Home » Hardware » Οδηγοί Αγοράς » Μεταχειρισμένο iPhone / iPad: Τι Πρέπει να Προσέξουμε!

Μεταχειρισμένο iPhone / iPad: Τι Πρέπει να Προσέξουμε!

Αυτός ο οδηγός γράφτηκε πριν από περισσότερα από 2 χρόνια. Η τεχνολογία αλλάζει και εξελίσσεται. Αν οτιδήποτε δεν σας λειτουργεί, γράψτε μας στα σχόλια και θα κοιτάξουμε να τον ανανεώσουμε.

Τα προϊόντα της Apple είναι ακριβότερα από τα αντίστοιχα Android, όμως υπάρχουν αρκετοί διατεθειμένοι να πουλήσουν το προηγούμενο iPhone ή iPad, προκειμένου να αγοράσουν το τελευταίο μοντέλο. Στον οδηγό αυτό θα δούμε τι πρέπει να προσέξουμε στην αγορά μεταχειρισμένου iPhone ή iPad, ή αν θέλουμε να πουλήσουμε το δικό μας.

Δείτε τις ενότητες του οδηγού

Προτάσεις συνεργασίας

Προωθήστε δυναμικά την επιχείρησή σας στο site του PCsteps και στο κανάλι μας στο YouTube.

Επικοινωνία

Γίνε VIP μέλος στο PCSteps

Τα μέλη υποστηρίζουν ενεργά το PCsteps για να συνεχίσει να λειτουργεί χωρίς διαφημίσεις για όλους.

Συμμετοχή

Το Factory Reset κάνει το μεταχειρισμένο iPhone, καινούριο

Η πρώτη κίνηση μόλις αγοράσουμε ένα μεταχειρισμένο iPhone / iPad ή πριν πουλήσουμε το παλιό μας είναι να πάμε στις ρυθμίσεις…

μεταχειρισμένο iphone ipad 01

…στη συνέχεια επιλέγουμε Γενικά…

μεταχειρισμένο iphone ipad 02

…πηγαίνουμε στην Επαναφορά…

μεταχειρισμένο iphone ipad 03

…και πατάμε “Περιεχόμενο και ρυθμίσεις”.

μεταχειρισμένο iphone ipad 04

Η διαδικασία αυτή θα σβήσει ΟΛΑ τα προηγούμενα δεδομένα από το τηλέφωνο (μηνύματα, τηλέφωνα, αρχεία κλπ) και όλες τις custom ρυθμίσεις.

Μόλις ξανανοίξει, το μεταχειρισμένο iphone / ipad θα συμπεριφερθεί ακριβώς όπως αν το είχαμε βγάλει καινούριο από τη συσκευασία, ξεκινώντας το αρχικό Setup.

Όχι μόνο τα προηγούμενα δεδομένα θα είναι αδύνατον να ανακτηθούν, αλλά με το αρχικό Setup μπορούμε να συνδέσουμε το τηλέφωνο με το προσωπικό μας Apple ID.

μεταχειρισμένο iphone ipad 05

Κάνοντας αυτό, αφαιρούμε οριστικά το ID του προηγούμενου ιδιοκτήτη, ώστε να μην γίνει κανένα μπέρδεμα αν θελήσουμε να αγοράσουμε κάποια εφαρμογή.

Προσοχή στη μπαταρία

Τα iPhone γενικά έχουν τη φήμη των ανθεκτικών τηλεφώνων, και με δεδομένο πως ως συσκευές δεν έχουν κινητά μέρη, μπορούν να λειτουργούν για χρόνια χωρίς πρόβλημα.

Ένα μέρος του τηλεφώνου που σίγουρα φθείρεται και χειροτερεύει με τη χρήση είναι η μπαταρία.

μεταχειρισμένο iphone ipad 06

Αν δεν είχαμε ποτέ πριν iPhone, και έχουμε συνηθίσει από άλλα κινητά, δυστυχώς στα μοντέλα της Apple δεν γίνεται απλά να αγοράσουμε μια νέα μπαταρία και να αντικαταστήσουμε την παλιά.

Θα πρέπει να πάμε το μεταχειρισμένο iphone μας σε κάποιο εξουσιοδοτημένο service για να μας αλλάξουν μπαταρία, κάτι που μπορεί να κοστίσει μερικές δεκάδες ευρώ.

Αν λοιπόν πρόκειται να αγοράσουμε συσκευή παλιότερη των δύο ετών, να το έχουμε υπ' όψιν όταν διαπραγματευόμαστε την τιμή.

Συμβατότητα με τα βύσματα

Όλα τα iPhone πριν το 5 και τα iPad 1 και 2 είχαν το κλασσικό βύσμα των 30 επαφών για τη φόρτισή τους αλλά και τη σύνδεση με τον υπολογιστή ή διάφορα περιφερειακά.

μεταχειρισμένο iphone ipad 07

Στο iPhone 5 και το iPad 3, όμως, η Apple αποφάσισε να χρησιμοποιήσει τη σύνδεση Lightning η οποία δεν είναι προς τα πίσω συμβατή με τον παλιό τύπο βύσματος.

μεταχειρισμένο iphone ipad 08

Αν λοιπόν είχαμε ήδη κάποιο παλιό iPhone 3 ή 4 και θέλουμε να αγοράσουμε ένα μεταχειρισμένο iPhone 5, θα πρέπει να έχουμε κατά νου πως τα περιφερειακά που ήδη έχουμε δεν θα λειτουργούν.

Υπάρχουν μετατροπείς από τη νέα θύρα lightning στην παλιά, αλλά δεν λειτουργούν σε όλες τις περιπτώσεις.

μεταχειρισμένο iphone ipad 09

Δυνατότητα Αναβάθμισης iOS

Καθώς κάθε νέα έκδοση iOS κλείνει κενά ασφαλείας προηγούμενων εκδόσεων, είναι προς όφελός μας να κάνουμε πάντοτε τη νεότερη αναβάθμιση.

Όμως παλαιότερες οι συσκευές της Apple δεν υποστηρίζονται επ' αόριστον.

Για παράδειγμα το πρώτο iPhone δέχεται μέχρι το iPhone OS 3.1.3, ενώ το iPhone 3G πηγαίνει μέχρι το iOS 4.2.1 και το 3Gs μέχρι το iOS 6.1.6.

μεταχειρισμένο iphone ipad 10

Αυτή τη στιγμή, το iPhone 4 είναι το παλιότερο iPhone που υποστηρίζει την έκδοση iOS 7.1.

Συνεπώς, το να αγοράσουμε μεταχειρισμένο iPhone 4 οπότε εξακολουθεί να είναι μια καλή αγορά όσον αφορά την ασφάλεια του λειτουργικού.

μεταχειρισμένο iphone ipad 11

Εντούτοις, δεν υπάρχει καμία εγγύηση πως θα μπορεί να αναβαθμιστεί στην έκδοση iOS 8 – ή ακόμα και στην 7.2

Στα iPad είναι πιο ελαστικά τα πράγματα. Το 1ο iPad περιορίζεται στο iOS 5.1.1, αλλά από το iPad 2 και μετά όλα υποστηρίζουν το 7.1

μεταχειρισμένο iphone ipad 12

Για περισσότερες πληροφορίες σχετικά, μπορούμε να συμβουλευόμαστε τη σελίδα της Wikipedia για τις συσκευές της Apple:

http://en.wikipedia.org/wiki/List_of_iOS_devices

Προσοχή σε αγορές από το εξωτερικό

Αν το μεταχειρισμένο iphone / iPad που σκοπεύουμε να αγοράσουμε προέρχεται από το εξωτερικό (πχ το βρήκαμε στο ebay), χρειάζεται μεγάλη προσοχή πριν την αγορά του.

Υπάρχει κίνδυνος να είναι κλειδωμένο σε κάποιο συγκεκριμένο πάροχο κινητής τηλεφωνίας του εξωτερικού και να μην αναγνωρίζει Ελληνικές SIM.

μεταχειρισμένο iphone ipad 13

Σε αυτή την περίπτωση, θα χρειαστεί ενδεχομένως να απευθυνθούμε σε κάποιο εξειδικευμένο τεχνικό για να μας το ξεκλειδώσει, με το ανάλογο κόστος.

Επίσης, ορισμένα μοντέλα δεν μπορούν να ξεκλειδωθούν καθόλου…

Συνοψίζοντας

Σε γενικές γραμμές, αν θέλουμε ένα iPhone αλλά δεν θέλουμε να πληρώσουμε 570 ευρώ για τη νεότερη έκδοση, το να αγοράσουμε ένα μεταχειρισμένο iPhone είναι μια σαφώς έξυπνη λύση.

Αν προσέξουμε τα παραπάνω σημεία, θα αποκτήσουμε μια συσκευή που θα μπορέσουμε να τη χρησιμοποιούμε για χρόνια!

Τα σχόλια του PCsteps έχουν μεταφερθεί στο Questions.pcsteps.gr. Αν έχετε απορίες για τη δημοσίευση ή οποιαδήποτε τεχνολογική ερώτηση, από προτάσεις αγορών μέχρι τεχνικά προβλήματα, γράψτε μας εκεί. Απαντάμε το αργότερο εντός 48 ωρών.

Οι Στήλες του PCsteps

FEATURED sale alert b10 x4 aa
Οδηγοί Αγοράς
QuickSteps#320 - Δωρεάν VPN Edge, Πλήρη Αποσύνδεση Facebook, Κρυφό Μήνυμα Σε Εικόνα, Καρτούν Εικόνα Προφίλ
QuickSteps
GamingSteps#20240322 - Battle Royale Στο WoW, Ρεκόρ Χρηστών Για Το Stardew Valley, GDC Και IGF Awards 2024
GamingSteps