Home » Software » Λειτουργικά Συστήματα » Windows » Η Λήξη Υποστήριξης των Windows και τα Ψέματα

Η Λήξη Υποστήριξης των Windows και τα Ψέματα

Αυτός ο οδηγός γράφτηκε πριν από περισσότερα από 2 χρόνια. Η τεχνολογία αλλάζει και εξελίσσεται. Αν οτιδήποτε δεν σας λειτουργεί, γράψτε μας στα σχόλια και θα κοιτάξουμε να τον ανανεώσουμε.

Ένας αναγνώστης, στις “Ερωτήσεις“, ανέφερε μια δημοσίευση ενός “ειδησεογραφικού” site πως η υποστήριξη των Windows 7 λήγει στις 13 Ιανουαρίου 2015, και πως “το τέλος της υποστήριξης […] είναι σίγουρο ότι θα προκαλέσει αναταράξεις”. Στον οδηγό αυτό θα δούμε γιατί αυτό είναι ψέμα, και την πραγματική λήξη υποστήριξης των Windows.

Δείτε τις ενότητες του οδηγού

Προτάσεις συνεργασίας

Προωθήστε δυναμικά την επιχείρησή σας στο site του PCsteps και στο κανάλι μας στο YouTube.

Επικοινωνία

Γίνε VIP μέλος στο PCSteps

Τα μέλη υποστηρίζουν ενεργά το PCsteps για να συνεχίσει να λειτουργεί χωρίς διαφημίσεις για όλους.

Συμμετοχή

Κατ' αρχάς, για να καθησυχάσουμε όσους πιθανώς διάβασαν μια τέτοια είδηση, η ελάχιστη ημερομηνία για τη λήξη υποστήριξης των Windows 7 θα είναι στις 14 Ιανουαρίου του 2020, ημέρα Τρίτη.

Μετά από αυτή την ημερομηνία – και αν στο μεταξύ δεν πάρει παράταση από τη Microsoft – για την ασφάλεια του υπολογιστή μας, είμαστε υποχρεωμένοι να τα αντικαταστήσουμε με κάποιο άλλο λειτουργικό.

η πραγματική λήξη υποστήριξης των windows 7 8 01

Όμως οι 13 Ιανουαρίου 2015 είναι μια πραγματική ημερομηνία που αναφέρει η Microsoft σχετικά με τα Windows 7.

Ας δούμε λοιπόν πως μισές αλήθειες, “τρομακτικές” εκφράσεις και μια γερή δόση παραπληροφόρησης μπορούν να ανησυχήσουν τους χρήστες πως θα πρέπει να αποχωριστούν το λειτουργικό σύστημα της προτίμησής τους, πριν της ώρας του.

Ο κύκλος ζωής των Windows

Όπως είδαμε με τη λήξη υποστήριξης των Windows XP τον Απρίλιο του 2014, κάθε λειτουργικό σύστημα έχει μια οριστική “ημερομηνία λήξης”, μετά την οποία παύει κάθε υποστήριξη για τους οικιακούς χρήστες από τη Microsoft.

η πραγματική λήξη υποστήριξης των windows 7 8 02

Η υποστήριξη των Windows είναι εξαιρετικά σημαντική, γιατί κλείνει κενά ασφαλείας που θα ανακαλυφθούν, βοηθώντας να διατηρήσουμε τον υπολογιστή μας ασφαλή.

Αυτό που είναι σημαντικό να συνειδητοποιήσουμε είναι πως από την ημέρα της κυκλοφορίας μιας νέας έκδοσης των Windows, γνωρίζουμε ακριβώς ποια θα είναι η ελάχιστη ημερομηνία υποστήριξής τους.

Το “προσδόκιμο ζωής” των Windows

Η Microsoft δεν αποφασίζει στην τύχη για πόσο διάστημα θα υποστηρίζει το κάθε ένα από τα λειτουργικά της συστήματα.

η πραγματική λήξη υποστήριξης των windows 7 8 03

Για την ακρίβεια, έχουν μια πολύ συγκεκριμένη πολιτική για τον κύκλο ζωής υποστήριξης, η οποία ξεκίνησε να εφαρμόζεται από τον Ιούνιο του 2004.

Σύμφωνα με αυτή την πολιτική, κάθε λειτουργικό σύστημα θα υποστηρίζεται για τουλάχιστον 10 χρόνια.

η πραγματική λήξη υποστήριξης των windows 7 8 04

Στην 10ετία αυτή του κύκλου ζωής κάθε λειτουργικού, η Microsoft εγγυάται τουλάχιστον 5 χρόνια βασικής υποστήριξης, ή 2 επιπλέον χρόνια μετά την κυκλοφορία της επόμενης έκδοσης Windows, όποιο διάστημα είναι μεγαλύτερο.

Αν δηλαδή πάνω στην πενταετία κυκλοφορήσει μια νέα έκδοση των Windows, η βασική υποστήριξη της προηγούμενης έκδοσης θα είναι 5+2=7 χρόνια.

Στη συνέχεια, η Microsoft παρέχει εκτεταμένη υποστήριξη για άλλα 5 χρόνια, ή 2 επιπλέον χρόνια μετά την κυκλοφορία της μεθεπόμενης έκδοσης των Windows, επίσης όποιο είναι μεγαλύτερο.

Με βάση αυτή την πολιτική, οι ημερομηνίες λήξης της υποστήριξης για τις σύγχρονες εκδόσεις των Windows είναι οι παρακάτω:

η πραγματική λήξη υποστήριξης των windows 7 8 04a

Άρα, το μόνο που θα λήξει στις 15 Ιανουαρίου για τα Windows 7 είναι η βασική υποστήριξη. Η εκτεταμένη υποστήριξη θα κρατήσει μέχρι το 2020.

Για περισσότερες πληροφορίες, δείτε τη σχετική σελίδα της Microsoft, η οποία ανανεώνεται για κάθε νέα έκδοση των Windows ή κυκλοφορία Service Pack.

Ποιες οι διαφορές βασικής και εκτεταμένης υποστήριξης?

Ο παρακάτω πίνακας, από τη σελίδα με την πολιτική υποστήριξης της Microsoft, δείχνει ακριβώς τι αλλάζει ανάμεσα στην βασική και την εκτεταμένη υποστήριξη.

η πραγματική λήξη υποστήριξης των windows 7 8 05

Με απλά λόγια, όσον αφορά τις ενημερώσεις ασφαλείας που κλείνουν τις τρύπες στο λειτουργικό σύστημα, είμαστε απόλυτα καλυμμένοι για ολόκληρη τη δεκαετία της υποστήριξης.

Η παραπληροφόρηση

Το συγκεκριμένο “ειδησεογραφικό” site λοιπόν, που απαξιούμε ακόμη και να αναφέρουμε το όνομά του, με το επίπεδο της “δημοσιογραφίας” που εφαρμόζει, φέρνει από την αρχή την καταστροφή.

Το άρθρο, μετά τον βαρύγδουπο τίτλο “Η Microsoft σταματάει την υποστήριξη των Windows 7” ξεκινάει αναφέροντας τον “εφιάλτη” της λήξης υποστήριξης των XP, και πως η Microsoft εξέδωσε “προειδοποίηση που θα φέρει αναστάτωση στους πελάτες“.

Η δήθεν “προειδοποίηση” δεν είναι παρά μια απλή ανακοίνωση, που έχει σαν σκοπό την υπενθύμιση για την προγραμματισμένη λήξη της υποστήριξης σε συγκεκριμένα προϊόντα.

η πραγματική λήξη υποστήριξης των windows 7 8 06

Στη συνέχεια, όμως, αρχίζουν τα χοντρά ψέματα.

Το Redmond” (ολόκληρη η πόλη?) “συμβουλεύει τους χρήστες της να αναβαθμίσουν σε νεότερη έκδοση το συντομότερο δυνατό“.

Η ανακοίνωση, όπως μπορεί να διαπιστώσει οποιοσδήποτε έχει μάτια και ξέρει να διαβάζει Ελληνικά, δεν αναφέρει τίποτα τέτοιο.

Παρ' όλα αυτά, το άρθρο το έχει σίγουρο πως η δήθεν προειδοποίηση “θα προκαλέσει αναταράξεις“.

η πραγματική λήξη υποστήριξης των windows 7 8 07

Σαν να μην έφτανε που μας έχει ήδη φλομώσει στη μπούρδα, το αστέρι της δημοσιογραφίας, που “έχει αρκετά χρόνια στο διαδίκτυο με αρκετή εμπειρία σε γλώσσες προγραμματισμού” πετάει και το μεγαλύτερο διαμάντι:

Αν και αυτές οι εκδόσεις των Windows 7 μάλλον θα πάρουν εκτεταμένη υποστήριξη για 5 επιπλέον χρόνια, η Microsoft αναφέρει ότι συνιστάται να αναβαθμίσετε το συντομότερο δυνατό για να βεβαιωθείτε ότι είστε απόλυτα ασφαλής.

Ναι, “μάλλον” θα πάρουν εκτεταμένη υποστήριξη. Γιατί μπορεί η Microsoft να αποφασίσει να μην τη δώσει, γιατί ωχ αδερφέ, ποιος υποστηρίζει τώρα τα 7, δε βαριέσαι, κάτσε να πουλήσουμε κανένα 8 παραπάνω.

η πραγματική λήξη υποστήριξης των windows 7 8 08

Και τέλος, το κερασάκι στην τούρτα, και αφού όλο το άρθρο μέχρι εκείνη τη στιγμή είναι προσβολή στη νοημοσύνη ακόμη και των πιθήκων, είναι πως κλείνει με ένα σύνδεσμο προς ένα δεύτερο άρθρο στο ίδιο site, που εξηγεί “γιατί δεν πρέπει να με νοιάζει το τέλος υποστήριξης των Windows 7”.

Το δεύτερο άρθρο ξεκινάει “περιττό να πούμε ότι, η είδηση ότι η Microsoft σταματάει την υποστήριξη των Windows 7 έχει προκαλέσει αντιδράσεις” οι οποίες φανταζόμαστε ήταν τόσο σοβαρές, που χρειάστηκε να επέμβει ο στρατός…

η πραγματική λήξη υποστήριξης των windows 7 8 09

…για να εξηγήσει απλά στη συνέχεια πως λειτουργεί πραγματικά η υποστήριξη των Windows, και μάλιστα με αντιγραφή-επικόλληση αυτούσιων των παραγράφων της ίδιας της Microsoft.

Ξεχωρίζοντας τις μπούρδες

Κλείνοντας λοιπόν, επειδή αρκετά ασχοληθήκαμε με το αστέρι της δημοσιογραφίας και τις ανόητα σοκαριστικές τακτικές του, αν διαβάσετε οτιδήποτε εξίσου εξωφρενικό σχετικά με την τεχνολογία, κάντε μας μια ερώτηση στην ενότητα “Ερωτήσεις” και θα αποκαταστήσουμε την αλήθεια.

Τα σχόλια του PCsteps έχουν μεταφερθεί στο Questions.pcsteps.gr. Αν έχετε απορίες για τη δημοσίευση ή οποιαδήποτε τεχνολογική ερώτηση, από προτάσεις αγορών μέχρι τεχνικά προβλήματα, γράψτε μας εκεί. Απαντάμε το αργότερο εντός 48 ωρών.

Οι Στήλες του PCsteps

featured sale alert τελικο_x4
Οδηγοί Αγοράς
QuickSteps#322 - Λογαριασμός Google Χωρίς Gmail, Δημιουργία Εικόνων Με Το Copilot, Καταμέτρηση Λέξεων
QuickSteps
GamingSteps#20240413 - Αναστάτωση Προκάλεσε Η Σειρά Fallout, The Rogue Prince of Persia, BAFTA Games Awards 2024
GamingSteps