μνήμη ram εγκατάσταση

Μνήμη RAM: Πώς να Προσθέσουμε Μόνοι μας στον Υπολογιστή

Αν ο υπολογιστής μας δεν έχει αρκετή μνήμη RAM για τη χρήση που κάνουμε, όλο το σύστημα θα σέρνεται. Ευτυχώς, όχι μόνο είναι ιδιαίτερα οικονομικό το να αγοράσουμε περισσότερη μνήμη RAM, αλλά σε αυτό τον οδηγό θα δούμε πώς μπορούμε να την εγκαταστήσουμε μόνοι μας, χωρίς να πάμε σε τεχνικό!

Το να προσθέσουμε μνήμη RAM στον υπολογιστή, αν δεν έχει αρκετή, είναι η πιο οικονομική και ταυτόχρονα μία από τις πιο ουσιαστικές αναβαθμίσεις που μπορούμε να κάνουμε - μαζί με την αγορά ενός δίσκου SSD.

Με περισσότερη μνήμη RAM θα μπορούμε να τρέχουμε περισσότερα προγράμματα ταυτόχρονα (word, browser, media player), να έχουμε ανοιχτά περισσότερα tabs στο Browser, αλλά και να τρέχουμε "βαριά" προγράμματα, όπως πχ το Adobe Photoshop.

μνήμη ram εγκατάσταση 01

Εκτός αυτών, το ίδιο το λειτουργικό σύστημα θα λειτουργεί καλύτερα και πιο αποδοτικά, με λιγότερες καθυστερήσεις και κολλήματα.

Όταν λοιπόν μπορούμε να έχουμε 8GB RAM με 68 ευρώ, γιατί να συμβιβαστούμε με λιγότερα?

Πόση μνήμη RAM χρειάζεται ο υπολογιστής μου?

Σε γενικές γραμμές, και μέχρι ενός σημείου, όσο περισσότερη μνήμη RAM έχουμε, τόσο το καλύτερο.

Εντούτοις, ανάλογα με τα προγράμματα που τρέχουμε και τις συνήθειές μας, υπάρχει ένα ελάχιστο μέγεθος μνήμης που είναι απαραίτητο να έχουμε στον υπολογιστή.

Αν έχουμε λιγότερη, όλο το σύστημά μας θα υποφέρει - και εμείς μαζί.

μνήμη ram εγκατάσταση 02

Στον παρακάτω πίνακα θα δούμε πόση είναι η ελάχιστη προτεινόμενη μνήμη RAM, ανάλογα με το λειτουργικό μας σύστημα και το πώς χρησιμοποιούμε τον υπολογιστή.

 Χρήση Μνήμη RAM
Απλή χρήση: 1-2 Word, μικρά αρχεία Excel, facebook, e-mail, καμιά πασιέντζα, καμιά ταινία Ελάχιστη: 1GB

Προτεινόμενη: 2-4GB

Εντατική χρήση: Πολλαπλά word ανοιχτά, μεγάλα αρχεία Excel, πολλαπλά παράθυρα του browser ανοιχτά, με πολλαπλά tabs το καθένα Ελάχιστη: 2GB

Προτεινόμενη: 4-8GB

Σύγχρονο Gaming Ελάχιστη: 4GB

Προτεινόμενη: 8GB

Ερασιτεχνική χρήση προγραμμάτων επεξεργασίας εικόνας / video / ήχου Ελάχιστη: 4GB

Προτεινόμενη: 8GB

Ημιεπαγγελματική ή επαγγελματική χρήση προγραμμάτων επεξεργασία εικόνας /βίντεο / ήχου Ελάχιστη: 8GB

Προτεινόμενη: 16GB

Σημειωτέον πως για να αναγνωρίσει το σύστημά μας περισσότερα από 4GB μνήμης πρέπει οπωσδήποτε να έχουμε μία 64bit έκδοση των Windows.

Τι μνήμη RAM παίρνει ο υπολογιστής μου?

Όπως και στα περισσότερα υποσυστήματα των υπολογιστών, όλες οι RAM δεν είναι ίδιες.

Πριν προχωρήσουμε σε κάποια αγορά, θα χρειαστεί να γνωρίζουμε πόση μνήμη RAM ήδη έχουμε, και τι είδους είναι.

μνήμη ram εγκατάσταση 03

Μην ανησυχείτε, δεν θα χρειαστεί να ανοίξουμε τον υπολογιστή μας, να βγάλουμε τη μνήμη και να μετράμε Pin για να δούμε τι μνήμη έχουμε.

Στον παρακάτω οδηγό θα δούμε μια απλή μέθοδο για να δούμε πόση μνήμη έχουμε στο σύστημά μας, και τι είδους είναι αυτή η μνήμη.

Αγορά μνήμης RAM - Ποια Είναι Συμβατή με τον Υπολογιστή?

Εγκαθιστώντας τη μνήμη RAM: Βήμα 1ο. Ανοίγουμε τον υπολογιστή

Προσοχή! Αν δεν αισθάνεστε άνετα όσον αφορά το να ανοίξετε και να κάνετε αλλαγές στο εσωτερικό του υπολογιστή σας, καλύτερα να απευθυνθείτε σε κάποιο επαγγελματία τεχνικό. Σε κάθε περίπτωση, αναλαμβάνετε το σύνολο της ευθύνης.

Κλείνουμε την τροφοδοσία

Πριν αγγίξουμε οτιδήποτε στο εσωτερικό του υπολογιστή, βγάζουμε εντελώς το τροφοδοτικό από την πρίζα και κλείνουμε το κουμπί του (αν έχει).

μνήμη ram εγκατάσταση 003

Αντίστοιχα, στο laptop αφαιρούμε εντελώς τη μπαταρία και το αποσυνδέουμε από την πρίζα.

Επίσης, κρατάμε πατημένο το κουμπί που ανοίγει τον υπολογιστή ή το laptop για μερικά δευτερόλεπτα, ώστε να αποφορτιστούν οι πυκνωτές που ίσως έχουν διατηρήσει κάποιο ηλεκτρικό φορτίο.

μνήμη ram εγκατάσταση 0003

Ανοίγουμε τον υπολογιστή

Στους περισσότερους υπολογιστές, το μόνο εργαλείο που χρειάζεται για να ανοίξουμε το κουτί του υπολογιστή είναι ένα κατσαβίδι τύπου Phillips (γνωστό και ως σταυροκατσάβιδο).

μνήμη ram εγκατάσταση 04

Αρκετά σύγχρονα κουτιά δεν χρειάζονται καν κατσαβίδι για να αποκτήσουμε πρόσβαση στο εσωτερικό τους, καθώς το καπάκι "κουμπώνει" συρταρωτά πάνω στο υπόλοιπο tower ή διαθέτουν βίδες που στρίβουν με το χέρι.

Αν έχουμε laptop, συνήθως στο κάτω μέρος του θα βρούμε ένα τετράγωνο τμήμα το οποίο, ξεβιδώνοντας μερικές βίδες, δίνει πρόσβαση στη μνήμη RAM.

μνήμη ram εγκατάσταση 05

Κάποια laptop που δεν έχουν αυτό το τετραγωνάκι για τις μνήμες μπορεί να χρειαστεί να λυθούν σχεδόν ολόκληρα για να έχουμε πρόσβαση στη μνήμη.

Σε αυτή την περίπτωση μπορεί να βοηθήσει ο οδηγός για τον καθαρισμό laptop.

Αλλιώς, θα πρέπει να απευθυνθούμε σε ένα εξουσιοδοτημένο service.

Βήμα 2ο: Εντοπίζουμε τις θύρες για τη μνήμη RAM

Προσοχή! Πριν ακουμπήσουμε οτιδήποτε στο εσωτερικό του υπολογιστή, φροντίζουμε να έχουμε ακουμπήσει κάτι μεταλλικό που να γειώνεται (ιδανικά ένα σώμα καλοριφέρ), έτσι ώστε να μην έχουμε στατικό ηλεκτρισμό που μπορεί να βλάψει τα ευαίσθητα κυκλώματα.

Εφ' όσον λοιπόν έχουμε γειωθεί, εντοπίζουμε τις θύρες της μνήμης στον υπολογιστή μας. Συνήθως βρίσκονται κοντά στον επεξεργαστή (που ξεχωρίζει γιατί έχει την ψύκτρα με τον ανεμιστήρα πάνω).

μνήμη ram εγκατάσταση 06

Στις περισσότερες motherboard υπάρχουν δύο ή τέσσερις θύρες. Κάποιες πολύ ακριβές Motherboard μπορεί να έχουν 6 ή και 8. Συχνά έχουν χρώμα που ξεχωρίζει, κόκκινο ή κίτρινο.

Στο laptop τα πράγματα είναι πιο απλά, οι μνήμες είναι άμεσα ορατές ξεβιδώνοντας το καπάκι που τις καλύπτει.

μνήμη ram εγκατάσταση 07

Βήμα 3α: Τοποθετούμε τη μνήμη RAM (Desktop)

Προσοχή! Κρατώντας τις μνήμες, φροντίζουμε να μην αγγίζουμε τις επαφές στους στο κάτω μέρος. Το λίπος των δακτύλων δεν ωφελεί τα ηλεκτρονικά.

Πριν συνεχίσουμε, υπάρχει λόγος που οι εγκοπές της μνήμης στις περισσότερες motherboard έχουν ανά δύο το ίδιο χρώμα.

μνήμη ram εγκατάσταση 08

 

Πρόκειται για ένα χαρακτηριστικό που ονομάζεται Dual channel, σύμφωνα με το οποίο, αν βάλουμε δύο μνήμες ίδιου μεγέθους και ταχύτητας στις εγκοπές ίδιου χρώματος, αυξάνεται σημαντικά (θεωρητικά διπλασιάζεται) το bandwidth με το οποίο το σύστημα έχει πρόσβαση στη μνήμη.

Αν λοιπόν προσθέτουμε δύο πανομοιότυπες μνήμες, το ιδανικό είναι να τις βάλουμε στο ίδιου χρώματος κανάλι, για να λειτουργήσουν σε Dual channel.

μνήμη ram εγκατάσταση 09

Από την άλλη μεριά, αν προσπαθήσουμε να βάλουμε μια παλιά και μια νέα μνήμη μαζί σε Dual channel, υπάρχει περίπτωση να υπάρξουν ασυμβατότητες (ακόμα κι αν η μόνη διαφορά τους είναι πως η μία έχει 8 chip στη μία πλευρά και η άλλη από τέσσερα σε κάθε πλευρά).

Οπότε αν έχουμε κολλήματα και μπλε οθόνες μετά την εγκατάσταση, ή το σύστημα δεν ανοίγει καν, πιθανώς αυτό να φταίει.

Για να τοποθετήσουμε τη μνήμη, ανοίγουμε τα πλαστικά κλιπ στις άκρες.

μνήμη ram εγκατάσταση 10

Κάθε θύρα μνήμης διαθέτει ένα μικρό πλαστικό κομμάτι το οποίο τη χωρίζει σε δύο άνισα μέρη.

μνήμη ram εγκατάσταση 11

Φροντίζουμε να ευθυγραμμίσουμε τη μνήμη RAM, έτσι ώστε αυτό το πλαστικό στέλεχος να ταιριάζει στην εγκοπή της.

μνήμη ram εγκατάσταση 12

Πρακτικά, η μνήμη RAM είναι αδύνατον να τοποθετηθεί ανάποδα, λόγω αυτής της εγκοπής - όπως επίσης είναι αδύνατον και το να εγκατασταθεί λάθος τύπος μνήμης στη Motherboard.

Τοποθετούμε λοιπόν με προσοχή τη μνήμη. Σε αυτή τη φάση, δεν μας νοιάζει να κουμπώσει, αρκεί να τοποθετηθεί σωστά.

μνήμη ram εγκατάσταση 13

Αφού την έχουμε τοποθετήσει στη θύρα, πιέζουμε με τους δύο αντίχειρες στις δύο άκρες, σταθερά αλλά χωρίς υπερβολική δύναμη, μέχρι να κλείσουν αυτόματα τα κλιπς.

μνήμη ram εγκατάσταση 14

Εφόσον η μνήμη έχει μπει εντελώς σε όλο της το μήκος, και δεν φαίνονται καθόλου οι επαφές της, έχει τοποθετηθεί σωστά.

μνήμη ram εγκατάσταση 15

Βήμα 3b: Τοποθετούμε τη μνήμη RAM (Laptop)

Στα laptop οι μνήμες μπαίνουν με ελαφρώς διαφορετική λογική.

Αφού ευθυγραμμίσουμε τις εγκοπές της μνήμης με το πλαστικό στέλεχος της θύρας, τοποθετούμε τη μνήμη με γωνία 45 μοιρών.

μνήμη ram εγκατάσταση 16

Στη συνέχεια πιέζουμε απαλά προς τα κάτω, μέχρι να κάνει "κλακ", και θα μπει πολύ εύκολα.

Η ώρα της αλήθειας

Ήρθε η ώρα να ελέγξουμε πως όλα πήγαν καλά.

Σε καμία περίπτωση δεν ξαναβιδώνουμε τον υπολογιστή πριν βεβαιωθούμε πως οι μνήμες έχουν τοποθετηθεί σωστά - δεν θέλουμε να έχει πάει κάτι στραβά και να πρέπει να ξαναξεβιδώνουμε το καπάκι, έτσι δεν είναι?

Βάζουμε τον υπολογιστή στην πρίζα, ανοίγουμε το διακόπτη του τροφοδοτικού...

μνήμη ram εγκατάσταση 17

και πατάμε το power.

μνήμη ram εγκατάσταση 18

Εφόσον όλα έχουν πάει καλά, ο υπολογιστής θα ανοίξει (ίσως ακούσουμε ένα σύντομο μπιπ, ανάλογα με τη motherboard μας), και θα δούμε την πρώτη οθόνη του BIOS.

μνήμη ram εγκατάσταση 19

Θα πρέπει να γράφει το σύνολο της μνήμης (στο παραπάνω παράδειγμα είναι 3GB ή αλλιώς 3x1024MB), ενώ οι περισσότερες motherboard αναφέρουν αν η λειτουργία dual channel, triple channel ή quad channel έχει ενεργοποιηθεί.

Αφού μπούμε στα Windows, βεβαιωνόμαστε πως και εκεί είναι ορατή η μνήμη, τρέχοντας το ίδιο πρόγραμμα με το οποίο βρήκαμε το είδος της.

Εφόσον όλα πήγαν καλά, κάνουμε shut down τον υπολογιστή, βιδώνουμε το καπάκι, και απολαμβάνουμε πλέον τη νέα μας μνήμη RAM.

Troubleshooting - Αχρείαστο νά 'ναι

Αν ο υπολογιστής ακούγεται να ανάβει (λειτουργούν οι ανεμιστήρες) αλλά βλέπουμε μαύρη οθόνη ή ακούμε μια σειρά μπιπ, τότε έχουμε πρόβλημα.

μνήμη ram εγκατάσταση 20

Μπορεί κάτι να μην πήγε καλά με τη μνήμη, αλλά μπορεί και κάτι άλλο να κουνήθηκε κατά την εγκατάστασή της (πχ η κάρτα γραφικών).

Σε κάθε περίπτωση, δεν απελπιζόμαστε, κρατάμε την ψυχραιμία μας και ακολουθούμε τον αναλυτικό οδηγό σχετικά με το τι κάνουμε αν δεν ανάβει ο υπολογιστής.

Συνήθως τέτοιου είδους προβλήματα κατά την εγκατάσταση μνήμης RAM ή κάποιας νέας συσκευής, είναι εξαιρετικά εύκολο να διορθωθούν :)

Μνήμη RAM: Πώς να Προσθέσουμε Μόνοι μας στον Υπολογιστή 4.70/5 (94.00%) 20 votes
 • spyridon

  Με βοήθησε πολύ η συγκεκριμένη πληροφορία! Ευχαριστώ Άγγελε!

 • George Lyk

  ωραιος ρε συ αλλα η πορτοκαλαδα σκιζει !!!!!

 • Elena

  να ρωτησω κατι εχω φορητο υπολογιστη και μου εχει φυγει το ενα κουμπωμα πως μπορω να το ξαναβαλω/???

 • http://www.pcsteps.gr/ Angelos Kyritsis

  Σε ποιο κούμπωμα αναφέρεσαι, Έλενα?

 • πανος

  βοηθεια please!!!!οταν βαζω τις μνημες μετα απο 25 δευτ. κλεινει αποτομα το λαπτοπ.οταν τις βγαζω δεν κλεινει.εχω δοκιμασει κι αλλες και μου κανει το ιδιο προβλημα!!ευχαριστω

 • http://www.pcsteps.gr/ Angelos Kyritsis

  Καλημέρα Πάνο,

  Αν αφήσεις μόνο τις καινούριες μνήμες επάνω και βγάλεις τις παλιές, σου κάνει το ίδιο?

 • rsttls

  Καλησπέρα Άγγελε, έχω μητρική με 4 slots για μνήμες και dual channel.
  Gigabyte ga-970a-d3. Τώρα έχω σε ένα κανάλι 2 μνήμες Kingston KVR1333D3N9 των 4άρων
  gb, σύνολο 8gb φυσική μνήμη. Στο άλλο κανάλι μπορώ να προσθέσω μνήμες
  διαφορετικής ταχύτητας, διαφορετικών gb, ή ακόμα και διαφορετικής
  μάρκας, τέλος πάντων, εντελώς άσχετες με αυτές που έχω τώρα;

 • http://www.pcsteps.gr/ Angelos Kyritsis

  Πρέπει να δεις τι λέει το manual της μητρικής σου.

  Κάποιες μητρικές είναι παράξενες, θέλουν όλες οι μνήμες να είναι πανομοιότυπες.

  Άλλες είναι πιο χαλαρές, επιτρέπουν να έχεις διαφορετικές μνήμες στο channel A και Channel B, αλλά όλες θα λειτουργούν με την ταχύτητα των πιο αργών μνημών.

 • rsttls

  Αυτό δεν με πειράζει, απλά θέλω να κάνω τη μνήμη 16 gb. Η ταχύτητά τους δεν με απασχολεί. Το manual πετάει ένα recommended same speed,capacity,brand κτλ κτλ.Τα γνωστά. Που μπορώ να βρω αν μπορώ να βάλω άλλες 2 4άρες ίδιας brand αλλά όχι ακριβώς τον ίδιο κωδικό, καθώς είναι δυσεύρετες αυτές που έχω;

 • http://www.pcsteps.gr/ Angelos Kyritsis

  Απ' ότι βλέπω η μητρική σου γράφει

  it is recommended that memory of the same capacity, brand, speed, and chips be used and installed in the same colored DDR3 sockets for optimum performance.

  Οπότε για διαφορετικά κανάλια θα είσαι εντάξει.

 • rsttls

  Και γω έτσι πιστεύω αλλά ήθελα τη δική σου γνώμη. Για να δούμε... Παρεπιμπτόντως, γιατί οι μνήμες ανέβηκαν τόσο πολύ το τελευταίο διάστημα; ξέρεις τίποτα;

 • http://www.pcsteps.gr/ Angelos Kyritsis

  Ορισμένες μνήμες ανέβηκαν. Αυτές που έχω στον οδηγό αγοράς έχουν παραμείνει σταθερές.

 • Βασίλης

  Για να βάλω ένα ζευγάρι μητρικών πρέπει να βάλω αποκλειστικά τα μοντέλα που λεει το manual της μητρικής ή αρκει να ειναι τα σωστα mhz και gbs οι μνήμες μου??

 • http://www.pcsteps.gr/ Angelos Kyritsis

  Το πιο σημαντικό είναι ο τύπος (πχ ddr3). Από εκεί και πέρα, πρακτικά όλες οι μνήμες είναι συμβατές, ανεξαρτήτως MHz.

 • Δημήτρης

  Καλησπερα εχω ενα λαπτοπ που ειναι 2Gb και θελω να το παω 4 ειναι το Acer Travelamte 5335 και εχει πανω ddr2 667mhz 2Gb Kingston 2rx8 pc2-6400s 666-12-e2 εαν βαλω την G.Skill 2Gb ddr2-667mhz f2-5300-cl5s-2gbbsk θα κανει η τζαμπα θα την αγορασω?

 • http://www.pcsteps.gr/ Angelos Kyritsis

  Πιστεύω πως θα λειτουργήσει. Υπάρχει μια πιθανότητα να δημιουργηθεί πρόβλημα ανάμεσα σε δύο διαφορετικές μνήμες, αλλά γενικά τα laptop είναι πιο καλόβολα σε αυτό το θέμα απ' ότι οι desktop υπολογιστές.

 • Panagiotis

  Καλησπέρα.Έχω ένα μικρό πρόβλημα.Πήρα μια ram 8gb και όταν πατήσω στις ιδιότητες του pc βλέπω αυτό εδώ. Εγκατεστημένη μνήμη ram 8gb (3.25gb είναι δυνατή η χρήση).Έκανα κάτι λάθος?

 • http://www.pcsteps.gr/ Angelos Kyritsis

  Καλησπέρα Παναγιώτη,

  Αν έχεις 32Bit Windows, πρέπει να βάλεις 64bit.

  Αν έχεις ήδη 64bit, είτε η RAM είναι ελαττωματική, είτε η θύρα της RAM στη μητρική.

 • Panagiotis

  Έχω 32άρια windows.Αυτό φταίει.Σε ευχαριστώ Άγγελε!

 • Ηρακλής

  Αγαπητέ Άγγελε .Είμαι καινούργιος αναγνώστης σου και έχω εντυπωσιαστεί με τις δημοσιεύσεις σου .Είμαι σχετικά αρχάριος με τους υπολογιστές και ο τρόπος που παρουσιάζεις τα θέματά σου με βοηθάει πάρα πολύ .Σ' ευχαριστώ λοιπόν εξ αρχής και σου παραθέτω τον προβληματισμό μου..
  Η μητρική μου πλακέτα είναι asus P5G41T-M LX3 με socket 775LGA .
  Διαθέτει 2 θέσεις μνήμης με channel : simple
  H ram μου είναι ;
  Kingston
  DD3
  2048 Mbytes
  PC3 - 10700 ( 667 Mhz )
  CAS LATENCY 6 7 8 9 ( Αυτά μου δείχνει το CPUZ )
  Η πλατφόρμα μου είναι windows 7 ultimate στα 32 bit
  Επιθυμώ να ανεβάσω την μνήμη μου στα 4GB ( γνωρίζω πως τα 32bit windows δεν υποστηρίζουν περισσότερη ).
  Μπορώ να προσθέσω μια άλλη μνήμη των 2GB , αλλά με διαφορετικά στοιχεία από την υπάρχουσα ;; ή θα πρέπει να βάλω δύο όμοιες πάλι των 2GB ; ( Μπορώ δηλαδή να κρατήσω την παλιά και να προσθέχω μία καινούργια με διαφορετικά χαρακτηριστικά ;; ή ( και το τελευταίο μου ερώτημα ) ίσως να ήταν καλύτερα να τοποθετήσω μια μνήμα των 4GB και να τελειώσω έτσι ;;
  Σ' ευχαριστώ εκ των προτέρων για την απάντησή σου και σου εύχομαι καλή δύναμή .

 • http://www.pcsteps.gr/ Angelos Kyritsis

  Καλησπέρα Ηρακλή.

  Το manual της μητρικής σου λέει πως μπορείς να βάλεις άλλα 2GB, αλλά θα πρέπει οπωσδήποτε να έχουν το ίδιο CAS Latency. Αν μάλιστα είναι επίσης της Kingston και με την ίδια συχνότητα, ακόμα καλύτερα.

  You may install varying memory sizes in Channel A and Channel B. The system maps
  the total size of the lower-sized channel for the dual-channel configuration. Any excess
  memory from the higher-sized channel is then mapped for single-channel operation.

  • Always install DIMMs with the same CAS latency. For optimum compatibility, it is
  recommended that you obtain memory modules from the same vendor.

 • Ηρακλής

  Σε ευχαριστώ πολύ !!

 • Ηρακλής

  Αγαπητέ μου Άγγελε .σε είχα ενοχλήσει και πριν μερικές ημέρες .Αφορούσε την μνήμη ram που ήθελα να προσθέσω στον υπολογιστή μου .
  Είχα 2GB με windows 7 32bit και θέλησα να βάλω άλλα 2GB .
  Επειδή στον τύπο την μνήμης που είχα δεν μπόρεσα να βρώ μια ίδια ( με ίδιο CAS LATENCY όπως μου είχες πει ) , αποφάσισα να βάλω μία ξεχωριστή των 4GB .
  Παρήγγειλα λοιπόν από το e shop την
  KINGSTON KVR16N11S8/4 4GB DDR3 1600MHZ PC3-12800
  Μέγεθος μνήμης: 4GB.
  Τύπος Μνήμης: DDR3 1600MHZ PC3-12800.
  Ταχύτητα Διαύλου: 1600MHz.
  Cas Latency: 11.
  Τάση λειτουργίας: 1.5V.

  Αφού την προσέθεσα στον υπολογιστή και με τον τρόπο που ανέφερες παραπάνω στις οδηγίες σου , ο υπολογιστής ....πολύ απλά δεν άνοιγε .
  Ξέρω ότι έχω κάνει κάποια μ ... αλλά δεν μπορώ να την συνειδητοποιήσω ακόμα .
  Στο επίσημο site την moterboard μου ( ASUS ) αναφέρει :

  P5G41T-M LX3

  This motherboard supports DDR3 memory that features data transfer rates of 1333
  (O.C.)/1066 MHz providing great performance for 3D graphics and other
  memory-demanding applications.

  Προφανώς πάνε τα 40€ρουλάκια μου ...

  Διάλεξα λοιπόν μια άλλη όπως την :
  G.SKILL F3-8500CL7S-4GBRL 4GB DDR3 PC3-8500 1066MHZ

  Συμβατότητα: Desktop
  Τύπος:DDR3
  M/B Chipset: Intel: (P67, P55, P48, P38, P35, P4x), AMD (790, 785, 770 series), nVidia n7xx l (for intel series)
  CAS Latency:7-7-7-18
  Μέγεθος: 4GB(4GB x 1)
  Ταχύτητα:DDR3-1066 (PC3 8500)
  Test Voltage:1.5 Volts
  Registered/Unbuffered: Unbuffered
  Error Checking: Non-ECC
  Τύπος: 240-pin DIMM
  Θα σε παρακαλούσα λοιπόν θερμά να μου δώσεις τα φώτα σου να μην ξανακάνω καμιά χαζομάρα .
  Σ΄ ευχαριστώ θερμά

  Ηρακλής

 • http://www.pcsteps.gr/ Angelos Kyritsis

  Καλησπέρα Ηρακλή. Δοκίμασες όλες τις διαφορετικές θύρες, και σε καμία δεν άνοιγε η μνήμη? Δεν αποκλείεται ξέρεις να έπεσες και σε ελαττωματικό κομμάτι, συμβαίνει.

  Επίσης, την έβαλες μόνη της, ή κράτησες και την παλιά μνήμη πάνω?

  Θα σου έλεγα να το προσπαθήσεις λίγο ακόμα με τη μνήμη που ήδη έχεις, γιατί δεν υπάρχει λόγος να πάνε χαμένα τα 40 ευρώ που έδωσες.

 • Ηρακλής

  Άγγελε , την έβαλα μόνη της και στις δύο θύρες ..Μήπως επειδή είναι 1600MHZ δεν την βλέπει ;;( δεν ανοίγει καν ο υπολογιστής )
  Ευχαριστώ πολύ

 • http://www.pcsteps.gr/ Angelos Kyritsis

  H RAM Μπορεί να λειτουργήσει σε οποιαδήποτε χαμηλότερη συχνότητα, αν η μητρική δεν υποστηρίζει 1600MHz.

  Το ιδανικό θα ήταν να δοκίμαζες αυτή τη μνήμη σε έναν άλλο υπολογιστή, για να βεβαιωθείς αν έχει πρόβλημα ή όχι.

  Επικοινώνησε πάντως και με το e-shop, δεν αποκλείεται να ήρθε χαλασμένη εξ' αρχής, DOA όπως αποκαλείται.

 • kwstas

  Καλησπερα Αγγελε εχω την μητρικη asrock Fatal1ty 990FX Killer η οποια εχει 4 σλοτ για μνημες , αυτη την στιγμη χρισημοποιο στο ενα καναλι δυο μνημες τον 4gb
  kingston hx318c10frk2/8 8gb (2x4gb) DDr3 1866mhz hyperx fury αποφασησα να προσθεσω αλλο ενα σετ με τις ιδιες μνημες ακριβος της τοποθέτησα και απλα δεν ανοιγει ο υπολογιστης , της αλαξα θεση της παλιες με της κενουργιες και παλι τα ιδια εβαλα μονες τους της κενουργιες και δουλεβουν κανονικα αλλα μολις τοποθετω και τα διο σετ μαζι δεν ανοιγει ο υπολογιστης τι μπορει να σιμβενει ?????

 • http://www.pcsteps.gr/ Angelos Kyritsis

  Καλησπέρα Κώστα.

  Δες στο manual της μητρικής πώς πρέπει να τοποθετήσεις τις μνήμες ώστε να είναι στο ίδιο κανάλι για το Dual Channel.

  Είναι πολύ σημαντικό οι παλιές μνήμες να είναι στο ένα κανάλι και οι καινούριες στο άλλο. Βάζοντας μια παλιά και μια καινούρια μνήμη στο ίδιο κανάλι, έχεις πρόβλημα.

  Απ' ότι βλέπω από το Online manual, στη σελίδα 17 δείχνει πώς πρέπει να τοποθετηθούν οι μνήμες. Στο κανάλι 1 (Α1 και Β1) το ένα ζευγάρι (πχ οι παλιές) και στο κανάλι 2 (Α2 και Β2) το άλλο ζευγάρι.

  Το σημαντικό είναι να μην έχεις τις παλιές δίπλα δίπλα μεταξύ τους, και τις καινούριες δίπλα δίπλα. Βάλε στη θύρα 1 και 3 τις παλιές, και στη θύρα 2 και 4 τις καινούριες.

  Πιστεύω πως αν τις βάλεις έτσι δεν θα έχεις πρόβλημα.

 • panagiotis

  Κατ΄αρχήν συγχαρητήρια, για τα άρθρα που κάνεις και τις κατατοπιστικές πληροφορίες που παρέχεις σε αντίθεση με πολλά άλλα site που γράφει ο καθένας ότι του κατέβει.Θα ήθελα να αναβαθμίσω την ram του υπολογιστή μου από 2*(2GB kingston 2G-UDIMM που το CPU-z μου δίνει 5-5-5-18-23 σε 12GB με την προσθήκη αυτού http://www.ebay.com/itm/New-8GB-2x4GB-PC2-6400-DDR2-800-240pin-DIMM-Memory-For-AMD-Chipset-Motherboard-/161445109105?pt=US_Memory_RAM_&hash=item2596e0dd71 γίνεται και αν γίνεται όσο αναφορά το dual channel,αλλίως σκεφτόμουν αυτό για 8GB.H μητρική μου είναι αυτή

  http://www.gigabyte.com/products/product-page.aspx?pid=2690#ov.Tέλος,πιστεύεις ότι ένας Pci-e ssd σαν αυτόν http://www.skroutz.gr/s/4886375/Plextor-M6e-128GB-PCIe-Card.html θα δούλευε καλά σε αυτήν την μητρική ή θα ήταν καλύτερα να περιμένω λίγο καιτό ακόμα;

 • http://www.pcsteps.gr/ Angelos Kyritsis

  Καλησπέρα Παναγιώτη

  Λογικά θα λειτουργήσουν οι μνήμες του Ebay. Απλά φρόντισε οι παλιές να είναι στο ένα κανάλι και οι νέες στο δεύτερο κανάλι.

  Επειδή είναι παλιά η μητρική, δεν ξέρω αν θα μπορέσει να δει το BIOS τον δίσκο. Αλλά λογικά θα τον αντιμετωπίζει όπως και έναν SATA ή SCSI Controller, οπότε λογικά δεν θα έχεις πρόβλημα.

 • panagiotis

  Ευχαριστώ Άγγελε,θα παραγγείλω τις μνήμες,τώρα για τον δίσκο σε σκέψεις είμαι βλέπουμε.

 • iken

  καλησπερα εχω ενα λαπτοπ με intel celeron 2gb pc2-6400 γινεται να παει παραπανω απο 4gb πχ 6gb?

 • ικεν

  z17m3.0 fujitsu

 • http://www.pcsteps.gr/ Angelos Kyritsis

  Καλησπέρα φίλε μου.

  Σε μνήμες DDR2 δεν συμφέρει να βάλεις πάνω από 4GB, είναι υπερβολικά ακριβές. Ένα σκέτο άρθρωμα των 4GB κοστίζει πάνω από 100 ευρώ, ώστε να το συνδύαζες με άρθρωμα των 2GB για να έχεις 6GB.

 • iken

  τα σηκωνει ομως το λαπτοπ μ ομως σωστα αυτο θελω να ξερω βασικα οσο για την τιμη ειναι τρελο ποσο απλα πες μ επειδη δεν ειμαι κ πολυ ειδικος σαυτα μπορει να το δουλεψει το λαπτοπ 6gb ram συνολικο η μεχρι 4 αντεχει?

 • iken

  και επισης μ λεει υποστηριξη 64bit δηλαδη μπορω να βαλω windows 7 64bit ultimate?

 • http://www.pcsteps.gr/ Angelos Kyritsis

  Εφόσον πρόκειται για μνήμες DDR2, το πιθανότερο είναι πως θα λειτουργήσουν στο laptop σου.

  64bit Windows θα χρειαστείς μόνο αν έχεις πάνω από 4GB RAM, αλλιώς δεν σου χρειάζονται.

  Επίσης δεν υπάρχει λόγος να αγοράσεις την ακριβή έκδοση Ultimate, δεν κερδίζεις τίποτα σημαντικό. Δες εδώ τις διαφορές των εκδόσεων: http://www.pcsteps.gr/30556-%CF%84%CE%B9-%CE%B4%CE%B9%CE%B1%CF%86%CE%BF%CF%81%CE%AD%CF%82-%CE%AD%CF%87%CE%BF%CF%85%CE%BD-%CE%BF%CE%B9-%CE%B5%CE%BA%CE%B4%CF%8C%CF%83%CE%B5%CE%B9%CF%82-windows-7/

 • ικεν

  με το σαιτ που μ εστειλες ειδα και μια εικονα 4gb usable 2gb αυτο το σκινηκο ειναι και σε μενα με τα ultimate 2gb 1.50usable πρεπει να βαλω windows 7 home για να ειναι ολο το 2αρι αν εκτελεση?

 • http://www.pcsteps.gr/ Angelos Kyritsis

  Αν έχει ο υπολογιστής σου ενσωματωμένη κάρτα γραφικών στη μητρική, ένα μέρος της μνήμης, τα 0,50GB στην περίπτωσή σου, χρησιμοποιείται από αυτή.

  Αυτό δεν θα αλλάξει αν αλλάξεις Windows.

 • ικεν

  δυστυχως εχει αλλα και παλι το παιζω με αποδοση οχι 3d ευχαριστω πολυ παντως καλη χρονια να εχεις

 • ικεν

  κατι τελευταιο και καλη χρονια επισης εαν βαλω 4 gb ram και 0.50 gb ram τρωνε τα γραφικα εγω μπορω να βαλω χωρις κανενα προβλημα 64bita? θελω να ξερω να το ρισκαρω η οχι

 • http://www.pcsteps.gr/ Angelos Kyritsis

  Τα 64bit windows αξίζουν μόνο αν έχεις 6 ή 8GB RAM.

  Aυτή είναι η μόνη διαφορά τους με τα 32bit, πως αναγνωρίζουν περισσότερη RAM από 4GB.

  Δεν κερδίζεις απολύτως τίποτα άλλο με τα 64bit.

 • Αποστολος

  Καλησπερα. Φιλε Αγγελε εγω εχω διαφορετικες καρτες DDR3 σε slot1 και slot3 σε dual λειτουργια για 4GB. Τι (χαρακτηριστικα καρτων) να βαλω για αλλα 4GB dual στα 2 & 4 slots ωστε να μην εχω πιθανες δυσλειτουργιες?

 • http://www.pcsteps.gr/ Angelos Kyritsis

  Καλησπέρα Απόστολε,

  Αυτές είναι ιδανική επιλογή: http://www.pcsteps.gr/MUSHKIN-996573

 • Αποστολος

  Σ'ευχαριστω πολυ για την συνδρομη. Να'σαι παντα καλα φιλε μου!

 • http://www.pcsteps.gr/ Angelos Kyritsis

  Καλησπέρα Nicol,

  Φυσικά, Windows 7 με 1GB δεν είναι δυνατόν να τρέξουν ανθρώπινα.

  Δεν είναι ανάγκη να βάλεις τόσο ακριβές μνήμες. Βγάλε το 1GB που έχει ήδη πάνω ο υπολογιστής, και βάλε αυτές http://www.pcsteps.gr/riip που είναι και φθηνότερες και ταχύτερες.

  Με τόσο παλιό επεξεργαστή, δεν αξίζει να βάλεις καλύτερη κάρτα γραφικών.

  Αν σε ενδιαφέρει το Gaming, καλύτερα είναι να αλλάξεις πρακτικά όλο τον υπολογιστή, ουσιαστικά μόνο το κουτί, το DVD-R και τον σκληρό μπορείς να κρατήσεις - και ο σκληρός όσο αντέξει.

 • chris

  Πολύ χρήσιμες πληροφορίες αυτές να είσαι καλά, θέλω όμως να
  σου κάνω τα εξής ερωτήματα, θα με βοηθούσες πολύ.

  1) Οι οδηγίες της μητρικής μου λένε ακριβώς ποιές (μάρκες) να πάρω, αλλά μου αφήνει και ένα περιθώριο 667/800 ΜHΖ, άρα μπορώ να πάρω 800 MHZ?

  2) Είναι 32 bit μπορώ μέχρι 3 gb ή μέχρι 4 gb και αν όχι, τα 3 gb θα κάνουν διαφορά από τα 2?

  3) Αν η καινούργια μνήμη η (μία) είναι 800 MHZ (που επιτρέπετε) και η άλλη η (παλιά) 667 MHZ θα έχω πρόβλημα, θα συμβαδίζουν ? (θα αντικαταστήσω μόνο την μία απο τις 2)

  Ευχαριστώ πολύ !!!

 • http://www.pcsteps.gr/ Angelos Kyritsis

  Καλησπέρα Χρήστο

  Ναι, μπορείς να πάρεις 800MHz.

  Τα 32bit είναι μέχρι 4GB. Και με τα 3GB και με τα 4GB θα δεις διαφορά από τα δύο.

  Κάποιες μητρικές είναι "δύσκολες" όσον αφορά τις διαφορετικές μνήμες, άλλες είναι πιο ανεκτικές. Δυστυχώς δεν υπάρχει τρόπος να ξέρεις εκ των προτέρων πώς είναι η δική σου μητρική.

  Στην καλύτερη περίπτωση, και οι δύο μνήμες θα τρέχουν στα 667MHz και στο υψηλότερο CAS Latency ανάμεσα στις δύο.

  Στη χειρότερη, το σύστημα θα είναι ασταθές (μπλε οθόνες και λοιπά κολλήματα), ή μπορεί να μην ανάβει και καθόλου.

 • chris

  Σε ευχαριστώ πάρα πολύ!

  Τα μόνα στα οποία έχω απορία είναι αν 1) Μπορώ να καταλάβω πόσα MHZ έχει η παλιά μου μνήμη 2) αν τελικά μπορεί να πάθει σοβαρή ζημιά ο υπολογιστής μου και 3) τα 4 GB θα μου τα αναγνωρίσει το 32 bit ή καλύτερα 3 GB (που είναι και οικονομικότερη).

  Σε ευχαριστώ πολύ είδη με έχεις βοηθήσει αρκετά!
  Ευγνώμων.

 • chris

  Ή αν πάρω 2 καινούργιες ίδιες δεν θα έχω πρόβλημα έ?

 • http://www.pcsteps.gr/ Angelos Kyritsis

  Τρέξε το Speccy για να δεις τα χαρακτηριστικά της RAM σου: https://www.piriform.com/speccy/builds

  Ο υπολογιστής σε καμία περίπτωση δεν θα πάθει ζημιά. Αν οι μνήμες είναι αταίριαστες και δεν ανάβει, βγάζοντας ή την καινούρια ή την παλιά όλα θα λειτουργούν φυσιολογικά.

  Δεν αξίζει να βάλεις 3GB RAM, χάνεις το Dual Channel DDR, το οποίο έχει σημασία σε memory intensive εφαρμογές.

  Σίγουρα πάντως η καλύτερη λύση είναι να πάρεις δύο νέες, ίδιες μεταξύ τους μνήμες.

 • Μαργαρίτα

  Καλησπέρα κι από μένα,

  Μπράβο για το εκπληκτικό άρθρο, πολύτιμες και χρήσιμες οι πληροφορίες που μοιράζεσαι μαζί μας. Έχω ένα laptop Hp (dual core), τα έχει τα χρονάκια του, όμως θα ήθελα να κάνω μια αναβάθμιση μνήμης. Φοράει μία μνήμη

  Αρχικά, ποια είναι η γνώμη σου για την κατασκευάστρια εταιρεία; Να ψάξω να βρω της ίδιας ή όχι;
  Με παίρνει να βάλω 4GB;
  Τα 333MHz στο bandwidth παίζουν κάποιο ρόλο στην αγορά μνήμης; Τι σημαίνει;

 • Μαργαρίτα

  Μαλλον οι εικόνες δεν μπαίνουν με copy-paste! Να τη η μνήμη!

 • http://www.pcsteps.gr/ Angelos Kyritsis

  Καλησπέρα Μαργαρίτα. Δεν έχω ξανακούσει ποτέ αυτό τον κατασκευαστή, και αμφιβάλλω αν θα βρεις μαγαζί που να φέρνει αυτή τη μάρκα στην Ελλάδα.

  Συνήθως τα laptop έχουν δύο θύρες RAM, οπότε για να βάλεις 4GB θα πρέπει να βγάλεις τη μνήμη που έχεις πάνω, και να βάλεις δύο αρθρώματα των 2GB.

  Δες και τον οδηγό αγοράς RAM: http://www.pcsteps.gr/569-%CE%B1%CE%B3%CE%BF%CF%81%CE%AC-%CE%BC%CE%BD%CE%AE%CE%BC%CE%B7%CF%82-ram/

 • chris

  Σε ευχαριστώ πολύ να είσαι καλά!

 • Μαργαρίτα

  Καλησπέρα, προχώρησα σε αγορά μνήμης, πήρα 2 των 2GB. Ο τύπος που μου τις πούλησε ήταν σίγουρος ότι είναι dual channel. Όταν όμως προσπάθησα να τις τοποθετήσω, το λαπτοπ μου άνοιγε μεν αλλά με μαύρη οθόνη, ενώ όταν αφαίρεσα τη μία, άνοιξε μια χαρά. Υπάρχει περίπτωση να μη δέχεται το λαπτοπ μου 4GB ή να έχει πρόβλημα η δεύτερη θύρα, ή απλά ο τύπος ήταν άσχετος? Πάντως οι μνήμες είναι του ίδιου κατασκευαστή, όμως ήταν σε ξεχωριστές συσκευασίες.

 • Μαργαρίτα

  Τελικά λύθηκε το πρόβλημα! Να και κάτι που δε φανταζόμουν: Έπρεπε να βάλω τις μνήμες μία μία κάθε φορά. Έβαλα την πρώτη, άνοιξα το λαπτοπ, την αναγνώρισε, αποθήκευσα την αλλαγή, έπειτα τον έκλεισα. Στη συνέχεια έβαλα τη δεύτερη μνήμη, άνοιξα το λαπτοπ και αναγνώρισε τη δεύτερη μνήμη. Προφανώς είναι θέμα λαπτοπ, και μάλλον συνέβη επειδή δε μπόρεσε να αναγνωρίσει 2 καινούριες μνήμες μαζί, έτσι? Τα 4GB δεν τα έπιασα, αλλά με τα 3,24GB είμαι ευχαριστημένη. Πιστεύω είναι σημαντική πληροφορία για όσους αντιμετωπίσουν παρόμοιο πρόβλημα. Ευχαριστώ και πάλι!

 • Κωστας

  Καλησπερα,θα ηθελα να ρωτησω γιατι το συστημα μου αναγνωριζει μονο 3.5 giga εννοω εχω 4 giga,btw οταν ειχα την ενσωματωμενη καρτα γραφικων ειχα στα 3.2,εννοω τωρα που εβαλα καινουργια καρτα γραφικων γιατι δεν ειναι 4?

 • http://www.pcsteps.gr/ Angelos Kyritsis

  Καλησπέρα Κώστα. Μπες στο BIOS και δες αν υπάρχει κάποια επιλογή memory remapping, και ενεργοποίησέ την.

  Αν αυτό δεν λειτουργήσει, δες τις άλλες οδηγίες της Microsoft σχετικά: http://support.microsoft.com/kb/978610

 • Κωστας

  Ευχαριστω για την απαντηση και την συμβουλη :)

 • Γιώργος

  Πιθανόν η πληροφορία να βρίσκεται στο άρθρο και να μην το κατάλαβα, η ερώτηση μου είναι : Χρειάζεται φορματ για να εγκατασταθεί η καινούρια ΡΑΜ;

 • http://www.pcsteps.gr/ Angelos Kyritsis

  Αν είχες 32bit Windows και σκοπεύεις να βάλει πάνω από 4GB RAM συνολικά, πρέπει οπωσδήποτε να κάνεις format και να βάλεις 64bit Windows.

  Αλλιώς, όχι, δεν χρειάζεται format.

 • Γιώργος

  Αυτη τη στιγμή έχω 64 bit, πρόσφατα εγκατεστημένα (upgrade από 32). Έχω ήδη 4gb και θέλω να βάλω άλλη μία 4gb Επομένως δεν χρειάζομαι φορματ για να την αναγνωρίσει; :)

 • http://www.pcsteps.gr/ Angelos Kyritsis

  Όχι, σε καμία περίπτωση.

 • thevogia .

  Αγαπητέ Άγγελε. Η μητρική μου πλακέτα είναι ASUS P7P55M. Διαθέτει 4 θέσεις μνήμης RAM. 2 μπλε κ 2 μαύρες. Στις 2 μπλε έχει
  Kingston DDR3 2048 Mbytes PC3 - 10700 ( 667 Mhz )
  CAS LATENCY 6 7 8 9 ( Αυτά μου δείχνει το CPUZ )

  Επειδή ψιλοσερνόταν λίγο το PC, πήρα μία με
  Μέγεθος μνήμης: 4GB.
  Τύπος Μνήμης: DDR3 1600MHZ PC3-12800.
  Ταχύτητα Διαύλου: 1600MHz.

  Cas Latency: 11.
  Τάση λειτουργίας: 1.5V

  έβαλα την καινούργια στη μαύρη θύρα και άφησα τις παλιές εκεί που ήταν
  αλλά δεν είδα και μεγάλη διαφορά.
  Για δώσε τα φώτα σου.
  (είμαι λίγο ψιλοάσχετος)
  Ευχαριστώ εκ των προτέρων

 • http://www.pcsteps.gr/ Angelos Kyritsis

  Καλησπέρα φίλε μου,

  Κατ' αρχάς η έξτρα μνήμη που πήρες λειτουργεί και αυτή στα 1333MHz όπως και οι παλιές σου, δεν γίνεται να λειτουργουύν σε διαφορετικές συχνότητες.

  Ύστερα, έχεις 64bit Windows? Γιατί τα 32bit μπορούν να δουν μόνο 4GB RAM, όση κι αν βάλεις πάνω.

 • thevogia .

  32bit εχω....μπορεί να δει πάνω από 4GB στη RAM....Μάλιστα....μπορώ να κάνω κάτι για να τρέχει γρηγορότερα το ΡC;;;; (εκτός από φορματ)το οποίο εχω κάνει....

 • http://www.pcsteps.gr/ Angelos Kyritsis

  Η μόνη λύση είναι να κάνεις format και να βάλεις 64bit Windows.

  Από τη στιγμή που τα 32bit βλέπουν μόνο 4GB RAM, ουσιαστικά είναι σαν να μην έχεις βάλει καθόλου επιπλέον RAM.

 • Αντωνης

  os w 8.1 64bit

 • http://www.pcsteps.gr/ Angelos Kyritsis

  Καλησπέρα Αντώνη.

  Σωστά, DDR3 SO-DIMM παίρνει ο υπολογιστής σου.

  Το αν θα ταιριάξουν δύο διαφορετικές μνήμες είναι ρίσκο. Πολλές μητρικές είναι δύστροπες, αν δεν έχουν πανομοιότυπες μνήμες από dual channel kit, μπορεί από το να δυσλειτουργούν μέχρι να μην ανοίγουν καν. Πιο ασφαλές θα ήταν να βγάλεις την παλιά μνήμη και να βάλεις ένα dual channel kit: http://www.pcsteps.gr/mo8j

  Ο επεξεργαστής αυτός είναι για desktop, σε καμία περίπτωση δεν μπαίνει σε Laptop. Γενικά δεν μπορείς να αλλάξεις επεξεργαστή σε laptop, δες εδώ: http://www.pcsteps.gr/54495-%CE%B1%CE%BD%CE%B1%CE%B2%CE%AC%CE%B8%CE%BC%CE%B9%CF%83%CE%B7-laptop/

 • http://www.pcsteps.gr/ Angelos Kyritsis

  Οι μνήμες που πωλούνται σαν 1600 τρέχουν στα 800, λόγω DDR προκύπτει το 1600.

  Πάντως, έχε υπ' όψιν πως κάποιες μητρικές είναι τόσο δύστροπες, που ακόμα και αν οι μνήμες είναι ίδια μάρκα και μοντέλο, μπορεί να έχουν πρόβλημα επειδή δεν ήταν από την ίδια παρτίδα του εργοστασίου.

  Μόνο τα dual channel kit είναι εγγυημένα πως λειτουργούν μαζί.

 • sekossss

  Καλησπέρα Αγγελε.
  Αγόρασα μια Extra μνήμη 4gb για να προσθέσω στην ήδη υπάρχουσα τεσσάρων gb επίσης. Οι μνήμες είναι σχεδόν η ίδιες:

  -Παλαιά μνήμη :
  KINGSTON KVR1333D3N9/4G DDR3 4GB PC3 10600 1333MHZ VALUE RAM
  -Νέα μνήμη:
  RAM KINGSTON KVR13N9S8/4 4GB DDR3 1333MHZ PC3-1060
  -Η μητρική έχει δυο slots και είναι συνολικής δυνατότητας 8gb:
  ASUS P7H55-M LX RETAIL

  OS: WINDOWS 7 64bit

  Oταν βάζω ''και'' την νεα μνημη, το σύστημα δεν κάνει καν boot.
  Έβγαλα την παλια κράτησα μονο την νεα πάλι το ιδιο. Στη καλύτερη βγάζει μπλε οθονη που με προειδοποιεί για καποιο πρόβλημα σε νέο hardware.
  Αντάλλαξα θέσης στα slots. Με την παλια μνημη μονη της το συστημα παιζει κανονικα σε οποιοδήποτε slot. Μαζι με την νεα τιποτα.

  Eγω κατεληξα ότι η νέα μνημη έχει πρόβλημα και πάω για αντικατάσταση.
  Εσυ τι λες? Να πάρω το ίδιο μοντέλο ?

 • http://www.pcsteps.gr/ Angelos Kyritsis

  Καλησπέρα φίλε μου,

  Ναι, προφανώς έπεσες σε προβληματική RAM.

  Στο να προσθέσεις RAM σε μητρική με δύο θύρες υπάρχει πάντοτε ο κίνδυνος η μητρική να είναι δύστροπη, και να θέλει αποκλειστικά μνήμες από Dual Channel DDR για να λειτουργήσει.

  Αυτό σε καμία περίπτωση δεν σημαίνει πως η νέα μνήμη χάλασε με δική σου υπαιτιότητα, απλά έχουν τύχει περιπτώσεις που δύο εντελώς λειτουργικές μνήμες, με τα ίδια χαρακτηριστικά, αρνούνται να λειτουργήσουν μαζί στην ίδια μητρική.

  Η μόνη 100% ασφαλής λύση θα ήταν να πουλήσεις τα 4GB που ήδη έχεις και να αγοράσεις ένα 8GB Dual channel kit.

 • ar8ur0s

  καλησπερα,περιεργα πραγματα συμβαινουν...ενω εβαλα 2gb παραπανω ram στο pc(ειχα 2gb πριν τωρα εχω 4)ολα καλα ολα ωραια μεχρι εδω,οταν κανω restart περα οτι δε μου βγαζει το grub για να μπω και στο ubuntu με βαζει κατευθειαν windows εχω το προγρμμα restart reboot το εχω κλειστο αλλα και παλι μου κανει reboot.τις ram τις διαβαζει κανονικα το pc και το CPUID-Z να τονισω

 • http://www.pcsteps.gr/ Angelos Kyritsis

  Περίεργο, όντως. Αν βγάλεις τις νέες μνήμες, διορθώνεται το πρόβλημα?

 • ar8ur0s

  το προβλημα λυθηκε αλλα πως!!!!!το reboot κανει ολη τη φασαρια,παρατηρησα οταν το ανοιγω και ειναι σε φαση back up ειναι ολα καλα,οταν το κλεινω ομως ναι μεν κανει παλι ενα σαν reboot οταν ξεκιναει to pc αλλα δε μου βγαζει το grub και κατευθειαν 7,ειπα να το ξηλωσω αλλα μολις πηγα να να το κανω με το revo μου λεει...το νου σου γιατι μπορει να γινει πατατα εισαι σιγουρος?εν μεσος πλην σαφως ολα αυτα,αν χρειαστω να το σβησω τι κανω??

 • http://www.pcsteps.gr/ Angelos Kyritsis

  Τι ακριβώς πήγες να ξηλώσεις με το Revo?

 • ar8ur0s

  το reboot restore rx

 • Dimitris

  Καλησπερα Αγγελε. Λοιπον το pc μου ειναι: core 2 duo E6300 1.87 ghz σε motherboard asus p5ne-sli. Το ειχα παρει το 2007-2008 δεν θυμαμαι ακριβως. Τοτε ειχα 2x1 gb ddr2 στα 800 mhz ram apacer. Πριν κανα 1-1μιση χρονο προσθεσα αλλη μια ram mushkin των 2 gb. Δουλευε μια χαρα μεχρι ξαφνικα μπλε οθονες. Το δοκιμασα μονο με τη 2αρα ram δουλευε κομπλε οποτε υπεθεσα οτι χαλασαν οι παλιες και προσθεσα αλλες 2x2 gb mushkin σε ιδια ταχυτητα ιδια cas ιδια ταση, δηλαδη 3x2 gb (σε περιπτωση που σε μπερδεψα). Και πριν κανα δυο βδομαδες αρχισαν παλι μπλε οθονες. Ετρεξα το memtest με ολες τις μνημες πανω και εβγαλε ουτε που θυμαμαι ποσα λαθη. Μετα διαβασα οτι θελει καθε μνημη ξεχωριστα. Ετρεξα το memtest με καθε μνημη ξεχωριστα, καθε μνημη απο τρια pass και σε καθε slot και δεν ειχα ουτε ενα error. Παρ΄ ολα αυτα με ολες τις μνημες πανω σε windows εχω μπλε οθονες και σε linux σερνεται. Τωρα εχω αφησει μονο τη μια ram 2gb (οχι αυτες που απο το dual kit) μεχρι στιγμης κανενα θεμα. Διαβασα οτι με τη συγκεκριμενη μητρικη εχουν και αλλοι θεματα κυριως οταν βαζουν και στα τεσσερα slot μνημη, αλλοι αυξανουν την ταση απο το bios. Δεν μπορω να καταλαβω ομως γιατι τωρα μπλε οθονες αφου δουλευε μια χαρα τοσο καιρο. Αν μπορουσες να προσφερεις τα φωτα σου θα με βοηθουσες πολυ. Sorry για την εκταση και ευχαριστω πολυ.

 • http://www.pcsteps.gr/ Angelos Kyritsis

  Ε, μην το βγάλεις με το Revo τότε, κάνε απεγκατάσταση κανονικά από τα Windows.

 • http://www.pcsteps.gr/ Angelos Kyritsis

  Καλησπέρα Δημήτρη. Αν έχεις μόνο το dual channel kit πάνω, έχεις πάλι προβλήματα?

  Η αλήθεια είναι πως τρία pass είναι λίγα για το memtest. Καλό θα ήταν να το αφήσεις όλο το βράδυ, να δεις αν βγάλει κάτι.

  Υπάρχει πάντως περίπτωση λόγω ηλικίας και με τη γήρανση των πυκνωτών να έχει μειωθεί η απόδοση του τροφοδοτικού, και γι' αυτό να άρχισε τώρα να σου χτυπάει με αυτόν τον τρόπο. Ο μόνος τρόπος όμως να το ελέγξεις είναι με άλλο τροφοδοτικό.

 • Dimitris

  Ναι ξεχασα να σου πω οτι αλλαξα τροφοδοτικο οταν αρχισαν τα προβληματα. Αρχικα θεωρησα οτι λογω τροφοδοτικου γινοταν. Εβαλα το thermaltake hamburg 530W αλλα παλι τα ιδια. Και ναι εχω μπλε οθονες και μονο με το dual kit πανω. Βεβαια οχι αμεσως οπως με τις τρεις ram πανω αλλα οταν επαιξα nba για να το δοκιμασω μετα απο λιγο εβγαλε bsod. Μονο με τη μια 2αρα παντως δουλευει μια χαρα, και στο nba που ανεφερα πριν οταν παιζω για να τον ζορισω λιγο παραπανω. Σκεφτομαι να κανω bios update αλλα στο site της asus εχει τοσα πολλα που το καθε ενα κανει κατι διαφορετικο που δεν ξερω ποιο να επιλεξω. Ή βαζοντας το τελευταιο περιλαμβανονται και οι αναβαθμισεις απο προηγουμενα bios?

 • http://www.pcsteps.gr/ Angelos Kyritsis

  Δεν πιστεύω πως το BIOS update θα σε βοηθήσει. Πάντως αν θέλεις να το δοκιμάσεις, δεν υπάρχει πρόβλημα να βάλεις κατευθείαν το τελευταίο, ούτως ή άλλως διαγράφει εντελώς το προηγούμενο BIOS, όποιο και αν είναι.

  Το πιθανότερο πάντως είναι πως έχει πρόβλημα η ίδια η μητρική.

 • Χρηστος

  πηρα καινουριο λαπτοπ κι εχω 4gb μνημη. ειναι καλυτερα να αγορασω 4 η 8 gb ακομα? αυτες τις μνημες θα μπορω να τα χρησιμοποιησω και σε αλλο λαπτοπ μετα απο χρονια η θα εχει προβλημα ασυμβατοτητας ? ευχαριστω

 • http://www.pcsteps.gr/ Angelos Kyritsis

  Αν δεν τρέχεις βαριές εφαρμογές, όπως Photoshop, AutoCAD κλπ, 8GB συνολικά είναι υπέρ αρκετά, δεν χρειάζονται 12GB.

  Οι μνήμες DDR3 θα συνεχίσουν να είναι συμβατές για 2-3 χρόνια ακόμα, από κάποια στιγμή και μετά όμως όλα τα Laptop θα βγαίνουν με DDR4 και δεν θα μπορείς να χρησιμοποιήσεις τις παλιές RAM.

 • Giannis

  Καλησπέρα Άγγελε. Έχω 2 ram των 4 giga η μία. Αν τις τοποθετήσω single channel τις διαβάζει ο υπολογιστής (εγκατεστημένη 8 giga). Είναι σωστό αυτό ή να αλλάξω κάτι στην τοποθέτηση τους στα slots. Προσπάθησα να τις αλλαξω θέση αλλά δεν τις δέχεται dual channel. Κάνω κάτι λάθος, ή είναι ok? Ευχαριστώ εκ των προτέρων!

 • http://www.pcsteps.gr/ Angelos Kyritsis

  Είσαι εντάξει στο Single channel, Γιάννη, δεν έχεις πρόβλημα.

  Γενικά οι μητρικές είναι δύσκολες, αν οι μνήμες δεν είναι dual channel kit, σπάνια λειτουργούν σε dual channel.

 • Γιωργος

  καλησπέρα!! αγγελε εχω 2 Χ 8 gb Kinston Fyru και της εχω βαλει σε dual channel 1600mhz) τωρα θελω να βαλω αλλη μια 8gb kingston αλλα πουλανε μονο με 1800Mhz(Επειδη δουλευω after effect.) κ ετσι θα πιασω ενα τριτο σλοτ θα μου χαλασει αυτο το dual channel?? θα αναγνωρισει η asus h97m-e triple channel.. θα εχω απωλειες σε ταχυτητα;; ευχαριστω

 • Stavros

  Αγγελε το acer που πολυσκεφτομαι να αγορασω μαλλον χρειαζεται να λυσεις ολο το motherboard και να ξεβιδοσεις 18 βιδες και τις βιδες του laptop απο κατω και αυτες που συνδεονται με την μητρικη!!!!!!!
  Ξερεις καποιο service η καποιο μαγαζι που να αναλαμβανει να κανει τετοια αναβαθμιση?? Επισης αν το παω και μου βαλει Ram θα ακυρωθει η εγγυηση του laptop??

  Ευχαριστω

 • stavros

  eee?

 • http://www.pcsteps.gr/ Angelos Kyritsis

  Καλησπέρα Γιώργο.

  Το H97 δεν υποστηρίζει tripple chanel. Με τρεις μνήμες θα έχεις Single Channel.

  Γιατί δεν παίρνεις 2x4GB http://www.pcsteps.gr/kztk ? 24GB είναι αρκετά για τους περισσότερους χρήστες.

 • http://www.pcsteps.gr/ Angelos Kyritsis

  Πάρε ένα τηλέφωνο στο κέντρο υποστήριξης της Acer, να σου πουν που μπορείς να βρεις εξουσιοδοτημένο service:

  http://www.acer.gr/ac/el/GR/content/service-center

 • ικεν

  Να ρωτησω εχω ενα λαπτοπ μεω2 σλοτ 4gb συνολικα μετα απο μια ωρα σβηνει ξερουμε τι προλημα υπαρχει μια φιλοι μ λεει πως φταει η θερμαγωγιμη παστα εσυ τι λες νανε αγγελε

 • http://www.pcsteps.gr Υποστήριξη PCsteps

  Μάλλον έχεις θέμα υπερθέρμανσης,το πρώτο που θα πρέπει να κάνεις είναι μια μέτρηση της θερμοκρασίας του υπολογιστη,Μπορείς από το bios ή κατεβάζοντας αυτό: http://www.cpuid.com/softwares/hwmonitor-pro/versions-history.html

 • ικεν

  Επειδή έχω ssd από το crystal disc info μου λέει 30βαθμους δηλαδή θέλει να βάλω νέα θερμαγωγιμη παστα?

 • ικεν

  Αααα κ επίσης όταν ακουμπά το χαλκό κοκκινο καίγεται

 • http://www.pcsteps.gr Υποστήριξη PCsteps

  Στο cpu τι θερμοκράσια σου γράφει;

 • ικεν

  Πως το βλέπω όμως γιατί από ένα πρόγραμμα που κατέβασα τώρα δείχνει για gpu cpu asd και το πρόγραμμα open hardware monitor μου λέει cpu 60/63 gpu 83 και για το ssd 31 ελπίζω να σε κάλυψα τι τρέχει γιατρε

 • http://www.pcsteps.gr Υποστήριξη PCsteps

  Νομίζω έχεις ένα προβληματάκι με την gpu.Την μέτρησες πριν σου κλείσει ή μετά;

  Ρίξε μια ματιά εδώ http://www.pcsteps.gr/15740-%CE%B5%CF%83%CF%89%CF%84%CE%B5%CF%81%CE%B9%CE%BA%CF%8C%CF%82-%CE%BA%CE%B1%CE%B8%CE%B1%CF%81%CE%B9%CF%83%CE%BC%CF%8C%CF%82-laptop/

 • Μάριος Καρούτσος

  3 ερωτήσεις η πρωτη....σε μια μητρικη με 2 dual channel 4 slot....μπορούμε να βαλουμε μνημες quad channel?ερωτησει δευτερη αν βαλουμε διαφορετικα ζευγάρια dual channel πχ στο πρωτο dual 2 corsair 1600 mhz και στο δευτερο 2 mushkin 2400mhz θα λειτουργη το pc με το ζευγαρι με τη μικροτερη συχνοτητα και timing?και τριτον σε ένα dual channel η συχνοτητα είναι 1600 δηλαδή 800 για κάθε μνημη?οποτε στο quad channel 400 για κάθε μια από τις τέσσερις?αν ισχυει το τελευταιο τοτε οι quad channel μνημες δεν ταιριαζουν σε δυο dual channel slots γιατι αν οι quad mnimes είναι πχ 400 mhz η μια τοτε αντι να λειτουργουν στα 1600 και οι τέσσερις που προωριζοντε λογο του duall channel θαδουλευει στα 800mhz

 • http://www.pcsteps.gr Υποστήριξη PCsteps

  Για να μην κουράζεσαι, πέρα της μνήμης,παίζει ρόλο και η μητρική και πολλές φορές ο memomy controller της CPU.
  Χρησιμοποιήσε μνήμες με βάσης της προδιαγραφές του κατασκευαστή σου και θα έχεις το καλύτερο δυνατό αποτέλεσμα.

 • θυμιος Κοιτας

  Γεια και πάλι. Όπως και στο προηγούμενο θέμα αγορά μνήμης ram (μην τα ξαναλέω). Όταν εννοώ για game δεν εννοώ και για κανένα GTA V άπλα να μην μου κολαει ο υπολογιστής.

 • Alex

  Καλησπέρα σας.Έχω ένα Laptop Lenovo Thinkpad R500.Όλα καλά και όλα ωραία μέχρι που καταλάθος η κοπέλα μου [βλέποντας ταινία στο Laptop και είχε αφαιρέση απο πρίν τη μπαταρία και λειτουργούσε με το τροφοδοτικό]έβγαλε το τροφοδοτικό και έκλεισε το Laptop.Προσπάθησα να το ανοίξω αλλά πέρα απο τις ενδείξης [φωτάκια] το Laptop δεν ανοίγει.Να επεισημάνω πως δεν κάνει ούτε θόρηβο.Να υποθέσω πως είναι τυχαίο το γεγονός και φταίει η ram?

 • Alex

  Καλησπέρα σας.Έχω ένα Laptop Lenovo Thinkpad R500.Όλα καλά και όλα ωραία μέχρι που καταλάθος η κοπέλα μου [βλέποντας ταινία στο Laptop και είχε αφαιρέσει από πριν τη μπαταρία και λειτουργούσε με το τροφοδοτικό]έβγαλε το τροφοδοτικό και έκλεισε το Laptop.Προσπάθησα να το ανοίξω αλλά πέρα από τις ενδείξεις [φωτάκια] το Laptop δεν ανοίγει.Να επισημάνω πως δεν κάνει ούτε θόρυβο.Να υποθέσω πως είναι τυχαίο το γεγονός και φταίει η ram?

 • http://www.pcsteps.gr Υποστήριξη PCsteps

  Αφαίρεσε καλώδιο τροφοδοτικού και μπαταρία και κράτησε το power πατημένο για μισό λεπτό, δοκίμασε ξανά μετά να το ανοίξεις.

 • Alex

  Το εκανα αλλα δεν..

 • http://www.pcsteps.gr Υποστήριξη PCsteps

  Δοκίμασε και να αφαιρέσεις τις μνήμες και να τις βάλεις ξανά, και αν δεν.. το πας για service.
  Δεν φαίνεται πάντως να συσχετίζεται το κλείσιμο με το πρόβλημα που σου έβγαλε και δεν ανοίγει.

 • Μαρκος

  Γεια σας.Σκεφτομαι να παρω ενα λαπτοπ,συγκεκριμενα το HP STREAM 13-c010nv με μνημη RAM 2 GB και SSD 32GB.Θα ηθελα να ρωτησω αν γινεται χρησιμοποιωντας την SSD να τρεχω προγραμματα τυπου adobe photoshop κλπ.Οχι απαραιτητα με την συγκεκριμενη SSD αλλα γενικα και μεγαλυτερης χωριτικοτητας.Ή μηπως με δεσμευουν τα 2GB της RAM???

 • http://www.pcsteps.gr Υποστήριξη PCsteps

  Με το συγκεκριμένο laptop σε δεσμεύουν πολλά και ο επεξεργαστής και η μνήμη. Αυτά τα μηχανήματα είναι κυρίως για browsing. Θα σου τρέχει το photoshop αλλά αν θέλεις να επεξεργαστείς κανένα μεγάλο αρχείο, θα σέρνεται.

 • Christos7

  Καλησπερα, ηθελα να κανω αναβαθμιση στον παλιο μου υπολογιστη ο οποιος ειχε μητρικη Intel® Desktop Board DG31PR και ενσωματομενες 2 καρτες ram του 1Gbyte. Πιθανον dual channel ηταν ετσι επειδη ειχα ηδη στην κατοχη μου μια 2αρα corsair vs2gb667d2 αρχικα την εβαλα αντικαθιστωντας τις αλλες δυο και ειδα οτι δουλευει. Ετσι αγορασα αλλη μια ακριβως ιδια με αυτη με σκοπο να ολοκληρωσω την αναβαθμιση της ram στα 4Gbytes. Aλλα οταν την εβαλα ο υπολογιστης ενω στα bios(οταν παταγα το f2) τις διαβαζε κανονικα δεν γινοταν εκκινηση των windows και μου ελεγε οτι παρουσιαστηκε καποιο σφαλμα.
  Με τα πολλα δοκιμασα και την καινουργια μονη της και στα δυο slots και δουλευε και αυτη μονη της μια χαρα και δεν ξερω πως να διορθωσω ενα τετοιο προβλημα.

  Υ.Γ.(δοκιμασα και κατι "χαζο" τοποθετωντας την 2η μνημη την καινουργια ενω εχουν ξεκινησει τα windows και η οθονη μαυρισε και ο υπολογιστης εκλεισε μετα απο λιγο-το αρνητικο τωρα ηταν οτι στα bios δεν μου αναγνωριζει την δευτερη αλλα οταν ξεκινησει ο υπολογιστης και ανοιγω το CPU-Z μου αναγνωριζει κανονικα και τις 2 ενω στην διαχειρηση δειχνει οτι δουλευει μονο η μια)

 • http://www.pcsteps.gr Υποστήριξη PCsteps

  Απλά έπρεπε να τις βάλεις και τις 2 και να δοκίμασε κάποια ρύθμιση στο Bios που να ήθελε άλλαγμα ή να το έκανες επαναφορά στα default settings.
  Τώρα από την στιγμή που πας και βάζεις την μνήμη ενώ ο υπολογιστής είναι σε λειτουργία, δεν έχω να πω κάτι, απλά προσπάθησε με το bios μήπως και είσαι τυχερός

 • Christos7

  πηγα στα default settings και εκανα enable/disable σε μια ρυθμιση που ειχε για τις ram αλλα δεν εκανε κατι γενικα δεν μπορουσα να κανω πολλες αλλαγες απο κει.
  υπαρχει περιπτωση να καηκε η μια που δεν διαβαζεται απο τον υπολογιστη αλλα φαινεται στο προγραμμα CPU-Z?

 • http://www.pcsteps.gr Υποστήριξη PCsteps

  Δοκίμασε πάλι μια μια και σε διαφορετικά slots να σιγουρευτείς ότι δεν χάλασε κάτι άλλο.

 • Christos7

  Ευχαριστω πολυ !!

 • Christos7

  Kαλημερα ευτυχως δεν χαλασε τιποτα και δουλευουν ολα, τωρα το μονο που δεν μπορω να κανω ομως ειναι να μετατρεψω το single channel σε dual, Οταν βαζω τις 2 που ειχε απο την "μανα" του αλλαζει αυτοματα, ενω τωρα δεν αλλαζει και δεν κανουν εκκίνηση τα windows

 • http://www.pcsteps.gr Υποστήριξη PCsteps

  Δεν χρειάζεται να μετατρέψεις κάτι, θεωρητικά θα έπρεπε να δούλευαν εκτός και αν δεν είναι συμβατές με την μητρική. Άσε και τις 2 επάνω και αφαίρεσε την μπαταρία του BIOS για μερικά λεπτά και δοκίμασε ξανά.