Οργανώστε τις αγορές σας

Πώς να εγκαταστήσετε το Android στον υπολογιστή σας

Το Android, το λειτουργικό σύστημα της Google για τις φορητές συσκευές (κινητά, Pads κλπ) είναι βασισμένο στο Linux. Αυτό σημαίνει πως είναι σχετικά εύκολο να τροποποιηθεί για να μπορεί να εγκατασταθεί σε ένα PC. Αυτό έκανε η ομάδα που βρίσκεται πίσω από το Android-x86. Στο παρόν άρθρο, θα σας δείξουμε βήμα προς βήμα πως να εγκαταστήσετε το Android σε ένα virtual machine του Virtualbox, χωρίς βεβαίως να επηρεάσετε το λειτουργικό σας σύστημα (Windows ή Linux)Βήμα 1ο

Κατεβάστε το iso της εγκατάστασης του Android-x86 2.2 από εδώ: http://android-x86.googlecode.com/files/android-x86-2.2-eeepc.iso. Αν πάτε στη σελίδα http://www.android-x86.org/download θα βρείτε και άλλα Images με τα οποία μπορείτε να πειραματιστείτε. Οι οδηγίες είναι λίγο-πολύ οι ίδιες.

Βήμα 2ο

2

Έχοντας εγκαταστήσει το Virtualbox στον υπολογιστή σας (θα βρείτε την τελευταία έκδοση εδώ: http://www.virtualbox.org/wiki/Downloads) ξεκινήστε τη δημιουργία μίας νέας virtual machine. Σαν λειτουργικό σύστημα επιλέξτε το Linux και έκδοση τη Linux 2.6.

Βήμα 3ο

3

Εδώ θα ορίσετε πόση από τη μνήμη του συστήματός σας θα βλέπει το virtual machine. Με δεδομένο πως υπάρχουν Android κινητά με 256MB RAM, δεν χρειάζεται να υπερβάλλετε. Αν ο υπολογιστής σας έχει 2GB μνήμης, 512MB είναι υπέρ αρκετά. Αν ο υπολογιστής σας έχει 16GB μνήμης (όπως κάποιος... γνωστός μου :P ), βάλτε και 4GB, τσάμπα είναι - μη νομίζετε όμως πως θα τρέχει γρηγορότερα απ' ότι με τα 512MB.

Βήμα 4ο

4

Η Virtual Machine που ετοιμάζετε χρειάζεται και έναν virtual σκληρό δίσκο. Κρατήστε την επιλογή Create new hard disk και πατήστε Next.

5

Η καλύτερη επιλογή είναι το Dynamically expanding storage, το οποίο ουσιαστικά λέει πως όσο μεγάλο και αν δημιουργήσετε το virtual σκληρό δίσκο (ακόμα και 2Terabytes), το πραγματικό του μέγεθος σαν αρχείο στο δίσκο του υπολογιστή σας θα είναι μόνο όσο είναι το μέγεθος των δεδομένων που περιέχει (κατά πάσα πιθανότητα κάτω από 1GB, στη συγκεκριμένη περίπτωση), και θα αυξάνεται όσο προσθέτετε δεδομένα, μέχρι τη μέγιστη χωρητικότητα. Απλά φροντίστε η μέγιστη χωρητικότητα που θα ορίσετε να έχει νόημα για τον ελεύθερο χώρο που έχετε στο δίσκο σας.

6

Το Android σαν λειτουργικό χρειάζεται το πολύ καμιά εκατοστή MB για να εγκατασταθεί και να λειτουργήσει. Επειδή όμως στον ίδιο σκληρό δίσκο θα χρειαστεί να φτιάξουμε κατά τη διάρκεια της εγκατάστασης και μια εικονική κάρτα SD (που θα έχει μέγιστο μέγεθος 2047MB), τα 4GB είναι καλή επιλογή.

Βήμα 5ο

7

Το Virtual machine μας είναι έτοιμο. Οι επόμενες ρυθμίσεις, όμως, είναι οι σημαντικότερες για να είναι πλήρως λειτουργικό. Κάντε κλικ στο Settings.

Βήμα 6ο

8

Στην καρτέλα System ξε-τσεκάρετε το Enable absolute pointing device, για να λειτουργεί σωστά το ποντίκι στο Android. Επίσης, ανά πάσα στιγμή μπορείτε να προσθέσετε ή να αφαιρέσετε μνήμη από εδώ.

Βήμα 7ο

9

Στην καρτέλα Audio βάλτε σαν Audio Controller το SoundBlaster 16 για να λειτουργεί ο ήχος.

Βήμα 8ο

10

Στην καρτέλα Network αφήστε επιλεγμένο το NAT, κάντε κλικ στο Advanced και επιλέξτε Adapter Type PCnet-Fast III (Am79C973) ώστε να έχετε πρόσβαση στο Internet μέσω του δικτύου του υπολογιστή σας.

Βήμα 9ο

11

Ξεκινήστε τη virtual machine. Καθώς πρόκειται για την πρώτη εκκίνηση, θα σας ζητήσει να επιλέξετε το Installation Media. Δεν υπάρχει λόγος να κάνετε mount το iso σε κάποιο virtual driver - το virtual box μπορεί να διαβάσει απ' ευθείας από το iso. Κάντε κλικ στο φακελάκι δεξιά, πηγαίνετε εκεί που κατεβάσατε το android-x86-2.2-eeepc.iso και επιλέξτε το.

Πατήστε finish στην επόμενη οθόνη.

Βήμα 10ο

Αναλόγως αν έχετε εγκαταστήσει για πρώτη φορά το virtualbox, θα σας βγάλει κάποιες προειδοποιήσεις πως σε αυτό το περιβάλλον δεν λειτουργεί το ποντίκι κλπ. Αγνοήστε τες, δεν μας αφορούν στη δεδομένη περίπτωση.

Θα εμφανιστεί η οθόνη εγκατάστασης του Android. Αν θέλετε απλά να ρίξετε μια ματιά, και δεν σκοπεύετε να το χρησιμοποιήσετε εκτεταμένα, μπορείτε να επιλέξετε μία από τις Live CD εκδόσεις. Έχουν την πλήρη λειτουργικότητα του Android, μόνο που δεν αποθηκεύουν καμία από τις αλλαγές που έχετε κάνει μετά από κάθε restart.

12

Στον παρόντα οδηγό θα δούμε την αναλυτική εγκατάσταση, για ένα Android που να θυμάται τις ρυθμίσεις του. Οπότε, με τα βελάκια του πληκτρολογίου, πηγαίνουμε στην τελευταία επιλογή.

Βήμα 11ο

13

Μπαίνουμε στο Create/Modify partition με το Enter.

Αυτό μας οδηγεί στο περιβάλλον του cfdisk για να κάνουμε partitioning στο δίσκο. Υπενθυμίζουμε πως ο "δίσκος" που βλέπει το cfdisk είναι ο virtual σκληρός δίσκος που δημιουργήσαμε νωρίτερα για το virtual machine, όχι ο πραγματικός δίσκος του υπολογιστή. Πράγμα που σημαίνει πως, ό,τι και να κάνετε σε αυτό το βήμα, τα πραγματικά σας δεδομένα δεν διατρέχουν κανέναν απολύτως κίνδυνο.

14

Με τη σειρά λοιπόν, πηγαίνετε στις επιλογές New --> Primary, πατήστε Enter για να χρησιμοποιήσετε όλο το διαθέσιμο χώρο του virtual δίσκου, Write για να αποθηκεύσετε τις αλλαγές (θα χρειαστεί να γράψετε ολογράφως το "yes" για να το δεχτεί) και ύστερα Quit.

15

Πλέον στην οθόνη με το Create/Modify εμφανίζει το νέο partition. Το επιλέγετε με Enter.

Βήμα 12ο

16

Κάντε το Partition format σαν ext3.

17

Στην επιβεβαίωση που θα σας ζητηθεί, αγνοήστε το τεράστιο γραμματικό λάθος ("All the data in that partition will LOSE", αντί για "Will be LOST") και πατήστε Enter στο yes

18

Παρ' όλο που δεν θα υπάρχει άλλο λειτουργικό σύστημα στο virtual hard disk, επιλέξτε να εγκαταστήσετε τον Grub boot loader, χωρίς αυτόν δεν θα κάνει boot.

19

Πολύ σημαντικό, στην παραπάνω ερώτηση επιλέξτε no, γιατί αν το /system έχει τη δυνατότητα read-write, όταν θα φτιάξουμε την virtual SD card θα μας διαγράψει το σύστημα και θα πρέπει να ξαναρχίσουμε από την αρχή.

Βήμα 13ο

20

Έχουμε σχεδόν τελειώσει. Το μόνο που απομένει είναι η δημιουργία μιας virtual κάρτας SD (ή "Fake", όπως την αποκαλεί ο Installer), πηγαίνοντας στη δεύτερη επιλογή.

Η virtual SD card Δεν είναι απαραίτητη για να τρέξει το Android, είναι όμως απαραίτητη αν θέλετε να κατεβάσετε οτιδήποτε από το Internet μέσω του λειτουργικού. Επίσης, αν δεν τη δημιουργήσετε τώρα, δεν γνωρίζουμε το πώς θα μπορούσε να δημιουργηθεί αργότερα, χωρίς να κάνετε επανεγκατάσταση ολόκληρο το Android.

21

Σαν μέγεθος, μπορείτε να αφήσετε το default 2047, έτσι κι αλλιώς έχετε χώρο στο virtual δίσκο σας.

Με όλες τις παραπάνω επιλογές, το αρχείο του virtual σκληρού δίσκου δεν θα ξεπερνάει τα 650MB.

22

Σε αυτό το σημείο κάνετε reboot τη virtual machine, πατώντας απλά enter.

Βήμα 14ο

23

Επειδή η virtual machine θυμάται το iso image που της ορίσατε, θα ξανακάνει boot από εκεί στην εγκατάσταση. Μην σας ανησυχεί αυτό. Απλά, κάνετε κλικ στο Devices --> CD/DVD Devices και επιλέγετε το "Remove disk from virtual drive".

24

Στη συνέχεια πηγαίνετε στο Machine --> Reset για να επανεκκινήσετε τη virtual machine.

Βήμα 15ο

Είστε έτοιμοι. Αφήνετε την πρώτη επιλογή του GRUB να κάνει boot και μπαίνετε στο πλήρως λειτουργικό Android, από την άνεση του υπολογιστή σας. Βέβαια, δεν θα έχετε τη δυνατότητα για κλήσεις (δεν υπάρχει στο κάτω-κάτω κάρτα sim στη virtual machine), αλλά όσον αφορά την πλοήγηση στο Internet και την εγκατάσταση και δοκιμή εφαρμογών, θα είστε κομπλέ.

25

26

Τέλος, για να κλείσετε τη virtual machine, κάντε κλικ στο "Χ" του παραθύρου της. Θα σας εμφανιστεί ένα παράθυρο με τρεις επιλογές.

28

Το Save the machine state θα αποθηκεύσει το λειτουργικό ακριβώς όπως το έχετε, με τις εφαρμογές ανοιχτές κλπ. Το Send the shutdown signal θα βγάλει το διάλογο shutdown το Android. Τέλος, το Power off είναι σαν να βγάζετε εικονικά την πρίζα της virtual machine. Επιλέξτε το μόνο σε περίπτωση που για κάποιο λόγο έχει κολλήσει ανεπανόρθωτα.

30

Προσωπικά, το μόνο μου παράπονο είναι πως ο δείκτης του Mouse (που αντικαθιστά το δάκτυλό μας, από τη στιγμή που δεν παίζει οθόνη αφής) είναι κάπως αργός στην ανταπόκρισή του. Ακόμα κι έτσι όμως, η πληκτρολόγιση με το πραγματικό πληκτρολόγιο (και όχι αυτή τη virtual αηδία των Android) είναι άλλη αίσθηση...

Πειραματιστείτε λοιπόν ελεύθερα εδώ με όποιες εφαρμογές θέλετε, χωρίς να θέσετε σε κίνδυνο το κινητό σας :-)

(μακάρι να ήξερα για αυτό το Android προτού κολλήσω σχεδόν ανεπανόρθωτα το κινητό μου με το bug του 2038 του προηγούμενου άρθρου)

Πώς να εγκαταστήσετε το Android στον υπολογιστή σας 3.67/5 (73.33%) 3 votes

Οικονομική Εκτύπωση

Ετικέτες: , , ,

 • Technewz

  Πολύ καλό άρθρο μπράβο σου, λέω να το δοκιμάσω στα Mint :)

 • http://www.pcsteps.gr/ Angelos Kyritsis

  Βεβαίως. Να μας πεις και τις εντυπώσεις σου :)

 • VaL Phoenix

  Ναι θα σε παρακαλούσα κ εγώ.....

 • BluePanther

  Ευχαριστώ,το έκανα και δουλεύει τέλεια.Μία απορία έχω μόνο,πώς γίνετε να περάσω αρχεία μέσα στο λειτουργικό;

 • http://www.pcsteps.gr/ Angelos Kyritsis

  Απ' όσο έχω ψάξει, δεν υποστηρίζεται file-sharing για μεταφορά αρχείων στο συγκεκριμένο virtual machine.

  Ένας κάπως μπακάλικος τρόπος θα ήταν να στείλεις τα αρχεία που θες να περάσεις με mail σε κάποια διεύθυνσή σου στο gmail, και ύστερα να τα κατεβάσεις μέσα από το περιβάλλον του android.

 • Antonis

  Εχω ξεχάσει το σχέδιο profil του κινητού μου VODAFON 845 Τι να κάνω για να ανοίξω τη λειτουργία του πάλι.

 • http://www.pcsteps.gr/ Angelos Kyritsis
 • kostas

  δεν έχω ήχο και internet σε mac mini με os x lion. ίδιες ρυθμίσεις με αυτές που έχω και σε windows 7 και windows 8, όλα τα default δλδ, αλλά στο android δε παίζει ήχο και δίκτυο. στημένο με parallels desktop

 • http://www.pcsteps.gr/ Angelos Kyritsis

  Οι Virtual Machines συμπεριφέρονται διαφορετικά σε διαφορετικά λειτουργικά. Για παράδειγμα, κι εγώ τρέχοντας το Mac OS X σε Virtual Machine στο Linux (VMWare Workstation), ο ήχος μου παίζει με διακοπές, ενώ στο VMWare των Windows λειτουργεί κανονικά.

 • kostas

  κρίμα... και φάνηκε πολύ ενδιαφέρον. υπάρχει καμία νεότερη έκδοση, αυτή είναι 2.2.1, τίποτα σε 2.3.x ?

 • http://www.pcsteps.gr/ Angelos Kyritsis

  Αν πας στη σελίδα του Project, http://code.google.com/p/android-x86/, θα δεις πως υπάρχουν Images για τις εκδόσεις 2.3, 3.2 και 4.0

 • L@mPiΣ

  να σε ρωτησω εχω για το--- android-x86-2.2-eeepc.iso---εχω το WinZip Pro και δεν μου ανοιγει το Install.img...συγκεκριμενα γραφει:Error:WinZip only supports IMG files that are in the ISO format....υπαρχει καμια λυση για να ανοιξω τον φακελο?

 • http://www.pcsteps.gr/ Angelos Kyritsis

  Δοκίμασε με το daemon tools ή το winmount, είναι κορυφαία προγράμματα για χειρισμό τέτοιου είδους αρχείων. Εναλλακτικά, μπορείς επίσης να δοκιμάσεις το winrar.

 • L@mPiΣ

  τελικα μου το ανοιξε αλλα στο install μου γραφει ''αρχειο'' και ''με ποιο προγραμμα θελετε να το ανοιξεται''τι να κανω??

 • L@mPiΣ

  επεισης στο First Run Wizard οταν επιλεγω τον φακελο μου βγαζει:Failed to open the CD/DVD image C:UsersLampisDesktopandroid-x86-2.2-eeepc.iso.Tι πρεπει να κανω??

 • Kakyriakos1

  exi kolis sto android pou grafi kai den proxorai kseri kanis kamia lisi???

 • Kakyriakos1

  apo tis eikones pou exis vali na kanoume vima vima an metrisis tis 4 apo tis teleutees exo kolisi sto android den kserw mipos prepi na patiso kati gia na aniksi??????????

 • κοσμας

  τα εκανα ακριβως ετι το λαπτοπ μου και δουλευει μια χαρα
  το μονο θεμα ειναι οταν παω να ανοιξω wifi βγαζει error
  ο υπολ. μου παντος ειναι ασυρματα συνδεδεμενος στο ιντερνετ

 • Γιώργος Καραγιάννης

  Μπορώ να εγκαταστήσω και παιχνίδια που παίζουν στα android;
  Πιστεύω μπορώ, έτσι;

 • Άγγελος Κυρίτσης

  Πιο εύκολο είναι να βάλεις το http://www.pcsteps.gr/1430-bluestacks-android-for-pc/, που λειτουργεί 100%

 • Γιώργος Καραγιάννης

  Εντάξει ευχαριστώ, θα το δω.

 • stauros

  mporei na mou stelei kapios to android x 86 401 sto email staurosmks37@gmail.com giati denmporo na to katebaso pls

 • Άγγελος Κυρίτσης

  Σταύρο, δεν βλέπω επιλογή για το 4.0.1. Υπάρχει 4.0 RC1 και 4.0.2.

  Ποιο από τα δύο θέλεις?

  Επίσης η τελευταία έκδοση ISO είναι η 4.4 RC1, αν σε ενδιαφέρει αυτή

  Πες μου, να σου στείλω

 • Kostantinos

  Το άρθρο είναι αρκετά παλιό και το Virtualbox έχει λίγο αλλάξει λίγο το, να γίνει ενημέρωση του άρθρου με νεότερη εκδοσή Andoid ;)

 • Ανδρέας Συμεωνίδης

  Δεν μου βγάζει την επιλογή για virtual sd

 • http://www.pcsteps.gr/ Angelos Kyritsis

  Ανδρέα, είναι πολύ παλιός ο οδηγός. Θα πρέπει να περιμένεις να τον ανανεώσω.

 • Ανδρέας Συμεωνίδης

  OK

Επιστροφή στην κορυφή