ ΑΥΤΑ ΞΕΡΩ ΠΡΟΣ ΤΟΝ ΠΑΡΟΝ. ΕΥΧΑΡΙΣΤΩ!

 • http://www.pcsteps.gr/ Angelos Kyritsis

  Το πιθανότερο είναι πως αν βάλεις dual channel kit δεν θα λειτουργήσει σε dual channel, θα πρέπει οπωσδήποτε να βάλεις τρεις μνήμες σε triple channel, που να είναι triple channel kit.

  Όμως πρέπει να γνωρίζω το μοντέλο της μητρικής για να το επιβεβαιώσω.

 • Γιάννης

  Σε ευχαριστώ πολύ, θα το κοιτάξω και θα σε ενημερώσω!

 • Rafail

  ευχαριστώ πολύ για την άμεση απάντηση σου :)

 • marinos1234

  Καλησπέρα Άγγελε,
  θα ήθελα να σου κάνω μια ερώτηση. Έχω μια ram drr2@333Mhz (αγνώστου μάρκας) και μία kingston ddr2@800Mhz. Υπάρχει περίπτωση να τις βάλω να παίξουν μαζί σαν dual channel (εννοώ μήπως κάνω καμιά μετατροπή στα Mhz) ή να ψάξω να βρω άλλη ram στα 800Mhz και να την βάλω μαζί με την Kingston? Αν χρειαστεί να πάρω καινούργια, τι πρέπει να προσέξω να κοιτάξω για να είναι συμβατή με αυτή που έχω για να δουλέψει dual channel?
  Ευχαριστώ.

 • MikeLennon

  Θα προτιμουσα να αφαιρεσω οριστικα την παλια γιατι απ'οτι βλεπω με τις τιμες με συμφερει να παρω σετακι των 2 με 2GB η καθεμια για να ειναι ιδιες και να συγχρονιζονται. Οποτε δεν την θελω την παλια. Στην τελικη τοσα χρονια εχω υπολογιστη με 1GB RAM, Δεν θα χαλαστω αν αντι για 5 εχω 4 τωρα. χαχαχαχα. Ευχαριστω πολυ για την απαντηση! :D

 • http://www.pcsteps.gr/ Angelos Kyritsis

  Καλησπέρα Νίκο.

  Ναι, θα ταιριάζει. Καλύτερα πάντως να βγάλεις εντελώς την 256. Ακόμα καλύτερα θα ήταν να πάρεις ένα dual channel kit, για να έχεις καλύτερη ταχύτητα, όπως αυτό: http://goo.gl/n1TEFu

 • http://www.pcsteps.gr/ Angelos Kyritsis

  Καλησπέρα φίλε μου,

  Οι RAM είναι εξαιρετικά δύστροπες όσον αφορά το dual channel. Αν δεν έχουν ακριβώς την ίδια συχνότητα, το ίδιο CAS Latency, ακόμα κι αν δεν έχουν τον ίδιο αριθμό chips επάνω, ή τα chips τοποθετημένα με τον ίδιο τρόπο (πχ όλα από τη μία μεριά ή μοιρασμένα στις δύο μεριές), είναι πολύ πιθανό να έχεις μεγάλα προβλήματα.

  Καλύτερα θα ήταν να βγάλεις την παλιά μνήμη και να πάρεις ένα dual channel kit, που έχει εγγυημένη συμβατότητα

 • ageloswhite

  καλησπερα Αγγελε,ειναι δυνατον το CPU-Z να βρισκει σωστα 4gb ram
  και τα win7 στις ιδιοτητες 2gb;
  Ενω η μητρικη τα υποστιριζει;
  Ειναι λιγο κουφο;;;

 • http://www.pcsteps.gr/ Angelos Kyritsis

  Τα Windows 7 δείχνουν 4GB και 2 διαθέσιμα, ή μόνο 2GB?

 • ageloswhite

  Τα Windows 7 δείχνουν 2GB στις ιδιοτητες,(εγκατεστημενη μνημη 2,00gb )

  Ενω το το CPU-Z να βρισκει σωστα 4gb ram!

  οσο εβαλα!

 • http://www.pcsteps.gr/ Angelos Kyritsis

  Για δοκίμασε να βγάλεις και να ξαναβάλεις τις RAM, μήπως για κάποιο λόγο δεν έχουν πατήσει σωστά.

 • ageloswhite

  Τιποτε Αγγελε ειναι εκεινη η περιπτωση (ebay, only amd not intel cpu)
  Τελικα δουλεψαν για λιγο και σε αλλο pc intel ,

  αλλα μιση ram φαινεται πολυ κουφο!
  Αλλα μου εβγαλε μπλε οθονη τσατιστικα ελατωματικες θα τις πεταξω!
  Εκτος αν σου τις στειλω για εργαστηριακο ελενχο!
  Ευχαριστω παντως για την αμμεση απαντηση σου!

 • ageloswhite

  καλημερα Αγγελε! και παλι επανερχομαι εγω δεν βγαζω ακρη, δεν ξερω αν αχοληθεις εσυ θα βγαλεις!
  Στην πιο πανω ερωτηση οι ram δεν λειτουργουσαν σωστα.
  Κανω φορματ ενα αλλο pc και δουλευουν κανονικα!
  Σου στελνω τα screenshot μπας και βγαλεις ακρη.
  Ευχαριστω και παλι.

 • http://www.pcsteps.gr/ Angelos Kyritsis

  Φίλε μου, δεν με βοηθούν σε κάτι αυτά τα στοιχεία.

  Τη δευτέρα θα δημοσιεύσω έναν αναλυτικό οδηγό για τον Έλεγχο της μνήμης RAM, για να δεις τι γίνεται.

 • marios

  Άγγελε καλησπέρα έχω μια 4gb ddr3 Kingston με 667ΜΗz ταχύτητα θέλω να την αφαιρέσω οριστικά και να εγκαταστήσω ένα dual channel kit 2x4gb ddr3 με μεγαλυτερη ταχυτητα.Θα πρέπει να τις τοποθετήσω σε διαφορετικές θέσεις από τις προηγουμενες;Επίσης υπάρχει κάτι άλλο που πρεπει να προσέξω;

 • http://www.pcsteps.gr/ Angelos Kyritsis

  Καλησπέρα Μάριε,

  Στο manual της μητρικής θα δεις πώς πρέπει να βάλεις τις μνήμες για να είναι στο ίδιο κανάλι και να ενεργοποιηθεί το dual channel. Κάποιες μητρικές θέλουν τις μνήμες δίπλα δίπλα, κάποιες εναλλάξ με μια κενή θύρα ανάμεσά τους.

 • Aris

  Gia linux lubuntu paizei ayto to programma?

 • http://www.pcsteps.gr/ Angelos Kyritsis

  Όχι, θα πρέπει να βάλεις το i-Nex: http://www.omgubuntu.co.uk/2014/02/nex-cpu-z-hardware-stat-tool-linux

 • Dimitris

  Το pc μου παιρνει DDR3...μπορω να παρω RAM με οσα MHz θελω?

 • http://www.pcsteps.gr/ Angelos Kyritsis

  Ναι, αλλά δεν έχει νόημα να πάρεις περισσότερα MHz απ' όσα υποστηρίζει η μητρική σου.

 • αλε

  Αγαπητέ και....σωτήρα μας 'Αγγελε!!! Έχω έναν Hp Pavilion dv5 1027 el 6 χρόνων και καθώς τα έπαιξε ο σκληρός θα βάλω έναν ssd Kiingston 120gb. Σκεφτόμουν να αναβαθμίσω και την RAM μιας και χρησιμοποιώ προγράμματα όπως photoshop, autocad, illustrator .. Το λάπτοπ μου έχει δύο μνήμες pc2-6400 σύνολο 4gb. Γίνεται να αντικαταστήσω αυτές τις μνήμες με 4gb την κάθε μια και να έχω σύνολο 8gb; ή είναι πολύ χαζή η ερώτηση μου; και κάτι άσχετο έχεις γράψει κάτι για οδηγό αγοράς usb stick; προτάσεις για μάρκες χωρητικότητες κτλ

 • http://www.pcsteps.gr/ Angelos Kyritsis

  Καλησπέρα φίλε μου,

  Ναι, σαφώς μπορείς να βάλεις δύο μνήμες DDR2 των 4GB, όμως δυστυχώς είναι πανάκριβες. Οι πιο φθηνές για PC κοστίζουν πάνω από 200 ευρώ. http://goo.gl/udQ9qD

 • http://www.pcsteps.gr/ Angelos Kyritsis

  Δεν παίζει κανένα σπουδαίο ρόλο η μάρκα για το USB Stick, έτσι κι αλλιώς τα περισσότερα τα φτιάχνουν οι μεγάλοι κατασκευαστές RAM, Corsair, Kingston κλπ.

  Ουσιαστικά όποιο USB stick πχ των 16GB και να πάρεις, δεν έχει καμία τρομερή διαφορά από τα άλλα. Υπάρχουν κάποια ακριβά sticks που είναι πιο γρήγορα, αλλά δεν πιστεύω πως αξίζουν τον κόπο.

 • Dimitris

  Καλησπέρα σας.
  Είμαι σχετικά νέος όσον αφορά τους ηλεκτρονικούς υπολογιστές και έτσι έχω κάποιες απορίες.
  Αυτή που θα ήθελα για αρχή να γνωρίζω είναι πως ακριβώς μπορώ να μάθω λεπτομέρειες για την motherboard του laptop που έχω και αν θα είναι συμβατή μια μνήμη RAM που θέλω να εγκαταστήσω.
  Για την ακρίβεια, έχω ένα Toshiba Satellite A100-011 με μνήμη 1GB sta 533Mhz και πλέον θέλω να κάνω αναβάθμιση. Έχω βρει κάπου μια DDR2 2GB η οποία είναι στα 800Μhz και δεν ξέρω αν θα είναι συμβατή με την motherboard του υπολογιστή που έχω, έτσι ώστε να την προσθέσω και να αυξηθεί η μνήμη στα 3GB.

 • http://www.pcsteps.gr/ Angelos Kyritsis

  Καλησπέρα Δημήτρη,

  Αν το laptop σου παίρνει DDR2 με βάση το CPU-Z, όλες οι DDR2 είναι συμβατές.

  Δες τον οδηγό για την αναβάθμιση υπολογιστή σχετικά: http://www.pcsteps.gr/37333-%CE%B1%CE%BD%CE%B1%CE%B2%CE%AC%CE%B8%CE%BC%CE%B9%CF%83%CE%B7-%CF%85%CF%80%CE%BF%CE%BB%CE%BF%CE%B3%CE%B9%CF%83%CF%84%CE%AE/

 • http://www.pcsteps.gr/ Angelos Kyritsis

  Καλησπέρα Χρήστο,

  Αν βάλεις μία μνήμη μονή θα σταματήσει να λειτουργεί το dual channel, λειτουργεί μόνο με δύο ή με τέσσερις RAM.

  Δυστυχώς δεν υπάρχει Dual Channel Kit με 2GB αυτή τη στιγμή, οπότε η μόνη επιλογή για να προσθέσεις RAM είναι να βάλεις ένα σετ των 4GB, όπως αυτό: http://goo.gl/n0bQk4

  Επίσης, είναι σημαντικό οι παλιές και οι καινούριες μνήμες να έχουν το ίδιο CAS Latency (τα νούμερα πχ 8-8-8-24) Με το CPU-Z θα δεις τι CAS Latency έχουν οι μνήμες σου.

  Τέλος, έχεις λάθος τοποθετημένες τις RAM στη μητρική. Για να λειτουργήσει το DUAL Channel στη συγκεκριμένη μητρική, σύμφωνα με το manual, θα πρέπει να τις έχεις στα DIMM_A1 και DIMM_A2 που είναι διαφορετικού χρώματος, και ύστερα να βάλεις τις καινούριες στα DIMM_B1 και DIMM_B2.

  http://i.imgur.com/yeg4Qjv.png

 • Χρήστος Μπαρμπούδης

  Δεν ήξερα ότι τις έχω λάθος τοποθετημένες σ ευχαριστώ Πολύ για το σχόλιο σ.. Ειναι τόσο σημαντικό το dual channel ? Θέλω να πω δεν αξίζει να προσθέσω Μια μνήμη αν επρόκειτο να χάσω το dual channel?

 • http://www.pcsteps.gr/ Angelos Kyritsis

  Η διαφορά εξαρτάται κυρίως από τις εφαρμογές που τρέχεις: http://www.gamersnexus.net/guides/1349-ram-how-dual-channel-works-vs-single-channel/Page-3

 • Χρήστος Μπαρμπούδης

  Μάλλον θα προχωρήσω στην αγορά άλλων 2 ραμ .. Σε ευχαριστώ για την βοήθεια!

 • Chris Pappi

  Γεια σου Αγγελε τις προάλλες εκανα φορματ στο pc και ο τεχνικός μου ειπε οτι εχει προβλημα η μια απο τις δύο ram pc2 -4300 1gb sta 266mhz χρωματος μπλε μ λεει μολις σ βρω μια των 2gb στην δινω ,μετα απο κάτι μερες το πηγα και μου εβγαλε και την αλλη κ μ εβαλε μια πρασινη τ ενος και μολις βρια αλλη μια θα μ την δωσει πια ειναι η γνωμη σου??

 • http://www.pcsteps.gr/ Angelos Kyritsis

  Καλησπέρα Χρήστο,

  Δεν νομίζω να είχαν κάτι που να του άρεσε και να τις πήρε, το πιθανότερο είναι πως είχαν πρόβλημα, και επειδή οι περισσότερες μνήμες έχουν εγγύηση εφόρου ζωής, τις πήρε για να τις αλλάξει με καινούριες και να τις δώσει αλλού.

  Εφόσον η μητρική σου παίρνει DDR2, θα κάνουν αυτές που αναφέρεις.

  Θα πρέπει να μου γράψεις ποια μητρική έχεις για να δούμε μέχρι τι συχνότητα υποστηρίζει.

 • Chris Pappi

  Τι να πω μακαρι .. Ευχαριστώ πολύ πάντως. . Η μητρική ειναι Esprimo p2520 fujitsu

 • http://www.pcsteps.gr/ Angelos Kyritsis

  Μέχρι 800 MHz υποστηρίζει η συγκεκριμένη μητρική:

  http://extranet.ru.ts.fujitsu.com/_data/extranet/f/catalog/products/ds_esprimo_p2520.pdf

 • Kostas86

  Άγγελε δεν ξέρω αν γνωρίζεις από παιχνίδια.Πρόσφατα κατέβασα το NBA 2K15 και αν και γενικά ο υπολογιστής το τσουλάει, το παιχνίδι έχει κάποια προβληματάκια στο gameplay,όπως καθυστέρηση στο φόρτωμα του αγώνα και όχι ομαλή ροή στην κίνηση του παιχνιδιού κατά τη διάρκεια του αγώνα.Την ανάλυση 1920x1080 την σηκώνει με πολύ καλή ποιότητα και γενικά το παιχνίδι λειτουργεί αρκετά καλά χωρίς να κολλάει η να crashάρει.Πού πρέπει να στραφώ για να βελτιώσω αυτές τις επιμέρους μικρές δυσλειτουργίες??Τα χαρακτηριστικά του υπολογιστή είναι τα εξής:επεξεργαστής Intel Core 2 Quad Q6600(64-bit),μνήμη RAM 2GB,και κάρτα γραφικών NVIDIA GT640 2GB.

 • Chris Pappi

  Ευχαριστώ πολύ για την βοήθεια σου !!

 • http://www.pcsteps.gr/ Angelos Kyritsis

  Καλησπέρα Κώστα

  Γενικά είναι βαρύ παιχνίδι το NBA 2k15. Πιστεύω πως χρειάζεσαι περισσότερη RAM, γιατί ο επεξεργαστής σου είναι πάνω από το Minimum, το ίδιο και η κάρτα γραφικών, αλλά τα 2GB είναι minimum. Πιστεύω αν βάλεις άλλα 2GB θα τρέχει αρκετά καλύτερα.

  Γενικά, όταν τρέχεις το παιχνίδι, ακούς το δίσκο να δουλεύει πολύ? Αυτό θα ήταν ένδειξη πως εξαντλείται η RAM και χρησιμοποιείται η εικονική μνήμη.

 • Kostas86

  Ναι Άγγελε, ο δίσκος ακούγεται αρκετά όταν τρέχει το παιχνίδι.

 • http://www.pcsteps.gr/ Angelos Kyritsis

  Ε, σίγουρα θα βοηθήσει η επιπλέον RAM τότε.

  Δες εδώ: http://www.pcsteps.gr/569-%CE%B1%CE%B3%CE%BF%CF%81%CE%AC-%CE%BC%CE%BD%CE%AE%CE%BC%CE%B7%CF%82-ram/

 • Kostas86

  Ευχαριστώ πολύ Άγγελε για τον χρόνο σου.Καλές γιορτές.

 • http://www.pcsteps.gr/ Angelos Kyritsis

  Καλησπέρα Δημήτρη.

  Μην σε απασχολεί η δήθεν συμβατότητα με συγκεκριμένα chipsets. Όποιο chipset παίρνει μνήμες DDR3 μπορεί να πάρει τις συγκεκριμένες.

  Από εκεί και πέρα, πάντως, έχουν υψηλό CAS Latency για τη συχνότητά τους οι συγκεκριμένες. Αυτές είναι καλύτερη επιλογή, με CL 9: http://goo.gl/wlZkny

 • Pavlos Skoupras

  Καλησπέρα ανοίγοντας το cpu - z για να δω τι γίνεται με την ram του laptop μου βλέπω τα εξής χαρακτηριστικά που φαίνονται στην εικόνα, ψάχνοντας όμως για μνήμες SO DIMM DDR3 στο e shop βλέπω ότι δεν μου δίνει επιλογή για συχνότητα 800MHz .
  Τι πάει λάθος;
  Ευχαριστώ.

 • http://www.pcsteps.gr/ Angelos Kyritsis

  Καλησπέρα Πάνο,

  Επειδή οι μνήμες είναι DDR3, η πραγματική τους συχνότητα είναι 1600MHz (2x800).

  Αν δεις οι μνήμες 1600 όπως αυτή http://goo.gl/zQaDnn γράφουν το ίδιο PC 12800, που δηλώνει το συνολικό bandwidth.

 • Pavlos Skoupras

  Οπότε αυτό που ψάχνω είναι DDR3 με PC 12800 στα 1600MHz ;

 • L Lots

  Καλησπέρα συγχαρητήρια για τα άρθρα σας, είναι πολύ κατατοπιστικά . Έχω έναν παλιό υπολογιστή με 512 mb ram ddr400 και θέλω να του προσθέσω για να φτάσει στα 1gb. ΄Εχω ψάξει λίγο και έχω βρει αυτή : http://www.e-shop.gr/corsair-vs512mb400-value-select-512mb-ddr400-cl25-p-PER.554588 και θέλω να ρωτήσω αν μπορει να δουλέψει dual channel με μια που υπάρχει ήδη , δεν θυμάμαι ακριβώς, πάντως είναι μια Kingston 512 mb ddr400 . Επίσης σε περίπτωση που δεν δουλεύει σε dual channel εχω βρει και αυτή : http://www.public.gr/product/computers-and-software/anabathmisi/mnimes-desktop/corsair-value-select-vs1gb400c3-eu-g/prod1370368pp/?analytics_session=222debc5-dad6-458d-891b-33ad1bb5d7f8 . Ευχαριστώ, εκ των προτέρων.

 • http://www.pcsteps.gr/ Angelos Kyritsis

  Ναι, ακριβώς.

 • http://www.pcsteps.gr/ Angelos Kyritsis

  Καλησπέρα φίλε μου,

  Πολλές μητρικές είναι εξαιρετικά δύσκολες όσον αφορά το dual channel με διαφορετικές RAM. Καμιά φορά, ακόμη και του ίδιου κατασκευαστή ή το ίδιο μοντέλο μπορεί να προξενήσει πρόβλημα στο Dual Channel, εφόσον δεν ήταν μέρος Dual Channel Kit.

  Υπάρχουν βέβαια και μητρικές που είναι πιο χαλαρές σχετικά.

  Από τη στιγμή που και οι δύο είναι μάλλον διαφορετικής μάρκας από αυτή που έχεις, σε περίπτωση που δεν λειτουργεί το Dual Channel με τη μια, το πιθανότερο είναι πως δεν θα λειτουργεί ούτε με την άλλη.

  Εγώ θα σου πρότεινα να το ρισκάρεις, αλλά να ξεκαθαρίσεις αν έχεις τη δυνατότητα να επιστρέψεις τη RAM σε περίπτωση που δεν σου κάνει.

 • Pavlos Skoupras

  ok, ευχαριστώ πολύ, καλές γιορτές...!

 • http://www.pcsteps.gr/ Angelos Kyritsis

  Καλές γιορτές και σε εσένα, Παύλο.

 • http://www.pcsteps.gr/ Angelos Kyritsis

  Όπως λέει στο manual της μητρικής http://dlcdnet.asus.com/pub/ASUS/mb/socket775/P5PE-VM/e2609_p5pe-vm.pdf θα πρέπει τα δύο αρθρώματα να είναι πανομοιότυπα όσον αφορά τον τύπο, το μέγεθος, τη συχνότητα και το CAS Latency.

  Αν δεν είναι ίδιες οι μνήμες, θα έχεις προβλήματα.

 • L Lots

  Κατάλαβα. Ευχαριστώ για τις άμεσες απαντήσεις συνεχίστε την καλή δουλειά.

 • THEO

  KALISPERA, KATA ARXIN MPRABO GIA TIN DOULEIA SOU KAI OTI AFORA TA AR8RA SOU.EXO ENA PROBLIMA TELEUTAIA ME TON UPOLOGISTI MOU UPER8ERMENETE H KARTA GRAFIKON (APO OTI LENE OI METRITES )KAI SKEFTOMAI NA TO KANO MIA ANABA8MISI ALLA NA MIN KSODEPSO POLLA LEFTA KA8OS TO MIXANIMA EINAI 4 XRONON...8A I8ELA TIN SUMBOULI SOU
  O EPEKSERGASTIS MOU EINIA O intel core 2 quad q8400
  KAI I KARTA GRAFIKON ati radeon hd 4350
  KAI ME MNIMI RAM 4 GB

 • THEO

  eimai latris tou euro truck simulator 2 kai exo xamiles epidoseis ston tomea ton grafiko

 • http://www.pcsteps.gr/ Angelos Kyritsis

  Καλησπέρα φίλε μου.

  Δυστυχώς είναι αρκετά παλιός ο υπολογιστής, και δεν έχεις πολλά περιθώρια αναβάθμισης. Πρακτικά, για να δεις σημαντική διαφορά, θα πρέπει να αλλάξεις πακέτο μητρική-επεξεργαστή-RAM-κάρτα γραφικών.

  Μέχρι πόσα χρήματα θέλεις να δώσεις?

 • Γιάννης Ξυλούρης

  Καλησπερα κΑγγελε, θελω να αναβαθμισω το desktop μου γι'αυτο θα ηθελα να σας κανω μερικες ερωτησεις όπως τι Ram να παρω ενω εχω ηδη μια Kingston DDR2 ποσα Μhz να ειναι οταν η motherboard που χρησιμοποιω ειναι η Gigabyte Technology 8I945PL-G και ο επεξεργαστης Intel Pentium D 945.
  Ευχαριστω εκ των προτερων
  Θα ηθελα να γινεται να μου στελνατε την ram σε λινκ για το e-shop

 • http://www.pcsteps.gr/ Angelos Kyritsis

  Καλησπέρα Ραφαήλ.

  Δυστυχώς, υπάρχει περίπτωση να αγοράσεις ίδια ακριβώς μάρκα και μοντέλο μνήμης, με ίδιο χρονισμό και γενικά τα πάντα ίδια, και να μην λειτουργεί καλά το Dual Channel DDR μόνο και μόνο επειδή οι μνήμες είναι από διαφορετική παρτίδα.

  Γι΄ αυτό πωλούνται οι μνήμες σε Dual Channel kit, ώστε να έχουν εγγυημένη συμβατότητα.

  Αν στη μητρική που θα βάλεις έχει 4 θύρες για μνήμη (που δεν σου συνιστώ μητρική με δύο θύρες, είναι όλες τους φτηνιάρικες), καλύτερα είναι να πάρεις 2x2GB και αργότερα να προσθέσεις 2x2GB.

  Έτσι κι αλλιώς, πολύ σπάνια θα χρειαστεί σε οικιακές εφαρμογές υπολογιστής με περισσότερα από 8GB RAM.

 • http://www.pcsteps.gr/ Angelos Kyritsis

  Καλησπέρα Γιάννη,

  Έτρεξες το CPU-Z που περιγράφει ο οδηγός, για να δεις σε τι συχνότητα τρέχει η RAM που έχεις ήδη?

  Πες μου, για να σου προτείνω συγκεκριμένη RAM.

 • Γιάννης Ξυλούρης

  Ναι Αγγελε το ετρεξα οπως μπορεις να δεις και στην εικονα
  Ευχαριστω για την γρηγορη απαντηση

 • http://www.pcsteps.gr/ Angelos Kyritsis

  Αυτές είναι πολύ καλή επιλογή, Γιάννη http://goo.gl/5pciVR, έχουν την ίδια συχνότητα και CAS Latency με τη μνήμη που ήδη έχεις.

 • Γιάννης Ξυλούρης

  Ωραια ευχαριστω πολυ πρεπει να τα βαλω dual channel ετσι?και για να το κανω πρεπει να δω το manual της gigabyte?Ευχαριστω εκ των προτερων

 • http://www.pcsteps.gr/ Angelos Kyritsis

  Ναι, το manual λέει αναλυτικά πώς πρέπει να μπουν οι μνήμες για να λειτουργήσει το dual channel.

 • Γιάννης Ξυλούρης

  Η motherboard μου λεει να της βαλω στο θεσεις με το ιδιο χρωμα

 • Γιάννης Ξυλούρης

  πριν μου ειπες οτι θα εχουν το ιδιο latency με την παλια και θα ειναι καλες μαζι.Ομως αν ειναι 3 δεν θα χαλαει το Dual Channel

 • http://www.pcsteps.gr/ Angelos Kyritsis

  Το CAS Latency είναι 5.0 στη συχνότητα των 400MHz (που αντιστοιχεί σε 800MHz λόγω του DDR2).

 • Γιάννης Ξυλούρης

  Ευαριστω πολυ Αγγελε θα τις αγορασω και θα σε ενημερωσω

 • ΣΤΑΥΡΟΣ

  Χρονια Πολλα Αγγελε και Καλη Χρονια! Εχω ενα LAPTOP ASPIRE με τον οποιο κυριως μπαινω στο INTERNET,βλεπω ταινιες,και τρεχω καποια προγραμματα (οχι ιδιαιτερα βαρια).Αλλα πολλες φορες κολλανε και με βγαζουν μηνυματα οτι δεν ανταποκρινονται,ενω πρεπει να κλεισω καποια αλλα που ειναι ηδη ανοιχτα.Αλλα και στο INTERNET πολλες ιστοσελιδες(ειδικα οι πολυ "γεματες" με πληροφοριες καθε ειδους) αργουν ειδικα οταν τρεχω μαζι και αλλα προγραμματα στο σκληρο.Πιστευεις μια αναβαθμιση στη μνημη θα βοηθουσε ή δε θα εκανε την παραμικρη διαφορα ? (Εχω WINDOWS HOME PREMIUM 64-BIT με 4 GB RAM).
  Μπορω να βαλω στο ενα slot 4 GB και να αφησω το αλλο στα 2 GB.Τι θα με προτεινες? Τα 6 GB συνολο,θα κανουν διαφορα ή τζαμπα λεφτα θα δωσω ?

  ΕΥΧΑΡΙΣΤΩ !

 • ΣΤΑΥΡΟΣ

  Εχω 2 slots DDR3,κατασκευης SAMSUNG με MAX BANDWIDTH PC3-8500F (533 MHz) dual channel,DC Mode Symmetric
  DRAM Frequency 399.0 MHz

 • http://www.pcsteps.gr/ Angelos Kyritsis

  Καλησπέρα Σταύρο, καλή χρονιά!

  Εγώ πιστεύω θα ήταν καλύτερα να έκανες πρώτα ένα format και επανεγκατάσταση των Windows, για να έχεις ένα καθαρό σύστημα, και αν επιμένουν και εκεί τα προβλήματα, ύστερα να εγκαταστήσεις RAM. 4GB είναι σε γενικές γραμμές αρκετά.

  Όχι τίποτε άλλο, και να προσθέσεις RAM, αν το λειτουργικό σύστημα γενικά δεν πάει καλά, πάλι θα έχεις καθυστερήσεις. Σε ένα καθαρό σύστημα φαίνονται αντικειμενικά οι δυνατότητες του υπολογιστή.

 • μιτσουκο

  Καλησπερα, θελω να αναβαθμισω τον υπολογιστη μου (desktop) με καρτα μνημης RAM γιατι λογω ασυμβατοτητας η μια μου καηκε!
  Εχω επεξεργαστη AMD Athlon 64 Processor 3800t 2.40 GHz
  και motherboard ASRock N 68C - GS FX (γραφει DDR2 1066 DDR3 1600 / Dual channel). Θελω μια μνημη 4 GB να εχει συμβατοτητα, μπορω να βαλω DDR3 και ποια προτεινετε ωστε να εχει συμβατοτητα??|
  Τελος, σκεφτομαι βραχυπροθεσμα να παρω κι εναν SSD ωστε να δουλευει καλυτερα το PC μου. Εχει δικια του μνημη ο SSD? με τα παραπανω χαρακτηριστικα ποιον μου προτεινετε (120 GB)??

  Σας ειμαι υποχρεος για μια οσο το δυνατον πιο αμεση απαντηση.
  Συνεχιστε τη καλη δουλεια!!

 • http://www.pcsteps.gr/ Angelos Kyritsis

  Καλησπέρα φίλε μου.

  Δεν υπάρχει περίπτωση να καεί μνήμη λόγω ασυμβατότητας, κάτι άλλο φταίει που κάηκε η μνήμη σου. Έχεις ελέγξει μήπως έχει καεί η θύρα στη μητρική, και όχι το άρθρωμα της RAM?

  Αυτή τη στιγμή έχεις μνήμη στον υπολογιστή, ή είχες μόνο μία και κάηκε?

  Για να λειτουργήσει μνήμη σωστά σε dual channel DDR θα πρέπει να αγοράσεις Dual Channel Kit. Αν απλά προσθέσεις μια μνήμη, ακόμη κι αν έχει ακριβώς τα ίδια χαρακτηριστικά, μπορεί να έχεις μεγάλα προβλήματα (κολλήματα, μπλε οθόνες, ίσως καν να μην ανάβει ο υπολογιστής).

  Οπότε, αν έχεις ήδη μια μνήμη που λειτουργεί στον υπολογιστή, ο πιο σίγουρος τρόπος να προσθέσεις μνήμη είναι να αφαιρέσεις την υπάρχουσα και να αγοράσεις ένα Dual Channel kit.

  Εφόσον η μητρική σου έχει μόνο SATA 3Gbps, δεν σε συμφέρει να βάλεις SSD, θα είναι μειωμένες οι επιδόσεις του μόνο και μόνο λόγω του SATA.

 • http://www.pcsteps.gr/ Angelos Kyritsis

  Πώς είναι δυνατόν να έβαλες DDR2 σε θέση της DDR3? Αφού έχουν σε διαφορετικό σημείο την εγκοπή - και οι θύρες την αντίστοιχη προεξοχή - θα ήταν αδύνατον να κουμπώσει.

  Πάντως όλες οι μητρικές που παίρνουν DDR2 και DDR3 μνήμες μπορούν να έχουν πάνω μόνο το ένα είδος κάθε φορά, ή μόνο DDR2 ή μόνο DDR3. Η μνήμη του 1GB που έχεις τι από τα δύο είναι?

  Το Dual Channel Kit είναι δύο μνήμες που είναι εγγυημένες από τον κατασκευαστή πως θα λειτουργήσουν σωστά σε Dual Channel DDR. Έχουν την ίδια χωρητικότητα, την ίδια συχνότητα, το ίδιο CAS Latency και τους λοιπούς χρονισμούς, τον ίδιο αριθμό chips στην ίδια πλευρά, και προέρχονται από την ίδια παρτίδα.

  Ακόμα κι αν αγοράσεις μια νέα μνήμη που να είναι ίδια μάρκα και μοντέλο με αυτή που ήδη έχεις, υπάρχει περίπτωση να έχεις πρόβλημα στο Dual Channel DDR μόνο και μόνο επειδή είναι από διαφορετική παρτίδα.

  Δες εδώ αναλυτικά για ποιο λόγο ο SSD πάει χαμένος σε θύρα SATA 3Gbps: http://www.pcsteps.gr/35228-%CE%B1%CE%B3%CE%BF%CF%81%CE%AC-%CE%B4%CE%AF%CF%83%CE%BA%CE%BF%CF%85-ssd-%CF%84%CE%B9-%CF%80%CF%81%CE%AD%CF%80%CE%B5%CE%B9-%CE%BD%CE%B1-%CF%80%CF%81%CE%BF%CF%83%CE%AD%CE%BE%CE%BF%CF%85%CE%BC%CE%B5/

  Με απλά λόγια, το SATA 3Gbps μπορεί να μεταφέρει το πολύ 300MB ανά δευτερόλεπτο. Οπότε, ακόμα κι αν ο SSD μπορεί να γράψει 500ΜΒ το δευτερόλεπτο, το SATA θα τον φρενάρει.

  Είναι σαν να οδηγείς Ferrari σε επαρχιακό δρόμο με λακκούβες. Δεν πιάνεις με τίποτα τη μέγιστη ταχύτητα.

  Καλός είναι ο συγκεκριμένος SSD.

 • https://twitter.com/josaras Jos

  είσαι μεγάλος. Ευχαριστούμε!

 • μιτσουκο

  Καταρχήν σε ευχαριστώ για τις αναλυτικές σου διευκρινήσεις.
  Οσο για τη μνήμη RAM, είχα 2 DDR2 1 GB στις θυρες τους κανονικά και μάλλον αυτη που πηγα να βαλω σε θυρα DDR3 για να αναβαθμίσω το PC ήταν DDR3 (απλα θυμαμαι ότι κοιταξα μετά κι εγραφε πανω PC2...χωρις να είμαι 100% σίγουρος) με αποτέλεσμα όταν πάτησα το κουμπί εκκίνησης να ανάψει μια φλόγα και να μου κάψει τη μια μνήμη RAM ΚΑΙ (πρόσεξε να δεις!) το slot της άλλης μνημης RAM. Για να καταλάβεις είχα δοκιμάσει όλους τους συνδυασμούς μετα με τις RAM και ο υπολογιστής άνοιγε (σταματούσε να ακούγεται ενας επανειλημμένος ήχος που κανει όταν μπαίνει στα BIOS) μόνο όταν έβαλα τη μία RAM (όχι τη καμμένη) στο slot αυτής που κάηκε!! και το επιβεβαίωσα με ενα προγραμματακι που ειδα σε μια αλλη συζήτηση cpuz32/64 που στη καρτελα POD το slot 1 (παρότι ηταν τοποθετημένη η μνημη) ηταν απενεργοποιημένο! Γενικά ολο αυτο που περιγράφω μπορεί να συμβεί? Δηλαδή να καει η RAM και το slot της δεύτερης???

  Οσο για τον SSD, με τι ταχύτητα μεταφέρει δεδομένα ενας κοινος HD? Εσυ δηλαδη μου προτείνεις να μην αγοράσω SSD γιατι ετσι όπως τα λες δεν νομίζω οτι αξίζει για τα λεφτα να παρω ενας δισκο που απλα θα μεταφερει λίγο πιο γρηγορα απο οτι ενας κοινος HD?

  Σκεψεις για αναβαθμιση πλεον?? Fοrmat στο σκληρο που σερνεται?

  Σε ευχαριστω και πλαι για τις συμβουλες σου.

 • Γιάννης Ξυλούρης

  κΑγγελε μολις τις αγορασα και της εγκατεστησα σε dual channel αλλα μπηκα Computer Right Clikck Properties και μου λεει 3 GB ενω το CPUID μου γραφει 4gb

 • http://www.pcsteps.gr/ Angelos Kyritsis

  Αν έλεγε PC2 ήταν DDR2.

  Αλλά πιο πιθανό είναι να ήταν DDR3 (εφόσον δεν θυμάσαι 100% αν έγραφε PC2), να μην είχε κουμπώσει καλά, και γι' αυτό να δημιουργήθηκε το πρόβλημα με το βραχυκύκλωμα.

  Εκτός αν έβαλες DDR2 και κούμπωσε μόνο από τη μία πλευρά, γιατί θα ήταν αδύνατον να κουμπώσει και από τις δύο, λόγω της διαφορετικής θέσης της εγκοπής και του αντίστοιχου πλαστικού στη θύρα.

  Εν πάση περιπτώσει, δεν κάνει και μεγάλη διαφορά, ό,τι έγινε, έγινε. Τέτοιου είδους βραχυκυκλώματα είναι απρόβλεπτο πώς θα επηρεάσουν τη μητρική, δεν αποκλείεται αυτό που σου συνέβη.

  Ένας SSD σε θύρα SATA III μπορεί άνετα να είναι 10 φορές πιο γρήγορος από έναν συμβατικό HDD. Προσωπικά έχω δει ταχύτητες μέχρι και 450MB ανά δευτερόλεπτο σε SSD.

  Εφόσον μιλάμε όμως για SATA II στη δική σου περίπτωση, η μέγιστη ταχύτητα θα είναι στα 300MB/s, χάνεις δηλαδή ένα σημαντικό κομμάτι. Και πάλι όμως είναι σημαντικά ταχύτερα από έναν HDD, που στις πολύ καλές του θα πιάσει 40-45ΜΒ/s.

  Για αναβάθμιση σίγουρα θα ήταν καλύτερο να προσθέσεις RAM, αλλά πραγματικά έχω μπερδευτεί με το τι συμβαίνει στις θύρες της μητρικής σου.

  Καλό θα ήταν να έβρισκες μια μνήμη DDR3, πχ από κάποιον φίλο σου, να δοκίμαζες και τις δύο θύρες DDR3 της μητρικής (προς Θεού, με προσοχή!), και αν λειτουργούν να αγόραζες ένα dual channel kit με DDR3.

  Σίγουρα το να έχεις πάνω από 1GB RAM (4 ή ιδανικά 8GB) θα ωφελήσει πολύ περισσότερο συνολικά το σύστημα από έναν SSD.

 • http://www.pcsteps.gr/ Angelos Kyritsis

  Γιάννη, αυτό μπορεί να συμβαίνει επειδή η μητρική έχει κάποια ενσωματωμένη κάρτα γραφικών, και κρατάει ένα GB για τη λειτουργία της.

  Αν δεν έχεις ενσωματωμένη κάρτα γραφικών, μπες στο BIOS, ψάξε αν υπάρχει κάποια επιλογή Memory Remapping ή Address Remapping ή κάτι παρόμοιο και ενεργοποίησέ την.

 • gavra

  καλησπέρα και συγχαρητήρια για την δουλειά σας...

  Έχω σταθερό με windows7 64, με 2+2gb κάρτες ram DDR3 όπως φαίνονται από κάτω...
  Λογω του οτι χρησιμοποιω βαρια προγραμματα (Corel, Autocad) ηθελα να τον αναβαθμισω...

  παιρνω 1 ραμ ακομα στα 4gb η αλλες 2 των 2gb...και σε ποσα MHz?

  αν ειχες καμια προτιμηση θα ηταν καλοδεχουμενη

 • http://www.pcsteps.gr/ Angelos Kyritsis

  Καλύτερα είναι να πάρεις δύο των 2GB αντί για μία των 4GB, για να μην χάσεις το dual channel DDR εφόσον η μητρική σου έχει τέσσερις θέσεις RAM.

  Βάλε αυτές, είναι ίδια μάρκα και έχουν παρόμοια χαρακτηριστικά: http://goo.gl/YZqGwP

 • Orestis Patronis

  Καλησπερα Αγγελε και παλι την βοηθεια σου για αυξηση μνημης στα ddr3 1333mhz. Ποια η διαφορα; 10600,10660, η 10700 που ειδη εχω και φοραω μου ταιριαζουν ολες;
  Εχω υπογραμησει στη φωτο .
  Τετρασλοτη μητρηκη ειναι.Τι προτεινεις συμβατο με ευτες που ειδη εχω 2χ2 4gb
  Σέυχαριστω πολυ!

 • http://www.pcsteps.gr/ Angelos Kyritsis

  Όλες ταιριάζουν, Ορέστη, μην σε απασχολεί.

  Με αυτές
  http://www.pcsteps.gr/MUSHKIN-996586-4GB
  θα είσαι μια χαρά.

 • Orestis Patronis

  Ευχαριστώ πάρα πολύ Άγγελε!!!

 • skyview2009

  Καλημερα Αγγελε και μπραβο σου για τις κατατοπιστηκες λυσεις [πυ δινεις . Εχω ενα θεμα. Στην εκκινηση του υπολογιστη μου βγαζει το μηνυμα αφου ανοιξουν τα windows 7 64 bit που εχω οτι δεν βρισκει το αρχειο d3d9.dll. Φταιει οτι εχω μονο 2*1 gb ddr2 333mhz ME MOTHEROBOARD MSI 7253 ΚΑΙ AMD THLON 64 X2 6000+ ? ΠΡΙΝ ΕΙΧΑ WINDOWS 7 32 BIT ΚΑΙ ΔΕ ΜΟΥ ΕΒΓΑΖΕ ΜΗΝΥΜΑ ΚΑΝΕΝΑ.

 • http://www.pcsteps.gr/ Angelos Kyritsis

  Καλησπέρα φίλε μου.

  Αμφιβάλλω αν φταίει το ότι έχεις λίγη RAM, κάπου αλλού πρέπει να είναι το πρόβλημα.

  Όμως γιατί έβαλες 64bit Windows σε τόσο παλιό και αργό υπολογιστή? Τον επιβαρύνεις άδικα και δεν κερδίζεις τίποτα.

 • skyview2009

  Ελα μου ντε και εγω δεν ξερω. τελικα ξαναπερασα τα windows τα 7 και λυθηκε το προβλημα. Εχεις καποιο link για windows 7 32 bit. Αυτα μου προτεινεις να βαλω? Με τα 32 bit ηταν καλος νομιζω.

 • http://www.pcsteps.gr/ Angelos Kyritsis

  Ναι, σίγουρα τα 32bit είναι καλύτερη λύση.

  Εδώ θα βρεις όλες τις εκδόσεις των Windows 7:

  http://www.pcsteps.gr/1545-%CE%BA%CE%B1%CF%84%CE%AD%CE%B2%CE%B1%CF%83%CE%BC%CE%B1-windows-7-%CE%B4%CF%89%CF%81%CE%B5%CE%AC%CE%BD-microsoft/

 • anonymous

  Άγγελε, θέλω να αγοράσω ram για έναν υπολογιστή που η motherboard έχει 4 ram slots. Ο υπολογιστής αυτός έχει 2 gb ram και τα 2 από τα 4 slot στη motherboard είναι πιασμένα. Θέλω να αναβαθμίσω τον υπολογιστή σε 4 gb ram και να βάλω Windows 7. [ έχω Vista :( ] Μπορείς να μου προτείνεις ένα συμβατό kit από το eshop;

  Το CPU-Z γράφει:

  Memory Slot Selection
  Slot #2
  DDR2
  Module Size: 1024MBytes
  Max Bandwidth: PC1-6400 (MHz)
  Menufacturer: Transcend Information
  Part Number: JM800QLJ-1G
  Serial Number: 0007B68D

  Timings Table
  JEDEC #1 JEDEC #2 JEDEC #3
  Frequency: 200MHz 266MHz 400Mhz
  CAS# Latency: 3.0 4.0 5.0
  RAS# to CAS#: 3 4 5
  RAS# precharge: 3 4 5
  tRAS: 9 12 16
  tRC: 12 16 23
  Voltage: 1.80 V 1.80 V 1.80 V
  -----------------------------------------------------------------------------------------------------
  Memory Slot Selection
  Slot #4
  DDR2
  Module Size: 1024MBytes
  Max Bandwidth: PC1-6400 (MHz)
  Menufacturer: Transcend Information
  Part Number: JM800QLJ-1G
  Serial Number: 0007B68D

  Timings Table
  JEDEC #1 JEDEC #2 JEDEC #3
  Frequency: 200MHz 266MHz 400Mhz
  CAS# Latency: 3.0 4.0 5.0
  RAS# to CAS#: 3 4 5
  RAS# precharge: 3 4 5
  tRAS: 9 12 16
  tRC: 12 16 23
  Voltage: 1.80v 1.80v 1.80v

  Υ.Γ. Τα slot 1 και 3 στη motherboard είναι ελεύθερα.

 • http://www.pcsteps.gr/ Angelos Kyritsis

  Καλησπέρα φίλε μου.

  Αυτή τη RAM σου προτείνω: http://www.pcsteps.gr/MUSHKIN-996758-2GB

  Έχει τα ίδια χαρακτηριστικά, και εφόσον θα βάλεις τη νέα μνήμη σε ξεχωριστό κανάλι, δεν θα έχεις προβλήματα ασυμβατότητας.

 • anonymous

  Και πρέπει να βάλω Windows 7 x86 ή x64;

 • http://www.pcsteps.gr/ Angelos Kyritsis

  x86 είναι αρκετά, τα x64 είναι για 6GB και πάνω.

 • http://www.pcsteps.gr/ Angelos Kyritsis

  Καλησπέρα Γιάννη. Η μητρική σου παίρνει κανονικά triple channel, με βάση τον κατασκευαστή.

  Αυτές είναι triple channel από το eshop, και μάλιστα ιδιαίτερα γρήγορες: http://www.pcsteps.gr/vcq7

  Δεν αξίζει ούτε SSD των 64GB, γιατί τα μικρά μοντέλα έχουν μικρότερη ταχύτητα, ούτε να τον βάλεις σε SATA 2. Θα λειτουργεί πολύ κουτσουρεμένα.

  Μπορείς πάντως να έχεις θύρα SATA 3, με κάρτα PCI Express. http://www.pcsteps.gr/7v0w

 • Γιάννης

  ΣΕ ΕΥΧΑΡΙΣΤΩ ΠΟΛΥ, ΟΠΟΤΕ ΤΗΝ ΜΝΗΜΗ ΤΗΝ ΚΛΕΙΔΩΝΩ ΚΑΙ ΤΗ ΘΥΡΑ SATA 3, KAI ΓΙΑ SSD ΑΠΟ 128GB ΚΑΙ ΠΑΝΩ.

 • KRHTIKOS42

  γεια σου ααγγελε..προσφατα αγορασα 2 μνημες ραμ απο το e-bay,

  ανοιξε ο υπολογιστης,αλλα ειχα μαυρη οθονη.θα σου παραθεσω της τιμες τους,και θα ηθελα την γνωμη σου ..

  αυτη ειναι η δικια μου
  DIMM1: Aeneon AET760UD00-30DB97X 1 GB DDR2-667 DDR2 SDRAM (5-5-5-15 @ 333 MHz) (4-4-4-12 @ 266 MHz) (3-3-3-9 @ 200 MHz)

  και αυτη ειναι που αγορασα
  MEMORIA RAM 4GB(2X2GB) DDR2 PC2-5300 5300U DDR2-667 MHZ DESKTOP Ram PC 240 PIN

  θα ηθελα τα φωτα σου εδω..
  σ ευχαριστω

 • http://www.pcsteps.gr/ Angelos Kyritsis

  Καλησπέρα φίλε μου.

  Αν βάλεις μόνο τις καινούριες μνήμες πάνω, χωρίς τις παλιές, λειτουργεί ο υπολογιστής?

  Επίσης, κάνε μια δοκιμή τι θα γίνει αν βάλεις μόνο τη μία από τις δύο καινούριες, μόνη της.

 • blagman7

  Πολυ ωραιο αρθρο!Θα ηθελα να σου κανω μια ερωτηση!Εχω την Asus Ramage 2 Extreme η οποια διαθετη triple channel ram.Θα μπορουσα να κανω upgrade με dual kit?!Eυχαριστω

 • Δημητρης

  Καλημερα σας! Εχω ενα laptop acer ASPIRE 5736Z SERIES και θελω να του αναβαθμισω την μνημη ραμ. Το προγραμματακι που προτεινεις μου λεει οτι η μνημη μου ειναι slot 1: DDR3 στo 1GB kingston και slot 2: DDR3 2GB samsung. Το memory wizard βαζοντας το μοντελο του laptop μου με παει στις μνημες DDR2... Τελικα εγω τι πρεπει να αγορασω ετσι ωστε να μην εχω προβλημα?
  Ευχαριστω!

 • http://www.pcsteps.gr/ Angelos Kyritsis

  Θα μπορεί να δεχτεί τις μνήμες, αλλά το αποκλείω να τις λειτουργήσει σε dual channel, οπότε θα λειτουργούν ως single channel.

  Και θα πρέπει να μην έχεις τρίτη RAM στο ίδιο κανάλι, γιατί μπορεί να επιχειρήσει να τις τρέξει σε triple channel και να έχεις προβλήματα λόγω ασυμβατότητας.

  Δες και στο manual της μητρικής τι λέει σχετικά, αν δεν το έχεις κρατήσει σαν βιβλίο, θα το βρεις στο Internet, στο site της Asus.

 • http://www.pcsteps.gr/ Angelos Kyritsis

  DDR3, οπωσδήποτε, εφόσον αυτό λέει το CPU-Z. Η πληροφορία απευθείας από το μηχάνημα είναι σίγουρα πιο έγκυρη από τη βάση δεδομένων του Wizard.

 • KRHTIKOS42

  αφαιρεσα της παλιες,εβαλα και της 2 μαζι,αλλα και μια-μια.
  το αποτελεσμα ηταν το ιδιο.δλδ μαυρη οθονη.
  μαλιστα οταν ξανα εβαλα της παλιες,ειχα και παλι μαυρη οθονη.επρεπε να κλεισω το μηχανημα,να το αποφωρτισω βγαζοντας μπαταρια κτλ,για να ξαναδουλεψει

 • blagman7

  Σε ευχαριστω για την απαντηση σου!!Τωρα εχω 3χ2gb και θελω να βαλω ενα kit με dual 2x4gb...Οποτε 3ο stickaki δεν θα μπει!!!Θα λειτουργησει ομως?Γιατι στο Νετ και στα site του εξωτερικου αλλοι λενε οκ και αλλοι λενε σαν single!

 • http://www.pcsteps.gr/ Angelos Kyritsis

  Τότε δεν είναι συμβατές οι μνήμες με τον υπολογιστή σου, για κάποιο λόγο. Επικοινώνησε με τον πωλητή στο Ebay για να του τις επιστρέψεις.

 • http://www.pcsteps.gr/ Angelos Kyritsis

  Καλησπέρα φίλε μου,

  Το αν θα μπορείς να βάλεις μνήμη άλλης μάρκας εξαρτάται από το πόσο "εκλεκτική" είναι η μητρική.

  Υπάρχουν μητρικές που παίρνουν κανονικά διαφορετικές μνήμες, υπάρχουν και μητρικές που ακόμα κι αν προσθέσεις ακριβώς ίδια μάρκα και μοντέλο μνήμης, μπορεί να έχουν προβλήματα επειδή δεν ήταν από την ίδια παρτίδα του εργοστασίου.

  Δυστυχώς δεν υπάρχει τρόπος να ελέγξεις εκ των προτέρων τι ισχύει για τη δική σου μητρική. Η πιο σίγουρη λύση θα ήταν να τον πας στο Πλαίσιο και να τους ζητήσεις να σου προσθέσουν RAM, ώστε να σου βάλουν δύο RAM που να λειτουργούν.

  Ναι, η συγκεκριμένη πλατφόρμα δεν θα λειτουργήσει τη RAM σε συχνότητα πάνω από τα 1333 χωρίς overclock, και οι μητρικές για laptop σπανίως υποστηρίζουν overclock.

  Σε αυτόν τον οδηγό θα δεις αναλυτικά τι είναι το CAS Latency: http://www.pcsteps.gr/24777-%CF%84%CE%B1%CF%87%CF%8D%CF%84%CE%B7%CF%84%CE%B1-%CE%BC%CE%BD%CE%AE%CE%BC%CE%B7%CF%82-ram/

 • http://www.pcsteps.gr/ Angelos Kyritsis

  Το πιθανότερο είναι πως θα λειτουργήσει σε single channel, είναι εξαιρετικά απίθανο να λειτουργήσει σε Dual Channel.

  Άσε το Internet και τα Site του εξωτερικού, μόνο αυτό που λέει ο κατασκευαστής μετράει. Δες τι λέει το manual σχετικά.

 • Δημητρης

  Βλεπω στα σχολια του αρθρου ημερομηνιες μεχρι και δυο χρονια πριν! Πραγματικα μπραβο για την πολυ καλη δουλεια που κανεις και σε ευχαριστω για την απαντηση σου!

 • blagman7

  Και ομως το βρηκα το βιβλιαρακι(για καλη μου τυχη!!!) και τα 2 modules τα τρεχει σαν dual channel!!!!Γλιτωσαμε ενα 40αρακι ευρω!

 • http://www.pcsteps.gr/ Angelos Kyritsis

  Τυχερός είσαι, κάποιες μητρικές είναι δύστροπες.

 • http://www.pcsteps.gr/ Angelos Kyritsis

  Δεν βοηθάνε σε κάτι αυτά τα στοιχεία, φίλε μου.

  Μόνο με δοκιμή μπορείς να διαπιστώσεις αν το laptop θα πάρει τη διαφορετική RAM ή όχι.

 • klaivert

  οκ ευχαριστώ άγγελε ευχαριστώ για τον χρόνο σου!

 • Θοδωρης

  Γεια σ Άγγελε καταρχήν μπράβο για την δουλειά σ που μας δίνεις λύσεις εδώ... έχω ένα παλιό pc έχει επεξεργαστή pentium 4 3GHz και δυο slot από 512 ram DDR (ddr1) το καθένα ...Αυτό π θέλω είναι να μου πεις ειναι μεχρη πόσο μνήμη ραμ μπορω να βάλω υπάρχει κάποιος περιορισμός για το pc μου.? 8ελω να τ ανεβάσω λίγο την ραμ γιατί όντος μερικές φόρες σερνετε

 • http://www.pcsteps.gr/ Angelos Kyritsis

  Καλησπέρα Θοδωρή.

  Το μέχρι πόση RAM μπορείς να βάλεις εξαρτάται από τη μητρική σου, πόση RAM μπορεί να αναγνωρίσει. Λογικά θα γράφει στο internet, στο site του κατασκευαστή.

  Πάντως, καλύτερα θα ήταν να βάλεις μια ελαφριά διανομή Linux, όπως το Lubuntu http://www.pcsteps.gr/28537-%CE%B5%CE%B3%CE%BA%CE%B1%CF%84%CE%AC%CF%83%CF%84%CE%B1%CF%83%CE%B7-lubuntu-%CF%87%CE%B1%CE%BC%CE%B7%CE%BB%CE%AE-ram/ ή το Puppy Linux http://www.pcsteps.gr/38444-puppy-linux-%CE%B5%CE%BB%CE%B1%CF%86%CF%81%CE%B9%CE%AC-%CE%B4%CE%B9%CE%B1%CE%BD%CE%BF%CE%BC%CE%AE-%CF%87%CF%89%CF%81%CE%AF%CF%82-%CE%B5%CE%B3%CE%BA%CE%B1%CF%84%CE%AC%CF%83%CF%84%CE%B1%CF%83%CE%B7/ που με 1GB RAM πετάνε.

 • http://www.pcsteps.gr/ Angelos Kyritsis

  Καλησπέρα φίλε μου.

  Την μνήμη αυτή την βάζεις μόνη της, ή μαζί με παλιά RAM?

  Επίσης, δοκίμασες να τη βάλεις σε όλες τις διαθέσιμες θύρες?

 • hopp

  Καλημέρα,

  Μόνη της την βαζω. είχα ddr2 πριν, αλλά τις εβγαλα πριν την βάλω.
  Εχω δυο θυρες ddr3, και το δοκιμασα και στις δυο αλλά χωρις αποτέλεσμα.
  Υπάρχει περίπτωση να υπάρχουν μνήμες που να είναι συμβατες μόνο με συγκεκριμένες μητρικές;

 • http://www.pcsteps.gr/ Angelos Kyritsis

  Δεν θα έχεις πρόβλημα που είναι στο όριο. Σίγουρα, θα δεις μεγάλη διαφορά στα Windows με 2GB RAM.

 • http://www.pcsteps.gr/ Angelos Kyritsis

  Υπάρχει μικρή πιθανότητα να έπεσες σε κάποια πολύ σπάνια ασυμβατότητα.

  Το πιθανότερο όμως είναι πως έπεσες σε ελαττωματική RAM.

 • ΧΡΗΣΤΟΣ

  Καλησπερα Αγγελε εχω ενα laptop acer με 4 gb ram αγορασα αλλη μια μνημη 4 gb πληρως συμβατη και ειναι χαλασμενο το slot γιατι οταν βαζω τη μνημη που ειχε πριν στη πανω θυρα δεν ανοιγει το laptop.τι μπορω να κανω?ευχαριστω!

 • Λευτέρης

  Καλημέρα.

  Αγόρασα καινούργιες RAM 4gb και ο υπολογιστής μου αναγνωρίζει μόνο τα 2,75. Ξέρεις τι μπορεί να φταίει; Σε windows 7 64-bit.

 • Λευτέρης

  Τελικά το έλυσα το πρόβλημα. Πήγα στο bios και έκανα enable το Memory Remap Feature.

 • http://www.pcsteps.gr/ Angelos Kyritsis

  Καλησπέρα Χρήστο. Δυστυχώς, αμφιβάλλω αν επισκευάζεται η θύρα.

  Δεν χάνεις βέβαια τίποτα να απευθυνθείς σε κάποιο εξουσιοδοτημένο Service της Acer. Δες εδώ: http://www.pcsteps.gr/26289-%CF%83%CE%AD%CF%81%CE%B2%CE%B9%CF%82-%CE%B1%CE%BD%CF%84%CE%B9%CF%80%CF%81%CE%BF%CF%83%CF%89%CF%80%CE%B5%CE%AF%CE%B1-laptop/

 • http://www.pcsteps.gr/ Angelos Kyritsis

  Ναι, κλασσική περίπτωση Memory Remapping.

 • ΧΡΗΣΤΟΣ

  Σε ευχαριστω Αγγελε να εισαι καλα θα δω αν γινετε τιποτα.

 • http://www.pcsteps.gr/ Angelos Kyritsis

  Κάνε διαίρεση της συχνότητας με τον πρώτο αριθμό των χρονισμών. 400/3 είναι οριακά μεγαλύτερο από το 333/2,5, οπότε είναι οριακά καλύτερη επιλογή αυτές http://www.pcsteps.gr/oylr

  Δεν χρειάζονται καμία ρύθμιση, ρυθμίζονται αυτόματα.

 • Θοδωρης

  Σε ευχαριστώ με βοήθησες πολύ καταλαβαίνω την διάφορα και ότι καλύτερη είναι η μεγαλύτερη άλλα με μπέρδεψε το ότι η άλλη είναι λίγο ακριβότερη και επιδει λέει ότι έχει σύστημα ψύξης..τέλος πάντων ευχαριστώ πολύ για την βοηθια σου

 • Nick Bach

  Ένας φίλος μου θέλει να πάρει μια μητρική με ελάχιστα mhz στα 1066. Οι ραμ που έχει (ddr3, εκεί δεν υπάρχει σίγουρα θέμα) είναι στα 533. Είναι συμβατές με την μητρική; Ή πάει ντόμινο και θα χρειαστεί και μνήμες καινούριες;

 • giannis

  Καλησπερα..Εχω το toshiba satellite l755-1lf..Εχει intel core i5-2450M CPU @ 2.50 GHz.

  To CPU-Z μου βγαζει Core speed 2494.47 και τα Cache του ειναι :

  L1 Data 2x32 Kbytes 8way 64byteline size

  L1 inst 2x32 Kbytes 8way 64byteline size

  Level 2 2x256 Kbytes 8way 64byteline size

  Level 3 3Mbytes 12way 64byteline size

  2cores 4 threads

  Οσον αφορα την memory το μονο που εμφανιζει ειναι το size στα 4078 ΜΒytes..

  To SPD εχει 4 slots αλλα κανενα δεν μου εμφανιζει τιποτα..

  Μπορεις να μου πεις τι RAM μπορω να βαλω(ιδανικο να την φτασω στα 8GB) και αν μπορω να κανω καποιο upgrade στο επεξεργαστη? (να τον αλλαξω δηλαδη)..

 • http://www.pcsteps.gr/ Angelos Kyritsis

  Όλες οι μνήμες DDR των 1066 τρέχουν στα 533 (που διπλασιάζεται λόγω του DDR), οπότε δεν θα έχει πρόβλημα ο φίλος σου.

  Δες εδώ σχετικά: http://www.pcsteps.gr/24777-%CF%84%CE%B1%CF%87%CF%8D%CF%84%CE%B7%CF%84%CE%B1-%CE%BC%CE%BD%CE%AE%CE%BC%CE%B7%CF%82-ram/

 • http://www.pcsteps.gr/ Angelos Kyritsis

  Καλησπέρα Γιάννη,

  Ο επεξεργαστής είναι σχεδόν αδύνατον να αλλάξει σε laptop. Κατ' αρχάς δεν υπάρχουν στην αγορά καινούριοι, θα έπρεπε να βρεις κάποιο μεταχειρισμένο από ebay.

  Ακόμα όμως και αν βρεις επεξεργαστή για το σωστό socket, δεν είναι σίγουρο πως ένα μεγαλύτερο μοντέλο θα το αναγνωρίζει το BIOS, έχω αναγνώστες που την έχουν πατήσει έτσι.

  Για τρέξε ένα Speccy https://www.piriform.com/speccy/builds και πήγαινε στον τομέα RAM, να δεις πιο αναλυτικές οδηγίες για το πόσες θέσεις μνήμης έχει ο υπολογιστής σου και τα λοιπά χαρακτηριστικά.

 • giannis

  Το ετρεξα και μου λεει οτι ειναι κενη η μια υποδοχη..Αρα φανταζομαι οτι μπορω να βαλω αλλη μια 4αρα..Οσον αφορα την καρτα γραφικων εχει πανω την
  GeForce GT 520..Μπορω να κανω κατι για αυτην?

 • http://www.pcsteps.gr/ Angelos Kyritsis

  Η κάρτα γραφικών γενικά δεν αλλάζει στα laptop, είναι ενσωματωμένη στη μητρική. Ελάχιστα laptop επιτρέπουν την αλλαγή, και συνήθως είναι πολύ ακριβά gaming συστήματα.

  Πόσα MHz είναι η RAM που ήδη έχεις πάνω, και τι CAS Latency, σύμφωνα με το Speccy? Δεν έχει αξία να πάρεις μνήμη διαφορετικών MHz.

 • hopp

  Σας ευχαριστώ κ. Αγγελε,

  Με πήραν τηλ απο το e-shop και μου είπαν οτι σε αυτους δουλεύει μια χαρά η μνήμη. Άρα μάλλον πρόκειται για αυτη τη σπανια ασυμβατότητα. Το πρόβλημα είναι όμως ότι δεν δέχεται να μου κόψει πιστωτικό στην τιμή που την αγόρασα αλλά 20% χαμηλότερα. Παρ'όλο που την επέστρεψα άμεσα και μέσα στην προθεσμια του DOA 7 ημερών.

  Άλλωστε, το manual της μητρικής μου είναι του 2010, οπότε λογικό είναι να μην αναφέρει τις μεταγενέστερες μνήμες ddr3. Αυτό όμως δεν σημαίνει ότι κάθε μεταγενέστερη μνήμη δεν είναι και συμβατή, εφόσον αναφέρεται ως ddr3

  Εφ'όσον στο site τους την παρουσιάζουν ως μνημη ddr3 χωρίς να αναφέρουν εξαιρέσεις, δεν θα έπρεπε η εγγύηση να μου καλύπτει και το ενδεχόμενο αυτής της πολύ σπάνιας ασυμβατότητας;

  Δηλαδή ο πελάτης θα πρέπει να αγοράζει μνήμες και να τις χρεωνεται ο ίδιος μέχρι να βρει κάποια που να ταιριάζει;

 • http://www.pcsteps.gr/ Angelos Kyritsis

  Τέτοιες ανόητες πολιτικές φταίνε που η Ελλάδα είναι 20 χρόνια πίσω.

  Προσωπικά αγόρασα κάτι μνήμες από Γερμανία, μου έβγαζαν προβλήματα στη μητρική μου, και όταν τις επέστρεψα, μέχρι και τα μεταφορικά μου έδωσαν πίσω.

  Εγώ στη θέση σου θα έκανα φασαρία στο Eshop. Δεν τους κοστίζει τίποτα να σου αντικαταστήσουν τις μνήμες με άλλες.

 • hopp

  Έκανα και εγω φασαρία, αλλά αυτοί επιμένουν στο οτι ο πελάτης θα πρέπει να γνωρίζει τις συμβατότητες!!.
  Αν προσφύγω στη γραμματεία του καταναλωτη, θα γίνει κάτι. Στο ΦΕΚ γράφει οτι οι ευθύνες του πωλητή είναι για "πραγματικό ελαττωμα ή έλλειψη συνομολογημένης ιδιότητας". Εφ'όσον αυτοί γράφουν στο site τους ότι δουλεύει για slots ddr3, προφανώς υπονοουν για όλα. Διαφορετικά δεν θα έπρεπε να ξεκαθαρίσουν για ποιές μητρικές δεν ταιριάζει η μνήμη; ή τουλάχιστον δεν θα έπρεπε να τονισουν στην παρουσιαση του προϊοντος ότι η μνήμη δεν ταιριάζει για όλα τα slots ddr3, και ότι ευθύνη έχει ο αγοραστής;

 • http://www.pcsteps.gr/ Angelos Kyritsis

  Δεν έχω προσωπική εμπειρία με τη γραμματεία του καταναλωτή, ούτε από κάποιον γνωστό μου, για να σου πω με σιγουριά αν θα έχει αποτέλεσμα ή όχι.

  Η αλήθεια είναι πως ασυμβατότητες σαν τη δική σου είναι εξαιρετικά σπάνιες, πιθανώς μία στις χίλιες.

  Για τα νομικά, φοβάμαι πως κάπου θα έχουν θαμμένους όρους χρήσης με τους οποίους θα αποποιούνται της ευθύνης σε περίπτωση ασυμβατότητας.

 • elkon

  καλησπερα η μητρικη μου υποστηριζει μνημη ddr2 533/400 αν βαλω μνημη με μεγαλυτερο χρονισμο π.χ 667/800 θα υπαρχει προβλημα?

 • http://www.pcsteps.gr/ Angelos Kyritsis

  Καλησπέρα. Εφόσον είναι DDR2, το πιθανότερο είναι πως δεν θα έχεις πρόβλημα. Απλά η RAM θα λειτουργεί στη χαμηλότερη συχνότητα.

 • MIMISHATZISTAMATIS

  Αγγελε καλησπερα, εχω εναν laptop toshoba l300-129 με 2γιγα μνημη.Με το cpu-z μου δειχνει οτι και τα 2 slot εχουν μηνημη.Προφανως απο 1giga.Στο wizart memory, που εβαλα τα χαρακτηριστικα του υπολογιστη μου δειχνει
  KINGSTON KTT667D2/1G 1GB DDR2 SODIMM, Αν αλλαξω τις δικε του με αλλες ιδιας ram δεν νομιζω οτι αξιζει τον κοπο.Κανονικα για να δω βελτιωση δεν πρεπει την μια τουλαχιστον να την αλλαξω με μια 2giga(αν υπαρχει);Ετσι οπως το αντιλαμβανομαι εχει 2 υποδοχες για ραμ και εχει απο μια στην καθε υποδοχη με 1γιγα ,εχω καπου λαθος;Μπορει να γινει σε λαπτοπ αλλαγη η ειναι φιξ;

 • Γιάννης Ξυλούρης

  κΑγγελε δε μου αρκουντα 3gb μπορω να ξαναγορασω το ιδιο πακετο Ram και θα λειτουργει κανονικα η δεν τις αντεχει?

 • http://www.pcsteps.gr/ Angelos Kyritsis

  Καλησπέρα φίλε μου,

  Σίγουρα δεν υπάρχει λόγος να αλλάξεις μόνο μάρκα και να βάλεις την ίδια χωρητικότητα.

  Τα περισσότερα laptop έχουν δύο υποδοχές RAM, και εφόσον στο δικό σου είναι και οι δύο κατειλημμένες, είτε θα πρέπει να βγάλεις τη μία μνήμη και να την αντικαταστήσεις με μια μνήμη των 2GB (για να έχεις σύνολο 3GB) είτε να αντικαταστήσεις και τις δύο μνήμες με αρθρώματα των 2GB, για να έχεις σύνολο 4GB.

 • http://www.pcsteps.gr/ Angelos Kyritsis

  Αν έχεις συνολικά τέσσερις θέσεις μνήμης, μπορείς να αγοράσεις άλλο ένα ίδιο πακέτο, για να έχεις συνολικά 8GB RAM.

  Θα πρέπει όμως αναγκαστικά να κάνεις format και να βάλεις Windows 64bit, τα 32bit βλέπουν μόνο μέχρι 4GB.

  Πάντως, τα 64bit εγκαθίστανται με το ίδιο κλειδί προϊόντος όπως τα 32bit, δεν θα χρειαστεί να αγοράσεις άλλα Windows.

 • http://www.pcsteps.gr/ Angelos Kyritsis

  Δεν είναι απαραίτητο πως θα κερδίσεις κάτι αλλάζοντας απλά συχνότητα. Σίγουρα δεν αξίζει να δώσεις χρήματα μόνο για αυτό. Δες εδώ σχετικά: http://www.pcsteps.gr/24777-%CF%84%CE%B1%CF%87%CF%8D%CF%84%CE%B7%CF%84%CE%B1-%CE%BC%CE%BD%CE%AE%CE%BC%CE%B7%CF%82-ram/

  Αν έχεις 4GB RAM, σίγουρα θα δεις μεγάλη διαφορά με τα 2GB.

 • clown

  Οταν παταω στο memory στο channel λεει single αυτο τι σημαινει ?

 • http://www.pcsteps.gr/ Angelos Kyritsis

  Σημαίνει πως δεν είναι ενεργοποιημένο το Dual Channel DDR (που θέλει δύο πανομοιότυπα αρθρώματα RAM για να ενεργοποιηθεί).

 • clown

  Δηλαδη μπορω να επιλεξω οτι RAM θελω αρκει να ειναι συμβατη;

 • http://www.pcsteps.gr/ Angelos Kyritsis

  Κάποιες μητρικές είναι πολύ παράξενες με το Dual Channel DDR. Ακόμα κι αν βρεις ακριβώς την ίδια μάρκα και μοντέλο, με τα ίδια χαρακτηριστικά, μπορεί να έχεις πρόβλημα επειδή δεν ήταν από την ίδια παρτίδα.

  Υπάρχουν βέβαια και πιο καλόβολες μητρικές, αλλά είναι θέμα τύχης το πώς θα φερθεί η μητρική.

 • Γιωργος

  Γεια σου Αγγελε θα ηθελα τη βοηθεια σου , εχω τις παρακατω μνημες kingston KHX1600C7D3K24GX ddr3, πλεον δεν υπαρχουν πουθενα στην αγορα δηλαδη να αγορασω ενα σετακι ακομα να κανω 8gb, 4ντιμακια σε dual channel .ερωτηση ¨,υπαρχει περιπτωση να συνεργαστουν με καποιες αλλες μνημες η αγορα αλλων μνημων απο την αρχη?

 • status23

  Καλησπέρα και από εμένα και μπράβο για την δουλειά σας!
  Γιατί γράφει για 4 σλοτ ενώ εγώ βλέπω 2 υποδοχές για ραμ;

  Έχω το asus x53s i7 και θα ήθελα να ανεβάσω λίγο την μνήμη.
  Elpida, ίδια δλδ δεν βρίσκω πέρα από e bay. Αν μπει άλλη, θα υπάρχει πρόβλημα; Επίσης, έχει διαφορά να μπουν 2 x 4 ραμ από μια 8 ραμ;
  Θα πρέπει να τρέχουν dual ή single?
  Κάποια πρόταση...;

 • http://www.pcsteps.gr/ Angelos Kyritsis

  Καλησπέρα Γιώργο,

  Οι μνήμες αυτές είναι 2x2GB? Εφόσον η μητρική σου έχει 4 θέσεις, δεν θα έχεις πρόβλημα να βάλεις άλλες μνήμες στο άλλο κανάλι, το μόνο που χρειάζεται είναι οι μνήμες στο ίδιο κανάλι να είναι σε dual channel kit.

  Τι CAS Latency έχουν οι δικές σου μνήμες? Γιατί αν πάρεις μνήμες άλλου CAS Latency θα λειτουργήσουν μεν, αλλά θα λειτουργήσουν στο υψηλότερο CAS Latency ανάμεσα σε αυτές και τις παλιές.

 • http://www.pcsteps.gr/ Angelos Kyritsis

  Καλησπέρα φίλε μου.

  Καμιά φορά το ίδιο BIOS χρησιμοποιείται για μητρικές με 2 και 4 θύρες RAM, και το CPU-Z βλέπει μόνο ό,τι αναφέρει το BIOS.

  Κάποιες μητρικές είναι καλόβολες με διαφορετικές RAM εφόσον έχουν τα ίδια χαρακτηριστικά, άλλες είναι δύσκολες, μπορεί να έχουν πρόβλημα ακόμα κι αν αγοράσεις ακριβώς την ίδια μάρκα και μοντέλο, μόνο και μόνο επειδή ήταν από διαφορετική παρτίδα του εργοστασίου.

  Δυστυχώς χωρίς δοκιμή δεν γίνεται να γνωρίζεις αν η μητρική σου είναι καλόβολη ή όχι.

  Το πιο ασφαλές θα ήταν να αφαιρέσεις τις παλιές RAM και να πάρεις ένα Dual Channel kit με 8GB, όπως αυτό: http://www.pcsteps.gr/8pe0

  Αν θέλεις να το ρισκάρεις, αυτή η RAM έχει σχεδόν τα ίδια χαρακτηριστικά με τη δική σου: http://www.pcsteps.gr/wbzq (έχει χαμηλότερο CAS Latency, αλλά αυτό συνήθως δεν είναι πρόβλημα, και δεν βρίσκω RAM στα 1333 με CAS Latency 10)

 • Γιωργος

  Αγγελε ευχαριστω .
  Οι μνήμες αυτές είναι 2x2GB? ναι
  βολτ 1,65
  CAS Latency 7-7-7-20

 • status23

  Σε ευχαριστώ πολύ για την απάντηση και για το χρόνο σου! :)

 • http://www.pcsteps.gr/ Angelos Kyritsis

  Είναι σχετικά περιορισμένες οι επιλογές

  Αυτές έχουν κοντινούς χρονισμούς, αλλά είναι στα 1,60volt: http://www.pcsteps.gr/dabf

  Αυτές είναι στα 1,65volt, αλλά έχουν ελαφρώς υψηλότερους χρονισμούς: http://www.pcsteps.gr/egnk

  Πιστεύω οι δεύτερες είναι καλύτερη επιλογή, παρ' ότι θα κάνουν τις δικές σου να λειτουργούν ελαφρώς πιο αργά, με CAS Latency 8.

 • Θοδωρης

  γεια σου άγγελε θέλω πάλι την βοήθεια σου πήρα τσ ραμ που λέγαμε και δν δουλεύουν μαύρη οθόνη ,,δοκίμασα και μια την παλιά μια την καινούρια και μ βγάζει ασυμβατότητα τι να κανω ?να πάρω τηλ στο e-shop θα μου της αλλάξουν??

 • captainrodos

  Τέλειος οδηγός και αναλυτικός όπως όλοι οι οδηγοί που φτιάχνεις... Μια ερώτηση
  μπαίνω στο σάιτ της μητρικής μου το επίσημο και μου λέει οτι η μητρική μου δέχεται μέχρι 4gb ram. Αν εγώ βάλω 8 θα τα δεχτή πιστεύεις?

 • http://www.pcsteps.gr/ Angelos Kyritsis

  Καλησπέρα φίλε μου,

  Εφόσον ο κατασκευαστής λέει πως το laptop παίρνει μέχρι 4GB, αυτό είναι το μόνο δεδομένο.

  Έχει τύχει να λειτουργήσει (αν πχ ο κατασκευαστής είχε γράψει τις προδιαγραφές όταν υπήρχαν στην αγορά μόνο μικρότερα αρθρώματα), αλλά είναι θέμα τύχης.

 • http://www.pcsteps.gr/ Angelos Kyritsis

  Γεια σου Θοδωρή,

  Δυστυχώς, έχεις πέσει σε "δύσκολη" μητρική. Πιθανώς θέλει πανομοιότυπες μνήμες με αυτές που έχεις για να λειτουργήσει σε Dual Channel, και δεν δέχεται άλλες μάρκες.

  Δοκίμασε να δεις μήπως στις αλλάξουν, αλλά και άλλες να πάρεις, δεν υπάρχει καμία εγγύηση συμβατότητας.

 • Mike Adamian

  Καλησπέρα θα ήθελα να κάνω δυο ερωτήσεις :

  1) πως ακριβώς καταλαβαίνω ποσα mhz και gb ram υποστηρίζει συνολικά ο υπολογιστής? (δεν κατάλαβα πως το καταλάβαινες από το πρόγραμμα)

  2)υπάρχει τρόπος να δω κατάλληλες ram για μητρική που δεν έχω ακόμα πρόσβαση στην οθόνη ( φτιάχνω νέο pc κομμάτι κομμάτι έχω αγοράσει μητρική και τώρα θέλω τις ram)

  Ευχαριστώ να είσαι καλά

 • http://www.pcsteps.gr/ Angelos Kyritsis

  Τα MHz από μόνα τους δεν σημαίνουν πολλά. Σε συνδυασμό με το CAS Latency.

  Όλες σου οι απορίες λύνονται σε αυτόν τον οδηγό:

  http://www.pcsteps.gr/24777-%CF%84%CE%B1%CF%87%CF%8D%CF%84%CE%B7%CF%84%CE%B1-%CE%BC%CE%BD%CE%AE%CE%BC%CE%B7%CF%82-ram/

  Γενικά θα πρέπει να πάρεις RAM ίδιων χαρακτηριστικών με τη δική σου, δεν γίνεται στο ίδιο σύστημα οι RAM να τρέχουν με διαφορετικές συχνότητες.

 • http://www.pcsteps.gr/ Angelos Kyritsis

  Από τη στιγμή που θα αντικαταστήσεις τις παλιές, δεν παίζουν ρόλο τα HZ και το Cas Latency για τη συμβατότητα, μόνο για την ταχύτητα της RAM.

  Καλύτερα θα ήταν να πάρεις 2x4GB, για το dual channel DDR. Αυτές είναι καλές και σημαντικά πιο γρήγορες:

  http://www.pcsteps.gr/a5id

 • http://www.pcsteps.gr/ Angelos Kyritsis

  Από τη στιγμή που αναφέρεσαι σε νέα μητρική, στην ιστοσελίδα του κατασκευαστή γράφει αναλυτικά τι RAM δέχεται.

  Πες μου το μοντέλο, για να σου προτείνω τις κατάλληλες RAM, καθώς επίσης και πόσα χρήματα θέλεις να δώσεις.

 • Mike Adamian

  η μητρική είναι η "

  Gigabyte ΕΞ58-UD3R Motherboard Sockel 1366"

  θα ήθελα 8 gb σύνολο (2 x 4 νομίζω είναι καλά)

  για να μην μπαίνεις σε κόπο άμα θέλεις γράψε μου πως να κοιτάξω μονος μου γιατί είναι αγορασμένη από δημοπρασία ebay και όχι ιστοσελίδα κατασκευαστή

  ευχαριστώ και πάλι

 • DimitrisN25

  κατι σε kingston ;ή crosair ? και κατι αλλο... τα πόσα volt παιζουν ρόλο ετσι? 1,5 ειναι οι δικές μου.

 • http://www.pcsteps.gr/ Angelos Kyritsis

  Όπως κι αν αγοράστηκε, ο κατασκευαστής είναι η Gigabyte, αυτό δεν αλλάζει ;-)

  Η μητρική σου παίρνει RAM μέχρι 2133, οπότε αυτές είναι εξαιρετική επιλογή: http://www.pcsteps.gr/dmtg

 • http://www.pcsteps.gr/ Angelos Kyritsis

  Θέλεις να πάρεις πιο αργές RAM, μόνο και μόνο για να γράφουν Kingston η Corsair πάνω? Για ποιο λόγο?

  Τα Volt παίζουν σχετικά μικρό ρόλο. Μόνο κάποιες πολύ low voltage μνήμες ίσως έχουν πρόβλημα με ορισμένες μητρικές, από 1,25v και κάτω.

 • George

  Γεία σου Άγγελε, ψάχνω μια kingston hyperx 2gb ddr2 1066 mhz ή kingston hyperx 2χ2gb ddr2 1066 mhz dual channel για να συμπληρώσω τις ήδη υπάρχουσες kingston hyperx 1χ1gb ddr2 1066 mhz dual channel που έχω πάνω. 1) αξίζει η τιμή τους σήμερα ? 2) που μπορώ να τις βρώ (στοκ ή κατι τέτοιο) ?
  Σ' ευχαριστώ εκ των προτέρων.

 • http://www.pcsteps.gr/ Angelos Kyritsis

  Το πόσο υποστηρίζει το σύστημα δεν εξαρτάται από τις RAM που είχε ήδη, αλλά από τις δυνατότητες της μητρικής. Βέβαια, με το χάος που επικρατεί στις μητρικές των laptop, είναι πρακτικά αδύνατον να βρεις αυτή την πληροφορία, οπότε όντως η πιο ασφαλής επιλογή είναι τα 1066.

  Οι RAM με 1066 kai CL 7 είναι ελαφρώς πιο γρήγορες από τις 1600 με CL11.

  Μην πάρεις δυο μονές RAM ελπίζοντας να ταιριάξουν μεταξύ τους. Πάρε απευθείας Dual Channel Kit που εγγυημένα ταιριάζει, όπως αυτό: http://www.pcsteps.gr/vw2l

 • http://www.pcsteps.gr/ Angelos Kyritsis

  Καλησπέρα Γιώργο. Οι τιμές των DDR2 γενικώς δεν αξίζουν, είναι ακριβότερες από τις αντίστοιχες DDR3, και θα πάνε άχρηστες όταν κάποια στιγμή αλλάξεις μητρική.

  Τη συγκεκριμένη μάρκα και σειρά δεν τη βλέπω πουθενά στην Ελλάδα. Μάλλον θα πρέπει να κοιτάξεις στο eBay. Δες εδώ: http://www.pcsteps.gr/26767-%CE%B1%CE%B3%CE%BF%CF%81%CE%AC-%CF%83%CF%84%CE%BF-ebay/

 • DimitrisN25

  οκ αυτές θα πάρω ! σε ευχαριστώ πολυ !

 • Nikos Par

  Καλησπέρα Άγγελε.θα ήθελα τη βοήθεια σου σε παρακαλώ.Έχω ένα toshiba satellite L500 που λογικά του έχει καεί η μητρική.Έχω 2 μνήμες ram : samsung ram 2gb 2rx8 pc3 8500s.Σκέφτομαι να αγοράσω καινούριο laptop και αναφέρεται σε ορισμένα μοντέλα ότι μπορει να γίνει upgrate στη μνήμη ram.Μπορείς να μου πεις οι συγκεκριμένες που έχω μπορούν με ποιες μητρικές μπορούν να παίξουν και πως θα τσεκάρω πριν αγοράσω laptop πόσες ελεύθερες θύρες έχει;

 • http://www.pcsteps.gr/ Angelos Kyritsis

  Καλησπέρα Νίκο,

  Οι μνήμες που έχεις είναι DDR3 και είναι συμβατές με όλα τα σύγχρονα laptop.

  Δυστυχώς συνήθως οι κατασκευαστές δεν αναφέρουν πόσες θύρες RAM έχουν τα laptop συνολικά και πόσες από αυτές είναι ελεύθερες. Είναι σπάνια τα laptop που παρέχουν αυτή την πληροφορία.

  Αν αναφέρεται η μέγιστη RAM συνήθως είναι μια σχετικά σαφής ένδειξη. Αν πχ αναφέρεται πως μπορεί η RAM να αναβαθμιστεί μέχρι τα 16GB, σημαίνει πως το laptop έχει συνολικά δύο θύρες, τη μία ελεύθερη. Αυτός είναι εμπειρικός κανόνας, πάντως.

 • http://www.pcsteps.gr/ Angelos Kyritsis

  Καλησπέρα Παναγιώτη,

  Συνήθως οι μητρικές με δύο θέσεις RAM είναι σχετικά καλόβολες, μπορούν να πάρουν διαφορετικές RAM χωρίς πρόβλημα.

  Υπάρχει όμως πάντα και η πιθανότητα η δική σου μητρική να είναι δύστροπη, και να δημιουργηθούν προβλήματα με διαφορετικές RAM, από το να έχεις μπλε οθόνες μέχρι να μην ανοίγει ο υπολογιστής με τη νέα RAM πάνω.

  Αν θέλεις να το ρισκάρεις, αυτή έχει τα ίδια χαρακτηριστικά με τη δική σου: http://www.pcsteps.gr/sq61

  Αν δεν θέλεις να το ρισκάρεις, βγάλε την παλιά και βάλε αυτές: http://www.pcsteps.gr/bexc

 • http://www.pcsteps.gr/ Angelos Kyritsis

  Παναγιώτη, το laptop αυτό έχει ένα μόνο slot μνήμης, ή δύο? Γιατί συχνά τα οικονομικά Laptop έχουν ένα μόνο slot.

  Για δοκίμασε να βάλεις το Speccy, https://www.piriform.com/speccy/builds, στην ενότητα για τη RAM αναφέρει αν υπάρχουν ελεύθερες θέσεις.

 • http://www.pcsteps.gr/ Angelos Kyritsis

  Ναι, ένα έχει, οπότε θα πρέπει να αφαιρέσεις την υπάρχουσα μνήμη για να βάλεις νέα.

  Θέλεις να βάλεις 4 ή 8GB?

 • http://www.pcsteps.gr/ Angelos Kyritsis

  Καλησπέρα Γιάννη.

  Δεν μου ανοίγει για κάποιο λόγο ο σύνδεσμος. Καλύτερα πάντως είναι να βάλεις 2x2, για να κρατήσεις το dual channel DDR.

 • Nikos Skoot

  Καλησπερα εχω z97 pro gamer και i5 4690k ψαχνω για μνημες τωρα 2x4gb γιατι μπορω μεχρι 80ευρο τι μου προτεινετε?

 • Παναγιώτης

  να δω τιμες και θα σου πω αλλα μαλλον 8.. αφαιριτε η αρχικη ετσι??

 • http://www.pcsteps.gr/ Angelos Kyritsis

  Καλησπέρα Νίκο.

  Με 9 ευρώ παραπάνω αυτές είναι από τις ταχύτερες RAM στην αγορά: http://www.pcsteps.gr/6pvu

 • http://www.pcsteps.gr/ Angelos Kyritsis

  Λογικά ναι. Υπάρχουν κάποια laptop που έχουν ενσωματωμένη τη μνήμη και δεν αφαιρείται, αλλά είναι λίγα και σπάνια.

  Υπολόγισε γύρω στα 40 για 4GB http://www.pcsteps.gr/r5ma και 76 για 8GB: http://www.pcsteps.gr/zkik

 • Παναγιώτης

  ωραια αλλα πως μπορω να ειμαι σιγουρος?

 • http://www.pcsteps.gr/ Angelos Kyritsis

  Άνοιξε το laptop. Έτσι κι αλλιώς δεν θα το ανοίξεις για να βγάλεις τη νέα μνήμη? Άνοιξέ το από πριν, για να δεις τι γίνεται.

 • http://www.pcsteps.gr/ Angelos Kyritsis

  Αυτές έχουν τα ίδια χαρακτηριστικά με τις δικές σου: http://www.pcsteps.gr/bp4p

 • Nikos Skoot

  Απλα νομιζα οτι σηκωνουν μεχρι 1600mhz τα πραγματα μου γιαυτο ρωτησα! δεν εχω καταλαβει ακριβως τι παιζει.. Ευχαριστω πολυ Αγγελε!

 • http://www.pcsteps.gr/ Angelos Kyritsis

  Οι Z97 μητρικές συνήθως υποστηρίζουν μέχρι και πάνω από 3000MHz με το XMP.

 • http://www.pcsteps.gr/ Angelos Kyritsis

  Καλησπέρα Νίκο. Δεν πιστεύω πως θα έχεις πρόβλημα.

 • Nikos

  Αρα δεν παιζει ρολο η ταχυτητα καθολου.Ουτε ειναι κατι ιδιαιτερο αυτε οι μνημες που να προκαλεσουν ασυμβατοτητα?

 • http://www.pcsteps.gr/ Angelos Kyritsis

  Όχι, η συχνότητα δεν παίζει ρόλο στη συμβατότητα. Γενικά, εφόσον είναι το σωστό DDR, οι ασυμβατότητες είναι συνήθως σπάνιες και ανεξήγητες.

 • ανδρεας ..

  καλησπερα αγγελε εχω το συγκεκριμενο λαπτοπ και θελω να βαλω αυτη τη ram ειναι συμβατη?

 • http://www.pcsteps.gr/ Angelos Kyritsis

  Καλησπέρα Γιώργο.

  Συμβατή είναι η RAM, αλλά η συγκεκριμένη είναι σχετικά αργή. Αυτή η RAM είναι πιο γρήγορη.

  Δες εδώ πώς λειτουργεί η ταχύτητα στις RAM.

 • http://www.pcsteps.gr/ Angelos Kyritsis

  Καλησπέρα Ανδρέα. Σαν χαρακτηριστικά ταιριάζουν, αλλά υπάρχει πάντα ο κίνδυνος το laptop να έχει παραξενιές στο να δεχτεί δύο διαφορετικές μνήμες μαζί, να θέλει μόνο dual channel kit. Κάποιες μητρικές είναι πιο καλόβολες από άλλες, και δυστυχώς δεν υπάρχει τρόπος να γνωρίζεις εκ των προτέρων.

 • Γιαννης

  Γεια σου Αγγελε,μήπως μπορείς να μου πεις από τις παρακάτω φωτογραφίες πια είναι η μέγιστη ραμ που μπορώ να βάλω και μήπως μπορείς να μου προτείνεις κάποια?

 • μπαμπης

  γεια σου αγγελε. περναω φαση αναβαθμισης του λαπτοπ και αφου εβαλα ssd σκεφτομαι να βαλω και ραμ. δυσκολευω να βρω πληροφοριες για την μητρικη μου ( pegatron ). εχω 2χ2 gb ddr3 dual channel στα 1333 mhz. θελω να βαλω 2χ4. παιζει ρολο η συχνοτητα? ποια μου προτεινεις εσυ?

 • http://www.pcsteps.gr/ Angelos Kyritsis

  Καλησπέρα Γιάννη,

  Η μέγιστη RAM που μπορείς να βάλεις, και σε μέγεθος και σε συχνότητα, εξαρτάται από τη μητρική. Δείξε μου τι γράφει στην καρτέλα Mainboard.

 • http://www.pcsteps.gr/ Angelos Kyritsis

  Καλησπέρα Μπάμπη,

  Η συχνότητα σίγουρα παίζει ρόλο. Οι περισσότερες μητρικές παίρνουν 1600MHz μνήμες.

  Αυτές http://www.pcsteps.gr/aay0 είναι από τις πιο γρήγορες 1600άρες RAM στην αγορά.

 • Γιαννης

  Καλησπέρα Αγγελε,σε ευχαριστώ για την απάντηση σου.Ορίστε η καρτέλα Mainboard.

 • http://www.pcsteps.gr/ Angelos Kyritsis

  Πολύ ωραία. Απ' ότι βλέπω εδώ http://h30434.www3.hp.com/t5/Hardware-Upgrades-Replacements/Maximum-RAM-for-G62-a022SL/td-p/2243959 το πιθανότερο είναι πως το laptop σου μπορεί να πάρεις 8GB RAM μέχρι 1333MHz

  Αυτές οι RAM είναι καλή επιλογή: http://www.pcsteps.gr/8ige

 • Γιαννης

  Πολύ ωραία,σε ευχαριστώ πολύ.Το λαπτοπ το έχω 5 χρόνια και με έχει βγάλει ασπροπρόσωπο,του έβαλα πρόσφατα έναν ssd και φυσάει αλλά η αλήθεια είναι οτι λίγη ραμ ακόμα θα την ήθελα,σε ευχαριστώ και πάλι!

 • Giannis dosk

  Φίλε Άγγελε καλησπέρα .Να ζητήσω και εγώ πια μπορεί να είναι η μέγιστη RAM που μπορεί να βάλω ??Μπορείς να μου προτείνεις κάτι ,διότι το σύστημά μου σέρνεται .....Σε ευχαριστώ πολύ εκ των προτέρων.

 • http://www.pcsteps.gr/ Angelos Kyritsis

  Καλησπέρα Γιάννη.

  Η μητρική σου λέει πως μπορεί να πάρει μέχρι 8GB http://www.asus.com/Motherboards/P5E3_DeluxeWiFiAPn/specifications/

  Αφού όμως έχεις 2GB πάνω μπορείς να προσθέσεις μέχρι 4GB. Επίσης, με 6GB θα πρέπει οπωσδήποτε να βάλεις 64bit Windows.

  Δεν υπάρχουν RAM με ακριβώς τα ίδια χαρακτηριστικά με τις δικές σου, αλλά πιστεύω πως αυτές θα ταιριάξουν: http://www.pcsteps.gr/obly

  Απλά πρόσεξε με βάση το manual της μητρικής οι παλιές να είναι στο ένα κανάλι dual channel και οι νέες στο άλλο κανάλι. Μην μπερδευτούν στο ίδιο κανάλι παλιές και νέες.

 • Giannis dosk

  Σε ευχαριστώ πολύ για την άμεση απάντησή σου.

 • Γιαννης88

  Καλησπερα αγγελε είχα αγορασει ενα σταθερο υπολογιστη ετοιμο και ειχε υποδοχη για 2 μνημες ραμ αλλα πανω ειχε μια.. ετσι εγω μετα απο κανα μηνα (τοτε) ειχα αγορασει αλλη μια.. συνολο 4gb.. ομως το προβλημα ηταν οτι την δευτερη δεν μου την αναγνωριζε 2gb ακριβως. και συνολικα εφτανε στα 3.3gb αντι για 4gb.το θεμα ειναι οτι προσφατα αρχισε να μου βγαζει μπλε οθονες και προβληματα υλικου. ετσι εβγαλα την μια και αφησα μονο μια. αποριες: 1: για ποιο λογο δεν τις διαβαζε 4gb? 2:δεν ειμαι σιγουρος αν εβγαλα την μανισια που ειχε πανω H αν εβγαλα αυτην που ειχα προσθεσει μετα γιατι δεν θυμαμαι με ποια σειρα ηταν. 3: γνωριζω οτι οταν εχεις 4 υποδοχες Ραμ τις τοποθετεις 1-3 2-4.. εγω που εχω 2 αφησα την ραμ στη πρωτη υποδοχη και οχι στην δευτερη. Θα υπαρξει προβλημα?

 • Παναγιωτης

  Συγχαρητηρια κ απο εμενα κ.Αγγελε για τις συμβουλες σας.Σας επισυναπτω την πρωτη καρτελα(μονο εκεινη καταφερα να αντιγραψω δυστυχως θα σας ταλαιπωρισω για τις υπολοιπες γραφοντας τες)Η καρτελα της Μemory γραφει DDR3 channel:single size:2GB Dram freq:665.1MHZ.
  SPD.
  DDR3 Module size 2048 MB
  Max.Bandw:PC3-10700(667 HZ) Man:Kingston
  Το προβλημα οπως βλεπετε ειναι οτι εχω μικρη RAM με αποτελεσμα να κολαει πολλες φορες ο υπολογιστης.Τι μου προτεινετε?Σας ευχαριστω εκ των προτερων.

 • http://www.pcsteps.gr/ Angelos Kyritsis

  Με κανένα τρόπο δεν είναι καλύτερες. Αφού τρέχουν μόνο στα 1066.

 • μπαμπης

  Οκ. Θα ψωνισω αυτές που μου πεε. Ευχάριστω πολύ αγγελε

 • http://www.pcsteps.gr/ Angelos Kyritsis

  Καλησπέρα Γιώργο. Έχεις ελέγξει αν στη μητρική σου έχεις βάλει τις μνήμες σωστά στα αντίστοιχα κανάλια, τις παλιές σε ένα κανάλι και τις νέες στο άλλο? Αν από λάθος μπήκαν παλιες και νέες μνήμες στο ίδιο κανάλι είναι πιθανό να δημιουργήθηκαν αυτά τα προβλήματα.

  Δεν έχουν όλες οι μητρικές το ίδιο κανάλι στο ίδιο χρώμα θύρας, κάποιες ορίζουν τα κανάλια 1-3 και 2-4 με τις θύρες.

  Βέβαια, υπάρχουν και κάποιες μητρικές που θέλουν και τις τέσσερις RAM στο ίδιο μέγεθος και με τα ίδια χαρακτηριστικά για να λειτουργήσουν.

 • Γιώργος

  Άγγελε, τα προβλήματα αυτά μου εμφανίστηκαν αφού είχα βάλει σωστά στα ίδια χρώματα (παλιές με παλιές και καινούργιες με καινούργιες), μα τώρα δοκίμασα να τα αλλάξω βάζοντας καινούργια -παλιά στο ίδιο χρώμα και λύθηκαν όλα τα προβλήματα. Αλλά έχω μια ακόμη απορία, είτε στο σύστημα υπάρχουν 2gb ram είτε 6gb τα Windows το αξιολογούν το ίδιο. Πιστεύεις πως θα έχω προβλήματα βάζοντας έτσι τα modules από τη ram (blue screen κ.α.)?
  Υ.Γ.Ευχαριστώ για τη γρήγορη απάντησή σου.

 • gia3nis

  Καλησπερα φιλε Αγγελε εχω ενα λαπτοπ που παρα τα 4 χρονια του με εχει βγαλει ασπροπροσωπο εχει 2χ2gb ddr3 οποτε φυσιολογικα γονατιζει μερικες φορες πλεον και σκεφτομαι να βαλω 2χ4gb ddr3 αλλα δεν ειμαι σιγουρος αν τα παιρνει η mainboard που εχω να του δωσω μια ανασα οσο πιο οικονομικη γινεται γυρω στα 80 ευρω.. Αρα τα φωτα σου ζητω στα εξης
  1} Aξιζει να δωθουν 80 ευρω κατα τη γνωμη σου ωστε τα 4gb ram να γινουν 8 gb προτου παρω αποφαση μιας ολοκληροτικης αντικαταστασης λαπτοπ που εχει πολυ μεγαλυτερο κοστος?
  2} Ποση ειναι η μεγιστη μνημη ram που μπορω να βαλω?
  3} Η παλια ram ειναι σε συχνοτητα 667 Mhz και δεν ξερω αν εχει υπαρχει στην αγορα ακομα η ιδια συχνοτητα... μπορει η mainboard μου να φορεσει ram στα 1066 mhz η 1333 mhz η θα εχω καποιο προβλημα δυσλειτουργιας?
  Καποιο λινκ αν εχεις να μου προτεινης για καποιο συγκεκριμενο προιον θα με βοηθουσε παρα πολυ διοτι εμπιστευομαι την συμβουλη σου
  Σε ευχαριστω προκαταβολικα

 • http://www.pcsteps.gr/ Angelos Kyritsis

  Η αξιολόγηση των Windows είναι εντελώς άχρηστη. Δες εδώ: http://www.pcsteps.gr/37505-%CF%84%CE%B9-%CE%B5%CE%AF%CE%BD%CE%B1%CE%B9-%CE%BF-%CE%B4%CE%B5%CE%AF%CE%BA%CF%84%CE%B7%CF%82-%CE%B5%CE%BC%CF%80%CE%B5%CE%B9%CF%81%CE%AF%CE%B1%CF%82-%CF%84%CF%89%CE%BD-windows/

  Αφού δεν έχεις προβλήματα συνεχώς τώρα όπως είχες πριν, προφανώς η μητρική σου έχει το ίδιο κανάλι σε διαφορετικά χρώματα. Σε καμία περίπτωση το ίδιο χρώμα δεν σημαίνει οπωσδήποτε το ίδιο κανάλι, υπάρχουν και οι δύο παραλλαγές.

 • http://www.pcsteps.gr/ Angelos Kyritsis

  Καλησπέρα φίλε Γιάννη,

  Δεν πιστεύω πως θα έχεις κανένα πρόβλημα να βάλεις 8GB RAM. Οι μνήμες σου είναι 1333, όλες οι μνήμες λειτουργούν στη μισή συχνότητα από αυτή που αναγράφουν (η οποία διπλασιάζεται λόγω DDR)

  Γενικά οι DDR3 θα υπάρχουν για αρκετό καιρό ακόμα, ειδικά στα laptop, οπότε δεν θεωρώ πως θα πάνε χαμένες οι RAM, τις βάζεις στο νέο laptop που θα πάρεις κάποια στιγμή - αν έχει έξτρα θύρες - και δεν θα έχεις πρόβλημα.

  Αυτές είναι καλές RAM για τον υπολογιστή σου: http://www.pcsteps.gr/9aa1

 • Πιερος Πανουλης

  Καλησπέρα Άγγελε.

  Έχω ένα msi gaming laptop και όπως θα γνωρίζεις η πλειοψηφία αυτών έχει μνήμη 4gb εξ αρχής .
  Επειδή παίζω battlefield 4 στον ελεύθερο χρόνο , θέλω να αναβαθμίσω την μνήμη προσθέτοντας άλλα 4gb συνολικά να πάει 8gb για να μην ψιλολαγκαρει .
  Διάβασα τα βήματα τι πρέπει να προσέξω και κατέβασα και το cpu-z ,αυτό που θέλω να σε ρωτήσω είναι , ( η μνήμη να σημειώσω είναι της Kingston pc3 12800 1600mhz CL11 ) βάζω μια ιδια με αυτά τα χαρακτηριστικά , δεν νομίζω εάν το part number είναι διαφορετικό να έχω θέμα , έτσι δεν είναι ;

  Ευχαριστώ εκ των προτέρων , στέλνω από Βέλγιο .

 • http://www.pcsteps.gr/ Angelos Kyritsis

  Καλησπέρα Δημήτρη, καλή Ανάσταση και σε εσένα.

  Μέχρι να βγει η τελική έκδοση των Windows 10 δεν γίνεται να ξέρουμε ποιες θα είναι οι πραγματικές απαιτήσεις. Λογικά πάντως θα είναι στα ίδια επίπεδα με των Windows 7 και 8.

  Αν δεν έχεις κολλήματα λόγω RAM - να ακούς δηλαδή το δίσκο να λειτουργεί συχνά λόγω της εικονικής μνήμης http://www.pcsteps.gr/24445-%CE%B5%CE%B9%CE%BA%CE%BF%CE%BD%CE%B9%CE%BA%CE%AE-%CE%BC%CE%BD%CE%AE%CE%BC%CE%B7-%CF%83%CF%84%CE%B1-windows-7-8/ τότε ο SSD είναι καλή επιλογή.

  Αν όμως η RAM που έχεις δεν φτάνει για τις ανάγκες σου, ο SSD δεν πρόκειται να βοηθήσει σε αυτό. Απλά θα ξεκινούν πιο γρήγορα τα Windows, αλλά τα κολλήματα θα είναι τα ίδια.

 • http://www.pcsteps.gr/ Angelos Kyritsis

  Καλησπέρα Νότη,

  Κοίτα, αν βεβαιωθείς πως οι παλιές μνήμες είναι σε ένα κανάλι και οι καινούριες στο άλλο, δεν θα έχεις προβλήματα. Θα πρέπει όμως να συμβουλευτείς το manual της μητρικής.

  Σε κάποιες μητρικές "ίδιο χρώμα θύρας = ίδιο κανάλι", σε άλλες όμως το κανάλι ορίζεται σε διαφορετικά χρώματα.

  Αν δεν σκοπεύεις κάποια στιγμή να βάλεις 32GB RAM - που γενικά σπανίως υπάρχει λόγος για τόση RAM - δεν αξίζει να μπεις στον κόπο να πουλήσεις τις μνήμες που έχεις για να πάρεις 16GB Dual Channel.

 • http://www.pcsteps.gr/ Angelos Kyritsis

  Καλησπέρα φίλε μου,

  Είσαι σίγουρος πως έχεις lag λόγω μνήμης? Ακούς δηλαδή το δίσκο να δουλεύει πολύ, επειδή χρησιμοποιείται η εικονική μνήμη? http://www.pcsteps.gr/24445-%CE%B5%CE%B9%CE%BA%CE%BF%CE%BD%CE%B9%CE%BA%CE%AE-%CE%BC%CE%BD%CE%AE%CE%BC%CE%B7-%CF%83%CF%84%CE%B1-windows-7-8/

  Το αν θα λειτουργήσει εξαρτάται σε μεγάλο βαθμό από το πόσο καλόβολη είναι η μητρική του συγκεκριμένου laptop. Υπάρχουν μητρικές που παίρνουν πάνω ό,τι νά 'ναι διαφορετικές μνήμες, υπάρχουν και άλλες που αν οι μνήμες δεν ήταν από την ίδια παρτίδα του εργοστασίου, αρχίζουν τις μπλε οθόνες ή δεν ανάβουν καθόλου.

  Δυστυχώς δεν υπάρχει τρόπος να ξέρεις αν η μητρική είναι καλόβολη ή όχι, το διαπιστώνεις μόνο με δοκιμή.

 • Πιερος Πανουλης

  Οκ Άγγελε , θα το δοκιμάσω .
  Κοίταξε δεν το έχω παρατηρήσει αυτό που λες αλλά το συγκεκριμένο παιχνίδι για να παίξει σωστά θέλει τουλάχιστον 8gb μνήμης κάτι που η msi και ενώ είμαι καταευχαριστημενος από τα χαρακτηριστικά του σύμφωνα με αυτό που πλήρωσα ( δεν έβρισκα κάτι καλύτερο , στις ίδιες τιμές συγκριτικά με άλλα ήταν αρκετά ανώτερο ) , δυστυχώς βάζουν μικρή εάν στα 4gb.
  Σε ευχαριστώ φίλε μου , θα πάρω ίδια μάρκα της Kingston με ίδια χαρακτηριστικά και πιστεύω να πάνε όλα καλά , καλή συνέχεια και να είσαι καλά .
  Στις 10 Απρ 2015 5:57 μμ, ο χρήστης "Disqus" έγραψε:

 • Παναγιωτης

  Συγχαρητηρια κ απο εμενα κ.Αγγελε για τις συμβουλες σας.Σας επισυναπτω την πρωτη καρτελα(μονο εκεινη καταφερα να αντιγραψω δυστυχως θα σας ταλαιπωρισω για τις υπολοιπες γραφοντας τες)Η καρτελα της Μemory γραφει DDR3 channel:single size:2GB Dram freq:665.1MHZ.
  SPD.
  DDR3 Module size 2048 MB
  Max.Bandw:PC3-10700(667 HZ) Man:Kingston
  Το προβλημα οπως βλεπετε ειναι οτι εχω μικρη RAM με αποτελεσμα να κολαει πολλες φορες ο υπολογιστης.Τι μου προτεινετε?Σας ευχαριστω εκ των προτερων.

 • http://www.pcsteps.gr/ Angelos Kyritsis

  Καλησπέρα Παναγιώτη.
  Πιστεύω αυτή η RAM θα είναι συμβατή http://www.pcsteps.gr/giqs

  Η πραγματική συχνότητά της είναι 667MHz, λόγω DDR πωλείται ως 1333.

 • Γιαννης

  Καλησπέρα και συγχαρητηρια και απο εμενα....Στις εικονες που σας εβαλα θα δειτε απο τι αποτελειται το pc μου..εχω ενα προβλημα.. οταν παιζω καποιο online game (πχ world of tanks) και εχω skype ή raidcall ανοιχτο αρχίζει και σερνεται και ψηλοκολλαει....και αν δεν κλεισω το ενα απο τα δυο τοτε crashαρει και κλεινει....πολλες φορες μου κολλαει και αν παιζω μονο candy crush στο fb...μπορειτε να μου πειτε τι μπορει να φταει?????ευχαριστω εκ των προτερων....

 • Γιαννης

  Ξεχασα να αναφερω πως εχω windows7 64bit...

 • http://www.pcsteps.gr/ Angelos Kyritsis

  Καλησπέρα Γιάννη

  Κατ' αρχάς παίζει ρόλο που έχεις 64bit Windows με 4GB RAM. Τα 64bit Windows χρησιμοποιούν περισσότερη μνήμη από τα 32bit και δεν κερδίζεις τίποτα.

  Δοκίμασε να απενεργοποιήσεις όλα τα προγράμματα της εκκίνησης εκτός από το antivirus, μήπως ελαφρύνει κάπως το σύστημα. http://www.pcsteps.gr/151-%CE%B5%CE%BA%CE%BA%CE%AF%CE%BD%CE%B7%CF%83%CE%B7-%CF%80%CF%81%CE%BF%CE%B3%CF%81%CE%B1%CE%BC%CE%BC%CE%AC%CF%84%CF%89%CE%BD-%CF%83%CF%84%CE%B1-windows/

 • Ανδρεας

  Καλησπερα και συγχαρητηρια για το αρθρο σας εχω μια απορει ακι θα θελα να με βοηθησετε μεσω του προγραμματος σας ειδα οτι εχω Kingston DDR2 μνημη ραμ ενδιαφερομαι να επεκτεινω την μνημη μου..θα ηθελα να σας ρωτησω θα πρεπει η καινουρια ραμ να ειναι και αυτη DDR2 και να ειναι της ιδιας εταιρειας?

 • ανδρεας ..

  τελικα να λεω να μην το δοκιμασω αλλα ευχαριστω για την απαντηση

 • http://www.pcsteps.gr/ Angelos Kyritsis

  Καλησπέρα Ανδρέα. Η μνήμη πρέπει να είναι οπωσδήποτε DDR2, αλλά δεν έχει σημασία η μάρκα.

 • Χρηστοσ

  καλησπερα! αν τα windows ειναι 32bit, τοτε ειναι ανουσιο να επεκτεινουμε τη μνημη πανω απο τα 4gb ?

 • http://www.pcsteps.gr/ Angelos Kyritsis

  Η μητρική σου θα τρέξει τις μνήμες των 2400 στα 1600, Κωνσταντίνε, δεν θα έχεις πρόβλημα.

 • http://www.pcsteps.gr/ Angelos Kyritsis

  Καλησπέρα Χρήστο. Με δεδομένο πως με το ίδιο κλειδί προϊόντος μπορείς να εγκαταστήσεις τα 64bit Windows, το ότι έχεις 32bit Windows δεν σε περιορίζει.

  Απλά κάνεις ένα format όταν βάλεις παραπάνω RAM και είσαι έτοιμος.

 • Κωνσταντινος

  Ευχαριστω για την απαντηση σου να εισαι καλα!

 • Κωνσταντινος

  Ξεχασα να σου αναφερω κατι ακομα. Εκανα ενα overclock στις ραμ μου τις πηγα απο 1333mhz στα 1600 και παρατηρησα οτι ειχα μεγαλο fps drop σε ολα τα παιχνιδια που παιζω(στο LoL απο 300 στα 100 , στο wow απο 150 στα 40 κτλ.). Ξαναπηγα τις ραμ μου στα 1333mhz και ολα επανηλθαν οπως ηταν. Μηπως τελικα η μητρικη μου δεν σηκωνει πανω απο 1333 και αν παρω τις καινουριες ραμ θα εχω προβλημα? Επισης, γιατι ειχα αυτο το τεραστιο fps drop με ελαχιστο overclock των ραμ μου? Σε παρακαλω τσεκαρε λιγο τη μητρικη μου μηπως κατι μου εχει ξεφυγει. Και παλι σε ευχαριστω και να εισαι καλα!

 • http://www.pcsteps.gr/ Angelos Kyritsis

  Όταν άλλαξες τη συχνότητα, παρατήρησες αν είχαν αλλάξει και οι χρονισμοί? Γιατί ο συνδυασμός συχνότητας και χρονισμών δίνει την ταχύτητα της RAM.

  Επίσης έκανες χειροκίνητα το overclock, ή ενεργοποίησες το XMP?

 • Κωνσταντινος

  Πηγα στα bios και αλλαξα την ταχυτητα σε profile1(1600mhz) απο τα 1333 οπου ηταν το default. Οι χρονισμοι αλλαξαν το ειδα απο το Speccy μου εβγαλε οτι οι ραμ μου πηγαν 1600 και νομιζω χωρις να ειμαι βεβαιως οτι εφαγε OC και ο επεξεργαστης τον ειδα να πηγε στα 3.6 απο το CPU-Z. Ειμαι κακασχετος απο OC πραγματικα δεν εχω ιδεα και γι αυτο του εκανα ενα φορματ του pc γιατι σε ολα τα game που επαιζα επεσαν τοσο πολυ τα fps οπως σου προαναφερα που δεν παλευοταν με τιποτα! Γνωριζεις τι μπορει να το προκαλεσε αυτο?

 • Κωνσταντινος

  Επισης ξεχασα να σου αναφερω οτι παρατηρησα και τεραστια αυξηση σε θερμοκρασιες στην gpu(gtx 560 SE) απο 55 βαθμους σε φουλ χρηση στους 70 και απο 30, χωρις τιποτα ανοιχτο, σε 55.

 • http://www.pcsteps.gr/ Angelos Kyritsis

  Φαίνεται σαν να άλλαξες το bus για να αλλάξει η συχνότητα της RAM, όχι τον πολλαπλασιαστή, γι' αυτό έγινε ταυτόχρονα overclock ο επεξεργαστής.

  Η αλλαγή του bus επηρεάζει όλα τα υποσυστήματα του υπολογιστή, και είναι πιθανό λόγο υπερθέρμανσης να δημιουργήθηκε throttling που να χαμήλωσε συνολικά τις επιδόσεις.

  Για δες εδώ τον BIOS guide https://www.youtube.com/watch?v=qU23J8OqhBY μήπως σε βοηθήσει να το κάνεις σωστά.

 • Κωνσταντινος

  Λες να δοκιμασω να το κανω απο το easytune? Εχω το app center της Gigabyte και μπορω να το κατεβασω απο εκει και αποτι εχω δει ειναι αρκετα ευκολο ακομη και για αρχαριους σαν εμενα!

 • http://www.pcsteps.gr/ Angelos Kyritsis

  Δοκίμασέ το, αν σε βολεύει καλύτερα.

Επιστροφή στην κορυφή

PCsteps VIP List

Απλοί και Χρήσιμοι οδηγοί, κάθε εβδομάδα στο inbox σου!

Μισούμε το SPAM όσο κι εσείς (ίσως και λίγο περισσότερο)

Web Analytics