Home » Internet » Εύρεση IP - Πώς o Εντοπισμός IP Οδηγεί Στη Διεύθυνση Του Σπιτιού
Εντοπισμός IP - Πώς Η IP Οδηγεί Στη Διεύθυνση Του Σπιτιού

Εύρεση IP – Πώς o Εντοπισμός IP Οδηγεί Στη Διεύθυνση Του Σπιτιού

Αυτός ο οδηγός γράφτηκε πριν από περισσότερα από 2 χρόνια. Η τεχνολογία αλλάζει και εξελίσσεται. Αν οτιδήποτε δεν σας λειτουργεί, γράψτε μας στα σχόλια και θα κοιτάξουμε να τον ανανεώσουμε.

Στο Internet νιώθουμε πως είμαστε ανώνυμοι, ειδικά όταν γράφουμε σε forum ή σε διάφορα σχόλια. Αν όμως κάνουμε κάποια αξιόποινη ενέργεια, είναι θέμα χρόνου να δούμε τις αρχές στην πόρτα μας. Στον οδηγό θα δούμε πώς ακριβώς λειτουργεί ο εντοπισμός IP, πώς μπορούμε να τον εκμεταλλευτούμε, και πώς το ηλεκτρονικό μας ταχυδρομείο μπορεί να βοηθήσει στην εύρεση IP για οποιονδήποτε αποστολέα.

Δείτε τις ενότητες του οδηγού

Προτάσεις συνεργασίας

Προωθήστε δυναμικά την επιχείρησή σας στο site του PCsteps και στο κανάλι μας στο YouTube.

Επικοινωνία

Γίνε VIP μέλος στο PCSteps

Τα μέλη υποστηρίζουν ενεργά το PCsteps για να συνεχίσει να λειτουργεί χωρίς διαφημίσεις για όλους.

Συμμετοχή

Η εύρεση IP

Όταν ακούμε πως η αστυνομία ή το FBI εντόπισε και συνέλαβε κάποιον μέσω της IP του, ενδεχομένως να φανταζόμαστε ότι η διεύθυνση IP προδίδει αμέσως το άτομο που την χρησιμοποιεί.

Ωστόσο, τα πράγματα είναι αρκετά διαφορετικά. Οι διευθύνσεις IP συνδέονται άμεσα με συσκευές δικτύωσης, όπως το router, όχι με συγκεκριμένα άτομα ή διευθύνσεις.

Ως εκ τούτου, ο εντοπισμός IP μπορεί να αποκαλύψει μόνο σε ποια γεωγραφική περιοχή βρισκόμαστε. Δεν αποκαλυπτει αυτόματα το όνομα και την διεύθυνση του σπιτιού μας.

εύρεση IP 1mll

Όταν επισκεπτόμαστε ένα site, το δίκτυό μας στέλνει ένα πακέτο πληροφοριών που περιλαμβάνει τη διεύθυνση IP και τον αριθμό θύρας. Στη συνέχεια, ο διακομιστής που φιλοξενεί το site αποδέχεται το πακέτο, γνωρίζει ποιο δίκτυο ζητά πρόσβαση, και ότι η IP μας το έχει επισκεφτεί.

Ταυτόχρονα, αυτή την επίσκεψή μας την γνωρίζει και ο πάροχος υπηρεσιών διαδικτύου (ISP) ο οποίος κρατά επίσης ένα αρχείο. Στις περισσότερες περιπτώσεις, εκεί σταματά και η τυπική παρακολούθηση σε ποιον ανήκει η IP.

Έτσι, ένα τυχαίο άτομο που γνωρίζει την IP μας και ενδιαφέρεται για το ιστορικό μας, δεν είναι σε θέση να μάθει την διαδικτυακή μας δραστηριότητα. Φυσικά, ούτε τα site που έχουμε επισκεφτεί.

εντοπισμός-ip-10μλν

Επιπλέον, όπως εξηγούμε στη συνέχεια, δεν είναι απλό σε όποιον γνωρίζει την ΙΡ μας να την χρησιμοποιήσει με κακόβουλο τρόπο και να μάθει πού ακριβώς μένουμε. Πόσο μάλιστα, αν είμαστε συνδεδεμένοι σε έναν δημόσιο χώρο, και χρησιμοποιούμε την IP κάποιου καταστήματος.

Βέβαια, αν είμαστε απρόσεκτοι και δεν χρησιμοποιούμε ένα καλό λογισμικό ασφαλείας, μπορεί να μας “φυτέψουν” εν αγνοία μας κάποιο trojan. Όμως, σε αυτή την περίπτωση, το πιο πιθανό είναι ότι η IP δεν είναι ο βασικός λόγος που έγινε η εισβολή. Συνήθως, αυτό είναι το τελευταίο που τους ενδιαφέρει.

Πώς γίνεται ο εντοπισμός IP

Έτσι λοιπόν, ίσως αναρωτηθούμε πώς είναι δυνατόν η εύρεση IP να αποκαλύψει την πραγματική μας ταυτότητα και την διεύθυνση του σπιτιού μας. Ευτυχώς, τα πράγματα δεν τόσο απλά, ακόμη και για τις αρχές.

Για να ξεπεραστεί αυτό το εμπόδιο, οι υπηρεσίες επιβολής του νόμου πρέπει πρώτα να εντοπίσουν ποιος ISP κατέχει αυτήν τη IP. Η εξωτερική IP που έχουμε όταν πλοηγούμαστε στο διαδίκτυο, δεν είναι καταχωρημένη σε εμάς. Είναι καταχωρημένη στον πάροχο μας του Internet.

Αυτό σημαίνει πως η αναζήτηση με βάση την IP θα βγάζει τα στοιχεία του παρόχου στον οποίο ανήκει. Στο συγκεκριμένο παράδειγμα, τον Cosmote, όπως φαίνεται κάνοντας ένα απλό whois στην IP.

ευρεση IP 1aaαα

Μπορώ να βρω που μένει κάποιος από την IP του?

Σε ό,τι αφορά τον πάροχο, αυτός διαθέτει αναλυτικά στοιχεία για κάθε χρήστη, όπως ονοματεπώνυμο, τηλέφωνο, διεύθυνση χρέωσης, αριθμό ταυτότητας, ΑΦΜ, κλπ.

Ακόμα και αν στο μεταξύ η IP του χρήστη έχει αλλάξει, ο πάροχος κρατάει αναλυτικά logs του ποιος χρήστης είχε μία συγκεκριμένη IP και πότε.

Έτσι, όταν έχει γίνει μία παράνομη ενέργεια που να το δικαιολογεί, ο εισαγγελέας (ή η αντίστοιχη δικαστική αρχή) δίνει εντολή που υποχρεώνει τον πάροχο να παραδώσει τα στοιχεία αυτά στις αρχές.

εντοπισμός ip 08

Όμως, από τη στιγμή που δεν παρανομούμε με οποιοδήποτε τρόπο, ο πάροχος δεν πρόκειται ποτέ να αποκαλύψει τα στοιχεία μας, και γενικά τα στοιχεία ενός συνδρομητή του.

Επομένως, είναι αδύνατον να βρούμε την διεύθυνση του σπιτιού κάποιου με μοναδικό μας στοιχείο την IP. Ίσως εξαιρείται η περίπτωση στην οποία έχουμε με κάποιο τρόπο πρόσβαση στα αρχεία του ISP.

Σε κάποιες πολύ σπάνιες περιπτώσεις, μπορεί μία διεύθυνση IP να είναι καταχωρημένη σε ένα φυσικό πρόσωπο, και o εντοπισμός IP να οδηγεί στη διεύθυνση του σπιτιού του.

Αυτό όμως συνήθως γίνεται σε μικρές χώρες που δεν είναι ιδιαίτερα ανεπτυγμένες ή σε χώρες όπου σχετικά λίγος πληθυσμός έχει πρόσβαση στο Internet. Σίγουρα πάντως όχι στην Ελλάδα.

Και αν η IP είναι ανώνυμη?

Οι περισσότεροι από εμάς γνωρίζουμε ότι το VPN ή κάποιος Proxy Server, μπορούν να κρύψουν την πραγματική IP.

Επομένως, με αυτή τη μέθοδο υποθέτουμε πως η εύρεση IP δεν θα φέρει κανένα αποτέλεσμα. Με άλλα λόγια, θεωρούμε ότι οι αρχές δεν μπορούν να μας βρουν.

εντοπισμός IP μλ

Το θέμα είναι πως αν συνδεόμαστε από το σπίτι μας στο VPN, τότε το VPN γνωρίζει την πραγματική μας IP.

Ως εκ τούτου, αντί η αστυνομία να πάει στον πάροχο, πηγαίνει στην εταιρεία που έχει τον server του VPN ή τον Proxy Server. Απαιτεί με εισαγγελική/δικαστική εντολή να δείξουν ποια πραγματική IP ήταν συνδεδεμένη μία συγκεκριμένη ώρα. Μετά πηγαίνουν στον ISP, και τελικά…

εντοπισμός ip 09

Ουσιαστικά, δηλαδή, η μόνη δυσκολία που προστίθεται είναι μερικά επιπλέον στάδια γραφειοκρατίας.

Η πιο αποδοτική μέθοδος ανωνυμίας είναι πιθανώς το δίκτυο Tor, που όμως και αυτό ίσως να μην είναι 100% ανώνυμο.

Τότε, πώς μένουν ασύλληπτοι κάποιοι hacker?

Δεν χρειάζεται να είναι ιδιοφυΐα ένας hacker για να κρύψει 100% τα ίχνη του.

Η πιο απλή μέθοδος είναι να μην κάνει κάτι παράνομο ποτέ από το σπίτι του ή από κάποιο μέρος που να μπορούν να το συνδέσουν με αυτόν (πχ τη δουλειά).

Αν για παράδειγμα πάει σε μία περιοχή μακριά από εκεί που μένει, και βρει ένα ξεκλείδωτο ασύρματο δίκτυο, ή ένα WiFi που να μπορεί να σπάσει σε λίγα λεπτά, μπορεί να κάνει ό,τι θέλει, και να μπλέξει ο ατυχής χρήστης στον οποίο ανήκει η σύνδεση.

Γίνεται εύκολα αντιληπτό ότι αυτός είναι ένας από τους λόγους που δεν αφήνουμε ποτέ ξεκλείδωτο το WiFi μας.

εύρεση IP 1ml

Όπως αναφέραμε στην αρχή, άλλοι hacker μπορεί να έχουν εγκαταστήσει κάποιο trojan στο μηχάνημα ενός ανυποψίαστου χρήστη, και να μπορούν να το ελέγξουν από απόσταση. Επομένως, μέσω αυτού να κάνουν τη δουλειά τους.

Υπάρχουν αναφορές στις οποίες τα εργαστήρια υπολογιστών πανεπιστημίων και ΤΕΙ στην Ελλάδα να έχουν χρησιμοποιηθεί για ηλεκτρονικές επιθέσεις τύπου DDoS.

εντοπισμός ip 11

Αν σκέφτεστε πως αυτό θα μπορούσε να γίνει και σε ένα Internet Cafe, το βασικό μειονέκτημα είναι πως όλα τα Internet Cafe έχουν κάμερες.

Και πάλι, όμως, μόνο με το πρόσωπο ενός υπόπτου, χωρίς άλλα στοιχεία, δεν είναι και το ευκολότερο πράγμα στον κόσμο να βρεθεί το ποιος είναι, αν δεν είναι σεσημασμένος.

Σίγουρα υπάρχουν και άλλες μέθοδοι ανωνυμίας που να είναι αποτελεσματικές και καθιστούν δύσκολη την εύρεση IP. Όμως, και οι παραπάνω είναι αρκετές για να κάνουν πολύ, πολύ δύσκολο, έως αδύνατον, τον εντοπισμό κάποιου hacker.

Πώς βρίσκω την IP κάποιου

Υπάρχουν στο διαδίκτυο δεκάδες ιστοσελίδες οι οποίες είναι αφιερωμένες στο Reverse IP Lookup. Τους δίνουμε μία διεύθυνση IP και μας επιστρέψουν ακριβώς τη διεύθυνση αυτού στον οποίο ανήκει.

Τα καλύτερα IP Lookup

Ορισμένα από τα πιο γνωστά τέτοια sites είναι τα παρακάτω:

Όλες οι παραπάνω σελίδες λειτουργούν με τον ίδιο ακριβώς τρόπο.

Για παράδειγμα, αν επισκεφτούμε μία από τις πιο έγκυρες υπηρεσίες geolocation, το Whatismyipaddress, θα δούμε αμέσως την IP μας και την ευρύτερη γεωγραφική μας τοποθεσία.

Σε διαφορετική περίπτωση, εφόσον γνωρίζουμε την IP κάποιου, εντοπίζουμε την ένδειξη Lookup IP Address. Σε άλλα site μπορεί να είναι και Trace IP, Track IP, ή κάτι σχετικό.

εντοπισμός-ip-2μν

Από εκεί και μετά, απλά συμπληρώνουμε την IP που θέλουμε να εντοπίσουμε, πατάμε το κουμπί, και σε δευτερόλεπτα έχουμε αναλυτικά στοιχεία για τη διεύθυνση και την ευρύτερη περιοχή στην οποία βρίσκεται αυτή η IP.

εντοπισμός-ip-4m

Εύρεση IP από email

Ενδέχεται κάποιοι από εμάς να θέλουμε να γνωρίζουμε την IP αυτών που μας στέλνουν email. Σε αυτή την περίπτωση, ο εντοπισμός IP του αποστολέα μπορεί να υλοποιηθεί απευθείας μέσα από το ηλεκτρονικό μας ταχυδρομείο. Αυτό το επιτυγχάνουμε ελέγχοντας τις κεφαλίδες του κάθε email.

Για παράδειγμα, στο Gmail ανοίγουμε το μήνυμα ηλεκτρονικού ταχυδρομείου και αρχικά κάνουμε κλικ στις τρεις τελείες στα δεξιά. Αμέσως μετά, στην “Προβολή αρχικού”, όπως παρατηρούμε στην κάτωθι εικόνα.

Στην επόμενη καρτέλα αντιγράφουμε το κείμενο της κεφαλίδας που θα μας εμφανιστεί.

Στη συνέχεια, ανοίγουμε το online εργαλείο (Trace Email) ανάλυσης κεφαλίδων πατώντας εδώ, και επικολλούμε το κείμενο που αντιγράψαμε. Κατόπιν, κάνουμε κλικ στην κόκκινη ένδειξη που παρατηρούμε στην εικόνα, για να ξεκινήσει η εύρεση IP του αποστολέα.

Μόλις εμφανιστεί η νέα καρτέλα των αποτελεσμάτων, κάνουμε κύλιση προς το κατώτερο τμήμα της. Εκεί θα δούμε την IP αυτού που μας έστειλε το email.

Από εκεί και μετά, πατώντας πάνω στα ψηφία, θα δούμε ότι ο εντοπισμός IP συνοδεύεται και με τον χάρτη της γεωγραφικής τοποθεσίας του αποστολέα.

Γνωρίζετε άλλη μέθοδο για την εύρεση IP? Σας είναι χρήσιμος ο εντοπισμός IP?

Αν σας γεννήθηκαν απορίες για την εύρεση IP ή γνωρίζετε και άλλες μεθόδους για να δούμε σε ποιον ανήκει η IP, μπορείτε να μας γράψετε στα σχόλια.

Τα σχόλια του PCsteps έχουν μεταφερθεί στο Questions.pcsteps.gr. Αν έχετε απορίες για τη δημοσίευση ή οποιαδήποτε τεχνολογική ερώτηση, από προτάσεις αγορών μέχρι τεχνικά προβλήματα, γράψτε μας εκεί. Απαντάμε το αργότερο εντός 48 ωρών.

Οι Στήλες του PCsteps

FEATURED sale alert b10 x4 aa
Οδηγοί Αγοράς
QuickSteps#320 - Δωρεάν VPN Edge, Πλήρη Αποσύνδεση Facebook, Κρυφό Μήνυμα Σε Εικόνα, Καρτούν Εικόνα Προφίλ
QuickSteps
GamingSteps#20240322 - Battle Royale Στο WoW, Ρεκόρ Χρηστών Για Το Stardew Valley, GDC Και IGF Awards 2024
GamingSteps