Home » Hardware » Reviews » GTX 1660 Ti - Η Νέα Βασίλισσα Των Επιδόσεων Σε Ανάλυση Full HD
GTX 1660 Ti - Η Νέα Βασίλισσα Των Επιδόσεων Σε Ανάλυση FullHD

GTX 1660 Ti – Η Νέα Βασίλισσα Των Επιδόσεων Σε Ανάλυση Full HD

Αυτός ο οδηγός γράφτηκε πριν από περισσότερα από 2 χρόνια. Η τεχνολογία αλλάζει και εξελίσσεται. Αν οτιδήποτε δεν σας λειτουργεί, γράψτε μας στα σχόλια και θα κοιτάξουμε να τον ανανεώσουμε.

Η GTX 1660 Ti είναι μία νέα κάρτα γραφικών της Nvidia με αρχιτεκτονική Turing, η οποία φιλοδοξεί να κατακτήσει την κορυφή στην κατηγορία των 1080p. Εξετάσαμε την υλοποίηση Ventus XS OC Edition της MSI, που είναι από τις πιο οικονομικές στην αγορά. Δοκιμάσαμε εκτεταμένα την κάρτα, τόσο σε συνθετικά benchmark όσο και σε παιχνίδια. Δείτε αν αξίζει η αγορά της, και σαν απόδοση, αλλά και σαν τιμή.

Δείτε τις ενότητες του οδηγού

Προτάσεις συνεργασίας

Προωθήστε δυναμικά την επιχείρησή σας στο site του PCsteps και στο κανάλι μας στο YouTube.

Επικοινωνία

Γίνε VIP μέλος στο PCSteps

Τα μέλη υποστηρίζουν ενεργά το PCsteps για να συνεχίσει να λειτουργεί χωρίς διαφημίσεις για όλους.

Συμμετοχή

Nvidia GTX 1660 Ti

Το τελευταίο εξάμηνο είχαμε τόσες πολλές νέες κυκλοφορίες στις κάρτες γραφικών, που έχουμε αρχίσει και χάνουμε το μέτρημα.

Ξεκινήσαμε τον Οκτώβρη με την κυκλοφορία των καρτών RTX της Nvidia, οι οποίες έπαιζαν χωρίς ανταγωνισμό στην high-end κατηγορία.

Η AMD απάντησε με την κυκλοφορία της RX 590. Όμως, δεν είναι ακριβώς νέα κάρτα, αλλά rebrand της 580 και δεν φτάνει ούτε τις επιδόσεις της 2060.

Έπειτα, η AMD επανήλθε στο προσκήνιο με την Radeon Seven, που είναι η πρώτη κάρτα παγκοσμίως σχεδιασμένη στα 7 nm.

Με αυτήν την κάρτα, η εταιρεία κατάφερε να κοντράρει την 2080, χωρίς όμως να κερδίζει ξεκάθαρα το προβάδισμα. Το σίγουρο είναι ότι θα δυσκολευτούμε να τη βρούμε στην αγορά, και αν τη βρούμε, θα πρέπει να τη χρυσοπληρώσουμε.

Τώρα είναι και πάλι σειρά της Nvidia να “παίξει μπάλα”. Αυτή τη φορά στοχεύοντας στα 1080p, εκεί που μέχρι στιγμής δεν είχε δείξει τίποτα καινούριο μετά την κυκλοφορία της 1060 από το 2016.

H επίσημη κυκλοφορία της νέας κάρτας έγινε στις 22 Φεβρουαρίου. Και το όνομα αυτής; GTX 1660 Ti.

Ναι, GTX, όχι RTX. Η συγκεκριμένη κάρτα δεν υποστηρίζει Ray Tracing. Βέβαια, δεν έχει καμία σημασία, καθώς η τεχνολογία για την ώρα είναι πρακτικά άχρηστη, αν ρωτάτε τη γνώμη μας.

Στην ουσία, αυτό που έκανε η Nvidia ήταν να πάρει την τεχνολογία Turing των καρτών RTX, να πετσοκόψει τους λεγόμενους Tensor και RT cores, και να μας παραδώσει μία κάρτα αρκετά αποδοτική και οικονομική για τα 1080p, απλά χωρίς το Ray Tracing.

Και όταν λέμε οικονομική, δεν εννοούμε μόνο από άποψη τιμής αγοράς, αλλά και από άποψη κατανάλωσης. Οι απαιτήσεις της καλύπτονται άνετα και από ένα τροφοδοτικό των 450 Watt. Επίσης, να αναφέρουμε ότι η κάρτα έρχεται με 6GB μνήμης GDDR6.

Τώρα, γιατί η Nvidia αποφάσισε να δώσει αυτήν την περίεργη ονομασία; Δεν το γνωρίζουμε.

Πιθανότατα για να μην μπερδέψουμε την κάρτα με τη σειρά RTX που ξεκινάει με το 20, αλλά παράλληλα να μην νομίζουμε ότι πρόκειται για την παλιά σειρά 10.

Μπορούμε να λέμε λοιπόν ότι η σειρά 16 είναι κάτι ενδιάμεσο. Ενδεχομένως να δούμε και άλλα μοντέλα σε αυτή τη σειρά στο άμεσο μέλλον, και μάλιστα ακόμα πιο οικονομικά.

MSI Ventus XS OC Edition

Η κάρτα της δοκιμής είναι η GTX 1660 Ti Ventus XS Overclock Edition της MSI. Πρόκειται για μία από τις πιο οικονομικές υλοποιήσεις που θα συναντήσουμε.

Αυτό φαίνεται από την πρώτη στιγμή που θα πιάσουμε την κάρτα στα χέρια μας, καθώς ο σκελετός των ανεμιστήρων και της ψύκτρας είναι φτιαγμένος από πλαστικό.

Ωστόσο, δεν την κάνει σε καμία περίπτωση να φαίνεται “φθηνή” στην εμφάνιση. Ο όλος σχεδιασμός είναι αρκετά κομψός, καθώς το backplate έρχεται στο κλασικό μαύρο χρώμα με ασημί διακριτικές λεπτομέρειες.

Στην πλευρά των ανεμιστήρων κυριαρχεί το ασημί και στο κέντρο τους υπάρχει μία λεπτή λωρίδα πράσινου για να σπάει τη μονοτονία.

Στα πλάγια θα βρούμε ζωγραφισμένο το λογότυπο της MSI, μαζί με την ονομασία Geforce GTX της κάρτας. Αν ψάχνετε να βρείτε πού κρύβει τα φωτάκια RGB, μην κουράζεστε άδικα. Δεν θα βρείτε φωτισμό σε αυτήν την υλοποίηση.

Η κάρτα έχει δύο ανεμιστήρες για την ψύξη της. Όμως, από άποψη μεγέθους, είναι αρκετά μικροκαμωμένη – τόσο που χωράει στην παλάμη του ενός χεριού.

Το μήκος της φτάνει μόλις τα 21 εκατοστά και ζυγίζει 669 γραμμάρια, πράγμα που σημαίνει ότι μπορούμε να την τοποθετήσουμε και σε mini ITX κουτιά, αρκεί να μην έχουν περιορισμό όσον αφορά το ύψος, και να θέλουν low-profile κάρτα γραφικών.

Επίσης, διαθέτει μία 8-pin θύρα τροφοδοσίας, και όπως είπαμε, αρκεί ένα τροφοδοτικό των 450W για να καλύψει τις ανάγκες της.

Τέλος, στο πίσω μέρος θα βρούμε τρεις θύρες DisplayPort και μία θύρα HDMI.

Πώς μετρήσαμε τις επιδόσεις

Για να μετρήσουμε τις επιδόσεις της 1660 Ti, τη συνδέσαμε σε σύστημα με επεξεργαστή i7 7700K και 16GB RAM.

Έπειτα, τρέξαμε δύο από τα πιο δημοφιλή benchmarks που κυκλοφορούν για κάρτες γραφικών. Το Unigine Superposition στα Extreme Settings, στο οποίο η κάρτα συγκέντρωσε 3459 πόντους, και το 3DMark Time Spy, όπου έφτασε τους 6712 πόντους.

Συγκρίνοντας τα αποτελέσματά μας online με άλλα συστήματα, διαπιστώνουμε ότι η GTX 1660 Ti βρίσκεται στα ίδια επίπεδα επιδόσεων με μία GTX 1070 – ίσως και ελάχιστα παραπάνω.

Για να δούμε και πώς αποδίδει στην πράξη, τη δοκιμάσαμε σε εφτά δημοφιλή παιχνίδια και μετρήσαμε τα FPS, έχοντας τα γραφικά στις μέγιστες ρυθμίσεις. Τα αποτελέσματα φαίνονται στο παρακάτω γράφημα.

Καθ’ όλη τη διάρκεια των δοκιμών, μετρήσαμε επίσης τις μέγιστες και ελάχιστες θερμοκρασίες.

Σε κατάσταση idle η κάρτα της MSI δεν ξεπερνούσε τους 33oC. Σε πλήρη ισχύ κατά τη διάρκεια των stress test και του gaming, το μεγαλύτερο που είδαμε ήταν οι 65 βαθμοί. Πρόκειται λοιπόν για μία αρκετά κρύα κάρτα.

Αξίζει η αγορά της;

Το ερώτημα είναι ένα: αξίζει η αγορά της, έναντι όλων των άλλων καρτών της κατηγορίας;

Επειδή από μόνα τους τα νούμερα δεν μπορούν να μας πουν τίποτα απολύτως, ας κάνουμε μία μετάφραση σε απλά Ελληνικά.

Όπως είδαμε στις μετρήσεις μας και επιβεβαιώσαμε στα διάφορα benchmarks που κυκλοφορούν στο ίντερνετ, η 1660 Ti έχει ελάχιστα καλύτερες επιδόσεις από την GTX 1070, ενώ βρίσκεται λίγο πιο κάτω από μία Vega 56.

Το βασικό είναι όμως ότι κοστίζει λιγότερο και από τις δύο.

Στην ελληνική αγορά, και ανάλογα με την υλοποίηση, η τιμή της ξεκινάει από τα 280€, ενώ την 1070 τη βρίσκουμε στα 330€. Για να μην αναφέρουμε την τιμή της Vega 56, που ξεκινάει από τα 370€ στην καλύτερη περίπτωση.

Μεταξύ αυτών των τριών καρτών, η GTX 1660 Ti είναι ξεκάθαρα το καλύτερο value for money.

Η μόνη κάρτα που θα έχει δυνατό προβάδισμα έναντι της GTX 1660 Ti σε αυτήν την κατηγορία, και θα μας δώσει καλύτερες επιδόσεις έως και 15%, είναι η RTX 2060. Ωστόσο, πρέπει να λάβουμε υπόψιν ότι κοστίζει 70€ παραπάνω.

Αν πάλι τη συγκρίνουμε με την πρόσφατη RX 590 της AMD, που έρχεται κι αυτή κοντά στα 270€, η GTX 1660 Ti φαίνεται να αποδίδει από 11% έως 22% καλύτερα σε όλα τα παιχνίδια στα 1080p.

Αυτό πρακτικά μεταφράζεται σε τουλάχιστον 10 – 15 fps παραπάνω στα περισσότερα παιχνίδια, γεγονός που κατατροπώνει την 590 και αναδεικνύει την 1660 Ti βασίλισσα της κατηγορίας.

GTX 1660 Ti

Και δεδομένου ότι οι κάρτες της Nvidia λειτουργούν πλέον και με FreeSync οθόνες υπό προϋποθέσεις, η 590 χάνει και το μοναδικό πλεονέκτημα που θα μπορούσε να έχει απέναντί της.

Τέλος, συγκρίνοντάς την με τις πιο οικονομικές GTX 1060 και RX 580, η 1660 Ti έχει πάνω από 30% καλύτερες επιδόσεις.

Παράλληλα, έχει και τη μικρότερη κατανάλωση που έχουμε δει σε μια τόσο ισχυρή κάρτα, η οποία μπορεί να συγκριθεί με την κατανάλωση της 1050 Ti.

Όπως το βλέπουμε εμείς, αν παίζουμε παιχνίδια στα 1080p και ψάχνουμε για αγορά κάρτας γραφικών, δύο είναι οι επιλογές μας:

  • Ή παίρνουμε την GTX 1660 Ti στα 280€, που θα μας δώσει άριστες επιδόσεις, μικρή κατανάλωση, συμβατότητα με FreeSync, και δυνατότητα να παίξουμε στα 144Hz.GTX 1660 Ti
  • Ή αν το budget μας είναι πιο περιορισμένο, πάμε στην RX 580 στα 200€. Η κάρτα αυτή στέκεται ακόμα αξιοπρεπώς στα 1080p, με 60fps σε medium και high γραφικά.

Όσο για την RTX 2060, παρότι αξίζει τα χρήματά της, απευθύνεται περισσότερο σε χρήστες που στοχεύουν στα 1440p, γι’ αυτό και δεν την προτείνουμε για τα 1080p.

Θα επιλέγατε την GTX 1660 Ti;

Αυτές ήταν οι εντυπώσεις μας για την νέα κάρτα GTX 1660 Ti της Nvidia. Κατά τη γνώμη μας, η Nvidia έκανε αρκετά καλή δουλειά στο τρίπτυχο επιδόσεις-κατανάλωση-τιμή.

Θεωρούμε ότι η 1660 Ti δεν έχει αντίπαλο σε κανέναν τομέα στην κατηγορία που κινείται. Εσάς ποια είναι η γνώμη σας; Αν σας άρεσε η παρουσίαση ή αν έχετε απορίες, γράψτε μας στα σχόλια.

Τα σχόλια του PCsteps έχουν μεταφερθεί στο Questions.pcsteps.gr. Αν έχετε απορίες για τη δημοσίευση ή οποιαδήποτε τεχνολογική ερώτηση, από προτάσεις αγορών μέχρι τεχνικά προβλήματα, γράψτε μας εκεί. Απαντάμε το αργότερο εντός 48 ωρών.

Οι Στήλες του PCsteps

FEATURED sale alert b10 x4 aa
Οδηγοί Αγοράς
QuickSteps#320 - Δωρεάν VPN Edge, Πλήρη Αποσύνδεση Facebook, Κρυφό Μήνυμα Σε Εικόνα, Καρτούν Εικόνα Προφίλ
QuickSteps
GamingSteps#20240322 - Battle Royale Στο WoW, Ρεκόρ Χρηστών Για Το Stardew Valley, GDC Και IGF Awards 2024
GamingSteps