Οργανώστε τις αγορές σας

Μνήμη RAM: Πώς να Προσθέσουμε Μόνοι μας στον Υπολογιστή

Αν ο υπολογιστής μας δεν έχει αρκετή μνήμη RAM για τη χρήση που κάνουμε, όλο το σύστημα θα σέρνεται. Ευτυχώς, όχι μόνο είναι ιδιαίτερα οικονομικό το να αγοράσουμε περισσότερη μνήμη RAM, αλλά σε αυτό τον οδηγό θα δούμε πώς μπορούμε να την εγκαταστήσουμε μόνοι μας, χωρίς να πάμε σε τεχνικό!

Το να προσθέσουμε μνήμη RAM στον υπολογιστή, αν δεν έχει αρκετή, είναι η πιο οικονομική και ταυτόχρονα μία από τις πιο ουσιαστικές αναβαθμίσεις που μπορούμε να κάνουμε - μαζί με την αγορά ενός δίσκου SSD.

Με περισσότερη μνήμη RAM θα μπορούμε να τρέχουμε περισσότερα προγράμματα ταυτόχρονα (word, browser, media player), να έχουμε ανοιχτά περισσότερα tabs στο Browser, αλλά και να τρέχουμε "βαριά" προγράμματα, όπως πχ το Adobe Photoshop.

μνήμη ram εγκατάσταση 01

Εκτός αυτών, το ίδιο το λειτουργικό σύστημα θα λειτουργεί καλύτερα και πιο αποδοτικά, με λιγότερες καθυστερήσεις και κολλήματα.

Όταν λοιπόν μπορούμε να έχουμε 8GB RAM με 68 ευρώ, γιατί να συμβιβαστούμε με λιγότερα?

Πόση μνήμη RAM χρειάζεται ο υπολογιστής μου?

Σε γενικές γραμμές, και μέχρι ενός σημείου, όσο περισσότερη μνήμη RAM έχουμε, τόσο το καλύτερο.

Εντούτοις, ανάλογα με τα προγράμματα που τρέχουμε και τις συνήθειές μας, υπάρχει ένα ελάχιστο μέγεθος μνήμης που είναι απαραίτητο να έχουμε στον υπολογιστή.

Αν έχουμε λιγότερη, όλο το σύστημά μας θα υποφέρει - και εμείς μαζί.

μνήμη ram εγκατάσταση 02

Στον παρακάτω πίνακα θα δούμε πόση είναι η ελάχιστη προτεινόμενη μνήμη RAM, ανάλογα με το λειτουργικό μας σύστημα και το πώς χρησιμοποιούμε τον υπολογιστή.

 Χρήση Μνήμη RAM
Απλή χρήση: 1-2 Word, μικρά αρχεία Excel, facebook, e-mail, καμιά πασιέντζα, καμιά ταινία Ελάχιστη: 1GB

Προτεινόμενη: 2-4GB

Εντατική χρήση: Πολλαπλά word ανοιχτά, μεγάλα αρχεία Excel, πολλαπλά παράθυρα του browser ανοιχτά, με πολλαπλά tabs το καθένα Ελάχιστη: 2GB

Προτεινόμενη: 4-8GB

Σύγχρονο Gaming Ελάχιστη: 4GB

Προτεινόμενη: 8GB

Ερασιτεχνική χρήση προγραμμάτων επεξεργασίας εικόνας / video / ήχου Ελάχιστη: 4GB

Προτεινόμενη: 8GB

Ημιεπαγγελματική ή επαγγελματική χρήση προγραμμάτων επεξεργασία εικόνας /βίντεο / ήχου Ελάχιστη: 8GB

Προτεινόμενη: 16GB

Σημειωτέον πως για να αναγνωρίσει το σύστημά μας περισσότερα από 4GB μνήμης πρέπει οπωσδήποτε να έχουμε μία 64bit έκδοση των Windows.

Τι μνήμη RAM παίρνει ο υπολογιστής μου?

Όπως και στα περισσότερα υποσυστήματα των υπολογιστών, όλες οι RAM δεν είναι ίδιες.

Πριν προχωρήσουμε σε κάποια αγορά, θα χρειαστεί να γνωρίζουμε πόση μνήμη RAM ήδη έχουμε, και τι είδους είναι.

μνήμη ram εγκατάσταση 03

Μην ανησυχείτε, δεν θα χρειαστεί να ανοίξουμε τον υπολογιστή μας, να βγάλουμε τη μνήμη και να μετράμε Pin για να δούμε τι μνήμη έχουμε.

Στον παρακάτω οδηγό θα δούμε μια απλή μέθοδο για να δούμε πόση μνήμη έχουμε στο σύστημά μας, και τι είδους είναι αυτή η μνήμη.

Αγορά μνήμης RAM - Ποια Είναι Συμβατή με τον Υπολογιστή?

Εγκαθιστώντας τη μνήμη RAM: Βήμα 1ο. Ανοίγουμε τον υπολογιστή

Προσοχή! Αν δεν αισθάνεστε άνετα όσον αφορά το να ανοίξετε και να κάνετε αλλαγές στο εσωτερικό του υπολογιστή σας, καλύτερα να απευθυνθείτε σε κάποιο επαγγελματία τεχνικό. Σε κάθε περίπτωση, αναλαμβάνετε το σύνολο της ευθύνης.

Κλείνουμε την τροφοδοσία

Πριν αγγίξουμε οτιδήποτε στο εσωτερικό του υπολογιστή, βγάζουμε εντελώς το τροφοδοτικό από την πρίζα και κλείνουμε το κουμπί του (αν έχει).

μνήμη ram εγκατάσταση 003

Αντίστοιχα, στο laptop αφαιρούμε εντελώς τη μπαταρία και το αποσυνδέουμε από την πρίζα.

Επίσης, κρατάμε πατημένο το κουμπί που ανοίγει τον υπολογιστή ή το laptop για μερικά δευτερόλεπτα, ώστε να αποφορτιστούν οι πυκνωτές που ίσως έχουν διατηρήσει κάποιο ηλεκτρικό φορτίο.

μνήμη ram εγκατάσταση 0003

Ανοίγουμε τον υπολογιστή

Στους περισσότερους υπολογιστές, το μόνο εργαλείο που χρειάζεται για να ανοίξουμε το κουτί του υπολογιστή είναι ένα κατσαβίδι τύπου Phillips (γνωστό και ως σταυροκατσάβιδο).

μνήμη ram εγκατάσταση 04

Αρκετά σύγχρονα κουτιά δεν χρειάζονται καν κατσαβίδι για να αποκτήσουμε πρόσβαση στο εσωτερικό τους, καθώς το καπάκι "κουμπώνει" συρταρωτά πάνω στο υπόλοιπο tower ή διαθέτουν βίδες που στρίβουν με το χέρι.

Αν έχουμε laptop, συνήθως στο κάτω μέρος του θα βρούμε ένα τετράγωνο τμήμα το οποίο, ξεβιδώνοντας μερικές βίδες, δίνει πρόσβαση στη μνήμη RAM.

μνήμη ram εγκατάσταση 05

Κάποια laptop που δεν έχουν αυτό το τετραγωνάκι για τις μνήμες μπορεί να χρειαστεί να λυθούν σχεδόν ολόκληρα για να έχουμε πρόσβαση στη μνήμη.

Σε αυτή την περίπτωση μπορεί να βοηθήσει ο οδηγός για τον καθαρισμό laptop.

Αλλιώς, θα πρέπει να απευθυνθούμε σε ένα εξουσιοδοτημένο service.

Βήμα 2ο: Εντοπίζουμε τις θύρες για τη μνήμη RAM

Προσοχή! Πριν ακουμπήσουμε οτιδήποτε στο εσωτερικό του υπολογιστή, φροντίζουμε να έχουμε ακουμπήσει κάτι μεταλλικό που να γειώνεται (ιδανικά ένα σώμα καλοριφέρ), έτσι ώστε να μην έχουμε στατικό ηλεκτρισμό που μπορεί να βλάψει τα ευαίσθητα κυκλώματα.

Εφ' όσον λοιπόν έχουμε γειωθεί, εντοπίζουμε τις θύρες της μνήμης στον υπολογιστή μας. Συνήθως βρίσκονται κοντά στον επεξεργαστή (που ξεχωρίζει γιατί έχει την ψύκτρα με τον ανεμιστήρα πάνω).

μνήμη ram εγκατάσταση 06

Στις περισσότερες motherboard υπάρχουν δύο ή τέσσερις θύρες. Κάποιες πολύ ακριβές Motherboard μπορεί να έχουν 6 ή και 8. Συχνά έχουν χρώμα που ξεχωρίζει, κόκκινο ή κίτρινο.

Στο laptop τα πράγματα είναι πιο απλά, οι μνήμες είναι άμεσα ορατές ξεβιδώνοντας το καπάκι που τις καλύπτει.

μνήμη ram εγκατάσταση 07

Βήμα 3α: Τοποθετούμε τη μνήμη RAM (Desktop)

Προσοχή! Κρατώντας τις μνήμες, φροντίζουμε να μην αγγίζουμε τις επαφές στους στο κάτω μέρος. Το λίπος των δακτύλων δεν ωφελεί τα ηλεκτρονικά.

Πριν συνεχίσουμε, υπάρχει λόγος που οι εγκοπές της μνήμης στις περισσότερες motherboard έχουν ανά δύο το ίδιο χρώμα.

μνήμη ram εγκατάσταση 08

 

Πρόκειται για ένα χαρακτηριστικό που ονομάζεται Dual channel, σύμφωνα με το οποίο, αν βάλουμε δύο μνήμες ίδιου μεγέθους και ταχύτητας στις εγκοπές ίδιου χρώματος, αυξάνεται σημαντικά (θεωρητικά διπλασιάζεται) το bandwidth με το οποίο το σύστημα έχει πρόσβαση στη μνήμη.

Αν λοιπόν προσθέτουμε δύο πανομοιότυπες μνήμες, το ιδανικό είναι να τις βάλουμε στο ίδιου χρώματος κανάλι, για να λειτουργήσουν σε Dual channel.

μνήμη ram εγκατάσταση 09

Από την άλλη μεριά, αν προσπαθήσουμε να βάλουμε μια παλιά και μια νέα μνήμη μαζί σε Dual channel, υπάρχει περίπτωση να υπάρξουν ασυμβατότητες (ακόμα κι αν η μόνη διαφορά τους είναι πως η μία έχει 8 chip στη μία πλευρά και η άλλη από τέσσερα σε κάθε πλευρά).

Οπότε αν έχουμε κολλήματα και μπλε οθόνες μετά την εγκατάσταση, ή το σύστημα δεν ανοίγει καν, πιθανώς αυτό να φταίει.

Για να τοποθετήσουμε τη μνήμη, ανοίγουμε τα πλαστικά κλιπ στις άκρες.

μνήμη ram εγκατάσταση 10

Κάθε θύρα μνήμης διαθέτει ένα μικρό πλαστικό κομμάτι το οποίο τη χωρίζει σε δύο άνισα μέρη.

μνήμη ram εγκατάσταση 11

Φροντίζουμε να ευθυγραμμίσουμε τη μνήμη RAM, έτσι ώστε αυτό το πλαστικό στέλεχος να ταιριάζει στην εγκοπή της.

μνήμη ram εγκατάσταση 12

Πρακτικά, η μνήμη RAM είναι αδύνατον να τοποθετηθεί ανάποδα, λόγω αυτής της εγκοπής - όπως επίσης είναι αδύνατον και το να εγκατασταθεί λάθος τύπος μνήμης στη Motherboard.

Τοποθετούμε λοιπόν με προσοχή τη μνήμη. Σε αυτή τη φάση, δεν μας νοιάζει να κουμπώσει, αρκεί να τοποθετηθεί σωστά.

μνήμη ram εγκατάσταση 13

Αφού την έχουμε τοποθετήσει στη θύρα, πιέζουμε με τους δύο αντίχειρες στις δύο άκρες, σταθερά αλλά χωρίς υπερβολική δύναμη, μέχρι να κλείσουν αυτόματα τα κλιπς.

μνήμη ram εγκατάσταση 14

Εφόσον η μνήμη έχει μπει εντελώς σε όλο της το μήκος, και δεν φαίνονται καθόλου οι επαφές της, έχει τοποθετηθεί σωστά.

μνήμη ram εγκατάσταση 15

Βήμα 3b: Τοποθετούμε τη μνήμη RAM (Laptop)

Στα laptop οι μνήμες μπαίνουν με ελαφρώς διαφορετική λογική.

Αφού ευθυγραμμίσουμε τις εγκοπές της μνήμης με το πλαστικό στέλεχος της θύρας, τοποθετούμε τη μνήμη με γωνία 45 μοιρών.

μνήμη ram εγκατάσταση 16

Στη συνέχεια πιέζουμε απαλά προς τα κάτω, μέχρι να κάνει "κλακ", και θα μπει πολύ εύκολα.

Η ώρα της αλήθειας

Ήρθε η ώρα να ελέγξουμε πως όλα πήγαν καλά.

Σε καμία περίπτωση δεν ξαναβιδώνουμε τον υπολογιστή πριν βεβαιωθούμε πως οι μνήμες έχουν τοποθετηθεί σωστά - δεν θέλουμε να έχει πάει κάτι στραβά και να πρέπει να ξαναξεβιδώνουμε το καπάκι, έτσι δεν είναι?

Βάζουμε τον υπολογιστή στην πρίζα, ανοίγουμε το διακόπτη του τροφοδοτικού...

μνήμη ram εγκατάσταση 17

και πατάμε το power.

μνήμη ram εγκατάσταση 18

Εφόσον όλα έχουν πάει καλά, ο υπολογιστής θα ανοίξει (ίσως ακούσουμε ένα σύντομο μπιπ, ανάλογα με τη motherboard μας), και θα δούμε την πρώτη οθόνη του BIOS.

μνήμη ram εγκατάσταση 19

Θα πρέπει να γράφει το σύνολο της μνήμης (στο παραπάνω παράδειγμα είναι 3GB ή αλλιώς 3x1024MB), ενώ οι περισσότερες motherboard αναφέρουν αν η λειτουργία dual channel, triple channel ή quad channel έχει ενεργοποιηθεί.

Αφού μπούμε στα Windows, βεβαιωνόμαστε πως και εκεί είναι ορατή η μνήμη, τρέχοντας το ίδιο πρόγραμμα με το οποίο βρήκαμε το είδος της.

Εφόσον όλα πήγαν καλά, κάνουμε shut down τον υπολογιστή, βιδώνουμε το καπάκι, και απολαμβάνουμε πλέον τη νέα μας μνήμη RAM.

Troubleshooting - Αχρείαστο νά 'ναι

Αν ο υπολογιστής ακούγεται να ανάβει (λειτουργούν οι ανεμιστήρες) αλλά βλέπουμε μαύρη οθόνη ή ακούμε μια σειρά μπιπ, τότε έχουμε πρόβλημα.

μνήμη ram εγκατάσταση 20

Μπορεί κάτι να μην πήγε καλά με τη μνήμη, αλλά μπορεί και κάτι άλλο να κουνήθηκε κατά την εγκατάστασή της (πχ η κάρτα γραφικών).

Σε κάθε περίπτωση, δεν απελπιζόμαστε, κρατάμε την ψυχραιμία μας και ακολουθούμε τον αναλυτικό οδηγό σχετικά με το τι κάνουμε αν δεν ανάβει ο υπολογιστής.

Συνήθως τέτοιου είδους προβλήματα κατά την εγκατάσταση μνήμης RAM ή κάποιας νέας συσκευής, είναι εξαιρετικά εύκολο να διορθωθούν :)

Μνήμη RAM: Πώς να Προσθέσουμε Μόνοι μας στον Υπολογιστή 5.00/5 (100.00%) 7 votes

Οικονομική Εκτύπωση

Ετικέτες: ,

 • spyridon

  Με βοήθησε πολύ η συγκεκριμένη πληροφορία! Ευχαριστώ Άγγελε!

 • George Lyk

  ωραιος ρε συ αλλα η πορτοκαλαδα σκιζει !!!!!

 • Elena

  να ρωτησω κατι εχω φορητο υπολογιστη και μου εχει φυγει το ενα κουμπωμα πως μπορω να το ξαναβαλω/???

 • http://www.pcsteps.gr/ Angelos Kyritsis

  Σε ποιο κούμπωμα αναφέρεσαι, Έλενα?

 • πανος

  βοηθεια please!!!!οταν βαζω τις μνημες μετα απο 25 δευτ. κλεινει αποτομα το λαπτοπ.οταν τις βγαζω δεν κλεινει.εχω δοκιμασει κι αλλες και μου κανει το ιδιο προβλημα!!ευχαριστω

 • http://www.pcsteps.gr/ Angelos Kyritsis

  Καλημέρα Πάνο,

  Αν αφήσεις μόνο τις καινούριες μνήμες επάνω και βγάλεις τις παλιές, σου κάνει το ίδιο?

 • rsttls

  Καλησπέρα Άγγελε, έχω μητρική με 4 slots για μνήμες και dual channel.
  Gigabyte ga-970a-d3. Τώρα έχω σε ένα κανάλι 2 μνήμες Kingston KVR1333D3N9 των 4άρων
  gb, σύνολο 8gb φυσική μνήμη. Στο άλλο κανάλι μπορώ να προσθέσω μνήμες
  διαφορετικής ταχύτητας, διαφορετικών gb, ή ακόμα και διαφορετικής
  μάρκας, τέλος πάντων, εντελώς άσχετες με αυτές που έχω τώρα;

 • http://www.pcsteps.gr/ Angelos Kyritsis

  Πρέπει να δεις τι λέει το manual της μητρικής σου.

  Κάποιες μητρικές είναι παράξενες, θέλουν όλες οι μνήμες να είναι πανομοιότυπες.

  Άλλες είναι πιο χαλαρές, επιτρέπουν να έχεις διαφορετικές μνήμες στο channel A και Channel B, αλλά όλες θα λειτουργούν με την ταχύτητα των πιο αργών μνημών.

 • rsttls

  Αυτό δεν με πειράζει, απλά θέλω να κάνω τη μνήμη 16 gb. Η ταχύτητά τους δεν με απασχολεί. Το manual πετάει ένα recommended same speed,capacity,brand κτλ κτλ.Τα γνωστά. Που μπορώ να βρω αν μπορώ να βάλω άλλες 2 4άρες ίδιας brand αλλά όχι ακριβώς τον ίδιο κωδικό, καθώς είναι δυσεύρετες αυτές που έχω;

 • http://www.pcsteps.gr/ Angelos Kyritsis

  Απ' ότι βλέπω η μητρική σου γράφει

  it is recommended that memory of the same capacity, brand, speed, and chips be used and installed in the same colored DDR3 sockets for optimum performance.

  Οπότε για διαφορετικά κανάλια θα είσαι εντάξει.

 • rsttls

  Και γω έτσι πιστεύω αλλά ήθελα τη δική σου γνώμη. Για να δούμε... Παρεπιμπτόντως, γιατί οι μνήμες ανέβηκαν τόσο πολύ το τελευταίο διάστημα; ξέρεις τίποτα;

 • http://www.pcsteps.gr/ Angelos Kyritsis

  Ορισμένες μνήμες ανέβηκαν. Αυτές που έχω στον οδηγό αγοράς έχουν παραμείνει σταθερές.

Επιστροφή στην κορυφή