Οργανώστε τις αγορές σας

Μνήμη RAM: Πώς να Προσθέσουμε Μόνοι μας στον Υπολογιστή

Αν ο υπολογιστής μας δεν έχει αρκετή μνήμη RAM για τη χρήση που κάνουμε, όλο το σύστημα θα σέρνεται. Ευτυχώς, όχι μόνο είναι ιδιαίτερα οικονομικό το να αγοράσουμε περισσότερη μνήμη RAM, αλλά σε αυτό τον οδηγό θα δούμε πώς μπορούμε να την εγκαταστήσουμε μόνοι μας, χωρίς να πάμε σε τεχνικό!

Το να προσθέσουμε μνήμη RAM στον υπολογιστή, αν δεν έχει αρκετή, είναι η πιο οικονομική και ταυτόχρονα μία από τις πιο ουσιαστικές αναβαθμίσεις που μπορούμε να κάνουμε - μαζί με την αγορά ενός δίσκου SSD.

Με περισσότερη μνήμη RAM θα μπορούμε να τρέχουμε περισσότερα προγράμματα ταυτόχρονα (word, browser, media player), να έχουμε ανοιχτά περισσότερα tabs στο Browser, αλλά και να τρέχουμε "βαριά" προγράμματα, όπως πχ το Adobe Photoshop.

μνήμη ram εγκατάσταση 01

Εκτός αυτών, το ίδιο το λειτουργικό σύστημα θα λειτουργεί καλύτερα και πιο αποδοτικά, με λιγότερες καθυστερήσεις και κολλήματα.

Όταν λοιπόν μπορούμε να έχουμε 8GB RAM με 68 ευρώ, γιατί να συμβιβαστούμε με λιγότερα?

Πόση μνήμη RAM χρειάζεται ο υπολογιστής μου?

Σε γενικές γραμμές, και μέχρι ενός σημείου, όσο περισσότερη μνήμη RAM έχουμε, τόσο το καλύτερο.

Εντούτοις, ανάλογα με τα προγράμματα που τρέχουμε και τις συνήθειές μας, υπάρχει ένα ελάχιστο μέγεθος μνήμης που είναι απαραίτητο να έχουμε στον υπολογιστή.

Αν έχουμε λιγότερη, όλο το σύστημά μας θα υποφέρει - και εμείς μαζί.

μνήμη ram εγκατάσταση 02

Στον παρακάτω πίνακα θα δούμε πόση είναι η ελάχιστη προτεινόμενη μνήμη RAM, ανάλογα με το λειτουργικό μας σύστημα και το πώς χρησιμοποιούμε τον υπολογιστή.

 Χρήση Μνήμη RAM
Απλή χρήση: 1-2 Word, μικρά αρχεία Excel, facebook, e-mail, καμιά πασιέντζα, καμιά ταινία Ελάχιστη: 1GB

Προτεινόμενη: 2-4GB

Εντατική χρήση: Πολλαπλά word ανοιχτά, μεγάλα αρχεία Excel, πολλαπλά παράθυρα του browser ανοιχτά, με πολλαπλά tabs το καθένα Ελάχιστη: 2GB

Προτεινόμενη: 4-8GB

Σύγχρονο Gaming Ελάχιστη: 4GB

Προτεινόμενη: 8GB

Ερασιτεχνική χρήση προγραμμάτων επεξεργασίας εικόνας / video / ήχου Ελάχιστη: 4GB

Προτεινόμενη: 8GB

Ημιεπαγγελματική ή επαγγελματική χρήση προγραμμάτων επεξεργασία εικόνας /βίντεο / ήχου Ελάχιστη: 8GB

Προτεινόμενη: 16GB

Σημειωτέον πως για να αναγνωρίσει το σύστημά μας περισσότερα από 4GB μνήμης πρέπει οπωσδήποτε να έχουμε μία 64bit έκδοση των Windows.

Τι μνήμη RAM παίρνει ο υπολογιστής μου?

Όπως και στα περισσότερα υποσυστήματα των υπολογιστών, όλες οι RAM δεν είναι ίδιες.

Πριν προχωρήσουμε σε κάποια αγορά, θα χρειαστεί να γνωρίζουμε πόση μνήμη RAM ήδη έχουμε, και τι είδους είναι.

μνήμη ram εγκατάσταση 03

Μην ανησυχείτε, δεν θα χρειαστεί να ανοίξουμε τον υπολογιστή μας, να βγάλουμε τη μνήμη και να μετράμε Pin για να δούμε τι μνήμη έχουμε.

Στον παρακάτω οδηγό θα δούμε μια απλή μέθοδο για να δούμε πόση μνήμη έχουμε στο σύστημά μας, και τι είδους είναι αυτή η μνήμη.

Αγορά μνήμης RAM - Ποια Είναι Συμβατή με τον Υπολογιστή?

Εγκαθιστώντας τη μνήμη RAM: Βήμα 1ο. Ανοίγουμε τον υπολογιστή

Προσοχή! Αν δεν αισθάνεστε άνετα όσον αφορά το να ανοίξετε και να κάνετε αλλαγές στο εσωτερικό του υπολογιστή σας, καλύτερα να απευθυνθείτε σε κάποιο επαγγελματία τεχνικό. Σε κάθε περίπτωση, αναλαμβάνετε το σύνολο της ευθύνης.

Κλείνουμε την τροφοδοσία

Πριν αγγίξουμε οτιδήποτε στο εσωτερικό του υπολογιστή, βγάζουμε εντελώς το τροφοδοτικό από την πρίζα και κλείνουμε το κουμπί του (αν έχει).

μνήμη ram εγκατάσταση 003

Αντίστοιχα, στο laptop αφαιρούμε εντελώς τη μπαταρία και το αποσυνδέουμε από την πρίζα.

Επίσης, κρατάμε πατημένο το κουμπί που ανοίγει τον υπολογιστή ή το laptop για μερικά δευτερόλεπτα, ώστε να αποφορτιστούν οι πυκνωτές που ίσως έχουν διατηρήσει κάποιο ηλεκτρικό φορτίο.

μνήμη ram εγκατάσταση 0003

Ανοίγουμε τον υπολογιστή

Στους περισσότερους υπολογιστές, το μόνο εργαλείο που χρειάζεται για να ανοίξουμε το κουτί του υπολογιστή είναι ένα κατσαβίδι τύπου Phillips (γνωστό και ως σταυροκατσάβιδο).

μνήμη ram εγκατάσταση 04

Αρκετά σύγχρονα κουτιά δεν χρειάζονται καν κατσαβίδι για να αποκτήσουμε πρόσβαση στο εσωτερικό τους, καθώς το καπάκι "κουμπώνει" συρταρωτά πάνω στο υπόλοιπο tower ή διαθέτουν βίδες που στρίβουν με το χέρι.

Αν έχουμε laptop, συνήθως στο κάτω μέρος του θα βρούμε ένα τετράγωνο τμήμα το οποίο, ξεβιδώνοντας μερικές βίδες, δίνει πρόσβαση στη μνήμη RAM.

μνήμη ram εγκατάσταση 05

Κάποια laptop που δεν έχουν αυτό το τετραγωνάκι για τις μνήμες μπορεί να χρειαστεί να λυθούν σχεδόν ολόκληρα για να έχουμε πρόσβαση στη μνήμη.

Σε αυτή την περίπτωση μπορεί να βοηθήσει ο οδηγός για τον καθαρισμό laptop.

Αλλιώς, θα πρέπει να απευθυνθούμε σε ένα εξουσιοδοτημένο service.

Βήμα 2ο: Εντοπίζουμε τις θύρες για τη μνήμη RAM

Προσοχή! Πριν ακουμπήσουμε οτιδήποτε στο εσωτερικό του υπολογιστή, φροντίζουμε να έχουμε ακουμπήσει κάτι μεταλλικό που να γειώνεται (ιδανικά ένα σώμα καλοριφέρ), έτσι ώστε να μην έχουμε στατικό ηλεκτρισμό που μπορεί να βλάψει τα ευαίσθητα κυκλώματα.

Εφ' όσον λοιπόν έχουμε γειωθεί, εντοπίζουμε τις θύρες της μνήμης στον υπολογιστή μας. Συνήθως βρίσκονται κοντά στον επεξεργαστή (που ξεχωρίζει γιατί έχει την ψύκτρα με τον ανεμιστήρα πάνω).

μνήμη ram εγκατάσταση 06

Στις περισσότερες motherboard υπάρχουν δύο ή τέσσερις θύρες. Κάποιες πολύ ακριβές Motherboard μπορεί να έχουν 6 ή και 8. Συχνά έχουν χρώμα που ξεχωρίζει, κόκκινο ή κίτρινο.

Στο laptop τα πράγματα είναι πιο απλά, οι μνήμες είναι άμεσα ορατές ξεβιδώνοντας το καπάκι που τις καλύπτει.

μνήμη ram εγκατάσταση 07

Βήμα 3α: Τοποθετούμε τη μνήμη RAM (Desktop)

Προσοχή! Κρατώντας τις μνήμες, φροντίζουμε να μην αγγίζουμε τις επαφές στους στο κάτω μέρος. Το λίπος των δακτύλων δεν ωφελεί τα ηλεκτρονικά.

Πριν συνεχίσουμε, υπάρχει λόγος που οι εγκοπές της μνήμης στις περισσότερες motherboard έχουν ανά δύο το ίδιο χρώμα.

μνήμη ram εγκατάσταση 08

 

Πρόκειται για ένα χαρακτηριστικό που ονομάζεται Dual channel, σύμφωνα με το οποίο, αν βάλουμε δύο μνήμες ίδιου μεγέθους και ταχύτητας στις εγκοπές ίδιου χρώματος, αυξάνεται σημαντικά (θεωρητικά διπλασιάζεται) το bandwidth με το οποίο το σύστημα έχει πρόσβαση στη μνήμη.

Αν λοιπόν προσθέτουμε δύο πανομοιότυπες μνήμες, το ιδανικό είναι να τις βάλουμε στο ίδιου χρώματος κανάλι, για να λειτουργήσουν σε Dual channel.

μνήμη ram εγκατάσταση 09

Από την άλλη μεριά, αν προσπαθήσουμε να βάλουμε μια παλιά και μια νέα μνήμη μαζί σε Dual channel, υπάρχει περίπτωση να υπάρξουν ασυμβατότητες (ακόμα κι αν η μόνη διαφορά τους είναι πως η μία έχει 8 chip στη μία πλευρά και η άλλη από τέσσερα σε κάθε πλευρά).

Οπότε αν έχουμε κολλήματα και μπλε οθόνες μετά την εγκατάσταση, ή το σύστημα δεν ανοίγει καν, πιθανώς αυτό να φταίει.

Για να τοποθετήσουμε τη μνήμη, ανοίγουμε τα πλαστικά κλιπ στις άκρες.

μνήμη ram εγκατάσταση 10

Κάθε θύρα μνήμης διαθέτει ένα μικρό πλαστικό κομμάτι το οποίο τη χωρίζει σε δύο άνισα μέρη.

μνήμη ram εγκατάσταση 11

Φροντίζουμε να ευθυγραμμίσουμε τη μνήμη RAM, έτσι ώστε αυτό το πλαστικό στέλεχος να ταιριάζει στην εγκοπή της.

μνήμη ram εγκατάσταση 12

Πρακτικά, η μνήμη RAM είναι αδύνατον να τοποθετηθεί ανάποδα, λόγω αυτής της εγκοπής - όπως επίσης είναι αδύνατον και το να εγκατασταθεί λάθος τύπος μνήμης στη Motherboard.

Τοποθετούμε λοιπόν με προσοχή τη μνήμη. Σε αυτή τη φάση, δεν μας νοιάζει να κουμπώσει, αρκεί να τοποθετηθεί σωστά.

μνήμη ram εγκατάσταση 13

Αφού την έχουμε τοποθετήσει στη θύρα, πιέζουμε με τους δύο αντίχειρες στις δύο άκρες, σταθερά αλλά χωρίς υπερβολική δύναμη, μέχρι να κλείσουν αυτόματα τα κλιπς.

μνήμη ram εγκατάσταση 14

Εφόσον η μνήμη έχει μπει εντελώς σε όλο της το μήκος, και δεν φαίνονται καθόλου οι επαφές της, έχει τοποθετηθεί σωστά.

μνήμη ram εγκατάσταση 15

Βήμα 3b: Τοποθετούμε τη μνήμη RAM (Laptop)

Στα laptop οι μνήμες μπαίνουν με ελαφρώς διαφορετική λογική.

Αφού ευθυγραμμίσουμε τις εγκοπές της μνήμης με το πλαστικό στέλεχος της θύρας, τοποθετούμε τη μνήμη με γωνία 45 μοιρών.

μνήμη ram εγκατάσταση 16

Στη συνέχεια πιέζουμε απαλά προς τα κάτω, μέχρι να κάνει "κλακ", και θα μπει πολύ εύκολα.

Η ώρα της αλήθειας

Ήρθε η ώρα να ελέγξουμε πως όλα πήγαν καλά.

Σε καμία περίπτωση δεν ξαναβιδώνουμε τον υπολογιστή πριν βεβαιωθούμε πως οι μνήμες έχουν τοποθετηθεί σωστά - δεν θέλουμε να έχει πάει κάτι στραβά και να πρέπει να ξαναξεβιδώνουμε το καπάκι, έτσι δεν είναι?

Βάζουμε τον υπολογιστή στην πρίζα, ανοίγουμε το διακόπτη του τροφοδοτικού...

μνήμη ram εγκατάσταση 17

και πατάμε το power.

μνήμη ram εγκατάσταση 18

Εφόσον όλα έχουν πάει καλά, ο υπολογιστής θα ανοίξει (ίσως ακούσουμε ένα σύντομο μπιπ, ανάλογα με τη motherboard μας), και θα δούμε την πρώτη οθόνη του BIOS.

μνήμη ram εγκατάσταση 19

Θα πρέπει να γράφει το σύνολο της μνήμης (στο παραπάνω παράδειγμα είναι 3GB ή αλλιώς 3x1024MB), ενώ οι περισσότερες motherboard αναφέρουν αν η λειτουργία dual channel, triple channel ή quad channel έχει ενεργοποιηθεί.

Αφού μπούμε στα Windows, βεβαιωνόμαστε πως και εκεί είναι ορατή η μνήμη, τρέχοντας το ίδιο πρόγραμμα με το οποίο βρήκαμε το είδος της.

Εφόσον όλα πήγαν καλά, κάνουμε shut down τον υπολογιστή, βιδώνουμε το καπάκι, και απολαμβάνουμε πλέον τη νέα μας μνήμη RAM.

Troubleshooting - Αχρείαστο νά 'ναι

Αν ο υπολογιστής ακούγεται να ανάβει (λειτουργούν οι ανεμιστήρες) αλλά βλέπουμε μαύρη οθόνη ή ακούμε μια σειρά μπιπ, τότε έχουμε πρόβλημα.

μνήμη ram εγκατάσταση 20

Μπορεί κάτι να μην πήγε καλά με τη μνήμη, αλλά μπορεί και κάτι άλλο να κουνήθηκε κατά την εγκατάστασή της (πχ η κάρτα γραφικών).

Σε κάθε περίπτωση, δεν απελπιζόμαστε, κρατάμε την ψυχραιμία μας και ακολουθούμε τον αναλυτικό οδηγό σχετικά με το τι κάνουμε αν δεν ανάβει ο υπολογιστής.

Συνήθως τέτοιου είδους προβλήματα κατά την εγκατάσταση μνήμης RAM ή κάποιας νέας συσκευής, είναι εξαιρετικά εύκολο να διορθωθούν :)

Μνήμη RAM: Πώς να Προσθέσουμε Μόνοι μας στον Υπολογιστή 4.69/5 (93.85%) 13 votesΕτικέτες: ,

 • spyridon

  Με βοήθησε πολύ η συγκεκριμένη πληροφορία! Ευχαριστώ Άγγελε!

 • George Lyk

  ωραιος ρε συ αλλα η πορτοκαλαδα σκιζει !!!!!

 • Elena

  να ρωτησω κατι εχω φορητο υπολογιστη και μου εχει φυγει το ενα κουμπωμα πως μπορω να το ξαναβαλω/???

 • http://www.pcsteps.gr/ Angelos Kyritsis

  Σε ποιο κούμπωμα αναφέρεσαι, Έλενα?

 • πανος

  βοηθεια please!!!!οταν βαζω τις μνημες μετα απο 25 δευτ. κλεινει αποτομα το λαπτοπ.οταν τις βγαζω δεν κλεινει.εχω δοκιμασει κι αλλες και μου κανει το ιδιο προβλημα!!ευχαριστω

 • http://www.pcsteps.gr/ Angelos Kyritsis

  Καλημέρα Πάνο,

  Αν αφήσεις μόνο τις καινούριες μνήμες επάνω και βγάλεις τις παλιές, σου κάνει το ίδιο?

 • rsttls

  Καλησπέρα Άγγελε, έχω μητρική με 4 slots για μνήμες και dual channel.
  Gigabyte ga-970a-d3. Τώρα έχω σε ένα κανάλι 2 μνήμες Kingston KVR1333D3N9 των 4άρων
  gb, σύνολο 8gb φυσική μνήμη. Στο άλλο κανάλι μπορώ να προσθέσω μνήμες
  διαφορετικής ταχύτητας, διαφορετικών gb, ή ακόμα και διαφορετικής
  μάρκας, τέλος πάντων, εντελώς άσχετες με αυτές που έχω τώρα;

 • http://www.pcsteps.gr/ Angelos Kyritsis

  Πρέπει να δεις τι λέει το manual της μητρικής σου.

  Κάποιες μητρικές είναι παράξενες, θέλουν όλες οι μνήμες να είναι πανομοιότυπες.

  Άλλες είναι πιο χαλαρές, επιτρέπουν να έχεις διαφορετικές μνήμες στο channel A και Channel B, αλλά όλες θα λειτουργούν με την ταχύτητα των πιο αργών μνημών.

 • rsttls

  Αυτό δεν με πειράζει, απλά θέλω να κάνω τη μνήμη 16 gb. Η ταχύτητά τους δεν με απασχολεί. Το manual πετάει ένα recommended same speed,capacity,brand κτλ κτλ.Τα γνωστά. Που μπορώ να βρω αν μπορώ να βάλω άλλες 2 4άρες ίδιας brand αλλά όχι ακριβώς τον ίδιο κωδικό, καθώς είναι δυσεύρετες αυτές που έχω;

 • http://www.pcsteps.gr/ Angelos Kyritsis

  Απ' ότι βλέπω η μητρική σου γράφει

  it is recommended that memory of the same capacity, brand, speed, and chips be used and installed in the same colored DDR3 sockets for optimum performance.

  Οπότε για διαφορετικά κανάλια θα είσαι εντάξει.

 • rsttls

  Και γω έτσι πιστεύω αλλά ήθελα τη δική σου γνώμη. Για να δούμε... Παρεπιμπτόντως, γιατί οι μνήμες ανέβηκαν τόσο πολύ το τελευταίο διάστημα; ξέρεις τίποτα;

 • http://www.pcsteps.gr/ Angelos Kyritsis

  Ορισμένες μνήμες ανέβηκαν. Αυτές που έχω στον οδηγό αγοράς έχουν παραμείνει σταθερές.

 • Βασίλης

  Για να βάλω ένα ζευγάρι μητρικών πρέπει να βάλω αποκλειστικά τα μοντέλα που λεει το manual της μητρικής ή αρκει να ειναι τα σωστα mhz και gbs οι μνήμες μου??

 • http://www.pcsteps.gr/ Angelos Kyritsis

  Το πιο σημαντικό είναι ο τύπος (πχ ddr3). Από εκεί και πέρα, πρακτικά όλες οι μνήμες είναι συμβατές, ανεξαρτήτως MHz.

 • Δημήτρης

  Καλησπερα εχω ενα λαπτοπ που ειναι 2Gb και θελω να το παω 4 ειναι το Acer Travelamte 5335 και εχει πανω ddr2 667mhz 2Gb Kingston 2rx8 pc2-6400s 666-12-e2 εαν βαλω την G.Skill 2Gb ddr2-667mhz f2-5300-cl5s-2gbbsk θα κανει η τζαμπα θα την αγορασω?

 • http://www.pcsteps.gr/ Angelos Kyritsis

  Πιστεύω πως θα λειτουργήσει. Υπάρχει μια πιθανότητα να δημιουργηθεί πρόβλημα ανάμεσα σε δύο διαφορετικές μνήμες, αλλά γενικά τα laptop είναι πιο καλόβολα σε αυτό το θέμα απ' ότι οι desktop υπολογιστές.

 • Panagiotis

  Καλησπέρα.Έχω ένα μικρό πρόβλημα.Πήρα μια ram 8gb και όταν πατήσω στις ιδιότητες του pc βλέπω αυτό εδώ. Εγκατεστημένη μνήμη ram 8gb (3.25gb είναι δυνατή η χρήση).Έκανα κάτι λάθος?

 • http://www.pcsteps.gr/ Angelos Kyritsis

  Καλησπέρα Παναγιώτη,

  Αν έχεις 32Bit Windows, πρέπει να βάλεις 64bit.

  Αν έχεις ήδη 64bit, είτε η RAM είναι ελαττωματική, είτε η θύρα της RAM στη μητρική.

 • Panagiotis

  Έχω 32άρια windows.Αυτό φταίει.Σε ευχαριστώ Άγγελε!

 • Ηρακλής

  Αγαπητέ Άγγελε .Είμαι καινούργιος αναγνώστης σου και έχω εντυπωσιαστεί με τις δημοσιεύσεις σου .Είμαι σχετικά αρχάριος με τους υπολογιστές και ο τρόπος που παρουσιάζεις τα θέματά σου με βοηθάει πάρα πολύ .Σ' ευχαριστώ λοιπόν εξ αρχής και σου παραθέτω τον προβληματισμό μου..
  Η μητρική μου πλακέτα είναι asus P5G41T-M LX3 με socket 775LGA .
  Διαθέτει 2 θέσεις μνήμης με channel : simple
  H ram μου είναι ;
  Kingston
  DD3
  2048 Mbytes
  PC3 - 10700 ( 667 Mhz )
  CAS LATENCY 6 7 8 9 ( Αυτά μου δείχνει το CPUZ )
  Η πλατφόρμα μου είναι windows 7 ultimate στα 32 bit
  Επιθυμώ να ανεβάσω την μνήμη μου στα 4GB ( γνωρίζω πως τα 32bit windows δεν υποστηρίζουν περισσότερη ).
  Μπορώ να προσθέσω μια άλλη μνήμη των 2GB , αλλά με διαφορετικά στοιχεία από την υπάρχουσα ;; ή θα πρέπει να βάλω δύο όμοιες πάλι των 2GB ; ( Μπορώ δηλαδή να κρατήσω την παλιά και να προσθέχω μία καινούργια με διαφορετικά χαρακτηριστικά ;; ή ( και το τελευταίο μου ερώτημα ) ίσως να ήταν καλύτερα να τοποθετήσω μια μνήμα των 4GB και να τελειώσω έτσι ;;
  Σ' ευχαριστώ εκ των προτέρων για την απάντησή σου και σου εύχομαι καλή δύναμή .

 • http://www.pcsteps.gr/ Angelos Kyritsis

  Καλησπέρα Ηρακλή.

  Το manual της μητρικής σου λέει πως μπορείς να βάλεις άλλα 2GB, αλλά θα πρέπει οπωσδήποτε να έχουν το ίδιο CAS Latency. Αν μάλιστα είναι επίσης της Kingston και με την ίδια συχνότητα, ακόμα καλύτερα.

  You may install varying memory sizes in Channel A and Channel B. The system maps
  the total size of the lower-sized channel for the dual-channel configuration. Any excess
  memory from the higher-sized channel is then mapped for single-channel operation.

  • Always install DIMMs with the same CAS latency. For optimum compatibility, it is
  recommended that you obtain memory modules from the same vendor.

 • Ηρακλής

  Σε ευχαριστώ πολύ !!

 • Ηρακλής

  Αγαπητέ μου Άγγελε .σε είχα ενοχλήσει και πριν μερικές ημέρες .Αφορούσε την μνήμη ram που ήθελα να προσθέσω στον υπολογιστή μου .
  Είχα 2GB με windows 7 32bit και θέλησα να βάλω άλλα 2GB .
  Επειδή στον τύπο την μνήμης που είχα δεν μπόρεσα να βρώ μια ίδια ( με ίδιο CAS LATENCY όπως μου είχες πει ) , αποφάσισα να βάλω μία ξεχωριστή των 4GB .
  Παρήγγειλα λοιπόν από το e shop την
  KINGSTON KVR16N11S8/4 4GB DDR3 1600MHZ PC3-12800
  Μέγεθος μνήμης: 4GB.
  Τύπος Μνήμης: DDR3 1600MHZ PC3-12800.
  Ταχύτητα Διαύλου: 1600MHz.
  Cas Latency: 11.
  Τάση λειτουργίας: 1.5V.

  Αφού την προσέθεσα στον υπολογιστή και με τον τρόπο που ανέφερες παραπάνω στις οδηγίες σου , ο υπολογιστής ....πολύ απλά δεν άνοιγε .
  Ξέρω ότι έχω κάνει κάποια μ ... αλλά δεν μπορώ να την συνειδητοποιήσω ακόμα .
  Στο επίσημο site την moterboard μου ( ASUS ) αναφέρει :

  P5G41T-M LX3

  This motherboard supports DDR3 memory that features data transfer rates of 1333
  (O.C.)/1066 MHz providing great performance for 3D graphics and other
  memory-demanding applications.

  Προφανώς πάνε τα 40€ρουλάκια μου ...

  Διάλεξα λοιπόν μια άλλη όπως την :
  G.SKILL F3-8500CL7S-4GBRL 4GB DDR3 PC3-8500 1066MHZ

  Συμβατότητα: Desktop
  Τύπος:DDR3
  M/B Chipset: Intel: (P67, P55, P48, P38, P35, P4x), AMD (790, 785, 770 series), nVidia n7xx l (for intel series)
  CAS Latency:7-7-7-18
  Μέγεθος: 4GB(4GB x 1)
  Ταχύτητα:DDR3-1066 (PC3 8500)
  Test Voltage:1.5 Volts
  Registered/Unbuffered: Unbuffered
  Error Checking: Non-ECC
  Τύπος: 240-pin DIMM
  Θα σε παρακαλούσα λοιπόν θερμά να μου δώσεις τα φώτα σου να μην ξανακάνω καμιά χαζομάρα .
  Σ΄ ευχαριστώ θερμά

  Ηρακλής

 • http://www.pcsteps.gr/ Angelos Kyritsis

  Καλησπέρα Ηρακλή. Δοκίμασες όλες τις διαφορετικές θύρες, και σε καμία δεν άνοιγε η μνήμη? Δεν αποκλείεται ξέρεις να έπεσες και σε ελαττωματικό κομμάτι, συμβαίνει.

  Επίσης, την έβαλες μόνη της, ή κράτησες και την παλιά μνήμη πάνω?

  Θα σου έλεγα να το προσπαθήσεις λίγο ακόμα με τη μνήμη που ήδη έχεις, γιατί δεν υπάρχει λόγος να πάνε χαμένα τα 40 ευρώ που έδωσες.

 • Ηρακλής

  Άγγελε , την έβαλα μόνη της και στις δύο θύρες ..Μήπως επειδή είναι 1600MHZ δεν την βλέπει ;;( δεν ανοίγει καν ο υπολογιστής )
  Ευχαριστώ πολύ

 • http://www.pcsteps.gr/ Angelos Kyritsis

  H RAM Μπορεί να λειτουργήσει σε οποιαδήποτε χαμηλότερη συχνότητα, αν η μητρική δεν υποστηρίζει 1600MHz.

  Το ιδανικό θα ήταν να δοκίμαζες αυτή τη μνήμη σε έναν άλλο υπολογιστή, για να βεβαιωθείς αν έχει πρόβλημα ή όχι.

  Επικοινώνησε πάντως και με το e-shop, δεν αποκλείεται να ήρθε χαλασμένη εξ' αρχής, DOA όπως αποκαλείται.

 • kwstas

  Καλησπερα Αγγελε εχω την μητρικη asrock Fatal1ty 990FX Killer η οποια εχει 4 σλοτ για μνημες , αυτη την στιγμη χρισημοποιο στο ενα καναλι δυο μνημες τον 4gb
  kingston hx318c10frk2/8 8gb (2x4gb) DDr3 1866mhz hyperx fury αποφασησα να προσθεσω αλλο ενα σετ με τις ιδιες μνημες ακριβος της τοποθέτησα και απλα δεν ανοιγει ο υπολογιστης , της αλαξα θεση της παλιες με της κενουργιες και παλι τα ιδια εβαλα μονες τους της κενουργιες και δουλεβουν κανονικα αλλα μολις τοποθετω και τα διο σετ μαζι δεν ανοιγει ο υπολογιστης τι μπορει να σιμβενει ?????

 • http://www.pcsteps.gr/ Angelos Kyritsis

  Καλησπέρα Κώστα.

  Δες στο manual της μητρικής πώς πρέπει να τοποθετήσεις τις μνήμες ώστε να είναι στο ίδιο κανάλι για το Dual Channel.

  Είναι πολύ σημαντικό οι παλιές μνήμες να είναι στο ένα κανάλι και οι καινούριες στο άλλο. Βάζοντας μια παλιά και μια καινούρια μνήμη στο ίδιο κανάλι, έχεις πρόβλημα.

  Απ' ότι βλέπω από το Online manual, στη σελίδα 17 δείχνει πώς πρέπει να τοποθετηθούν οι μνήμες. Στο κανάλι 1 (Α1 και Β1) το ένα ζευγάρι (πχ οι παλιές) και στο κανάλι 2 (Α2 και Β2) το άλλο ζευγάρι.

  Το σημαντικό είναι να μην έχεις τις παλιές δίπλα δίπλα μεταξύ τους, και τις καινούριες δίπλα δίπλα. Βάλε στη θύρα 1 και 3 τις παλιές, και στη θύρα 2 και 4 τις καινούριες.

  Πιστεύω πως αν τις βάλεις έτσι δεν θα έχεις πρόβλημα.

 • panagiotis

  Κατ΄αρχήν συγχαρητήρια, για τα άρθρα που κάνεις και τις κατατοπιστικές πληροφορίες που παρέχεις σε αντίθεση με πολλά άλλα site που γράφει ο καθένας ότι του κατέβει.Θα ήθελα να αναβαθμίσω την ram του υπολογιστή μου από 2*(2GB kingston 2G-UDIMM που το CPU-z μου δίνει 5-5-5-18-23 σε 12GB με την προσθήκη αυτού http://www.ebay.com/itm/New-8GB-2x4GB-PC2-6400-DDR2-800-240pin-DIMM-Memory-For-AMD-Chipset-Motherboard-/161445109105?pt=US_Memory_RAM_&hash=item2596e0dd71 γίνεται και αν γίνεται όσο αναφορά το dual channel,αλλίως σκεφτόμουν αυτό για 8GB.H μητρική μου είναι αυτή

  http://www.gigabyte.com/products/product-page.aspx?pid=2690#ov.Tέλος,πιστεύεις ότι ένας Pci-e ssd σαν αυτόν http://www.skroutz.gr/s/4886375/Plextor-M6e-128GB-PCIe-Card.html θα δούλευε καλά σε αυτήν την μητρική ή θα ήταν καλύτερα να περιμένω λίγο καιτό ακόμα;

 • http://www.pcsteps.gr/ Angelos Kyritsis

  Καλησπέρα Παναγιώτη

  Λογικά θα λειτουργήσουν οι μνήμες του Ebay. Απλά φρόντισε οι παλιές να είναι στο ένα κανάλι και οι νέες στο δεύτερο κανάλι.

  Επειδή είναι παλιά η μητρική, δεν ξέρω αν θα μπορέσει να δει το BIOS τον δίσκο. Αλλά λογικά θα τον αντιμετωπίζει όπως και έναν SATA ή SCSI Controller, οπότε λογικά δεν θα έχεις πρόβλημα.

 • panagiotis

  Ευχαριστώ Άγγελε,θα παραγγείλω τις μνήμες,τώρα για τον δίσκο σε σκέψεις είμαι βλέπουμε.

 • iken

  καλησπερα εχω ενα λαπτοπ με intel celeron 2gb pc2-6400 γινεται να παει παραπανω απο 4gb πχ 6gb?

 • ικεν

  z17m3.0 fujitsu

 • http://www.pcsteps.gr/ Angelos Kyritsis

  Καλησπέρα φίλε μου.

  Σε μνήμες DDR2 δεν συμφέρει να βάλεις πάνω από 4GB, είναι υπερβολικά ακριβές. Ένα σκέτο άρθρωμα των 4GB κοστίζει πάνω από 100 ευρώ, ώστε να το συνδύαζες με άρθρωμα των 2GB για να έχεις 6GB.

 • iken

  τα σηκωνει ομως το λαπτοπ μ ομως σωστα αυτο θελω να ξερω βασικα οσο για την τιμη ειναι τρελο ποσο απλα πες μ επειδη δεν ειμαι κ πολυ ειδικος σαυτα μπορει να το δουλεψει το λαπτοπ 6gb ram συνολικο η μεχρι 4 αντεχει?

 • iken

  και επισης μ λεει υποστηριξη 64bit δηλαδη μπορω να βαλω windows 7 64bit ultimate?

 • http://www.pcsteps.gr/ Angelos Kyritsis

  Εφόσον πρόκειται για μνήμες DDR2, το πιθανότερο είναι πως θα λειτουργήσουν στο laptop σου.

  64bit Windows θα χρειαστείς μόνο αν έχεις πάνω από 4GB RAM, αλλιώς δεν σου χρειάζονται.

  Επίσης δεν υπάρχει λόγος να αγοράσεις την ακριβή έκδοση Ultimate, δεν κερδίζεις τίποτα σημαντικό. Δες εδώ τις διαφορές των εκδόσεων: http://www.pcsteps.gr/30556-%CF%84%CE%B9-%CE%B4%CE%B9%CE%B1%CF%86%CE%BF%CF%81%CE%AD%CF%82-%CE%AD%CF%87%CE%BF%CF%85%CE%BD-%CE%BF%CE%B9-%CE%B5%CE%BA%CE%B4%CF%8C%CF%83%CE%B5%CE%B9%CF%82-windows-7/

 • ικεν

  με το σαιτ που μ εστειλες ειδα και μια εικονα 4gb usable 2gb αυτο το σκινηκο ειναι και σε μενα με τα ultimate 2gb 1.50usable πρεπει να βαλω windows 7 home για να ειναι ολο το 2αρι αν εκτελεση?

 • http://www.pcsteps.gr/ Angelos Kyritsis

  Αν έχει ο υπολογιστής σου ενσωματωμένη κάρτα γραφικών στη μητρική, ένα μέρος της μνήμης, τα 0,50GB στην περίπτωσή σου, χρησιμοποιείται από αυτή.

  Αυτό δεν θα αλλάξει αν αλλάξεις Windows.

 • ικεν

  δυστυχως εχει αλλα και παλι το παιζω με αποδοση οχι 3d ευχαριστω πολυ παντως καλη χρονια να εχεις

 • ικεν

  κατι τελευταιο και καλη χρονια επισης εαν βαλω 4 gb ram και 0.50 gb ram τρωνε τα γραφικα εγω μπορω να βαλω χωρις κανενα προβλημα 64bita? θελω να ξερω να το ρισκαρω η οχι

 • http://www.pcsteps.gr/ Angelos Kyritsis

  Τα 64bit windows αξίζουν μόνο αν έχεις 6 ή 8GB RAM.

  Aυτή είναι η μόνη διαφορά τους με τα 32bit, πως αναγνωρίζουν περισσότερη RAM από 4GB.

  Δεν κερδίζεις απολύτως τίποτα άλλο με τα 64bit.

 • Αποστολος

  Καλησπερα. Φιλε Αγγελε εγω εχω διαφορετικες καρτες DDR3 σε slot1 και slot3 σε dual λειτουργια για 4GB. Τι (χαρακτηριστικα καρτων) να βαλω για αλλα 4GB dual στα 2 & 4 slots ωστε να μην εχω πιθανες δυσλειτουργιες?

 • http://www.pcsteps.gr/ Angelos Kyritsis

  Καλησπέρα Απόστολε,

  Αυτές είναι ιδανική επιλογή: http://www.pcsteps.gr/MUSHKIN-996573

 • Αποστολος

  Σ'ευχαριστω πολυ για την συνδρομη. Να'σαι παντα καλα φιλε μου!

Επιστροφή στην κορυφή
More in Hardware
αγορά μνήμης ram ραμ
Αγορά μνήμης RAM - Ποια Είναι Συμβατή με τον Υπολογιστή?

Close