Home » Hardware » Οδηγοί Αγοράς » Αναβάθμιση Laptop - Τι Μπορούμε να Βελτιώσουμε

Αναβάθμιση Laptop – Τι Μπορούμε να Βελτιώσουμε

Αυτός ο οδηγός γράφτηκε πριν από περισσότερα από 2 χρόνια. Η τεχνολογία αλλάζει και εξελίσσεται. Αν οτιδήποτε δεν σας λειτουργεί, γράψτε μας στα σχόλια και θα κοιτάξουμε να τον ανανεώσουμε.

Το παλιό μας laptop, ενώ μας κράτησε συντροφιά τόσα χρόνια, πλέον δεν καλύπτει τις ανάγκες μας. Αν δεν θέλουμε ή δεν μπορούμε να αγοράσουμε καινούριο, μια αναβάθμιση φαντάζει ως η οικονομικότερη λύση. Σε αντίθεση με τους σταθερούς, όμως, η αναβάθμιση laptop έχει σημαντικούς περιορισμούς και ιδιαιτερότητες που πρέπει να γνωρίζουμε.

Δείτε τις ενότητες του οδηγού

Προτάσεις συνεργασίας

Προωθήστε δυναμικά την επιχείρησή σας στο site του PCsteps και στο κανάλι μας στο YouTube.

Επικοινωνία

Γίνε VIP μέλος στο PCSteps

Τα μέλη υποστηρίζουν ενεργά το PCsteps για να συνεχίσει να λειτουργεί χωρίς διαφημίσεις για όλους.

Συμμετοχή

Αναβάθμιση laptop: Τι μπορούμε 100% να αναβαθμίσουμε

Πριν προχωρήσουμε στις δυσκολίες που έχει η αναβάθμιση laptop, και ενδεχομένως να σας απογοητεύσουμε, ας δούμε πρώτα ποια υποσυστήματα είναι 100% σίγουρο πως μπορούμε να αναβαθμίσουμε.

Μνήμη RAM

Μακράν η πιο ουσιαστική αναβάθμιση laptop είναι το να προσθέσουμε μνήμη RAM. Αν έχουμε μόνο 2GB RAM, ακόμη και με μια μικρή αναβάθμιση ως τα 4GB θα δούμε σημαντική διαφορά στην ταχύτητα των Windows και όλων των προγραμμάτων.

Αν μάλιστα μας αρέσει να έχουμε αρκετά προγράμματα να τρέχουν ταυτόχρονα, αν δουλεύουμε με βαριές επαγγελματικές εφαρμογές (Photoshop, AutoCAD κλπ) και αν έχουμε ανοιχτές αρκετές καρτέλες στο browser, τα 8GB RAM είναι μονόδρομος.

Εκτός από ελάχιστα μοντέλα, τα οποία δηλώνουν στις προδιαγραφές πως δεν μπορούν να δεχτούν επιπλέον μνήμη…

αναβάθμιση Laptop - Τι μπορούμε να Αναβαθμίσουμε 01

…τα περισσότερα laptop δεν έχουν πρόβλημα στο να αυξήσουμε τη RAM, τουλάχιστον μέχρι τα 8GB, ή και περισσότερο, αναλόγως το μοντέλο.

Για να βρείτε ποια ακριβώς μνήμη χρειάζεται το laptop σας, δείτε τον αναλυτικό οδηγό αγοράς RAM.

Δίσκος SSD

Μία ακόμα αναβάθμιση laptop, η οποία θα έχει άμεσο αντίκτυπο στην καθημερινή χρήση του υπολογιστή, είναι να αντικαταστήσουμε τον σκληρό του δίσκο με έναν SSD.

Δεν χρειάζεται να μας απασχολήσουν οι φυσικές διαστάσεις του δίσκου, γιατί όλοι οι SSD της αγοράς έχουν διαστάσεις 2.5″, όπως και ο HDD που έχει ήδη το laptop μας.

αναβάθμιση Laptop - Τι μπορούμε να Αναβαθμίσουμε 02

Παράλληλα, δεν χρειάζεται να ανησυχούμε για τη συμβατότητα αν έχουμε ένα σχετικά παλιό laptop. Όλες οι εκδόσεις SATA στις μητρικές είναι απόλυτα συμβατές με όλες τις εκδόσεις SATA στους σκληρούς δίσκους.

Δεν θα έχουμε λοιπόν κανένα πρόβλημα στην αναβάθμιση laptop αν το μοντέλο μας έχει θύρα SATA II και ο SSD που αγοράσαμε είναι SATA III, υπάρχει πλήρης προς τα πίσω συμβατότητα.

Ο μόνος περιορισμός, όπως καλύψαμε εκτεταμένα στον οδηγό αγοράς SSD, είναι πως συνδέοντας έναν SSD σε θύρα SATA 2, το εύρος ζώνης της θύρας θα “φρενάρει” την ταχύτητα του SSD.

Σαν αποτέλεσμα, ακόμα κι αν ο δίσκος στις προδιαγραφές του μπορεί να ξεπεράσει τα 500MB/s σε ανάγνωση ή γραφή, λόγω του SATA 2 θα περιοριστεί σε λιγότερα από 300MB/s.

αναβάθμιση Laptop - Τι μπορούμε να Αναβαθμίσουμε 03

Και σε αυτή την περίπτωση, όμως, ο SSD θα είναι ταχύτερος από οποιονδήποτε συμβατικό δίσκο HDD για laptop. Επιπλέον, οι SSD είναι ελαφρύτεροι, καταναλώνουν λιγότερη ενέργεια και θερμαίνονται λιγότερο.

Ως εκ τούτου, ακόμη και σε παλαιότερα μοντέλα αξίζει αυτή η αναβάθμιση laptop, για λόγους θερμοκρασίας και διάρκειας ζωής της μπαταρίας, έστω και με τη μειωμένη ταχύτητα.

Δεύτερος σκληρός δίσκος στη θέση του DVD-R

Ένα μειονέκτημα που έχουν οι SSD είναι πως έχουν σημαντικά υψηλότερη τιμή ανά GB από τους συμβατικούς δίσκους HDD.

Ενώ λοιπόν ο HDD στο laptop μας μπορεί άνετα να έχει χωρητικότητα 1TB ακόμα και στα οικονομικά μοντέλα, για να τον αντικαταστήσουμε με SSD του 1TB θα πρέπει τη στιγμή που γράφονται αυτές οι γραμμές να πληρώσουμε πάνω από 400 ευρώ.

αναβάθμιση Laptop - Τι μπορούμε να Αναβαθμίσουμε 04

Υπάρχει βέβαια η λύση των υβριδικών δίσκων, αλλά αυτή αποτελεί μάλλον ημίμετρο.

Η καλύτερη αναβάθμιση laptop είναι να έχουμε έναν μικρό και οικονομικό SSD για το λειτουργικό και τα προγράμματα, και έναν δεύτερο HDD για να αποθηκεύουμε τα αρχεία που απαιτούν σημαντικό όγκο (ταινίες, μουσική, games με μεγάλο Install κλπ).

Σε ένα οποιοδήποτε σταθερό υπολογιστή, το να έχουμε δύο δίσκους ταυτόχρονα είναι εξαιρετικά απλό, δεν χρειάζεται καν να το πολυσκεφτούμε.

αναβάθμιση Laptop - Τι μπορούμε να Αναβαθμίσουμε 05

Στα laptop, όμως, λόγω περιορισμών χώρου στο σασί, θα χρειαστεί ένας εναλλακτικός τρόπος.

Μια απλή μέθοδος, η οποία θα λειτουργήσει στα περισσότερα laptop, είναι να αντικαταστήσουμε το DVD-R με ένα ειδικό caddy που στο εσωτερικό του θα έχει ένα δεύτερο σκληρό δίσκο, που θα συνδέεται μέσω της θύρας SATA του DVD-R.

αναβάθμιση Laptop - Τι μπορούμε να Αναβαθμίσουμε 06

Βέβαια, αν θέλουμε ακόμα να χρησιμοποιούμε CD και DVD, θα χρειαστούμε παράλληλα ένα εξωτερικό DVD Recorder. Αν και, με τις ταχύτητες του Internet και τα μεγάλης χωρητικότητας φλασάκια USB, οι οπτικοί δίσκοι γίνονται σταδιακά είδος υπό εξαφάνιση.

Τέλος, αν έχουμε ένα σύγχρονο και σχετικά ακριβό laptop με θύρα Μ.2 (πρώην mSATA) – συνήθως τις συναντάμε σε μοντέλα άνω των 1.000 ευρώ – είναι να αγοράσουμε έναν SSD τύπου M.2.

αναβάθμιση Laptop - Τι μπορούμε να Αναβαθμίσουμε 07

Προσοχή, όμως, γιατί μπορεί το laptop να διαθέτει ήδη κάποια συσκευή όπως 3G/4G modem στη θύρα M.2, και να χρειαστεί να την αφαιρέσουμε για να εγκαταστήσουμε τον SSD.

Πρέπει επίσης να φροντίσουμε ο δίσκος να χωράει στο laptop μας, καθώς υπάρχουν και M.2 δίσκοι για σταθερούς υπολογιστές, με μεγαλύτερο μήκος.

αναβάθμιση Laptop - Τι μπορούμε να Αναβαθμίσουμε 08

Μπαταρία μεγαλύτερης χωρητικότητας (αν υπάρχει)

Αν χρησιμοποιούμε πολύ το laptop μας εκτός σπιτιού και χωρίς πρόσβαση σε τροφοδοσία, μια μπαταρία μεγαλύτερης χωρητικότητας είναι μια εξαιρετικά χρήσιμη αναβάθμιση laptop.

Θα πρέπει όμως να είμαστε προσεκτικοί, να βρούμε μια μπαταρία που να είναι ειδικά σχεδιασμένη για το Laptop μας, τόσο όσον αφορά τα ηλεκτρικά χαρακτηριστικά, όσο και το γενικότερο σχήμα για να μπορεί να “κουμπώσει” στο δικό μας μοντέλο.

αναβάθμιση Laptop - Τι μπορούμε να Αναβαθμίσουμε 09

Από εκεί και πέρα, το μόνο χαρακτηριστικό που επηρεάζει τη διάρκεια της μπαταρίας είναι η χωρητικότητα σε mAh. Μια μπαταρία με χωρητικότητα 8800mAh θα έχει διπλάσια διάρκεια ζωής με την ίδια χρήση από μια μπαταρία με 4400mAh.

αναβάθμιση Laptop - Τι μπορούμε να Αναβαθμίσουμε 10

Υπάρχει πάντως η πιθανότητα να μην βρούμε σχετική μπαταρία υψηλότερης χωρητικότητας για το δικό μας laptop, ειδικά αν είναι παλιότερο μοντέλο.

Γίνεται αναβάθμιση επεξεργαστή σε laptop?

Αν θέλουμε να τρέξουμε βαριά επαγγελματικά προγράμματα στο laptop μας, για επεξεργασία εικόνας, βίντεο, εφαρμογές CAD/CAM, ηχητική μίξη κλπ ένας ισχυρός επεξεργαστής θα επιταχύνει πολλές από τις εργασίες μας.

Θεωρητικά, η αναβάθμιση επεξεργαστή σε laptop είναι εφικτή. Στα laptop ο επεξεργαστής δεν είναι ενσωματωμένος στη μητρική, μπορεί να αφαιρεθεί και να αντικατασταθεί.

Επίσης, επεξεργαστές της ίδιας σειράς, όπως πχ ο i5 4210U και ο i7 4510U μπαίνουν στο ίδιο socket 1168.

αναβάθμιση Laptop - Τι μπορούμε να Αναβαθμίσουμε 11

-Προσοχή, όμως, ο i7 4710MQ μπαίνει σε socket 946 kai o i7 4710HQ μπαίνει σε socket 1364-

Εντούτοις, η αναβάθμιση επεξεργαστή σε laptop έχει σημαντικά προβλήματα, σε βαθμό που στην πράξη να είναι ιδιαίτερα δύσκολη, αν όχι αδύνατη.

Κατ' αρχάς, οι φορητοί υπολογιστές δέχονται ειδικούς επεξεργαστές για laptop, δεν μπορούν να δεχτούν τους επεξεργαστές για τους σταθερούς υπολογιστές. Απ' όσο ψάξαμε, στην Ελλάδα κανένα μαγαζί δεν πουλάει σκέτους επεξεργαστές για laptop.

Αυτό σημαίνει πως για την αναβάθμιση επεξεργαστή σε laptop θα πρέπει να βρούμε κάποιον μεταχειρισμένο επεξεργαστή, από μικρές αγγελίες σε εφημερίδα ή σε κάποιο forum, κάποιο ελληνικό site δημοπρασιών, ή από το eBay.

αναβάθμιση Laptop - Τι μπορούμε να Αναβαθμίσουμε 12

Φυσικά, ψάχνοντας για μεταχειρισμένους επεξεργαστές σημαίνει πως θα βρούμε κυρίως παλιότερες γενιές. Δύσκολα θα βρεθεί μεταχειρισμένος i7 4510U.

Ακόμα όμως και αν βρούμε μεταχειρισμένο επεξεργαστή που να μπαίνει στο ίδιο socket με το δικό μας, δεν έχουμε καμία εγγύηση πως θα τον υποστηρίζει το BIOS της μητρικής στο laptop μας.

Στις μητρικές για σταθερούς υπολογιστές έχουμε αναλυτικές πληροφορίες σχετικά με τους επεξεργαστές που υποστηρίζουν και την ελάχιστη απαιτούμενη έκδοση BIOS.

αναβάθμιση Laptop - Τι μπορούμε να Αναβαθμίσουμε 13

Οι μητρικές για laptop, όμως, είναι τυλιγμένες σε μυστήριο.

Δεν αναφέρεται πουθενά τι μάρκα ή μοντέλο είναι η μητρική, και ακόμα και αν τη βρούμε από το CPU-Z, πουθενά δεν θα βρούμε πληροφορίες για το ποιους επεξεργαστές υποστηρίζει και με ποιο BIOS.

Συνολικά, λοιπόν, η αναβάθμιση laptop με την αλλαγή επεξεργαστή είναι ένα ρίσκο, που έχει τη σοβαρή πιθανότητα να μπούμε σε κόπο και έξοδα για να καταλήξουμε τελικά με τη CPU στο χέρι.

Γίνεται αναβάθμιση κάρτας γραφικών σε laptop?

Μια αναβάθμιση laptop την οποία θα επιθυμούσαν πολλοί gamers, θα ήταν μια νεότερη κάρτα γραφικών, που να υποστηρίζει τα νεότερα παιχνίδια.

Τα δυσάρεστα νέα είναι πως σε όλα τα laptop, πλην ελαχίστων εξαιρέσεων, οι κάρτες γραφικών είναι ένα απλό chip ενσωματωμένο στη μητρική.

αναβάθμιση Laptop - Τι μπορούμε να Αναβαθμίσουμε 14

Είναι αδύνατη λοιπόν η αναβάθμιση κάρτας γραφικών σε laptop, είτε σε περίπτωση που θέλουμε να βάλουμε καλύτερη, είτε αν έχει χαλάσει η κάρτα γραφικών και θέλαμε να την αντικαταστήσουμε.

Ποια laptop επιτρέπουν την αναβάθμιση κάρτας γραφικών?

Αναφέραμε πως υπάρχουν ελάχιστες εξαιρέσεις laptop, τα οποία επιτρέπουν την αναβάθμιση κάρτας γραφικών.

Το 2006 ξεκίνησε μια προσπάθεια να δημιουργηθεί ένα stantard με σκοπό την αναβάθμιση κάρτας γραφικών σε laptop. Το standard αυτό ονομάστηκε Mobile PCI Express Module, σε συντομογραφία MXM.

αναβάθμιση Laptop - Τι μπορούμε να Αναβαθμίσουμε 15

Υπήρξαν ελπίδες και όνειρα για τη συγκεκριμένη κίνηση, πως σταδιακά η αναβάθμιση κάρτας γραφικών στο laptop θα γινόταν τόσο απλά και εύκολα όσο σε ένα desktop.

Στην πράξη, όμως, μέχρι και σήμερα η διάδοση του MXM είναι εξαιρετικά περιορισμένη. Ουσιαστικά, τα μόνα laptop που διαθέτουν αυτές τις θύρες είναι ορισμένα πανάκριβα Gaming laptop.

Για παράδειγμα, θύρες και κάρτες γραφικών ΜΧΜ διαθέτουν όλα τα Alienware laptops (πλην των M11x και M14x) – τουλάχιστον σύμφωνα με τη Wikipedia, όσο αξιόπιστη πηγή μπορεί να θεωρηθεί, καθώς δεν έχει σχετικές πηγές.

Το φθηνότερο Alienware στην Ελληνική ξεκινάει από τα 1700 ευρώ περίπου και φτάνουν μέχρι και τις 5.000 ευρώ. Και όλα τα μοντέλα είναι πρακτικά υπερτιμημένα για τις δυνατότητες που παρέχουν.

αναβάθμιση Laptop - Τι μπορούμε να Αναβαθμίσουμε 16

Κάτι αντίστοιχο ισχύει και με την MSI, στην οποία θα βρούμε MXM κάρτες γραφικών στα laptop της σειράς GT, που ξεκινούν από τα 1700 ευρώ.

Τέλος, άλλες εταιρείες όπως η ASUS και η Toshiba, κυκλοφόρησαν laptop με non standard MXM υποδοχές, που σήμαινε πως μπορούσαν να δεχτούν κάρτες μόνο από τους συγκεκριμένους κατασκευαστές.

Μια παρωχημένη λίστα των laptop που υποστηρίζουν MXM θα βρούμε σε αυτή τη σελίδα μέχρι και την έκδοση 2.0 και σε αυτή τη σελίδα όσον αφορά την έκδοση 3.0

αναβάθμιση Laptop - Τι μπορούμε να Αναβαθμίσουμε 17

Όπως και νά ‘χει, το MXM βρίσκεται σε αναμφισβήτητη παρακμή.

Το site http://www.mxm-upgrade.com/, που φιλοξενεί τις παραπάνω λίστες, δηλώνει στην αρχική σελίδα του πως πλέον δεν ανανεώνεται.

Το site http://www.mxm-sig.org/, που είναι το πιο “επίσημο” site σχετικά με το MXM και πίσω από το οποίο βρίσκεται η Nvidia, έχει να ανανεωθεί από τον Ιούνιο του 2012 – και πριν από αυτό, από το 2009/

αναβάθμιση Laptop - Τι μπορούμε να Αναβαθμίσουμε 18

Δεν θα ήταν υπερβολή να χαρακτηρίσουμε την όλη κίνηση του MXM ως αποτυχημένη, και δεν αποκλείουμε το ενδεχόμενο πλέον να μην παράγονται καθόλου σχετικά laptops.

Ακόμα όμως κι αν έτυχε να έχουμε laptop με MXM, οι κάρτες γραφικών που θα βρούμε στην Ελληνική αγορά είναι ελάχιστες και απαρχαιωμένες, και δεν υπάρχει καμία εγγύηση πως θα ταιριάξουν στο δικό μας laptop, λόγω BIOS.

αναβάθμιση Laptop - Τι μπορούμε να Αναβαθμίσουμε 19

Μπορεί να συνδεθεί εξωτερική κάρτα γραφικών σε laptop?

Όπως αναφέραμε, το να χαλάσει η κάρτα γραφικών σε laptop είναι πρακτικά θανατική καταδίκη για το μηχάνημα, καθώς θα πρέπει να αντικατασταθεί όλη η μητρική και συμφέρει καλύτερα να αγοράσουμε νέο laptop.

Τα καλά νέα είναι πως υπάρχουν εξωτερικές κάρτες γραφικών για laptop, οι οποίες λειτουργούν μέσω USB, όπως η EVGA UV PLUS+ | MODEL: UV39 DISPLAY ADAPTER.

αναβάθμιση Laptop - Τι μπορούμε να Αναβαθμίσουμε 20

Να σημειωθεί πως μια τέτοια κάρτα γραφικών δεν είναι κατάλληλη για gaming, καθώς δεν έχει σχεδιαστεί με αυτό το σκοπό, και κατ' επέκταση δεν διαθέτει την κατάλληλη ισχύ.

Ο βασικός της ρόλος είναι να συνδέσουμε δύο, τρεις, ή και περισσότερες εξωτερικές οθόνες στο laptop μας, για απλή χρήση στα Windows.

αναβάθμιση Laptop - Τι μπορούμε να Αναβαθμίσουμε 21

Επίσης, σε περίπτωση που η ενσωματωμένη κάρτα γραφικών έχει μεν πρόβλημα, αλλά όχι αρκετά σοβαρό για να μην αφήνει τον υπολογιστή να ανοίξει καθόλου – μπαίνει δηλαδή στα Windows, αλλά δεν έχουμε εικόνα, ή έχουμε εικόνα με προβλήματα – μια τέτοια κάρτα γραφικών είναι μια καλή και οικονομική λύση.

Μπορεί να συνδεθεί κάρτα γραφικών για σταθερό υπολογιστή σε laptop?

Κάθε benchmark θα μας επιβεβαιώσει πως οι κάρτες γραφικών για σταθερούς υπολογιστές είναι σημαντικά ισχυρότερες από τα αντίστοιχα mobile μοντέλα τους.

αναβάθμιση Laptop - Τι μπορούμε να Αναβαθμίσουμε 22

Η υπέρτατη αναβάθμιση laptop, όσον αφορά το Gaming, θα ήταν να μπορούσαμε με κάποιο τρόπο να συνδέσουμε μια desktop κάρτα γραφικών εξωτερικά σε αυτό.

Ένα σύστημα που επιτρέπει κάτι τέτοιο είναι το EXP GDC.

αναβάθμιση Laptop - Τι μπορούμε να Αναβαθμίσουμε 23

Πρακτικά πρόκειται για μια εξωτερική θύρα PCI Express 3.0, η οποία δέχεται τροφοδοσία από εξωτερικό τροφοδοτικό 220watt (παρέχεται στη συσκευασία).

αναβάθμιση Laptop - Τι μπορούμε να Αναβαθμίσουμε 23a

Συνδέεται στο laptop μας είτε μέσω της θύρας PCMCIA, που διαθέτουν τα περισσότερα laptop…

αναβάθμιση Laptop - Τι μπορούμε να Αναβαθμίσουμε 24

(πιθανώς ήταν εκείνη η θύρα που δεν είχατε ιδέα τι κάνει)

…είτε μέσω θύρας Mini PCI-E, στην οποία όμως συνήθως ήδη είναι συνδεδεμένη η κάρτα WiFi στο laptop, και τα laptop δεν συνηθίζουν να έχουν δεύτερη για ρεζέρβα.

αναβάθμιση Laptop - Τι μπορούμε να Αναβαθμίσουμε 25

Προσοχή, ενώ το κόστος είναι αρκετά λογικό, στα 45 δολάρια, η τιμή αυξάνεται με τα μεταφορικά, ενώ ο χρόνος παράδοσης μπορεί να φτάσει και τους δύο μήνες.

αναβάθμιση Laptop - Τι μπορούμε να Αναβαθμίσουμε 26

Εκτός από το ίδιο το EXP GDC θα βρούμε διάφορα σχετικά αξεσουάρ, όπως ακρυλική θήκη ή μεταλλική θήκη για να μην είναι εκτεθειμένη η κάρτα γραφικών.

αναβάθμιση Laptop - Τι μπορούμε να Αναβαθμίσουμε 27

Τέλος, αν θέλουμε να συνδέσουμε ένα θηρίο κάρτα γραφικών, το σύστημα μπορεί να δεχτεί και οποιοδήποτε τροφοδοτικό ATX σταθερού υπολογιστή, αν και θα χρειαστεί να κάνουμε πατέντα με τα καλώδια για να ξεκινάει αυτόματα το τροφοδοτικό.

αναβάθμιση Laptop - Τι μπορούμε να Αναβαθμίσουμε 28

Θα πρέπει βέβαια να έχετε υπ' όψιν σας πως η θύρα PCMCIA ουδέποτε σχεδιάστηκε για να δέχεται σήμα από την κάρτα γραφικών, και αυτό το σύστημα είναι πιθανώς η μόνη σχετική λύση του είδους, αυτή τη στιγμή.

Αυτό σημαίνει πως είναι ένα προϊόν το οποίο δεν έχει δοκιμαστεί σε μεγάλη κλίμακα, και δεν υπάρχει καμία εγγύηση πως θα λειτουργεί με το δικό σας laptop ή τη δική σας desktop κάρτα γραφικών.

Ήδη στα σχόλια βλέπουμε αναφορές πως δεν λειτούργησε με όποιες κάρτες γραφικών AMD δοκίμασε ένας συγκεκριμένος αγοραστής.

αναβάθμιση Laptop - Τι μπορούμε να Αναβαθμίσουμε 29

Αν πάντως κάποιος γενναίος τολμήσει να το επιχειρήσει, θα χαρούμε να μας γράψει τα αποτελέσματα στα σχόλια, και, γιατί όχι, να μας βοηθήσει με το κατάλληλο φωτογραφικό υλικό προκειμένου να γράψουμε έναν σχετικό οδηγό.

Δεν αποκλείεται στο μέλλον ένα τέτοιο σύστημα να γίνει το standard για τα gaming laptops, τόσο που να έχουν έξτρα εξωτερικές θύρες mini PCI-E.

Γίνεται η αναβάθμιση οθόνης σε laptop?

Σε περίπτωση βλάβης η αλλαγή οθόνης σε laptop είναι υπόθεση ρουτίνας για ένα εξουσιοδοτημένο service, εφόσον πρακτικά θα αντικατασταθεί με την ίδια ακριβώς οθόνη.

Αν όμως θέλουμε μια οθόνη καλύτερης ποιότητας στο laptop μας, πχ που να υποστηρίζει ανάλυση Full HD, γίνεται να κάνουμε μια τέτοια αναβάθμιση οθόνης?

αναβάθμιση Laptop - Τι μπορούμε να Αναβαθμίσουμε 30

Θεωρητικά, αν το μοντέλο του laptop μας βγαίνει σε δύο εκδόσεις, για παράδειγμα έχει μια έκδοση οθόνη 17 ιντσών ανάλυσης 1400×900 και μία με οθόνη 17 ιντσών Full HD 1920×1080, το πιθανότερο είναι πως μπορούμε να αλλάξουμε την οθόνη χωρίς κάποιο πρόβλημα.

Όμως το να μπει οθόνη διαφορετικής μάρκας laptop στο δικό μας, ή ακόμα και της ίδιας μάρκας αλλά διαφορετικού μοντέλου, είναι μάλλον απίθανο.

Ακόμη κι αν ταιριάζουν τα LCD Connectors, το γεγονός πως το σασί του laptop μας δεν είναι σχεδιασμένο για δεχτεί μια διαφορετική οθόνη θα μας αφήσει με μια οθόνη η οποία πρακτικά συνδέεται με τον υπόλοιπο υπολογιστή μόνο με το λεπτεπίλεπτο connector, και δεν μπορεί καν να σταθεί όρθια χωρίς εξωτερική στήριξη.

αναβάθμιση Laptop - Τι μπορούμε να Αναβαθμίσουμε 31

Η μόνη περίπτωση λοιπόν που αξίζει να δοκιμάσουμε κάτι τέτοιο είναι αν έχουμε ένα χαλασμένο laptop με οθόνη που λειτουργεί, και ένα laptop με χαλασμένη οθόνη, οπότε δεν έχουμε να χάσουμε τίποτα.

Αξίζει η αλλαγή μητρικής σε laptop?

Η μόνη περίπτωση στην οποία θα κληθούμε να αλλάξουμε μητρική σε laptop είναι αν έχει χαλάσει η παλιά, προκειμένου να προμηθευτούμε μια ίδια.

Με δεδομένο πως το “σασί” του laptop μας είναι ειδικά σχεδιασμένο για τη δική μας μητρική, είναι πρακτικά αδύνατον να βάλουμε ένα διαφορετικό μοντέλο για την αναβάθμιση laptop, αν θέλουμε πχ να υποστηρίζει μεγαλύτερους επεξεργαστές.

αναβάθμιση Laptop - Τι μπορούμε να Αναβαθμίσουμε 32

Όμως, ακόμα και σε περίπτωση βλάβης, το πρόβλημα είναι πως συχνά η αλλαγή της μητρικής κοστίζει ασήμαντα λιγότερο από το να αγοράσουμε ένα νέο – και κατά πάσα πιθανότητα καλύτερο – υπολογιστή.

Αν λοιπόν έχετε πάει το laptop σας σε τεχνικό εκτός εγγύησης, και αναφέρει πως χρειάζεται αλλαγή η μητρική, 9 στις 10 περιπτώσεις δεν σας συμφέρει μια τέτοια κίνηση.

Έχετε απορίες σχετικά με την αναβάθμιση laptop?

Αν έχετε οποιαδήποτε απορία για την αναβάθμιση laptop, ή θεωρείτε πως δεν καλύψαμε κάτι σημαντικό στον παραπάνω οδηγό, γράψτε μας στα σχόλια.

Τα σχόλια του PCsteps έχουν μεταφερθεί στο Questions.pcsteps.gr. Αν έχετε απορίες για τη δημοσίευση ή οποιαδήποτε τεχνολογική ερώτηση, από προτάσεις αγορών μέχρι τεχνικά προβλήματα, γράψτε μας εκεί. Απαντάμε το αργότερο εντός 48 ωρών.

Οι Στήλες του PCsteps

FEATURED sale alert b10 x4 aa
Οδηγοί Αγοράς
QuickSteps#320 - Δωρεάν VPN Edge, Πλήρη Αποσύνδεση Facebook, Κρυφό Μήνυμα Σε Εικόνα, Καρτούν Εικόνα Προφίλ
QuickSteps
GamingSteps#20240322 - Battle Royale Στο WoW, Ρεκόρ Χρηστών Για Το Stardew Valley, GDC Και IGF Awards 2024
GamingSteps