Home » Software » Δωρεάν Εφαρμογές » Δωρεάν Office - Οι καλύτερες Εναλλακτικές της Microsoft
Δωρεάν Office 1

Δωρεάν Office – Οι καλύτερες Εναλλακτικές της Microsoft

Αυτός ο οδηγός γράφτηκε πριν από περισσότερα από 2 χρόνια. Η τεχνολογία αλλάζει και εξελίσσεται. Αν οτιδήποτε δεν σας λειτουργεί, γράψτε μας στα σχόλια και θα κοιτάξουμε να τον ανανεώσουμε.

Προγράμματα όπως τα Word, Excel, και PowerPoint, είναι απαραίτητα ουσιαστικά σε κάθε υπολογιστή. Όμως τα Windows δεν έρχονται με προεγκατεστημένη κάποια σουίτα Office, και το Microsoft Office κοστίζει, αν το θέλουμε αυθεντικό. Σε αυτό τον οδηγό θα δούμε τα καλύτερα δωρεάν Office για εμάς τους Έλληνες χρήστες, με ελληνικό ορθογραφικό έλεγχο, που μπορούν να αντικαταστήσουν εξ ολοκλήρου την πληρωμένη σουίτα της Microsoft, μαζί με τα πλεονεκτήματα και τα μειονεκτήματά τους.

Δείτε τις ενότητες του οδηγού

Προτάσεις συνεργασίας

Προωθήστε δυναμικά την επιχείρησή σας στο site του PCsteps και στο κανάλι μας στο YouTube.

Επικοινωνία

Γίνε VIP μέλος στο PCSteps

Τα μέλη υποστηρίζουν ενεργά το PCsteps για να συνεχίσει να λειτουργεί χωρίς διαφημίσεις για όλους.

Συμμετοχή

Τι πρέπει να προσέξω στο εναλλακτικό δωρεάν Office

Παρόλο που το Microsoft Office έχει επεκταθεί όλα αυτά τα χρόνια με προγράμματα όπως το Outlook, το Access, το Publisher, κ.α, οι περισσότεροι από εμάς ενδιαφερόμαστε για τα Word, Excel, και PowerPoint.

Αυτό συμβαίνει επειδή σχεδόν όλοι χρησιμοποιούν αυτές τις τρεις εφαρμογές ανεξάρτητα από τη φύση της εργασίας τους. Στην ουσία μόνο αυτές χρειαζόμαστε σε μία σουίτα γραφείου.

Έτσι, πρέπει να αναζητήσουμε ένα δωρεάν Office που μπορεί να διαβάσει και να αναγνωρίσει καθαρά τις μορφές του Microsoft Office, από τους τρέχοντες τύπους αρχείων DOCX, XLSX, και PPTX, έως και τους παλαιότερους.

Επίσης, η διεπαφή του λογισμικού παίζει μεγάλο ρόλο. Τι να το κάνουμε ένα δωρεάν Office όταν δεν αισθανόμαστε άνετα με το περιβάλλον ή πρέπει να χαθούμε στην μετάφραση για να εξοικειωθούμε με τα εργαλεία του.

Δωρεάν-Office-30b

Επιπλέον, πολλοί από εμάς δεν εργαζόμαστε πλέον σε φυσικά γραφεία. Αυτό σημαίνει ότι ίσως θέλουμε ένα δωρεάν Office που μας επιτρέπει να συνεργαζόμαστε εξ αποστάσεως με άλλους, και να μην θέλουμε να ακολουθήσουμε την απαρχαιωμένη πλέον μέθοδο με απανωτά email των εγγράφων εκατέρωθεν.

Όπως είναι φυσικό, σε αυτή την περίπτωση θα χρειαστούμε ένα δωρεάν Office που περιλαμβάνει υποστήριξη cloud για εύκολη κοινή χρήση αρχείων. Ιδανικά, τη δυνατότητα δημιουργίας και επεξεργασίας των εγγράφων σε πραγματικό χρόνο.

Ως εκ τούτου, αν δεν έχετε χρησιμοποιήσει κάποια από τις παρακάτω σουίτες και αναρωτιέστε πόσο καλό μπορεί να είναι ένα δωρεάν Office, πραγματικά θα εκπλαγείτε με την ποιότητά τους.

LibreOffice 6

Πλατφόρμα: Windows, Linux, macOS

Τα παραπάνω μας τα επιβεβαιώνει ευθύς εξαρχής το εξαιρετικό LibreOffice, και είναι πολύ πιθανόν να αναρωτηθούμε γιατί έχουμε πληρώσει για λογισμικό γραφείου, ή γιατί δεν το έχουμε χρησιμοποιήσει ακόμη.

To ανανεωμένο LibreOffice είναι μία δωρεάν σουίτα για διανομές GNU/Linux, Macintosh, και Windows, η οποία μας παρέχει έξι εφαρμογές γραφείου με πλήρως εξελληνισμένο περιβάλλον.

Δωρεάν-Office-5αβ

Είναι συμβατό με όλες τις μορφές εγγράφων της Microsoft, και έχει σχεδόν κάθε δυνατότητα που θα βρούμε στις πιο πρόσφατες εκδόσεις του Word, του PowerPoint, και του Excel.

Η δωρεάν Office σουίτα είναι ένα έργο ανοιχτού κώδικα, και διατηρείται από μία τεράστια και ενθουσιώδη κοινότητα εθελοντών που εργάζεται συνεχώς για τη βελτίωσή του με προσθήκη νέων χαρακτηριστικών.

Στο LibreOffice υπάρχει μία μεγάλη ποικιλία από επεκτάσεις και πρότυπα που το καθιστούν ακόμη πιο ευέλικτο για επιχειρήσεις και οικιακούς χρήστες. Επιπλέον, το LibreOffice είναι το προεπιλεγμένο δωρεάν Office στις περισσότερες διανομές Linux.

Λήψη και εγκατάσταση

Η εγκατάσταση της σουίτας είναι ιδιαίτερα απλή και δεν έχει καμία δυσκολία.

Το μόνο που έχουμε να κάνουμε πριν πατήσουμε τη λήψη της ελληνικής έκδοσης είναι να βεβαιωθούμε ότι έχουμε επιλέξει το σωστό λειτουργικό σύστημα και την αρχιτεκτονική του, όπως παρατηρούμε στις κάτωθι εικόνες.

Δωρεάν-Office-5αββ

Δωρεάν-Office-6αββ

Αν θέλουμε και την ενσωματωμένη βοήθεια του LibreOffice στα ελληνικά, δεν έχουμε παρά να πατήσουμε στο σχετικό πράσινο εικονίδιο της λήψης που είδαμε προηγουμένως.

Δωρεάν-Office-6ββ

Μόλις ολοκληρωθεί η διαδικασία των λήψεων, θα δούμε τη σουίτα του δωρεάν Office με ένα εικονίδιο πάνω στην επιφάνεια εργασίας μας.

Χρήση του LibreOffice

Όπως αναφέραμε στην αρχή, το βασικότερο πλεονέκτημα του δωρεάν λογισμικού δεν είναι άλλο από το εύκολο και πλήρως εξελληνισμένο περιβάλλον του.

Δωρεάν-Office-7ββ

Επίσης, προσφέρει ευθύς εξαρχής αυτόματο ορθογραφικό έλεγχο με ελληνική και αγγλική διόρθωση, χωρίς να χρειάζεται να κάνουμε απολύτως τίποτα.

Δωρεάν-Office-8ββ

Η σουίτα έχει πολύ απλά και κατανοητά εικονίδια, και περιλαμβάνει προγράμματα αντίστοιχα των Word, Excel, PowerPoint, Access, κ.λ.π.

Δωρεάν-Office-9ββ

Συμβατότητα με Microsoft Office

Το LibreOffice μπορεί να ανοίξει αυτόματα τα περισσότερα έγγραφα του Microsoft Office. Ωστόσο, μερικά χαρακτηριστικά διατάξεων και ιδιότητες μορφοποίησης στα πιο πολύπλοκα έγγραφα Microsoft Office έχουν διαφορετική μεταχείριση ή δεν υποστηρίζονται.

Ως αποτέλεσμα, τα αρχεία που έχουν υποστεί μετατροπή χρειάζονται σε κάποιο βαθμό χειροκίνητη μορφοποίηση. Η προεπιλεγμένη συμπεριφορά είναι να αποθηκεύει αρχεία στο φορμά .odt για έγγραφο κειμένου, και .ods για υπολογιστικά φύλλα.

Ωστόσο, αυτό μπορούμε να το διορθώσουμε εύκολα, έτσι ώστε η δωρεάν Office σουίτα να αποθηκεύει αυτόματα τα αρχεία μας με το συμβατό φορμά του Microsoft Office. Δεν έχουμε παρά να πάμε στο Εργαλεία -> Επιλογές…

Δωρεάν-Office-10βββ

…στην ενότητα Φόρτωση/Αποθήκευση επιλέγουμε το “Γενικά”, και επιλέγουμε το “Microsoft Word 97-2003 (*.doc) που βλέπουμε στην παρακάτω εικόνα.

Απλά πατάμε στο OK, και πλέον η προεπιλογή για την αποθήκευση των κειμένων θα είναι το .doc.

Για να αλλάξουμε την προεπιλογή αποθήκευσης και για τους άλλους τύπους αρχείων, όπως για παράδειγμα του Excel, αρκεί να αλλάξουμε τον τύπο εγγράφου σε “Υπολογιστικό φύλλο”.

Κατόπιν, να επιλέξουμε τον αντίστοιχο τύπο Microsoft Excel 97-2003 .xls που παρατηρούμε παρακάτω.

Δωρεάν-Office-12ββ

Ομοίως, για τις παρουσιάσεις, στον τύπο εγγράφου επιλέγουμε “Παρουσίαση” και στο “Να αποθηκεύεται πάντα ως” το Microsoft PowerPoint 97-2003.

Δωρεάν-Office-12ββα

Νέες δυνατότητες

Εάν εργαζόμαστε συχνά με ευαίσθητα δεδομένα, θα μας φανεί χρήσιμη η νέα δυνατότητα της ψηφιακής υπογραφής εγγράφων OpenPGP του LibreOffice 6.

Αυτό το νέο χαρακτηριστικό μας επιτρέπει να χρησιμοποιούμε κλειδιά OpenPGP για την υπογραφή εγγράφων ODF.

Ωστόσο, για να το ενεργοποιήσουμε, πρέπει να έχουμε ήδη εγκαταστήσει το κατάλληλο λογισμικό GPG όπως τα Gpg4win ή GPG Suite για να δημιουργήσουμε τα κλειδιά.

Επίσης, όλα τα έγγραφα που δημιουργούμε μπορούμε πλέον να τα εξάγουμε άμεσα με ένα κλικ σε μορφή PDF ή ePUB για τη δημιουργία ebooks.

Υπέρ:

  • Καλή συμβατότητα με το Microsoft Office
  • Εύκολο περιβάλλον
  • Πολλές βελτιώσεις παραγωγικότητας με νέες δυνατότητες
  • Διαθέτει επεκτάσεις, web tools, και πρότυπα (templates) online
  • Υποστήριξη ψηφιακής υπογραφής και ΕPUB
  • Λογισμικό ανοιχτού κώδικα

Κατά:

  • Ελλιπής υποστήριξη για cloud storage
  • Δεν υπάρχουν αντίστοιχες εφαρμογές για κινητά, παρά μόνο εφαρμογή τρίτων για ανάγνωση.

Apache OpenOffice

Πλατφόρμα: Windows, Linux, OS X

To OpenOffice.org είναι ένα από τα πιο γνωστά δωρεάν Office, και έχει πιθανώς την πιο ταραχώδη ιστορία.

Δωρεάν-Office-15ββ

Ξεκίνησε από τη Sun Microsystems σαν παρακλάδι ανοιχτού κώδικα του StarOffice, και μέσα σε λιγότερα από 4 χρόνια κατέκτησε πάνω από το 15% της αγοράς στις μεγάλες επιχειρήσεις, ενώ ήταν η προεπιλογή σε όλες πρακτικά τις διανομές Linux.

Όμως, μετά την αγορά της Sun από την Oracle, μέσα σε λιγότερα από δύο χρόνια, η ανάπτυξη του OpenOffice.org τερματίστηκε. Η Oracle παραχώρησε την επωνυμία στο Apache Software Foundation, που συντηρεί και αναπτύσσει πλέον το Apache OpenOffice.

Λήψη και εγκατάσταση

Η εγκατάσταση του δωρεάν λογισμικού είναι ιδιαίτερα απλή. Το μόνο που έχουμε να κάνουμε πριν πατήσουμε τη λήψη της ελληνικής έκδοσης είναι να επιλέξουμε το λειτουργικό σύστημα που θέλουμε και την αρχιτεκτονική του, όπως βλέπουμε παρακάτω.

Δωρεάν-Office-20β

Δωρεάν-Office-20ββ

Μόλις ολοκληρωθεί η διαδικασία των λήψεων, θα δούμε τη σουίτα του δωρεάν office με ένα εικονίδιο πάνω στην επιφάνεια εργασίας μας.

Χρήση του OpenOffice

Το λογισμικό είναι ένα από τα δωρεάν Office που έχουν πλήρως εξελληνισμένο περιβάλλον. Σχεδιαστικά έχει διατηρήσει την αίσθηση που είχε το Microsoft Office 2003, μέχρι και στην στήλη των ιδιοτήτων δεξιά.

Δωρεάν Office 25ααα

Επιπλέον, είναι και το πιο ελαφρύ δωρεάν Office, καθώς χρησιμοποιεί τους λιγότερους πόρους στα Windows, όπως είχαμε δει στον σχετικό οδηγό.

Τα Πιο Ελαφριά Προγράμματα Για Windows, Για Κάθε Χρήση

Είναι αλήθεια ότι το ίντερνετ είναι γεμάτο από εφαρμογές που κάνουν σχεδόν τα πάντα. Όμως, πολλές φορές στο PC τρέχουμε βαριά προγράμματα, είτε γιατί τα…

Γενικά, όποιος είναι συνηθισμένος στις παλιές εκδόσεις Microsoft Office, στο Apache OpenOffice θα νιώσει σαν στο σπίτι του. Η σουίτα περιλαμβάνει προγράμματα αντίστοιχα των Word, Excel, PowerPoint, Access, Visio, και Equation Editor.

Δωρεάν Office 25

Σε αντίθεση με τις προηγούμενες εκδόσεις όπου χρειαζόταν να κάνουμε ρυθμίσεις, το Apache OpenOffice προσφέρει ευθύς εξαρχής ελληνική και αγγλική διόρθωση, χωρίς να χρειάζεται να κάνουμε απολύτως τίποτα.

Συμβατότητα με Microsoft Office

Το OpenOffice υποστηρίζει κανονικά τα αρχεία .doc και .docx του Word, .xls και .xlsx του Excel, και η προεπιλεγμένη συμπεριφορά είναι να αποθηκεύει απευθείας τα αρχεία στο φορμά των δύο δημοφιλών εφαρμογών του Microsoft Office.

Παρομοίως, η προεπιλογή αποθήκευσης και για τους άλλους τύπους αρχείων, όπως τον τύπο αρχείου του Impress, είναι απευθείας ο τύπος του Microsoft PowerPoint 97/2000/XP.

Έτσι, δεν χρειάζεται να επέμβουμε στις ρυθμίσεις της αποθήκευσης.

Υπέρ:

  • Εξαιρετική συμβατότητα με το Microsoft Office χωρίς περαιτέρω ρυθμίσεις
  • Εύκολο περιβάλλον
  • Το πιο ελαφρύ δωρεάν Office
  • Λογισμικό ανοικτού κώδικα

Κατά:

  • Ελλιπής υποστήριξη για αποθήκευση cloud και email
  • Δεν υπάρχουν αντίστοιχες εφαρμογές για κινητά

Έγγραφα Google

Αφήσαμε για το τέλος την online σουίτα της Google, καθώς είναι μία φυσική επιλογή για όποιον είναι ήδη βαθιά στο οικοσύστημα Android / Google, και το πιο πιθανό είναι να την χρησιμοποιούμε οι περισσότεροι από εμάς.

Το δωρεάν office της Google, αν και δεν προσφέρει τα προηγμένα εργαλεία που θα βρούμε στα δύο προηγούμενα desktop λογισμικά, είναι σχεδιασμένο με πολύ εύκολο και σαφή τρόπο, καθιστώντας τη σουίτα ιδιαίτερα φιλική.

Έγγραφα Google: Έξυπνα Κόλπα Που Ίσως Δεν Γνωρίζαμε
Έγγραφα Google: Έξυπνα Κόλπα Που Ίσως Δεν Γνωρίζαμε

Τα Έγγραφα Google είναι αναμφίβολα από τους καλύτερους επεξεργαστές κειμένου που κυκλοφορούν στην αγορά. Είναι φιλικά για εμάς τους Έλληνες χρήστες, συνεργάζονται άψογα με το…

Επιπλέον, οι γραμμές εργαλείων και τα μενού της σουίτας έχουν πολλές δυνατότητες που δεν θα τις συναντήσουμε στις desktop εφαρμογές.

Για παράδειγμα, μπορούμε να εισάγουμε σχόλια κάνοντας κλικ σε μία επισημασμένη παράγραφο, ή πατώντας Ctrl+Alt+M στα Windows ή Cmd+Option+M στα macOS.

Εφόσον έχουμε σύνδεση στο ίντερνετ, όλα τα αρχεία θα αποθηκευτούν και θα συγχρονιστούν αυτόματα στο Google Drive, ώστε να μην χρειάζεται να ανησυχούμε για μεταφορές και αντίγραφα ασφαλείας.

Το ίδιο ισχύει και για τον ορθογραφικό έλεγχο που γίνεται αυτόματα ευθύς εξαρχής, χωρίς να απαιτείται κάποια προσθήκη ή η παρέμβασή μας.

Ένα από τα μεγαλύτερα πλεονεκτήματα των εγγράφων Google είναι βέβαια και η φωνητική πληκτρολόγηση, που λειτουργεί απρόσκοπτα μόνο στον Chrome και σε δυο κλώνους που χρησιμοποιούν τον ανοιχτό κώδικα του Chromium.

Φωνητική Πληκτρολόγηση στα Ελληνικά Σε Κινητό και Windows

Είναι βέβαιο ότι οι περισσότεροι από εμάς δεν είμαστε επιφανή στελέχη επιχειρήσεων, έτσι ώστε να έχουμε μία γραμματέα για να υπαγορεύουμε τα κείμενα. Όμως, και…

Ο ταχύτερος τρόπος για να έχουμε πρόσβαση στα έγγραφα της Google είναι να τα κατεβάσουμε από το Chrome web store.

Κατόπιν, μπορούμε να δημιουργήσουμε μία συντόμευση στην επιφάνεια εργασίας, αλλά και να καρφιτσώσουμε το εικονίδιο στην γραμμή εργασιών.

Όπως είναι φυσικό, τα Google Docs έχουν πλήρως εξελληνισμένο περιβάλλον. Επιπλέον, η αναγνώριση ομιλίας υλοποιείται μέσα σε ελάχιστο χρόνο, χωρίς καμία απολύτως δυσκολία.

Συμβατότητα

Το κύριο μειονέκτημα των εγγράφων, των φύλλων, και των διαφανειών της Google, είναι ότι τα αρχεία που δημιουργούνται δεν μετατρέπονται πάντα τέλεια.

Αυτό οφείλεται αφενός στο γεγονός ότι τα εργαλεία της Google χρησιμοποιούν γραμματοσειρές ιστού αντί για αποθηκευμένες τοπικά στη συσκευή μας, και αφετέρου επειδή τα έγγραφα της Microsoft, αλλά και της Apple, περιέχουν λειτουργίες που δεν υποστηρίζονται από την Google.

Μπορούμε να εξάγουμε τα Έγγραφα Google σε μορφές Office, Open Document (OpenOffice και LibreOffice), PDF, HTML, και ePub.

Υπέρ:

  • Εύκολο, ελληνικό περιβάλλον
  • Συνεργάζεται με το Google Drive
  • Άμεσο Cloud storage
  • Διαθέσιμες εφαρμογές για κινητά και tablet

Κατά:

  • Ζητήματα συμβατότητας
  • Προβλήματα μορφοποίησης

Δωρεάν Office χωρίς ελληνικό μενού

Στην εισαγωγή του οδηγού αναφέραμε ότι θα παρουσιάσουμε τα καλύτερα και ιδανικότερα δωρεάν Office για εμάς τους Έλληνες χρήστες. Όπως είναι φυσικό, αναφερόμασταν στις σουίτες που έχουν πλήρως εξελληνισμένο περιβάλλον.

Ωστόσο, αυτή τη φορά κρίναμε σκόπιμο να αναφέρουμε τρία ακόμη δωρεάν Office που δεν υποστηρίζουν εγγενώς το ελληνικό μενού ή την αυτόματη ελληνική διόρθωση κειμένου, έτσι ώστε να έχουμε πληρέστερη εικόνα.

OnlyOffice

Πλατφόρμα: Windows, Linux, macOS, Android, iOS, Portable έκδοση

Το OnlyOffice είναι μία σουίτα γραφείου ανοιχτού κώδικα. Είναι διαθέσιμη σε 23 γλώσσες και μπορεί να υπερηφανεύεται για το ότι η Oracle είναι ένας από τους κορυφαίους χρήστες της.

Επί του παρόντος, το ελληνικό μενού βρίσκεται στο 31% της ολοκλήρωσης από την ανοικτή κοινότητα του λογισμικού. Αυτό σημαίνει ότι κάποια στιγμή θα υποστηρίζει και τη γλώσσα μας.

Όμως, ο αυτόματος ορθογραφικός έλεγχος στα ελληνικά είναι διαθέσιμος. Αρκεί να ενεργοποιήσουμε τη γλώσσα μας στον επεξεργαστή κειμένου, πατώντας στο σχετικό εικονίδιο που παρατηρούμε στην κάτωθι εικόνα.

Η δωρεάν έκδοση, γνωστή ως “Community Edition” ή “Desktop Editors”, είναι κατάλληλη για απλούς χρήστες αλλά και μικρές επιχειρήσεις. Επιτρέπει έως και 20 συνδέσεις ταυτόχρονα και θεωρείται από πολλούς ότι προσφέρει εξαιρετική συμβατότητα με το Microsoft Office.

Μάλιστα, το OnlyOffice δεν προσφέρει μόνο τις συνήθεις λειτουργίες, όπως επεξεργασία κειμένου ή υπολογιστικά φύλλα, αλλά περιλαμβάνει υποστήριξη cloud και είναι πολύ χρήσιμο και για εργασίες δημιουργίας εγγράφων που αφορούν το εμπόριο και ιδίως τις παραγγελίες και πωλήσεις.

Επιπλέον, όπως και με άλλες online σουίτες γραφείου, oι χρήστες μπορούν να συνεργάζονται σε έργα και να κάνουν σχόλια σε αρχεία όπου είναι απαραίτητο.

Η προεπιλεγμένη συμπεριφορά του OnlyOffice είναι να αποθηκεύει αρχεία στο φορμά .docx για έγγραφο κειμένου και .xlsx για υπολογιστικά φύλλα.

Υπέρ:

  • Από τα καλύτερα δωρεάν Office
  • Εύκολο Cloud storage
  • Υποστηρίζει ελληνικό ορθογραφικό έλεγχο
  • Λογισμικό ανοικτού κώδικα με πολύ δραστήρια κοινότητα
  • Εξαιρετική δωρεάν έκδοση
  • Διαθέτει εφαρμογή για κινητά και tablet

Κατά:

  • Δεν υποστηρίζει επί του παρόντος ελληνικό μενού
  • Ζητήματα υποστήριξης

FreeOffice

Πλατφόρμα: Windows, Linux, macOS, Android

Πρόκειται για μία πλήρη σουίτα για δωρεάν Office από την γνωστή SoftMaker. Το FreeOffice έρχεται με πλήρη συμβατότητα σε μορφές αρχείων DOC, DOCX, XLS, XLSX, και PPT.

Αυτό σημαίνει ότι δεν θα συναντήσουμε απροσδόκητες εκπλήξεις και θέματα συμβατότητας με το Microsoft Office. Επίσης, το FreeOffice είναι εύκολο και θα φανεί σχετικά οικείο στους χρήστες του Word και Excel.

Οι γραμμές εργαλείων και οι επιλογές δημιουργίας εγγράφων είναι παρόμοιες με αυτές της σουίτας του Microsoft Office, και οι πιο πρόσφατες ενημερώσεις του λογισμικού διαθέτουν διάφορες επιλογές εμφάνισης.

Το περιβάλλον της σουίτας είναι εξελληνισμένο αλλά όχι πλήρως. Επιπλέον, δεν είναι διαθέσιμη η αυτόματη διόρθωση κειμένου.

Δωρεάν-Office-23ββ

Το PlanMaker της σουίτας θυμίζει αρκετά το Excel της Microsoft και προσφέρει παρόμοιες λειτουργίες όπως μορφοποίηση, συγκεντρωτικούς πίνακες, κ.α.

Η προεπιλεγμένη συμπεριφορά είναι να αποθηκεύει αρχεία στο δικό του φορμά, αλλά πριν την αποθήκευση μας ρωτά σε τι μορφή θέλουμε.

Υπέρ:

  • Καλή συμβατότητα με το Microsoft Office
  • Εύκολη μετατροπή σε μορφή PDF και EPUB
  • Δυνατότητα για διαφορετικά skin

Κατά:

  • Ανεπαρκής ορθογραφικός έλεγχος στα ελληνικά
  • Εμφανίζει αγγλικό μενού σε αρκετές ενότητες
  • Διαθέτει εφαρμογή για κινητά αλλά επί πληρωμή
  • Καμία υποστήριξη για cloud storage

WPS Office

Πλατφόρμα: Windows, Linux, macOS, Android, iOS

Το WPS Office θεωρείται από πολλούς ως ο απόλυτος κλώνος του Office και έχει εξαιρετική συμβατότητα με την σουίτα της Microsoft.

Δωρεάν-Office-24b

Το λογισμικό έρχεται με Writer, Presentation, και Spreadsheet. Όλα τα αρχεία που δημιουργούμε με αυτές τις εφαρμογές είναι πλήρως συμβατά με τα αντίστοιχα της Microsoft.

Επιπλέον, διαθέτει μία σουίτα εργαλείων μετατροπής PDF, αλλά και templates που βασίζονται στα παραδοσιακά πρότυπα της Microsoft, γεγονός που καθιστά εύκολο να προσαρμοστούμε αν μας άρεσε πολύ το Office.

Υπέρ:

  • Πολύ καλή συμβατότητα με το Microsoft Office
  • Υποστήριξη Cloud storage
  • Εύκολη μετατροπή picture to PDF και PDF to Word
  • Διαθέτει εφαρμογές για κινητά

Κατά:

  • Δεν υποστηρίζει ελληνικό μενού
  • Καθόλου φιλικό περιβάλλον για απλούς χρήστες και πολλές ενότητες που ενδέχεται να προκαλέσουν σύγχυση
  • Ελλιπής ορθογραφικός έλεγχος στα ελληνικά
  • Περιέχει μερικές διαφημίσεις
  • Καταλαμβάνει περί τα 1,5GB στον σκληρό αμέσως μετά την εγκατάσταση

Ετυμηγορία

Το OpenOffice και το LibreOffice έχουν πλήρως εξελληνισμένο περιβάλλον και παρόμοιες δυνατότητες και εμφάνιση, με μικρές σχετικά διαφορές.

Επίσης, είναι οι πιο πλήρεις σουίτες γραφείου, περιλαμβάνοντας προγράμματα αντίστοιχα των Word, Excel, PowerPoint, Access, Visio, και Equation Editor.

Τα Έγγραφα της Google είναι τα πιο βολικά για να μπορούμε να τα έχουμε με αυτοματοποιημένο τρόπο παντού μαζί μας, σε όλες τις φορητές συσκευές μας άλλα και στο κινητό.

Το OnlyOffice είναι το πιο υποσχόμενο δωρεάν Office και θα γίνει ακόμη καλύτερο όταν θα προσφέρει πλήρως εξελληνισμένο περιβάλλον.

Τι συμβατότητα έχει ένα δωρεάν Office με αρχεία του Microsoft Office

Αν σκοπεύουμε να χρησιμοποιούμε το office αποκλειστικά για προσωπική χρήση, ή για αρχεία με απλή μορφοποίηση κειμένου, οποιοδήποτε από τα παραπάνω δωρεάν Office θα μας καλύψει πλήρως.

Αν όμως συνεργαζόμαστε με ανθρώπους που χρησιμοποιούν το Microsoft Office, και δημιουργούν αρχεία με ενσωματωμένες εικόνες, πίνακες, ή ακόμα και μακροεντολές, είναι πιθανό να έχουμε πρόβλημα.

Δυστυχώς είναι εξαιρετικά δύσκολο αν όχι αδύνατον να έχουμε συνολική εικόνα για την συμβατότητα ενός δωρεάν Office με τα αρχεία του Microsoft Office.

Ο λόγος είναι πως η συμβατότητα αυτή μπορεί να επηρεαστεί από την εκάστοτε έκδοση του Office που χρησιμοποιεί ο συνεργάτης μας, καθώς και από τις επιλογές που έχει κάνει κατά τη μορφοποίηση του εγγράφου.

Ας μην ξεχνάμε πως ακόμα και στο ίδιο το οικοσύστημα της Microsoft, αν επιχειρήσουμε να ανοίξουμε από το Office 2019 ένα έγγραφο που δημιουργήθηκε στο Office 2003, δεν υπάρχει εγγύηση πως θα είναι άψογο.

Ποιο είναι το καλύτερο δωρεάν Office για εσάς?

Πέρα από τις δικές μας εντυπώσεις, το καλύτερο δωρεάν office για τον κάθε χρήστη είναι αυτό που τον βολεύει περισσότερο σαν περιβάλλον, και που έχει την καλύτερη συμβατότητα με τα αρχεία που θα του στείλουν οι συνεργάτες του.

Από τη μεριά μας, θα σας προτείναμε να δοκιμάσετε όλες τις παραπάνω σουίτες, για να βρείτε αυτή που ταιριάζει καλύτερα στις ανάγκες σας. Στο κάτω-κάτω, τζάμπα είναι.

Αν σας γεννήθηκαν απορίες ή θέλετε να μας προτείνετε και άλλα δωρεάν Office, μπορείτε να μας γράψετε στα σχόλια.

Τα σχόλια του PCsteps έχουν μεταφερθεί στο Questions.pcsteps.gr. Αν έχετε απορίες για τη δημοσίευση ή οποιαδήποτε τεχνολογική ερώτηση, από προτάσεις αγορών μέχρι τεχνικά προβλήματα, γράψτε μας εκεί. Απαντάμε το αργότερο εντός 48 ωρών.

Οι Στήλες του PCsteps

FEATURED sale alert b10 x4 aa
Οδηγοί Αγοράς
QuickSteps#320 - Δωρεάν VPN Edge, Πλήρη Αποσύνδεση Facebook, Κρυφό Μήνυμα Σε Εικόνα, Καρτούν Εικόνα Προφίλ
QuickSteps
GamingSteps#20240322 - Battle Royale Στο WoW, Ρεκόρ Χρηστών Για Το Stardew Valley, GDC Και IGF Awards 2024
GamingSteps