Home » Internet » Υπηρεσίες στο Internet » Φωνητική Πληκτρολόγηση Σε PC: Τo Καλύτερο Online Εργαλείo Για Τη Γλώσσα Μας
FEATURED Φωνητική Πληκτρολόγηση Σε PC Το Online Εργαλείο Που Όλοι Πρέπει Να Έχουμε

Φωνητική Πληκτρολόγηση Σε PC: Τo Καλύτερο Online Εργαλείo Για Τη Γλώσσα Μας

Η τεχνολογία του Internet αναπτύσσεται με ασύλληπτους ρυθμούς και είναι φυσικό να μη γνωρίζουμε μερικά εργαλεία που βελτιώνουν θεαματικά διάφορους τομείς. Ένας από αυτούς είναι και η φωνητική πληκτρολόγηση σε PC. Η Google μας δίνει αυτή τη δυνατότητα, αλλά υπάρχουν και άλλα καινοτόμα εργαλεία που αποδίδουν πιο έξυπνα με τη γλώσσα μας και σε άλλους browser, κάνοντας την υπαγόρευση κειμένου πολύ ελκυστική και την πλοήγηση πιο εύκολη και γρήγορη.

Δείτε τις ενότητες του οδηγού

Προτάσεις συνεργασίας

Προωθήστε δυναμικά την επιχείρησή σας στο site του PCsteps και στο κανάλι μας στο YouTube.

Επικοινωνία

Γίνε VIP μέλος στο PCSteps

Τα μέλη υποστηρίζουν ενεργά το PCsteps για να συνεχίσει να λειτουργεί χωρίς διαφημίσεις για όλους.

Συμμετοχή

Η φωνητική πληκτρολόγηση σε PC

Η Voice to Text (VTT), γνωστή και ως Speech to Text, είναι κάτι περισσότερο από μια χρήσιμη λειτουργία, καθώς με τα κατάλληλα εργαλεία αλλάζει τον τρόπο που χρησιμοποιούμε το Internet.

Πρόκειται για μια σύγχρονη τεχνολογία που γίνεται ολοένα πιο ακριβής και ομαλή, και μπορεί να μας δώσει υψηλότατες ταχύτητες πληκτρολόγησης, όπως και με το τυφλό σύστημα. Φυσικά, για όσους έχουν τραυματισμούς στα χέρια ή κινητικά προβλήματα, είναι σωτήρια.

Η Google ενσωματώνει την τεχνολογία VTT στον Chrome. Ωστόσο, υπάρχουν ορισμένα έξυπνα εργαλεία που κάνουν την φωνητική πληκτρολόγηση σε PC πιο ελκυστική και πιο εύκολη από ποτέ, όχι μόνο στον Chrome, αλλά και σε άλλους browser.

Το καλύτερο online εργαλείο για υπαγόρευση κειμένου στα ελληνικά

Το κορυφαίο μέσο για να κάνουμε την πιο αποδοτική και ακριβή φωνητική πληκτρολόγηση σε PC, είναι αναμφίβολα το Dictation.io. Αξιοποιεί με εντυπωσιακό τρόπο την VTT, και καθώς είναι online δεν χρειάζεται κάποια εγκατάσταση.

Εμείς οφείλουμε να πούμε ότι από τότε που το χρησιμοποιούμε έχουμε μειώσει θεαματικά τον χρόνο συγγραφής των άρθρων, και όχι μόνο. Μάλιστα, χωρίς να έχουμε ένα μικρόφωνο κολλημένο στα χείλη μας, καθώς αρκεί το μικρόφωνο της κάμερας του PC που είναι σε κάποια απόσταση.

φωνητική πληκτρολόγηση σε PC 10μα

Όπως είναι φυσικό, εκείνο που πρέπει να προσέξουμε είναι ότι χρειάζεται να μιλάμε καθαρά και αργά.

Το Dictation.io, εκτός του ότι υπερτερεί σε αρκετά σημεία από το σχετικό εργαλείο της Google στα έγγραφα κ.λ.π, μας επιτρέπει να πλοηγούμαστε σε όποια άλλη ιστοσελίδα θέλουμε χωρίς να σταματάει τη λειτουργία του.

Απλά μας περιμένει να επανέλθουμε για να συνεχίσουμε ανά πάσα στιγμή τη φωνητική πληκτρολόγηση σε PC από εκεί που την αφήσαμε.

Σταματάει να μας ακούει μόνο αν πατήσουμε το Stop, και κατά την αναμονή δεν επηρεάζεται καθόλου από άλλους εξωτερικούς ήχους ή ομιλίες σε ραδιόφωνο κ.λ.π.

Το μόνο που έχουμε να κάνουμε είναι να το βάλουμε στα αγαπημένα μας πατώντας εδώ, και να ορίσουμε τα ελληνικά. Κατόπιν, πατάμε στο Start που θα δούμε, και το εργαλείο θα μας περιμένει να ξεκινήσουμε τη φωνητική πληκτρολόγηση σε PC.

φωνητική πληκτρολόγηση σε PC 10μαααα

Το Dictation.io διαθέτει το κουμπί “Copy” όπου με ένα κλικ επιλέγει αυτόματα όλο το κείμενό μας και το αντιγράφει στο πρόχειρο για να κάνουμε εύκολη επικόλληση στο email, σε σχόλια, στο Facebook, κ.λ.π.

φωνητική πληκτρολόγηση σε PC 11mk

Επίσης, εκτός από την υπαγόρευση κειμένου στα ελληνικά, υποστηρίζει smileys, παραγράφους, ακόμη και σημεία στίξης μέσω εύκολων φωνητικών εντολών. Επιπλέον, μπορούμε να σώσουμε το κείμενο οπουδήποτε, να το κάνουμε αυτόματα tweet, κ.α.

Σε ό,τι αφορά τα σημεία στίξης, τα βασικότερα είναι πολύ εύκολα. Αρκεί να λέμε “dot” για να βάζει τελεία και να ξεκινά η επόμενη πρόταση με κεφαλαία, ή “New line” για να αλλάζει αυτόματα παράγραφο. Μπορούμε να δούμε εδώ όλες αυτές τις απλές εντολές.

φωνητική πληκτρολόγηση σε PC 11mka

Όπως είναι φυσικό, το κόμμα δεν θα το αναγνωρίσει στα ελληνικά, αλλά δεν θα έχουμε κανένα θέμα, καθώς το Dictation.io μας επιτρέπει να χρησιμοποιούμε με εύκολο συνδυαστικό τρόπο το πληκτρολόγιο όταν το χρειαστούμε.

Το online εργαλείο μπορούμε να το αξιοποιήσουμε στον Chrome και τον Microsoft Edge.

Τα 3 καλύτερα εργαλεία για έξυπνη πλοήγηση με τη φωνή στο PC

Αν θέλουμε η φωνητική πληκτρολόγηση σε PC στη γλώσσα μας να έχει ευρύτερο φάσμα δυνατοτήτων, τότε υπάρχουν άλλα τρία ακόμη εξαιρετικά εργαλεία.

1. Για ταχύτατη επικοινωνία / σχόλια

Το SpeechAgent μας επιτρέπει να κάνουμε μόνο με ένα κλικ επιτόπου την υπαγόρευση κειμένου στο PC, και χωρίς να φεύγουμε καθόλου από τη σελίδα που βρισκόμαστε εκείνη τη στιγμή.

Είναι μακράν το καλύτερο αν θέλουμε να κάνουμε τα σχόλια μας στα κοινωνικά δίκτυα – και όχι μόνο – με πολύ γρήγορο τρόπο, αν θέλουμε να σώσουμε αστραπιαία με τη φωνή μας μία σκέψη για κάτι που είδαμε, και τέτοιου είδους ενέργειες.

Δεν χρειάζεται να κάνουμε καμία ρύθμιση, ούτε να ορίσουμε τα ελληνικά, καθώς το εργαλείο αντιλαμβάνεται αυτόματα και ξεκάθαρα τη γλώσσα μας, και κάνει ταχύτατη φωνητική πληκτρολόγηση σε PC.

Απλά πατάμε μια μόνο φορά στο εικονίδιο της επέκτασης και αμέσως ξεκινά η φωνητική πληκτρολόγηση στην αναδυόμενη καρτέλα. Κατόπιν, αντιγράφουμε το κείμενο πατώντας το σχετικό εικονίδιο κάτω αριστερά, και το επικολλούμε επιτόπου εκεί που επιθυμούμε.

φωνητική πληκτρολόγηση σε PC 20mmaααα

Το SpeechAgent μπορούμε να το αξιοποιήσουμε στον Chrome και τον Edge. Στον browser της Microsoft πρέπει να πατάμε το Stop και μετά να κάνουμε χειροκίνητα την αντιγραφή.

2. Για ενσωμάτωση στο Gmail

Το Mote είναι μια επέκταση που υποστηρίζει και τον Brave browser καθώς και άλλους κλώνους του Chrome. Έχει εξελληνισμένο μενού και ένα από τα καλύτερα χαρακτηριστικά του εργαλείου είναι ότι ενσωματώνεται πλήρως μέσα στο Gmail.

φωνητική πληκτρολόγηση σε PC 12α

Αυτό που κάνει το Mote μοναδικό είναι ότι δημιουργεί αυτόματα μια μεταγραφή της φωνητικής μας σημείωσης σε κείμενο.

φωνητική πληκτρολόγηση σε PC 12αma

Αυτό σημαίνει ότι ενώ εμείς στείλαμε ηχητικό μήνυμα, όλοι οι αποδέκτες μπορούν απλά να το διαβάσουν στο email, στην ανάρτηση, στο σχόλιο μας, κ.λ.π, χωρίς να είναι απαραίτητο να πατήσουν στην αναπαραγωγή για να το ακούσουν.

φωνητική πληκτρολόγηση σε PC 20mma

Βέβαια, ανάλογα τον browser που χρησιμοποιούμε, ενδέχεται σε κάποιες περιπτώσεις το ελληνικό κείμενο να μην εμφανιστεί στο Gmail, παρά μόνο το ηχητικό μήνυμα.

Σε αυτή την περίπτωση, είναι καλύτερα να πατήσουμε στο εικονίδιο της επέκτασης πάνω στον browser και να ηχογραφήσουμε το email μας. Μόλις τελειώσουμε και πατήσουμε στη διακοπή…

φωνητική πληκτρολόγηση σε PC 20mm

…το Mote θα μας δημιουργήσει αυτόματα ένα link για να το επικολλήσουμε μέσα στο Gmail και να το στείλουμε. Με αυτόν τον τρόπο οι παραλήπτες θα βλέπουν και το κείμενο στο κάτω τμήμα.

Φυσικά, μπορούμε πρώτα να ανοίξουμε αυτόν τον σύνδεσμο, ή να πατήσουμε στη σχετική ένδειξη που διαθέτει η επέκταση, έτσι ώστε να δούμε αν η φωνητική πληκτρολόγηση σε PC έγινε σύμφωνα με τις επιθυμίες μας.

φωνητική πληκτρολόγηση σε PC 20mmaα

Σε γενικές γραμμές, το Mote θα αποδώσει καλά τη μεταγραφή της ομιλίας μας σε κείμενο έξω από το το Gmail, αλλά και σε οτιδήποτε άλλο κάνουμε μέσα στον Chrome, τον Microsoft Edge, τον Brave, κ.λ.π.

φωνητική πληκτρολόγηση σε PC 12αmaλλ

Αρκεί μόνο να επιλέξουμε τα ελληνικά και το “Enable voice-to-text”.

Έτσι, το μόνο που χρειάζεται είναι να ανοίξουμε πρώτα ένα λογαριασμό μέσω Google πατώντας εδώ.

Κατόπιν, ακολουθούμε τα απλά βήματα που θα δούμε για να ολοκληρώσουμε την εγγραφή. Προτιμάμε το “Student” που θα δούμε γιατί δεν κάνει άλλες ερωτήσεις.

Τέλος, πατάμε στο “Install the extension” για να εγκατασταθεί η επέκταση.

Η δωρεάν έκδοση της επέκτασης θεωρούμε ότι είναι αρκετή, καθώς μας δίνει χρόνο εγγραφής 30 δευτερολέπτων σε κάθε φωνητική πληκτρολόγηση σε PC, και 20 κινήσεις ανά μήνα.

Όμως, αν προσκαλέσουμε τους φίλους να εγκαταστήσουν το Mote στον browser του, θα αρχίζουν να μας προσθέτουν 30 ημέρες απεριόριστη χρήση για κάθε πρόσκληση που γίνεται δεκτή.

Έτσι, αφού προσθέσουμε την επέκταση στον browser μας, απλά πατάμε εδώ για να κάνουμε copy στον σύνδεσμο που δίνει το Mote και να τον στείλουμε στους φίλους.

3. Για ενέργειες με τη φωνή

Ως γνωστόν, η Google μας δίνει τη δυνατότητα της φωνητικής αναζήτησης, αλλά πρέπει να φεύγουμε από τη σελίδα που βρισκόμαστε.

Το Voice Actions είναι ένα εργαλείο ανοικτού κώδικα στο GitHub που μας επιτρέπει τη φωνητική αναζήτηση επιτόπου και χωρίς να φεύγουμε καθόλου από εκεί που βρισκόμαστε εκείνη τη στιγμή που πλοηγούμαστε.

Το εργαλείο αντιλαμβάνεται πολύ καλά την ελληνική γλώσσα, και αυτή η δυνατότητα της άμεσης και επιτόπου φωνητικής αναζήτησης είναι από μόνη της πολύ βολική.

Όμως, το κυριότερο χαρακτηριστικό του είναι ότι μας επιτρέπει να ελέγχουμε όλες τις ενέργειες που κάνουμε στον browser χρησιμοποιώντας μόνο τη φωνή μας, κάτι που δεν μπορούμε να το υλοποιήσουμε με την Google στο PC.

Για παράδειγμα, μπορούμε να αναζητήσουμε ένα βίντεο YouTube μιλώντας στην επέκταση, ή να κάνουμε εναλλαγή σε καρτέλες, και πολλά άλλα.

Το μόνο αρνητικό, αν θα μπορούσαμε να το αποκαλέσουμε έτσι, είναι ότι πρέπει να ασχοληθούμε λίγο παραπάνω στην αρχή, για να μάθουμε αυτά τα ενδιαφέροντα κόλπα.

Το Voice Actions μπορούμε να το αξιοποιήσουμε στον Chrome και το προσθέτουμε από εδώ.

Είναι χρήσιμη η φωνητική πληκτρολόγηση σε PC?

Αν σας γεννήθηκαν απορίες, μπορείτε να μας γράψετε στο Questions.pcsteps.gr. Ειδάλλως, αν θέλετε να μοιραστείτε την άποψη σας για το θέμα, μπορείτε να μας γράψετε στα σχόλια στο σχετικό post του άρθρου στη σελίδα μας στο Facebook.

Τα σχόλια του PCsteps έχουν μεταφερθεί στο Questions.pcsteps.gr. Αν έχετε απορίες για τη δημοσίευση ή οποιαδήποτε τεχνολογική ερώτηση, από προτάσεις αγορών μέχρι τεχνικά προβλήματα, γράψτε μας εκεί. Απαντάμε το αργότερο εντός 48 ωρών.

Οι Στήλες του PCsteps

featured sale alert τελικο_x4
Οδηγοί Αγοράς
QuickSteps#323 - Windows Παιχνίδια Σε Android Κινητό, Dark Mode Στο VLC, Απενεργοποίηση PC Με Σημειωματάριο
QuickSteps
GamingSteps#20240413 - Αναστάτωση Προκάλεσε Η Σειρά Fallout, The Rogue Prince of Persia, BAFTA Games Awards 2024
GamingSteps