Home » Software » Λειτουργικά Συστήματα » Windows » Αγορά Windows 7 / Windows 8 - Αξίζουν την τιμή τους?

Αγορά Windows 7 / Windows 8 – Αξίζουν την τιμή τους?

Αυτός ο οδηγός γράφτηκε πριν από περισσότερα από 2 χρόνια. Η τεχνολογία αλλάζει και εξελίσσεται. Αν οτιδήποτε δεν σας λειτουργεί, γράψτε μας στα σχόλια και θα κοιτάξουμε να τον ανανεώσουμε.

Στον οδηγό αυτό δεν θα σας προτρέψουμε στην πειρατεία, αλλά ούτε θα σας αποτρέψουμε. Δεν θα ηθικολογήσουμε για τα έξοδα της Microsoft για τα Windows ή για το πόσα δις περιουσία έχουν τα στελέχη της. Στόχος μας είναι, απλά και ρεαλιστικά, να ελέγξουμε αν η αγορά Windows αξίζει το κόστος.

Δείτε τις ενότητες του οδηγού

Προτάσεις συνεργασίας

Προωθήστε δυναμικά την επιχείρησή σας στο site του PCsteps και στο κανάλι μας στο YouTube.

Επικοινωνία

Γίνε VIP μέλος στο PCSteps

Τα μέλη υποστηρίζουν ενεργά το PCsteps για να συνεχίσει να λειτουργεί χωρίς διαφημίσεις για όλους.

Συμμετοχή

Πόσο κοστίζει η αγορά Windows?

Ανάμεσα στα σπασμένα Windows και τα Windows που έρχονται προεγκατεστημένα με τα περισσότερα laptop, πολλοί χρήστες δεν έχουν μια ξεκάθαρη εικόνα για το ποιο είναι το κόστος για την αγορά Windows.

Αγορά Windows για οικιακή χρήση

Όπως είδαμε σε πρόσφατο οδηγό μας, υπάρχουν αρκετές διαφορετικές εκδόσεις Windows, που απευθύνονται σε διαφορετικές κατηγορίες χρηστών.

αγορά windows 7 windows 8 - αξίζουν την τιμή τους 01

Ένας απλός οικιακός χρήστης δεν έχει σχεδόν κανένα λόγο να προτιμήσει κάποια έκδοση μεγαλύτερη από τα Windows 7 Home Premium ή τα απλά Windows 8.

Η αγορά Windows 7 Home Premium κοστίζει γύρω στα 95 ευρώ αυτή τη στιγμή.

αγορά windows 7 windows 8 - αξίζουν την τιμή τους 02

Η αγορά Windows 8 έχει παρόμοιο κόστος, της τάξης των 97 ευρώ.

αγορά windows 7 windows 8 - αξίζουν την τιμή τους 03

Να σημειωθεί πως και οι δύο παραπάνω εκδόσεις είναι DSP. Αυτό σημαίνει πως μπορούν να εγκατασταθούν σε έναν μόνο υπολογιστή και συνδέονται με τη συγκεκριμένη μητρική κάρτα.

Αν αλλάξουμε υπολογιστή, ακόμη και αν διαγράψουμε εντελώς τα Windows από τον προηγούμενο, με βάση την άδεια DSP δεν έχουμε το δικαίωμα να μεταφέρουμε την εγκατάσταση των Windows. Το ίδιο θα συμβεί αν χαλάσει η μητρική του υπολογιστή μας και την αντικαταστήσουμε με μια διαφορετική.

Αν μας ενδιαφέρει η αγορά Windows με τη δυνατότητα να τη μεταφέρουμε σε ένα δεύτερο υπολογιστή, θα πρέπει να αγοράσουμε την έκδοση Retail. Θα τη βρούμε από την ίδια τη Microsoft στα 119 ευρώ.

αγορά windows 7 windows 8 - αξίζουν την τιμή τους 04

Αγορά Windows για Φοιτητές / Σπουδαστές

Αν είμαστε φοιτητές και σκοπεύουμε να προβούμε στην αγορά Windows, η Microsoft μας κάνει σημαντική έκπτωση.

Μας δίνει τη δυνατότητα να αποκτήσουμε την Professional έκδοση των Windows 8 σε κόστος λιγότερο από το 1/4 της τιμής της λιανικής, φθηνότερα και από την οικιακή έκδοση.

αγορά windows 7 windows 8 - αξίζουν την τιμή τους 05

Βέβαια, κάποια ακαδημαϊκά ιδρύματα δίνουν τη δυνατότητα στους φοιτητές να έχουν δωρεάν νόμιμα Windows μέσω του ίδιου του πανεπιστημίου. Οπότε, αν είστε φοιτητής, ψάξτε το λίγο.

Αγορά Windows με Volume Licence

Αν έχουμε μια επιχείρηση και θέλουμε να αγοράσουμε Windows για 5, 10 ή περισσότερους υπολογιστές, προφανώς δεν θα απευθυνθούμε στη λιανική.

Η Microsoft διαθέτει ειδικές Volume Licence άδειες. Για λεπτομέρειες σχετικά θα πρέπει να επικοινωνήσουμε με τη Microsoft Hellas ή με κάποιο εξουσιοδοτημένο μεταπωλητή Windows.

αγορά windows 7 windows 8 - αξίζουν την τιμή τους 06

Τι περιλαμβάνει η αγορά Windows

Όπως είδαμε στον οδηγό για τη λήξη υποστήριξης των Windows, κάθε έκδοση των Windows θα υποστηρίζεται από τη Microsoft για τουλάχιστον 10 χρόνια.

αγορά windows 7 windows 8 - αξίζουν την τιμή τους 07

Αυτό σημαίνει πως με την αγορά Windows σε έκδοση DSP έχουμε πρακτικά λειτουργικό σύστημα για όλη τη διάρκεια ζωής του υπολογιστή μας.

Αν αγοράσουμε Retail έκδοση, έχουμε λειτουργικό σύστημα για μια ολόκληρη δεκαετία, ακόμη κι αν αλλάζουμε υπολογιστή κάθε έξι μήνες.

Εφαρμόζοντας ολοκλήρωμα και το πυθαγόρειο θεώρημα του Θαλή, προκύπτει πως η αγορά Windows μπορεί να μας κοστίσει από 9,5 μέχρι 11,9 ευρώ το χρόνο, και ακόμα λιγότερα αν τα αγοράσουμε ως φοιτητές.

Ποιοι είναι οι κίνδυνοι από τη χρήση πειρατικών Windows

Με βάση τους αριθμούς, λοιπόν, η αγορά windows δεν κοστίζει τίποτα σε σχέση με το διάστημα που θα τα χρησιμοποιούμε.

Όμως, αν έχουμε συνολικά 500 ευρώ για την αγορά υπολογιστή, δεν είναι ευχάριστο να αγοράσουμε τελικά ένα μηχάνημα των 380 ευρώ για να δώσουμε 120 ευρώ για την αγορά Windows σε retail έκδοση, ώστε να τα έχουμε και για τον επόμενο υπολογιστή.

αγορά windows 7 windows 8 - αξίζουν την τιμή τους 08

Το πρόβλημα είναι πως ένας μέσος χρήστης που θα κατεβάσει ένα Torrent των Windows, ή ακόμη και ένα σκέτο σπαστήρι για να το χρησιμοποιήσει με ένα αυθεντικό ISO, δεν μπορεί να ξέρει κατά πόσον είναι ασφαλές.

Υπάρχουν malware τύπου Rootkit, τα οποία κρύβονται τόσο βαθιά στο λειτουργικό σύστημα, που πρακτικά αποτελούν μέρος του, και ένα απλό antivirus, ανεξαρτήτως της ποιότητάς του, μπορεί καν να μην γνωρίζει την ύπαρξή τους, πόσο μάλλον να τους καθαρίσει.

Υπάρχουν φυσικά ειδικά anti-rootkit εργαλεία, όπως το Kaspersky TDSSKiller, το οποίο μάλιστα είναι δωρεάν. Πόσοι απλοί χρήστες όμως γνωρίζουν την ύπαρξη τέτοιων εργαλείων?

αγορά windows 7 windows 8 - αξίζουν την τιμή τους 09

Αξίζει να παρατηρήσουμε το γεγονός ότι μια από τις μεγαλύτερες εταιρείες antivirus έχει αναγκαστεί να κυκλοφορήσει ξεχωριστό εργαλείο. Αυτό δείχνει ξεκάθαρα πόσο ανήμπορα είναι τα απλά antivirus, δωρεάν ή πληρωμένα, απέναντι στα Rootkit.

Δεν είναι τυχαίο πως έχουν υπάρξει botnet (δίκτυα μολυσμένων υπολογιστών) τα οποία περιλάμβαναν μέχρι και 1.000.000 υπολογιστές.

αγορά windows 7 windows 8 - αξίζουν την τιμή τους 13

Βέβαια, αυτό δεν σημαίνει πως όλες οι σπασμένες εκδόσεις των Windows είναι μολυσμένες, ούτε πως όλα τα σπαστήρια κρύβουν rootkits.

Όμως, ένας απλός χρήστης, επειδή έβαλε ένα σκέτο antivirus ή ακόμη και μια σουίτα Internet Security στα σπασμένα του Windows, θα έχει την ψευδαίσθηση πως είναι ασφαλής, χωρίς στην πραγματικότητα να υπάρχει καμία εγγύηση για αυτό.

Για να μην αναφέρουμε φυσικά το γεγονός πως πολλοί χρήστες που βάζουν σπασμένα Windows κλείνουν εντελώς το Windows Update, λήγοντας πρακτικά εκείνη τη στιγμή την όποια υποστήριξη της Microsoft, και αφήνοντας τα Windows ξέφραγο αμπέλι.

αγορά windows 7 windows 8 - αξίζουν την τιμή τους 10

Πρέπει λοιπόν όλοι να αγοράσουμε Windows?

Τα καλά νέα είναι πως ο μόνος λόγος για να αγοράσουμε Windows είναι αν παίζουμε παιχνίδια ή αν θέλουμε να τρέξουμε κάποια πολύ συγκεκριμένα προγράμματα.

Όπως είδαμε και στον οδηγό για το καλύτερο λειτουργικό σύστημα, για έναν μέσο χρήστη που πλοηγείται στο Internet, βλέπει ταινίες και χρησιμοποιεί εφαρμογές Office, μία διανομή Linux μπορεί να του προσφέρει όλα όσα προσφέρουν τα Windows, συν ασύγκριτα μεγαλύτερη ασφάλεια, και όλα αυτά χωρίς να κοστίζει τίποτα.

αγορά windows 7 windows 8 - αξίζουν την τιμή τους 11

Συν ότι, ακόμα και για τα παιχνίδια, με το Steam να είναι διαθέσιμο για Linux εδώ και μήνες, και τη διανομή Steam OS της Valve υπό ανάπτυξη, σταδιακά όλο και περισσότεροι τίτλοι μεταφέρονται και σε αυτή την πλατφόρμα.

αγορά windows 7 windows 8 - αξίζουν την τιμή τους 12

Αν εντούτοις χρειάζεται οπωσδήποτε να αγοράσουμε Windows, στα χρόνια που θα τα χρησιμοποιούμε θα έχουν κάνει πολλές φορές απόσβεση της αξίας τους.

Εσείς, τι πιστεύετε σχετικά με την αγορά Windows?

Πιστεύετε πως αξίζει η αγορά Windows? Τα θεωρείτε υπερτιμημένα? Θεωρείτε πως η πειρατεία είναι καλή λύση, ανεξαρτήτως των κινδύνων?

Γράψτε μας τη γνώμη σας στα σχόλια – και φροντίστε να κρατήσουμε τη συζήτηση πολιτισμένη.

Τα σχόλια του PCsteps έχουν μεταφερθεί στο Questions.pcsteps.gr. Αν έχετε απορίες για τη δημοσίευση ή οποιαδήποτε τεχνολογική ερώτηση, από προτάσεις αγορών μέχρι τεχνικά προβλήματα, γράψτε μας εκεί. Απαντάμε το αργότερο εντός 48 ωρών.

Οι Στήλες του PCsteps

FEATURED sale alert b10 x4 aa
Οδηγοί Αγοράς
QuickSteps#320 - Δωρεάν VPN Edge, Πλήρη Αποσύνδεση Facebook, Κρυφό Μήνυμα Σε Εικόνα, Καρτούν Εικόνα Προφίλ
QuickSteps
GamingSteps#20240322 - Battle Royale Στο WoW, Ρεκόρ Χρηστών Για Το Stardew Valley, GDC Και IGF Awards 2024
GamingSteps